Επιχειρηματίες της Σύρου καλούνται να πληρώσουν αναδρομικά δημοτικά τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας για την τελευταία πενταετία σχετικά με ακάλυπτους ηλεκτροδοτούμενους χώρους

Επιχειρηματική απόγνωση και παραλείψεις

Με εντάλματα πληρωμής της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, τα οποία περιλαμβάνουν υψηλά ποσά σχετικά με ανείσπρακτα δημοτικά τέλη ακάλυπτων ηλεκτροδοτούμενων χώρων από το 2011 έως και σήμερα, έχουν έρθει αντιμέτωποι περισσότεροι από εβδομήντα επιχειρηματίες της Σύρου, από τους οποίους ζητείται σήμερα η καταβολή τους, αναδρομικά.

Πρόκειται για τέλη τα οποία στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν ζητήθηκαν ποτέ, με τους ίδιους την παρούσα χρονική στιγμή, να μεταφέρουν το σοβαρότατο θέμα στη συνάντησή τους με τη Δημοτική Αρχή, μετά και την εκκίνηση των σχετικών διαδικασιών από την Οικονομική Υπηρεσία κατόπιν ελέγχων και προσδιορισμού των τετραγωνικών μέτρων της κάθε επιχείρησης, καθώς βρέθηκαν αντιμέτωποι με υπέρογκα και δυσβάσταχτα ποσά.

Η επιχειρηματική αγωνία κατέστη σαφής προς τον δήμαρχο Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργο Μαραγκό, τον αντιδήμαρχο Οικονομικών, Γιώργο Παπαμανώλη, καθώς επίσης και προς τον Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης, Νικήτα Γρυπάρη, αλλά και προς υπηρεσιακό στέλεχος της αρμόδιας Υπηρεσίας σε ειδική συνάντηση στο Δημαρχιακό Μέγαρο.

Εύλογες απορίες σχετικά με τις ευθύνες των πολιτικών προϊσταμένων όλων αυτών των ετών, καθώς τα δημοτικά τέλη δεν ζητήθηκαν κατά το έτος που “χρεώθηκαν”, καθώς επίσης και σχόλια για τη λειτουργία των Οικονομικών Υπηρεσιών τέθηκαν επί τάπητος, με τον δήμαρχο να ισχυρίζεται πως, σήμερα πρέπει να εξευρεθεί η καλύτερη δυνατή λύση προκειμένου η επιχειρηματική κοινότητα που βάλλεται, να μπορέσει – στην περίπτωση που είναι εφικτό – να μην επωμιστεί το τεράστιο βάρος που προκύπτει για τα τέλη της τελευταίας πενταετίας, αλλά και η πλευρά των αιρετών και υπηρεσιακών προσώπων να μην έρθει τετ α τετ με την ποινή της παράβασης καθήκοντος.

Σημειώνεται πως, η παρέλευση της πενταετίας σχετικά με τα ανείσπρακτα τέλη, οδηγεί στην παραγραφή των ποσών και άρα, έρχονται προ των ευθυνών τους οι αρμόδιοι του Δήμου σχετικά με το ότι δεν αιτήθηκαν την πληρωμή των ποσών.

Γ. Μαραγκός: Υπέρογκα τα ποσά. Παραπληροφόρηση περί οικονομικής τρύπας στον Δήμο

Σε μία περίοδο που τα οικονομικά ζητήματα του Δήμου καθώς και θέματα οικονομικής διαχείρισης πρωταγωνιστούν σε τακτική βάση κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων, με αρκετούς αιρετούς - κυρίως των παρατάξεων της μειοψηφίας - να επισημαίνουν τον κίνδυνο εκτροχιασμού με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής, ο δήμαρχος προλογίζοντας το θέμα της συνάντησης με τους επιχειρηματίες, έσπευσε να δώσει τις δικές του απαντήσεις, χωρίς ωστόσο οι ίδιοι οι επιχειρηματίες να θίξουν ή να σχολιάσουν το εν λόγω θέμα.

