Προχωρά η επίλυση των γραφειοκρατικών ζητημάτων, για την αντικατάσταση της ακατάλληλης προκατασκευασμένης σχολικής αίθουσας στο Γενικό Λύκειο Θήρας

Προβληματισμός για τις σχολικές εγκαταστάσεις

Το ζήτημα της αντικατάστασης μίας εκ των τριών προκατασκευασμένων αιθουσών, όπου πραγματοποιούνται μαθήματα, στο Γενικό Λύκειο Θήρας, ανακινεί ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων, ενόψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς, σε ένα μήνα από τώρα.

Στο πλαίσιο του γενικευμένου προβλήματος, στον τομέα της στέγασης, που αντιμετωπίζουν οι σχολικές μονάδες της Σαντορίνης, ένα εκ των πάγιων ζητημάτων, που χρήζει μέριμνας, είναι και η αντικατάσταση της περισσότερο πεπαλαιωμένης εκ των τριών προκατασκευασμένης αίθουσας, του Γενικού Λυκείου Θήρας, με τους γονείς των παιδιών, να απευθύνονται προς το Δήμο Θήρας, προκειμένου να απευθύνουν αίτημα, για την όσο το δυνατόν αμεσότερη παρέμβαση, δεδομένου, ότι το νέο σχολικό έτος ξεκινά το Σεπτέμβριο.

Αίτημα για οριστική λύση του προβλήματος

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γενικού Λυκείου Θήρας, «εν όψει της έναρξης της νέας σχολικής χρονιάς ο σύλλογος μας είναι αναγκασμένος για μια ακόμα φορά, να σας καλέσει να δώσετε άμεση αλλά και οριστική λύση στο οξύτατο στεγαστικό πρόβλημα του κτιριακού μας συγκροτήματος».

Όπως εξηγούν, «η άμεση αντικατάσταση της μιας εκ των τριών προκατασκευασμένων αιθουσών διδασκαλίας λόγο βεβαιωμένης ακαταλληλότητας με την από 5/4/2016 έκθεση αυτοψίας της τεχνικής σας υπηρεσίας, είναι πλέον επιβεβλημένη και αναγκαία για την εύρυθμη λειτουργιά της σχολικής μας μονάδας».

«Τόσο η διεύθυνση του Γενικού Λυκείου Θήρας με σειρά εγγράφων της, όσο και η Περιφερειακή δ/νση Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, σας ενημέρωσαν έγκαιρα για το σοβαρότατο πρόβλημα λειτουργίας της σχολικής μονάδας λόγο αύξησης των εγγεγραμμένων μαθητών για την νέα σχολική χρονιά», επισημαίνουν οι γονείς, ενώ καταλήγουν, πως «είναι άμεση και πέραν της νομικής, ηθική υποχρέωση της Δημοτικής μας αρχής, απέναντι στους μαθητές του Λυκείου μας, να αντικαταστήσει πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς την ακατάλληλη προκατασκευασμένη αίθουσα, αλλά συγχρόνως να δώσει μια οριστική λύση στο στεγαστικό πρόβλημα του σχολείου με την νομιμοποίηση και αποπεράτωση του “νέου” κτιριακού συγκροτήματος.

Προχωρούν οι απαραίτητες διαδικασίες

Η εφημερίδα ήρθε σε επαφή με τον αρμόδιο για τα θέματα Παιδείας Αντιδήμαρχο του Δήμου Θήρας, κ. Μάρκο Καφούρο, ο οποίος αρχικά, σημείωσε, πως το αίτημα των γονέων είναι απόλυτα κατανοητό και δικαιολογημένο και έχει ληφθεί σοβαρά υπόψιν από το Δήμο.

Όπως εξήγησε, ο Δήμος Θήρας έχει προχωρήσει σε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες (αναμόρφωση προϋπολογισμού, εξεύρεση πόρων, λήψη σχετικής απόφασης) για την προμήθεια νέας προκατασκευασμένης αίθουσας. «Βέβαια, έχει προκύψει ένα πρόβλημα, δεδομένου, ότι οι προκατασκευασμένες αίθουσες απαγορεύονται στα νησιά, σύμφωνα με την πολεοδομική νομοθεσία. Πιστεύω, όμως πως θα ξεπεραστεί, διότι αφορά τις άμεσες ανάγκες στέγασης των παιδιών μας», ανέφερε, υπογραμμίζοντας, πως «δεδομένου ότι ήδη έχουν εγκατασταθεί αίθουσες προκατ στο σημείο, είναι παράλογο να μη μπορεί ο Δήμος να εκσυγχρονίσει, εφόσον υπάρχει τεράστια ανάγκη. Είναι θέμα ουσίας. Τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν μάθημα, ούτε σε αποθήκες, ούτε στο δρόμο. Υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να είχαμε καμία προκατασκευασμένη κατασκευή. Έχουμε φτάσει, όμως, στο σημείο, οι Σύλλογοι Γονέων – διότι είμαι κι εγώ γονιός και μέλος σε Σύλλογο – να διεκδικούμε έστω και ένα προκατ και από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να βρίσκουν προφάσεις».

«Θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του σχεδίου πόλεως, μία μελέτη την οποία έχουμε ήδη ξεκινήσει, ώστε η όποια δαπάνη γίνει μετέπειτα, να είναι επιτρεπτή και νόμιμη», σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, εξηγώντας πως θα αλλάξει η χρήση του χώρου, προκειμένου να προβλεφθούν οι σχολικές ανάγκες.

Επιπλέον, εμφανίστηκε αισιόδοξος, ότι έως το τέλος Αυγούστου οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί και θα γίνει η προμήθεια της αίθουσας, προκειμένου οι μαθητές να κάνουν τα μαθήματα σε ασφαλές περιβάλλον.

Όσον αφορά στο “νέο” κτίριο του Λυκείου, ο κ. Καφούρος σημείωσε, πως πρόκειται για «μία κατασκευή, από την προηγούμενη δημοτική αρχή, η οποία είχε μείνει “στα μπετά”. Ήταν μία εντελώς παράνομη κατασκευή, χωρίς άδεια και μάλιστα σε χώρο, που δεν συμπίπτει με το σχέδιο πόλεως. Είναι δηλαδή εντελώς αδύνατον να γίνει κάτι εκεί. Αυτό αποτελεί ουσιαστική σύγκρουση με τη νομοθεσία και δεν είναι τόσο απλό, όπως η εγκατάσταση προκατασκευασμένης αίθουσας», ενώ διευκρίνισε, πως ούτε στην παρούσα φάση μπορεί να εκδοθεί εκ νέου άδεια για το συγκεκριμένο σημείο.

Γενικότερο πρόβλημα στέγασης σχολικών μονάδων

«Σε κάθε περίπτωση, το στεγαστικό πρόβλημα των σχολείων στη Σαντορίνη είναι τεράστιο», σχολίασε ο κ. Καφούρος, τονίζοντας πως υπάρχει ανάγκη δύο νέων σχολικών συγκροτημάτων, τόσο για την πρωτοβάθμια όσο και για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όπως σημείωσε, «δυστυχώς, αυτή τη στιγμή έχει καταργηθεί ο Οργανισμός Σχολικών Κτιρίων (ΟΣΚ) και τα έργα έχουν μείνει χωρίς υπόσταση, αφού δεν υπάρχουν πόροι».

Ταυτόχρονα, ο Αντιδήμαρχος μίλησε και για την τροχοπέδη της γραφειοκρατίας και της υποστελέχωσης των υπηρεσιών, το οποίο καθυστερεί περαιτέρω τις όποιες διαδικασίες. Ενδεικτικά, ως προς τους ρυθμούς του κεντρικού κράτους, ο Αντιδήμαρχος ανέφερε, το παράδειγμα των διαδικασιών, για την κατασκευή εγκαταστάσεων στέγασης του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίου.

«Είχε παραχωρηθεί πριν από μερικά χρόνια στην π. Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ένα οικόπεδο, για την κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου Καμαρίου. Σε αυτό το οικόπεδο, υπήρχε μία λωρίδα γης, που ήταν αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας, ως προς το κτηματολόγιο. Έπρεπε να ακολουθηθεί μία δικαστική διαδικασία, η οποία κράτησε αρκετά χρόνια, προκειμένου να διευθετηθεί το ιδιοκτησιακό καθεστώς στο κομμάτι αυτό. Όταν τακτοποιήθηκε η εκκρεμότητα αυτή, ήδη είχε παρέλθει η περίοδος των πέντε χρόνων, για την οποία είχε παραχωρηθεί, με αποτέλεσμα να ανακληθεί η παραχώρηση». Σύμφωνα με τον κ. Καφούρο, ο Δήμος Θήρας προέβη σε νέο αίτημα παραχώρησης από τον Μάρτιο, προς την αρμόδια επιτροπή, αποτελούμενη από εκπροσώπους διαφορετικών υπηρεσιών, η οποία «καλώς εχόντων των πραγμάτων θα συνεδριάσει γύρω στον Οκτώβριο, για να αποφανθεί αν θα γίνει η παραχώρηση».

«Δεν είναι μόνο το γεγονός, ότι δεν υπάρχουν πόροι, αλλά δεν υπάρχει ούτε το ανθρώπινο δυναμικό, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει τα ζητήματα γραφειοκρατίας και τις διαδικασίες», υποστήριξε.


Σχόλια

ΠΟΛΙΤΗΣ ΠΟΛΙΤΗΣ Τετ, 3 Αυγ. 2016 - 18:40

O ΟΣΚ δεν έχει κλείσει αλλά έχει μετονομαστεί σε Κτιριακές Υποδομές ΑΕ και κάνει σχολεία σε όλη την Ελλάδα.