Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το «Hellas Beetles FINA Artistic Swimming World Series, Syros 2018»

Υπερθέαμα σε αγώνες παγκοσμίου επιπέδου

Έπεσε η αυλαία μίας μεγάλης διοργάνωσης, καθώς ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία το «Hellas Beetles FINA Artistic Swimming World Series, Syros 2018».

Η Σύρος για ένα τριήμερο βρέθηκε στο επίκεντρο του αθλητικού ενδιαφέροντος, καθώς η εικόνα του κολυμβητηρίου της Ερμούπολης, με τους αγώνες συγχρονισμένης κολύμβησης, πέρασε μέσω της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA) σε 210 χώρες.

16 Εθνικές ομάδες συγχρονισμένης κολύμβησης από πέντε Ηπείρους, αλλά και 9 σύλλογοι από την Ελλάδα, βρέθηκαν το τριήμερο 15-16-17 Ιουνίου στη Σύρο, με τις αθλήτριες να ανεβάζουν το πήχη όχι μόνο των επιδόσεων στο άθλημα, αλλά και του απαράμιλλου θεάματος που προσέφεραν. Οι κάτοικοι της Σύρου αλλά και οι επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία σπουδαία διοργάνωση, που αναμφίβολα «έκλεψε» τις εντυπώσεις.

Μία διοργάνωση διαφορετική από τις άλλες

Η συγχρονισμένη κολύμβηση είναι ένα άθλημα το οποίο έχει μπει στη ζωή της Σύρου τα τελευταία δύο χρόνια, με τη Διεθνή διοργάνωση «Beetles Cup». Μία διοργάνωση η οποία μέσα σε έναν χρόνο γιγαντώθηκε, καθώς το καλοκαίρι του 2017 ήρθαν στη Σύρο 4 ομάδες από το εξωτερικό, ενώ το 2018, ήρθαν στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων 16 Εθνικές ομάδες από 5 Ηπείρους. 200 περίπου αθλήτριες κι αθλητές αγωνίσθηκαν στο κολυμβητήριο της Ερμούπολης, με τον ανταγωνισμό να είναι μεγάλος και το θέαμα μοναδικό. Από την πλευρά τους οι διοργανωτές έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, ώστε οι αγώνες να κερδίσουν ακόμη περισσότερο έδαφος και την επόμενη σεζόν να αναμένεται διεύρυνση του ενδιαφέροντος, με τις συμμετοχές να έχουν αυξητική πορεία. Μία διοργάνωση η οποία από την πρώτη της κιόλας χρονιά κέρδισε το παγκόσμιο ενδιαφέρον και γι’ αυτό η FINA την συμπεριέλαβε στο καλεντάρι της.

Πολλά τα ωφέλει, μεγάλη προβολή

Η Σύρος μόνο κέρδος είχε από το “Hellas Beetles FINA Artistic Swimming World Series, Syros 2018», καθώς στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων ήρθαν περίπου 500 άτομα, αθλητές, αθλήτριες αλλά και οι συνοδοί, οι οποίοι πέραν της αθλητικής αξίας που προσέδωσαν στη διοργάνωση, έδωσαν μία μεγάλη οικονομική ανάσα σε πολλές τοπικές επιχειρήσεις. Βέβαια το κέρδος για τη Σύρο δεν ήταν μόνο η άφιξη των αποστολών, αλλά και η διαφήμιση που κέρδισε μέσα από την σπουδαία αυτή διοργάνωση. Θα πρέπει να αναφερθεί πως η διοργάνωση έχει τη δική της θέση στην ηλεκτρονική σελίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας (FINA), ενώ οι αγώνες μεταδόθηκαν ζωντανά σε περίπου 210 χώρες.

Οι αποστολές, αλλά και όλοι όσοι τις ακολούθησαν δήλωσαν απόλυτα ικανοποιημένοι από την διοργάνωση, αλλά και την φιλοξενία των Συριανών. Όμως και το αγωνιστικό μέρος συγκέντρωσε τεράστιο ενδιαφέρον, καθώς στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων, ήρθαν και μετείχαν στους αγώνες κάποια από τα μεγαλύτερα ονόματα του χώρου.