Μεταξύ άλλων, έκανε λόγο για ανυπαρξία οικονομικής τρύπας στον Δήμο ενώ χαρακτήρισε τις όποιες αναφορές σε δημόσιο επίπεδο παραπληροφόρηση, σημειώνοντας πως, από την πλευρά του, συμμερίζεται την αγωνία των επιχειρηματιών που καλούνται να πληρώσουν “επαχθή και παράλογα ποσά” αναφορικά με τέλη που αποφασίστηκαν με παλαιότερες αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων και δεν ζητήθηκαν ποτέ. Υπογράμμισε δε, πως, αυτά τα ποσά αφορούν αποκλειστικά σε τέλη ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας σε χώρους μη στεγασμένους που ηλεκτροδοτούνται και που χρησιμοποιούν επιχειρήσεις με δραστηριότητα που απαιτεί τέτοια τμήματα, ξεκαθαρίζοντας πως, το ζητούμενο είναι “να είμαστε ασφαλείς κι εμείς”, καθώς επίσης και να μην απαιτηθεί η είσπραξη του ύψους των εν λόγω ποσών που αντιστοιχούν στον κάθε έναν. Θα πρέπει να αναφερθεί, πως, εκ μέρους των επιχειρηματιών που θίγονται υπήρξαν αναφορές σε ποσά, τα οποία έχουν ενταλματοποιηθεί και τα οποία – σε συνάρτηση των τετραγωνικών μέτρων και των συντελεστών χρέωσης – ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ, ενώ ελάχιστες περιπτώσεις έκαναν λόγο ακόμη και για χρεώσεις που πλησιάζουν τα 80.000 ευρώ.

Αν και μερίδα επιχειρηματιών φάνηκε να πείθεται από τους ισχυρισμούς του δημάρχου σχετικά με το ότι βούληση της σημερινής Δημοτικής Αρχής δεν είναι η είσπραξη των τεράστιων ποσών που έχουν συσσωρευθεί, αλλά στο μέτρο του εφικτού ο απεγκλωβισμός τους από αυτή την εξέλιξη που βάσει νομοθεσίας δεν θα μπορούσε να αποφευχθεί, ωστόσο, κάποιοι από όσους σχολίασαν σχετικά, σημείωσαν πως, δεν έπρεπε “να βγει από το συρτάρι” αυτό το οικονομικό βαρίδι.

Μάλιστα, κρίνεται αναγκαίο να σημειωθεί πως, από την επιχειρηματική πλευρά τέθηκε χαρακτηριστικά το ερώτημα, “τί φταίμε εμείς να πληρώσουμε αναδρομικά, όταν ποτέ δεν ενημερωθήκαμε γι αυτά”.

Αναζήτηση ασαφειών σε αποφάσεις για προσπάθεια οικονομικής ελάφρυνσης

Σε επίπεδο ενεργειών αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος που έχουν επωμιστεί – απρόσμενα – οι επιχειρηματίες και καθώς υπάρχουν πολλές και διαφορετικές κατηγορίες αυτών, ζητήθηκε η εξέταση της κάθε περίπτωσης και από τον Συνήγορο του Δημότη και της Επιχείρησης, αλλά και η δέσμευση του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής για την αναζήτηση της καλύτερης δυνατής λύσης. Μάλιστα, κάποιοι αιτήθηκαν να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο, με τον δήμαρχο όμως, να επισημαίνει πως, καθώς η νομική υπηρεσία του Δήμου, γνωμοδοτεί βάσει νόμου και άρα, δεν μπορεί να προτρέψει τους συμβούλους να στηρίξουν απόφαση παραγραφής των οφειλών, καθώς θα χρεωθούν παράβαση καθήκοντος, σημείωσε πως, θα πρέπει να εξετασθεί το θέμα με τον Συνήγορο σε διαφορετικό επίπεδο. Κάνοντας λόγο για ασάφειες των προηγούμενων δημοτικών αποφάσεων και δη κατά τα έτη 2011 – 2013, ο κ. Μαραγκός πρότεινε βάσει αυτών να προκύψει ένας φάκελος με τεκμηριωμένη επιχειρηματολογία, που θα προωθηθεί με παρεμβάσεις προς το Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να προκύψει μία τροπολογία που θα επιτρέπει στους επιχειρηματίες τον οικονομικό απεγκλωβισμό τους ή και την ελάφρυνσή τους.

