Πετυχημένο αθλητικό τετραήμερο το 2nd TRIMORE Syros Triathlon

Το τρίαθλο έκλεψε τις εντυπώσεις

Καθιερώνεται πλέον ως θεσμός το TRIMORE Syros Triathlon, μετά την δεύτερη άκρως επιτυχημένη φετινή διοργάνωση, που πριν ακόμα ολοκληρωθεί έκανε διοργανωτές και αθλητές να ανανεώνουν το ραντεβού τους για την επόμενη χρονιά στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Επί ένα τετραήμερο, από τις 15 έως 18 Ιουνίου, η Σύρος βρέθηκε στο επίκεντρο του αθλητικού ενδιαφέροντος, με σημαντικούς αθλητές από όλα τα σημεία της Ελλάδας, αλλά και από 11 χώρες να είναι παρόντες και να μετέχουν στη μεγάλη τριαθλητική διοργάνωση.

 

Δημοσιεύτηκε από Κοινή Γνώμη στις Σάββατο, 17 Ιουνίου 2017

 

Εντυπωσιακή έναρξη των αθλημάτων

Το αγωνιστικό μέρος ξεκίνησε με τους αγώνες των 5,5 χιλιομέτρων ανοικτής θαλάσσης, με τους αθλητές να παρατάσσονται στην παραλία της Φάμπρικας για την εκκίνηση.

Με το σήμα της εκκίνησης υπήρξε ταυτόχρονη είσοδος τους στη θάλασσα, ξεκινώντας μία διαδρομή η οποία κατέληγε στον Άγιο Αντώνιο και στην παραλία του Μέγα Γιαλού.

Μισή ώρα αργότερα δόθηκε και η εκκίνηση των 3,5 χιλιομέτρων, με τους αθλητές να ξεκινούν από την παραλία της Βάρης και να τερματίζουν στον Μέγα Γιαλό, όπου είχε στηθεί μία μικρή γιορτή για την υποδοχή των αγωνιζομένων.

Οι αθλητές και αθλήτριες που πήραν μέρος και στις δύο διαδρομές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, πραγματοποιώντας δύο γρήγορες κούρσες, σύμφωνα με τους χρόνους που καταγράφηκαν.

Την επόμενη ημέρα, καραβάκι παρέλαβε τους αθλητές από το λιμάνι της Ερμούπολης και τους μετέφερε ως την θαλάσσια περιοχή κάτω από τα Βαπόρια, όπου και δόθηκε εν πλω η εκκίνηση για την η τριαθλητική διαδρομή Ολυμπιακής απόστασης.

Το αγώνισμα αποτέλεσε μία από τις εντυπωσιακές στιγμές του αθλητικού τριημέρου,  με τους κατοίκους και τους επισκέπτες του νησιού να βρίσκονται διασκορπισμένοι σε διάφορα σημεία στη γύρω περιοχή, προκειμένου να παρακολουθήσουν την εκκίνηση με το μοναδικό φόντο της νεοκλασικής περιοχής των Βαποριών.

Ακολούθησε η ποδηλατική διαδρομή, συνολικού μήκους 20 χιλιομέτρων,  με εκκίνηση από την Ακτή καταδρομικού Έλλη και διαμέσου των οδών Πέτρου Ράλλη -  Ακτή Παπάγου – Νικ. Μανδηλαρά - Ηρ. Πολυτεχνείου - Επαρ. Οδ. Κάτω Μάννα-Μέγας Γιαλός, πραγματοποιήθηκε αναστροφή και από τον ίδιο δρόμο επέστρεψαν οι αθλητές στη ζώνη αλλαγής.

Ο αγώνας τρεξίματος πραγματοποιήθηκε εντός της Ερμούπολης, με αφετηρία στην περιοχή Νησάκι και τερματισμό στην Πλατεία Μιαούλη, διανύοντας συνολικά 5 χιλιόμετρα διαδρομής.

Το βράδυ του Σαββάτου πραγματοποιήθηκαν οι βραβεύσεις και οι απονομές των μεταλλίων και των κυπέλλων στους αθλητές, στην πλατεία Μιαούλη, μπροστά στο Δημαρχιακό μέγαρο, η οποία ήταν κατάμεστη από κόσμο, μετατρέποντας την ολοκλήρωση των αθλημάτων σε μία γιορτή. 

Το πρωί της Κυριακής ήταν αφιερωμένο στα μικρά παιδιά, καθώς πραγματοποιήθηκε το παιδικό τρίαθλο, όπου παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, ο ψυχρός και βροχερός καιρός δεν στάθηκε ικανός να πτοήσει τους λιλιπούτειους αθλητές.

Συνεπής στην αφετηρία της κολύμβησης από νωρίς το πρωί, εκτέλεσαν τα αγωνίσματα τους, με την βροχή να λειτουργεί απαγορευτικά μόνο στο τιμητικό μέρος της εκδήλωσης, υποχρεώνοντας τους διοργανωτές να πραγματοποιήσουν τις απονομές αντί της κεντρικής πλατείας Μιαούλη στο αίθριο του Δημαρχείου. 