Να κρατήσει η Σύρος τη διοργάνωση

Το “Hellas Beetles FINA Artistic Swimming World Series», θα πρέπει να συνεχίσει να έχει έδρα τη Σύρο, όταν η επιτυχία της διοργάνωσης έχει συγκεντρώσει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον, προκαλώντας αρκετές περιοχές της Ελλάδας να επιθυμούν να φιλοξενήσουν τους αγώνες, Αυτό βέβαια δυσκολεύει το έργο των φορέων της Σύρου, καθώς θα πρέπει να υπερβάλουν εαυτόν, ώστε να διατηρήσουν τη συγκεκριμένη διοργάνωση στο νησί και να τη διευρύνουν. Η αριθμητική πρόοδος που καταγράφηκε φέτος ως προς το ενδιαφέρον και τις συμμετοχές, σε σχέση με την περυσινή διοργάνωση, καταδεικνύει πως την επόμενη χρονιά η εκδήλωση αυτή θα συγκεντρώσει ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον και αυξημένο αριθμό συμμετοχών, με ακόμα περισσότερα μεγάλα ονόματα του αθλήματος. Η Παγκόσμια Ομοσπονδία, αλλά και η ΚΟΕ δείχνουν αποφασισμένοι να στηρίξουν τη διοργάνωση αυτή και έτσι η Σύρος θα πρέπει να επιδείξει την κατάλληλη δυναμική και να προετοιμαστεί καταλλήλως  ώστε να έχει την τύχη και το 2019 να φιλοξενήσει τους αγώνες.

Υψηλό το επίπεδο των αγώνων

Η Άννα Μαρία Ταξοπούλου εκπροσώπησε την Ελλάδα, από την πλευρά της Εθνικής ομάδας των Νεανίδων, στο Τεχνικό πρόγραμμα του Σόλο. Η νεαρή Ελληνίδα πρωταθλήτρια κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, καθώς εκτέλεσε όμορφα το πρόγραμμά της και βαθμολογήθηκε με 79,0282 βαθμούς.

Το χρυσό μετάλλιο πήρε η Μεξικανή Ζοάνα Χιμένεζ Γκαρσία με 82,9070 β. και το ασημένιο η Γαλλίδα Μορίν Τζένκινς με 80,2932 β.

Στην κατάταξη των αθλητριών των σωματείων, την καλύτερη εμφάνιση έκανε η Αναστασία Κουτσελίνη του ΝΟΒΑ (67,0895 β.).

Η συνέχεια των αγώνων έφερε το ασημένιο μετάλλιο στην Εθνική ομάδα Καλλιτεχνικής (Συγχρονισμένης) κολύμβησης Γυναικών.

Οι Μαρία Ελένη Αρμάου, Ιφιγένεια Δίπλα, Βασιλική Κοφίδη, Όλγα Κουργιαντάκη, Σοφία Ευαγγελία Μαλκογεώργου, Εβελίνα Παπάζογλου, Σοφία Σαραντίδη, Άννα Μαρία Ταξοπούλου, Αθανασία Τσόλα (αναπλ. Γεωργία Βασιλοπούλου, Βιολέτα Ζουζούνη) βαθμολογήθηκαν με 81,9300 β. και ανέβηκαν στο δεύτερο σκαλί του βάθρου.

Το χρυσό μετάλλιο πήρε το Μεξικό (83,9287) , που πρωταγωνίστησε με τρεις πρωτιές την πρώτη μέρα των αγώνων και το χάλκινο η Γαλλία με 81,4165 β.

Η Εβελίνα Παπάζογλου, η πιο έμπειρη της ομάδας, κατά τη διάρκεια των αγώνων είπε: «Είχαμε καλά αποτελέσματα κατά τη διάρκεια των αγώνων με ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια στα τεχνικά προγράμματα (Ομαδικό, Σόλο και Ντουέτο). Σίγουρα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης. Η προπονήτριά μας είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη. Είδαμε τους αντιπάλους μας (Μεξικό και Γαλλία είναι πάντα βασικοί μας ανταγωνιστές) και ευελπιστούμε ότι θα είμαστε έτοιμοι για το Ευρωπαϊκό στη Γλασκώβη».