Αξίζει να τονισθεί πως, εκ μέρους τους ειπώθηκε η λύση να δοθεί ανάμεσα σε Δήμο και επιχειρηματική κοινότητα καθώς σε κεντρικό επίπεδο, εκτίμησαν πως, δεν θα είναι προς όφελός τους η όποια λύση.

Μεταξύ των όσων τόνισε ο δήμαρχος και ο Συνήγορος του Δημότη και της Επιχείρησης, αξίζει να επισημανθεί πως, κατέστη σαφές ότι, η απαίτηση καταβολής αναδρομικών δεν αφήνει περιθώρια αλλαγής – μείωσης των ποσών, δεδομένου ότι δεν δύναται να αλλάξει ο συντελεστής της χρέωσης των περασμένων χρόνων, αναφορά από την οποία ενδεχομένως να έπρεπε να γίνει αντιληπτό πως, οι ίδιοι θα κληθούν ούτως ή άλλως να πληρώσουν έστω κι ένα συγκεκριμένο ποσόν.

Πάντως, προς το παρόν η επιχειρηματική πλευρά βρίσκεται σε αναμονή, ζητώντας στο εξής ο Δήμος να προσδιορίσει και άρα να χρεώνει τον χώρο που είναι αυστηρά παραγωγικός και μάλιστα με εξαιρετικά χαμηλό συντελεστή.

Τέλος, επιβάλλεται να υπογραμμισθεί πως, δεδομένου ότι, οι πρώην Δήμοι Ποσειδωνίας και Άνω Σύρου δεν επέβαλαν το συγκεκριμένο τέλος στις επιχειρήσεις τους τα προηγούμενα έτη, προ καλλικρατικής εποχής, οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται εκτός ορίων π. Δήμου Ερμούπολης, δεν αποκλείεται να είναι οι ωφελημένες. Σε κάθε περίπτωση και μέχρι να προκύψει νεότερη εξέλιξη για την αντιμετώπιση του προβλήματος, οι επιχειρήσεις που πληρώνουν με δόσεις, θα πρέπει να εξακολουθήσουν να εξοφλούν τα ποσά, για να μη χάσουν τη ρύθμιση.

Επί της ουσίας, ασχολίαστο από τη Δημοτική Αρχή, έμεινε το ερώτημα γιατί ζητήθηκαν σήμερα τα συγκεκριμένα τέλη, όταν οι προϋπολογισμοί των τελών καθαριότητας και ηλεκτροφωτισμού για τα παρελθόντα έτη ισοσκελίστηκαν κι έκλεισαν.


Σχόλια

Συνανίδης Γεώργιος Παρ, 14 Οκτ. 2016 - 0:31

Το θέμα των υπερβολικών τελών καθαριότητας για τις επιχειρήσεις , το έχει λύσει ο Ωνάσης πριν 50 χρόνια. Δεδομένου ότι ο υπολογισμός με βάση τα τετραγωνικά , ανεβάζει το κόστος σε μεγάλα ποσά , αδικαιλόγητα για τις επιχειρήσεις , διότι επιβαρύνουν την καθαριότητα λιγότερο από την κατοικία . Ενώ δηλαδή έχουν κατά κανόνα πολλά τετραγωνικά, τα απορρίματα είναι αναλογικώς λιγότερα. Αυτό είχε αντιμετωπιστεί για το παλιό υπόστεγο στο αεροδρόμιο του Ελληνικού που χρησιμοποιούσε η Ολυμπιακή . Κάτι ανάλογο πρέπει να εφαρμοστεί και στην Σύρο .Τουλάχιστον από δω και στο εξης. Ως προς τα αναδρομικά είναι νομικό το θέμα . Αν υπάρχει βούληση βρίσκεται η νομική φόρμουλα. Διότι τους νόμους και το Συνταγμα τα φτιάχνουν οι πολιτικοί. Οι νομικοί τα ερμηνεύουν.