Η πιστοποίηση των παιδικών χαρών στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης

Οι προδιαγραφές επιβάλλουν λουκέτο

Θα επανέλθει το θέμα εντός των επόμενων ημερών με προτάσεις των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων

Μικρή παράταση “ζωής” έλαβαν προς το παρόν οι παιδικές χαρές της Σύρου, αφού καλούνται εντός των επόμενων δεκαπέντε ημερών οι σύμβουλοι των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων να καταθέσουν τις προτάσεις τους αναφορικά με το ποιές εξ αυτών κρίνουν ότι λόγω επισκεψιμότητας αλλά και υφιστάμενης κατάστασης μπορούν να διατηρηθούν σε λειτουργία, εφόσον πρώτα “κερδίσουν” την πολυπόθητη πιστοποίηση μέσω αναγκαίων παρεμβάσεων.

Το θέμα που απασχόλησε έντονα το καλοκαίρι, το προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο εξαιτίας των χρονικών περιθωρίων εντός των οποίων ζητούσε το αρμόδιο υπουργείο να γνωρίσει κάθε Δήμος ποιές θα είναι οι παιδικές χαρές που μπορούν μέσω κατάλληλων ενεργειών να πιστοποιηθούν και άρα, να λειτουργήσουν σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, τέθηκε εκ νέου επί τάπητος με τη νυν Δημοτική Αρχή να εισηγείται το κλείσιμο των περισσοτέρων αφού όχι μόνο δεν πληρούν όσα προβλέπονται, αλλά είναι γνωστό τοις πάσι πως ελλοχεύουν σοβαροί κίνδυνοι.

Η τελική απόφαση για το θέμα, αναμένεται να ληφθεί μετά την κατάθεση των προτάσεων των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων, με την πλευρά της Δημοτικής Αρχής και συγκεκριμένα τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, Σταύρο Γουσγουνέλη να τονίζει πως μέλημα αποτελεί η αναζήτηση σύμφωνα με το νόμο και με τα οικονομικά δεδομένα, τρόπων, ώστε να επαναλειτουργήσουν το συντομότερο δυνατόν, όποιες εξ αυτών αποφασίσει το σώμα του δημοτικού συμβουλίου πως είναι εφικτό.

Αξίζει να υπογραμμισθεί, πως η χθεσινή συνεδρίαση ήταν η πρώτη που πραγματοποιήθηκε εκτός Ερμούπολης και συγκεκριμένα, στην έπαυλη Τσιροπινά στην Ποσειδωνία, στο πλαίσιο της οποίας οι δημοτικοί σύμβουλοι χαιρέτησαν την εν λόγω αλλαγή.

Τρεις κατηγορίες με έμφαση στην ασφάλεια των παιδιών

“Ωρολογιακή βόμβα” χαρακτήρισε το ζήτημα που καλείται να διευθετήσει η παρούσα Δημοτική Αρχή του Γιώργου Μαραγκού, ο αντιδήμαρχος Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος στην εισήγησή του και μετά από την παρουσίαση ενός σύντομου ιστορικού και την υπενθύμιση των προειδοποιήσεων που είχε δώσει η κυβέρνηση από το 2009 στους Δήμους ώστε να μεριμνήσουν για την έγκαιρη πιστοποίησή τους, με τη συμμόρφωση προς το νέο πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία τους, τόνισε ότι η Τεχνική Υπηρεσία “έτρεξε” και διαμόρφωσε τρεις κατηγορίες για το μέλλον των παιδικών χαρών. Χρεώνοντας στην προηγούμενη Δημοτική Αρχή ολιγωρία για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το θέμα, αφού κατάφερε να πιστοποιήσει μόλις μία μέχρι το τέλος της θητείας της, ο κ. Γουσγουνέλης υποστήριξε πως οι παιδικές χαρές κατηγοριοποιούνται σε εκείνες που με μικρές παρεμβάσεις μπορούν να διεκδικήσουν πιστοποίηση, σε εκείνες που μπορούν να αναζητήσουν χρηματοδότηση για τη διαμόρφωσή τους σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που επιβάλλονται, καθώς και σε εκείνες, στις οποίες θα μπει λουκέτο, αφού κρίνονται άκρως ακατάλληλες.

Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος μάλιστα, επεσήμανε μετά από παρέμβαση αιρετών, πως θα πρέπει η απόφαση να ληφθεί με άξονα και τις σοβαρές ποινικές ευθύνες που προβλέπεται πως θα “πληρώσουν” οι αιρετοί σε ενδεχόμενο ατύχημα μικρού παιδιού, με τον δήμαρχο μάλιστα, να δηλώνει κατηγορηματικά, πως καθίσταται σαφές ότι δεν είναι ευχάριστο σε κανέναν να “κλείνει” παιδικές χαρές, αλλά η Δημοτική Αρχή, με υπευθυνότητα οφείλει να συνυπολογίσει τόσο τους κινδύνους, όσο και τη νομιμότητα.

Αποχαρακτηρισμός και κόστος

Από την πλευρά της μείζονος μειοψηφίας, ο Γιάννης Κεράνης, απουσία του Ανδρέα Γιαλόγλου, επιθυμώντας να απαντήσει στην κριτική που ασκήθηκε προς την προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έκανε λόγο για “εύκολη λύση”, την οποία λαμβάνει η νέα Δημοτική πλειοψηφία, υποστηρίζοντας πως το δημοτικό συμβούλιο, θα πρέπει να συναποφασίσει αν έχει τη δυνατότητα να βρει τρόπους να “γλιτώσει” το λουκέτο σε πολλές από αυτές, προτείνοντας ακόμη και τον αποχαρακτηρισμό τους, ώστε σταδιακά να προσεχθεί μία προς μία με εναλλακτικό τρόπο. “Θα είμαστε ικανοποιημένοι αν βγάλουμε τα παιδιά μας στους δρόμους;” ρώτησε χαρακτηριστικά ο κ. Κεράνης, λέγοντας πως, η προηγούμενη Δημοτική Αρχή, έπραξε ό,τι ήταν δυνατόν σύμφωνα με τις οικονομικές δυνατότητές της για να πιστοποιήσει έστω και εκείνη στην περιοχή της Μεταμόρφωσης. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Γιώργος Πάπιτσης ζήτησε σε νέα συνεδρίαση να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου και το κόστος για την κάθε μία.

Σε αυτό το σημείο, κρίνεται αναγκαίο να καταγραφεί η παρατήρηση του αντιδημάρχου, Θάνου Φώσκολου, ο οποίος, μετά την τοποθέτηση του κ. Κεράνη, έσπευσε να επισημάνει τον κίνδυνο που μπορεί να κρύβει ένας αποχαρακτηρισμός του χώρου, αφού όπως πρόσθεσε, κανείς δεν εξασφαλίζει πως μετά από μία ανάλογη απόφαση, ο Δήμος δε θα συναντήσει εμπόδια όταν θα είναι έτοιμος να τη λειτουργήσει ξανά ως παιδική χαρά, χωρίς να αντιμετωπίσει πρόβλημα στην προσπάθεια “αδειοδότησής” της.

Θέση δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων

Άκρως σημαντική υπήρξε η παρέμβαση του επικεφαλής της παράταξης “Κίνηση Πολιτών Σύρου”, Παύλου Χρυσαφίδη, ο οποίος επεσήμανε πρώτος την ανάγκη να καταθέσουν τις θέσεις τους οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες, πριν οδηγηθεί σε οποιαδήποτε απόφαση το δημοτικό συμβούλιο.