Στην κατάταξη των σωματείων καλύτερος ήταν ο ΑΝΟ Μεταμόρφωσης (67,4248) με τις Βάγια Σταυρούλα Ελένη, Αντριάνα Μισίκεβιτς, Αικατερίνη Μπέκου, Στεργία Παπαματθαίου, Δανάη σακέλλη, Θεοδοσία Τζουμάκα, Αθανασία Γεωργία Χριστογιαννοπούλου, Πηνελόπη Καραμέσιου, (αναπλ. Ειρήνη Βαϊα Μυλωνά, Μαρία Ευαγγελία Κωνσταντέλλη).

«Δίπλα στις μεγάλες διοργανώσεις»

Ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης,Γιώργος Μαραγκός, μιλώντας στην «Κοινή Γνώμη» για το τριήμερο των αθλητικών εκδηλώσεων της συγχρονισμένης κολύμβησης, σημείωσε ότι «Το τριήμερο αυτό όλοι γίναμε μάρτυρες αυτής της σπουδαίας διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας και φυσικά αναφέρομαι στο  “Hellas Beetles FINA Artistic Swimming World Series, Syros 2018». Μία διοργάνωση που έφερε το νησί μας στο επίκεντρο του παγκόσμιου ενδιαφέροντος, όσον αφορά τον υγρό στίβο και την καλλιτεχνική συγχρονισμένη κολύμβηση. Υπήρχαν πάρα πολλές συμμετοχές. Στη Σύρο ήρθαν 16 Ολυμπιακές Εθνικές ομάδες, από 5 Ηπείρους, με κορυφαίο όνομα τον Αμερικανό Μπιλ Μέιλ. Όσοι είχαμε την τύχη να βρεθούμε το τριήμερο των αγώνων στο κολυμβητήριο, μείναμε ικανοποιημένοι με την εικόνα που παρουσίασαν οι αθλητές και οι αθλήτριες που έλαβαν μέρος. Το επίπεδο των αγώνων ήταν πολύ υψηλό, μιας και στο νησί μας ήρθαν πολύ μεγάλα ονόματα».

Παρά την αναγνώριση της επιτυχίας της διοργάνωσης, ο Δήμαρχος δεν δίστασε να αναφερθεί και τα προβλήματα των αθλητικών εγκαταστάσεων, λέγοντας ότι «Η Σύρος θέλει να αξιοποιήσει τις αθλητικές υποδομές της, οι οποίες σε μεγάλο ποσοστό είναι γερασμένες, προβληματικές και σίγουρα χρειάζονται κάποια αναβάθμιση. Το κολυμβητήριο μας με την κατάλληλη αναβάθμιση και τις ανάλογες προσαρμογές να αποτελέσει ένα ισχυρό όπλο στην προσπάθεια την οποία κάνουμε να προσελκύσουμε αθλητικό τουρισμό και να αναπτύξουμε ακόμη περισσότερο τον θεματικό τουρισμό ιδιαίτερα στο κομμάτι του υγρού στοιχείου».

Μήνας αθλητικών γεγονότων και διεθνής προβολή

«Θέλω να ευχαριστήσω στο σημείο αυτό την Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδας και τον πρόεδρο της Δημήτρη Διαθεσόπουλο, αλλά και την τεχνική διευθύντρια των αγώνων Μαρία Θηβαίου. Επίσης την Παγκόσμια Ομοσπονδία του Υγρού Στίβου (FINA) η οποία ενέταξε στο καλεντάρι των 10 κορυφαίων αγώνων της, την Σύρο. Αυτό και μόνο πιστοποιεί πόσο μεγάλη είναι η διοργάνωση αυτή. Όλες τις ημέρες των αγώνων υπήρχε ζωντανή μετάδοση μέσα από την ιστοσελίδα της FINA, με την εικόνα από το νησί μας νε περνά σε 210 χώρες Παγκοσμίως.  Εμείς από την πλευρά μας ως Δήμος θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε αυτές τις πρωτοβουλίες και όπως είναι γνωστό τις επόμενες ημέρες ακολουθεί μία ακόμη μεγάλη διοργάνωση, αυτή του Τριάθλου. Επίσης, στη συνέχεια θα έχουμε και το LG Aegean Ball Festival, μία διοργάνωση η οποία είναι δεδομένο να προσελκύσει όλο το ενδιαφέρον των φιλάθλων, αφού στο νησί μας θα έρθουν και πάλι μεγάλα ονόματα του μπάσκετ. Με πολύ δουλειά, μεθοδικότητα και με συγκεκριμένη στόχευση έχουμε καταφέρει και έχουμε κάνει τη Σύρο το αφιλονίκητο αθλητικό προορισμό τα τελευταία χρόνια. Αυτό το αναφέρω με βάση στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, όχι με ευχολόγια. Και το επόμενο διάστημα θα κινηθούμε προς αυτήν την κατεύθυνση,  ώστε να προβάλουμε το νησί μας μέσα απ’ αυτές τις διοργανώσεις. Δεν είναι μόνο η οικονομική τόνωση του νησιού μας, η οποία δημιουργείται από τους αθλητές και τους συνοδούς που έρχονται, αλλά είναι η προβολή που γίνεται».