Βαρύτητα στην ασφάλεια και εθελοντική προσφορά

Σημείο ιδιαίτερης αναφοράς αποτελεί η μεγάλη προσοχή που δόθηκε εκ μέρους των διοργανωτών στην ασφάλεια διεξαγωγής των αθλημάτων, με αποτέλεσμα η συστηματική προετοιμασία και οι προσεγμένες λεπτομέρειες, να αποτελούν τα καίρια στοιχεία της διοργάνωσης.

Οι συμμετέχοντες ένιωσαν το αίσθημα της ασφάλειας, σύμφωνα με τα όσα οι ίδιοι δήλωσαν, καθώς εισέπραξαν μία σιγουριά κατά την εκτέλεση των αγωνισμάτων, στοιχείο απαραίτητο για την καλύτερη αθλητική τους απόδοση.

Παραπλέοντα σκάφη σε όλη το μήκος της θαλάσσια κολυμβητικής διαδρομής, ναυαγοσώστες σε πλήρη ετοιμότητα, σηματοδοτημένες διαδρομές, ειδικά ντεκ και άνετος χώρος ποδηλατικής εκκίνησης, αλλά και πρόθυμοι εθελοντές, που για ακόμα μία φορά και με ακόμα μεγαλύτερο αριθμό συμμετοχών από πέρυσι, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους, βοηθώντας καταλυτικά στη διεξαγωγή των αγωνισμάτων.

Πολλαπλά οφέλη

Όπως συμβαίνει σε κάθε διοργάνωση, παρά την μεγάλη προσπάθεια που καταβλήθηκε από διοργανωτές, εθελοντές και συμμετέχοντες, δεν θα μπορούσαν να λείψουν και κάποιες φωνές γκρίνιας και δυσαρέσκειας.

Η απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων σε συγκεκριμένες περιοχές του νησιού κατά τη διάρκεια πραγματοποίησης ενός εκ των αθλημάτων, μπορεί να δυσαρέστησε κάποιους από τους κατοίκους, όμως ήταν απαραίτητη για την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Σαφώς και σε κάθε μεγάλη διοργάνωση θα υπάρξουν και αστοχίες, όμως στον αντίποδα οφείλεται να προσμετρώνται και τα οφέλη, τα οποία στη συγκεκριμένη περίπτωση αποδείχθηκαν πολλαπλά.

Ο μεγάλος αριθμός επισκεπτών που κέρδισε το νησί, σε μία «νεκρή» γι’ αυτό τουριστικά περίοδο, είναι ένα στοιχείο που ενισχύει την εδραίωση της Σύρου ως νησί ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού, προσφέροντας τόνωση στην τοπική οικονομία.

Και αυτό διότι οι περίπου 2.500 αθλητές, προπονητές και συνοδοί, οι οποίοι κινήθηκαν επί ένα τετραήμερο στο νησί, απέφεραν στις τοπικές επιχειρήσεις άμεσο ή έμμεσο κέρδος.

Παράλληλα, ωφέλεια υπήρξε και σε επικοινωνιακό επίπεδο, καθώς η διαφημιστική προβολή της διοργάνωσης, αλλά και η προώθηση της Σύρου στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μέσω των προσωπικών λογαριασμών των ίδιων των συμμετεχόντων, λειτούργησαν σαν μία τουριστική καμπάνια, με επαναλαμβανόμενες προβολές του νησιού.

Η επιτυχημένη διοργάνωση του 2ου τριάθλου στη Σύρου, έρχεται να λειτουργήσει συμπληρωματικά στο σύνολο των αθλητικών διοργανώσεων του Ιουνίου, επιβεβαιώνοντας ότι η Σύρος μπορεί να διεκδικήσει και να κατοχυρώσει μία σημαντική θέση ως αθλητικός τουριστικός προορισμός.

«Κερδίσαμε το στοίχημα»

Την απόλυτη ικανοποίηση του για τη δεύτερη χρονιά της διεξαγωγής των αγώνων τριάθλου στη Σύρου εξέφρασε, με δηλώσεις του στην «Κοινή Γνώμη», ο Κωνσταντίνος Μητρόπαπας, ο «άνθρωπος ορχήστρα» σε ότι αφορά στη διοργάνωση του αθλητικού γεγονότος, που τείνει να καθιερωθεί πλέον ως θεσμός για την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του διοργανωτή, το στοίχημα κερδήθηκε, καθώς αυξήθηκαν οι ημέρες διεξαγωγής των αγώνων, που όπως είπε «Ήταν ένα πραγματικό στοίχημα, προσπαθήσαμε να ανοίξουμε τη διοργάνωση, να την κάνουμε δηλαδή από τρεις σε τέσσερις ημέρες», σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «είναι μία τετραήμερη γιορτή στη Σύρο και του χρόνου φιλοδοξούμε να την κάνουμε ακόμη μεγαλύτερη. Θέλουμε να φέρουμε ακόμη περισσότερο κόσμο στο νησί, αλλά και να εμπλουτίσουμε ακόμη περισσότερο τις δραστηριότητες που κάνουμε».