Υπογράμμισε συμπληρωματικά, πως δεν συμφωνεί με το κλείσιμό τους, ωστόσο συνηγορεί στο να μετατραπούν για το καλό των παιδιών οι συγκεκριμένοι χώροι, σε πραγματικές παιδικές χαρές, που θα εξασφαλίζουν την ασφαλή παραμονή τους, σε αυτές. Σημείωσε δε, πως ουδείς συμφωνεί με το να λειτουργούν οι συγκεκριμένοι χώροι παράνομα, ζητώντας τέλος, να ενημερωθεί σχετικά με το σημείο της εισήγησης που αναφέρει ότι δεν είναι σαφές και ξεκάθαρο το ιδιοκτησιακό καθεστώς της παιδικής χαράς του Αγίου Ιωάννη στην Ποσειδωνία.

Σαφές χρονοδιάγραμμα

Ουσιαστικός στην τοποθέτησή του, παρουσιάστηκε και ο επικεφαλής της “Λαϊκής Συσπείρωσης” Νικόλας Καΐλης, υποστηρίζοντας εξ αρχής πως θα πρέπει να υπάρχει μία πιο εξορθολογισμένη διάταξη από την πλευρά της κυβέρνησης, αναφορικά με τις απαιτήσεις για την λήψη της πιστοποίησης σε κάθε παιδική χαρά. Ο νεαρός δημοτικός σύμβουλος, υπεραμύνθηκε της άποψης να υπάρχουν και να λειτουργούν ασφαλείς χώροι για τα παιδιά, οι οποίοι να είναι επισκέψιμοι και να μην θέτουν κινδύνους κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, τονίζοντας ότι θα πρέπει να προσδιορισθεί επιπλέον, ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα αλλά και να υπάρξει ένα σαφές πλάνο για την επαναλειτουργία τους.


Σχόλια

ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΔΟΜΕΝΙΚΟΣ Παρ, 10 Οκτ. 2014 - 19:25

Ο αντικαταστάτης του κύριου Γυαλόγλου φάνηκε κατώτερος τον περιστάσεων στο θέμα των παιδικών χάρων. Εννέα παιδικές χαρές υπήρχαν στα δημοτικά όρια του δήμου Ερμούπολης πριν την ενοποίηση και των τριών δήμων το 2011 που βρήκε σαν δικαιολογία ο συγκεκριμένως κύριος. Από το 2009 έως το 2011 τι ενέργειες είχατε κάνει κύριε που ήσασταν στην πλειοψηφία? Μετέπειτα που ήσασταν και πρόεδρος του ΟΠΑΣ κάνατε τίποτα στις παιδικές χαρές της πόλης? Προτείνατε να μην κλείσουν οι παιδικές χάρες αλλά η ουσιώδη πρόταση που άκουσα να κάνετε ήταν να βρείτε άλλη ονομασία, και όχι να προτείνετε η να πείτε τι είχατε κάνει όταν ήσασταν στην πλειοψηφία? Γιατί όταν είχε έρθει ξανά στο δημοτικό συμβούλιο και ήσασταν πλειοψηφία δεν προτείνατε το ίδιο,να τους αλλάξετε ονομασία, απαγορευτική τότε η τοποθέτηση τέτοιας άποψης, διαφορετική από τον τότε επικεφαλή!!! Ο λόγος της μετονομασίας των παιδικών χάρων σε κάτι άλλο ας πούμε “ασκησηκοθεραπειακός χώρος”, μήπως είναι για να φύγει από πάνω σας η ευθύνη της κακουργηματικής πράξης, σε όσες δεν έχουν πιστοποίηση? Την ίδια ευθύνη είχατε από το 2009 έως και το 2014, αλλά τότε βάση της απάντησης που σας έδωσε η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου που ήταν παρόν, η απόφαση που είχατε πάρει ήταν ... “αφήστε ανοιχτά ρε παιδιά και βλέπουμε”. Τελειώνοντας πρόσεξα πως δεν ακούσατε τον αρμόδιο αντιδήμαρχο στην παρουσίαση ότι ανέφερε τέσσερις κατηγορίες που υπάρχουν για τις παιδικές χάρες, και προτείνετε ξαφνικά την απομάκρυνση των επικίνδυνων παιχνιδιών. Μάλλον ήσασταν άλλου κατά την παρουσίαση!!!