Τέλος ο κ. Μαραγκός απάντησε στην ερώτηση αν μετά την επιτυχία των αγώνων αυτών, ο Δήμος θα συνεχίσει να στηρίζει την διοργάνωση, ώστε να επιστρέψει και το καλοκαίρι του 2019.

«Θέλω να πιστεύω πως αυτή η διοργάνωση μέσα σε έναν χρόνο υπερμεγεθύνθηκε, καθώς στην περσινή πρώτη είχαμε συμμετοχές από 4 χώρες και φέτος φτάσαμε τις 16. Θέλω να πιστεύω και του χρόνου, αλλά και τα επόμενα που θα ακολουθήσουν, η διοργάνωση αυτή θα μεγαλώσει ακόμη περισσότερο . Δεν θέλω να πω κάτι από τώρα και όπως είναι φυσικό δεν μπορώ να προανακοινώσω κάτι. Την αρμοδιότητα αυτήν την έχει η ίδια η Ομοσπονδία. Εμείς από την πλευρά μας διαβεβαιώσαμε τον πρόεδρο της ΚΟΕ και τα υπόλοιπα στελέχη, ότι είμαστε αποφασισμένοι και διαθέσιμοι να συμβάλουμε από την πλευρά μας στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Αυτό βέβαια εφόσον επιλεγεί το νησί της Σύρου για την πραγματοποίηση αυτής της διοργάνωσης, εμείς θα κάνουμε ότι είναι καλύτερο. Υπάρχουν κι άλλες περιοχές με ανάλογα κολυμβητήρια που θέλουν τη διοργάνωση και δεν ξέρω αν η ίδια η FINA θέλει να αναδείξει το άθλημα σε άλλες περιοχές. Όταν επιλεγεί και πάλι το νησί μας να φιλοξενήσει τη διοργάνωση αυτή, εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να υπερβάλουμε εαυτό ώστε να μεγαλώσει ακόμη περισσότερο αυτή η αθλητική εκδήλωση».

«Η Σύρος κέρδισε το… στοίχημα»

Ο πρόεδρος της Επιτροπής αθλητισμού του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, Γουλιέλμος Πρίντεζης, αναφέρθηκε στο τριήμερο των αγώνων του Hellas Beetles Cup. «Ήταν ένα μεγάλο στοίχημα για εμάς να πετύχει αυτή η διοργάνωση, καθώς στο νησί μας έχουν έρθει αθλήτριες  από 16 χώρες με τις εθνικές τους ομάδες. Επίσης στη Σύρο βρίσκονται ακόμη 9 σύλλογοι από την Ελλάδα. Το μόνο σίγουρο είναι πως η διοργάνωση ήταν απόλυτα πετυχημένη, καθώς όλοι έμειναν ευχαριστημένοι, τόσο από το νησί μας όσο και από την φιλοξενία μας. Η Σύρος έχει κερδίσει κατά κράτος στον αθλητικό τουρισμό. Το Hellas Beetles Cup είναι μία από τις 4 μεγάλες διοργανώσεις οι οποίες γίνονται την καλοκαιρινή περίοδο στο νησί μας».