Για τον μεγάλο αριθμό των επισκεπτών που έφερε στο νησί η συγκεκριμένη διοργάνωση, ο κ. Μητρόπαπας έδωσε και την τουριστική διάσταση που αυτό συνεπάγεται λέγοντας ότι «κάνουμε αθλητικό τουρισμό. Οι αγώνες δεν είναι μόνο για τους πρώτους. Θέλουμε να φέρουμε κόσμο στη Σύρο, να γνωρίσει το νησί, να το θαυμάσει όπως το έχουμε θαυμάσει κι εμείς, αλλά και να θέλει να έρχεται εδώ».

«Καθιέρωση της Σύρου ως κορυφαίου αθλητικού προορισμού»

Την απόλυτη ικανοποίηση του για την επιτυχία της 2ης αθλητικής αυτής διοργάνωσης εξέφρασε και ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης, Γιώργος Μαραγκός, δηλώνοντας «Είμαστε εντυπωσιασμένοι, ήταν μία εξαιρετική διοργάνωση από όλες τις απόψεις. Όλα πήγαν καλά, τόσο σε οργανωτικό επίπεδο, σε επίπεδο ασφάλειας, συμμετοχής, έντασης, παλμού, κεφιού και χάρηκα πάρα πολύ γιατί όλοι οι αθλητές έμειναν ευχαριστημένοι».

Σημείο το οποίο επεσήμανε ιδιαιτέρως είναι η μεγάλη συμμετοχή αθλητών, αλλά και του κοινού της Σύρου, λέγοντας ότι «Προτάξαμε πρώτα την ασφάλεια σε μία τόσο απαιτητική διοργάνωση, από την πλευρά του ο κόσμος κατέκλεισε τους δρόμους για να μπορέσει να ενθαρρύνει και να υποστηρίξει τους αθλητές. Είναι πολύ σημαντικό να βλέπουμε τόσο κόσμο από όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδος, αλλά και από 11 χώρες να συμμετέχουν απ’ αυτή την πολύ μεγάλη γιορτή».

Δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει όσους συνέβαλλαν στην επιτυχία αυτής της διοργάνωσης, «όλους τους αθλητές που ήρθαν στη Σύρο και πήραν μέρος στους αγώνες, όλους τους φίλους και συγγενείς των αθλητών, αλλά και τους κατοίκους του νησιού που στήριξαν όλη αυτή την προσπάθεια. Ακόμη τους εθελοντές που και φέτος έδωσαν βροντερό παρών, καθώς χωρίς τη βοήθειά τους δεν θα μπορούσε να γίνει αυτή η διοργάνωση. Νομίζω πως πέρα από κάθε αμφιβολία το τρίαθλο, χρόνο με τον χρόνο γίνεται όλο και καλύτερο και πιο εντυπωσιακό».

Για το μεγάλο κέρδος που είχε το νησί από τη διοργάνωση ο Δήμαρχος επικέντρωσε στο ότι «η Σύρος καθιερώνεται ως ένας από τους κορυφαίους αθλητικούς προορισμούς σε όλη την Ελλάδα». 

«Ανανεώσουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά»

Ο αθλητής ο οποίος έκοψε πρώτος την κορδέλα του τερματισμού, Γιώργος Αλυφαντής, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» εξέφρασε την απόλυτη ικανοποίηση του όχι μόνο για τη διοργάνωση των αγώνων αλλά και για την ίδια τη Σύρο, που σαν νησί έκλεψε τις εντυπώσεις των αθλητών.

Όπως ο ίδιος ανάφερε «Οι διοργανωτές έμαθαν πάρα πολλά από την περσινή εκδήλωση. Εμείς δώσαμε από την πλευρά μας κάποιες, τις οποίες άκουσαν και τους αξίζουν πολλά μπράβο. Ο κόσμος της Σύρου, το λιμενικό, η αστυνομία, οι εθελοντές, όλοι μα όλοι μας βοήθησαν πάρα πολύ. Νιώσαμε πολύ ασφαλείς στα αγωνίσματα που πήραμε μέρος. Όσο δύσκολη κι αν ήταν η διαδρομή εμείς από την πλευρά μας θα ερχόμαστε».

Για τις διαφοροποιήσεις προς το θετικότερο που υπήρξαν σε σύγκριση με την περυσινή διοργάνωση ο αθλητής σημείωσε ότι «Η φετινή ήταν σαφώς πιο οργανωμένη, γιατί είχε γίνει μία καλύτερη προετοιμασία. Προβλέφθηκαν όλες οι λεπτομέρειες και αυτό το είδαν όλοι. Μπορεί να ήταν πιο δύσκολος ο καιρός, πιο δύσκολη η περιοχή τρεξίματος και η ποδηλατική διαδρομή μπορεί να είναι δυσκολούτσικη, όμως έχει πάρα πολύ ενδιαφέρον και μας επιτρέπει να την απολαμβάνουμε. Επομένως ανανεώνουμε το ραντεβού μας για την επόμενη χρονιά».