Με επιτυχία, αλλά και με πολλές συμμετοχές ολοκληρώθηκε το διεθνές σκακιστικό open “Siros Int. 2015”

Μπήκαν οι βάσεις για μεγαλύτερης εμβέλειας αγώνα

Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα το Διεθνές σκακιστικό Open “Siros Int. 2015” που πραγματοποιήθηκε το επταήμερο 10-17 Ιουλίου στο Dolphin Bay Hotel στο Γαλησσά. Δεδομένων των κοινωνικοοικονομικών συνθηκών που διανύει η χώρα, το τουρνουά ξεπέρασε κάθε προσδοκία έχοντας υπερδιπλάσιες συμμετοχές από την αντίστοιχη προσπάθεια που είχε γίνει στο μακρινό 1996. Να σημειωθεί πως επειδή το τουρνουά ήταν στο επίσημο καλεντάρι της παγκόσμιας ομοσπονδίας σκακιού (FIDE), όσοι παίκτες αγωνίστηκαν σε αυτό είχαν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν ισχυρούς ξένους αλλά και Έλληνες παίκτες, τιτλούχους και μη, ενώ δυναμικό «παρών» έδωσαν και οι τοπικοί σκακιστές από το Σύλλογο Σκακιστών Σύρου αλλά και οι μαθητές των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα «Σκάκι στα σχολεία», χρηματοδοτούμενο από το ίδρυμα Στ. Νιάρχου.

Στο αγωνιστικό κομμάτι, νικητής του τουρνουά και των 800 ευρώ αναδείχτηκε ο GM Veljko Jeremic (2492) από τη Σερβία με 7,5β./9αγ , στη δεύτερη θέση ήρθε ο IM Νίκος Καλέσης (2468) -γνωστός διοργανωτής πανευρωπαϊκών και παγκοσμίων πρωταθλημάτων της FIDE- με 7,0β/9αγ και στην τρίτη θέση o GM Στέλιος Χαλκιάς με 7,0β/9αγ αλλά χαμηλότερα στα κριτήρια ισοβαθμίας με τον Καλέση. Στα χρηματικά έπαθλα συμμετείχαν και ο IM Panos Sergio Estremera (Ισπανία - 2369) στην 4η θέση καθώς και ο Κώστας Γεωργίου (2214) στην 5η θέση, αμφότεροι με 6,5β/αγ.

Στην κατηγορία των γυναικών, την 1η θέση πήρε η Ισπανίδα WGM Monica Ruis Calzetta (2263) με 6.0β/9αγ, στην κατηγορία των βετεράνων πρώτευσε ο Sergio Panos Estremera (2369) 6.5β/9αγ, πρώτος στην κατηγορία κάτω των 2200 βαθμών ELO ο Σ.Αβαγιανός (2038) με 6β/9αγ και πρώτος τοπικός σκακιστής αναδείχτηκε ο προπονητής του Σ.Σ.Σύρου Παναγιώτης Καλαϊτζόγλου (2095) με 5.5β/9αγ.

Στις κατηγορίες των εφήβων ξεχώρισαν οι συμμετοχές του Λάζαρου Ζερβού (1904 με απόδοση 1986) με 6,0 βαθμούς στη Κ18, και των Παύλου, Ευάγγελου και Θωμά Πανουτσόπουλου με 5,0 4,5 και 4,0 βαθμούς αντίστοιχα σε μικρότερες κατηγορίες.

Συνολικά μοιράστηκαν μετάλλια, κύπελλα και χρηματικά έπαθλα ύψους 2600,00 ευρώ, ενώ ο 1ος έφηβος όλων των κατηγοριών (Λάζαρος Ζερβός) κέρδισε ένα tablet προσφορά του καταστήματος Webspinner.

Διαιτητές των αγώνων ήταν η Βιργινία Ψωμά και ο Περικλής Γερόπαπας, ενώ διευθυντής αγώνων ήταν ο Μιχάλης Κεραμιώτης.

Τα αναλυτικά αποτελέσματα του τουρνουά έχουν ανέβει στο www.chess-results.com

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να γίνει στο ξενοδοχείο Dolphin Bay στο Γαλησσά που φιλοξένησε τους παίκτες και διέθεσε το χώρο του για την πραγματοποίηση των αγώνων. Οι παίκτες και συνοδοί τους (110 στον αριθμό) έφυγαν με τις καλύτερες των εντυπώσεων από τη φιλοξενία του με τον κ. Βουτσίνου να στέκεται στο ύψος των περιστάσεων.

Κατά την τελετή λήξης, ο τοπικός πρόεδρος της κοινότητας Γαλησσά Ιωάννης Βουτσίνος ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στους αγώνες και προτίμησαν τη Σύρο ως τόπο εναλλακτικού και αθλητικού τουρισμού και εξέφρασε την επιθυμία του ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης να στηρίξει τη διοργάνωση και τις επόμενες χρονιές.

Τέλος, ο Σύλλογος Σκακιστών Σύρου επιθυμεί να ευχαριστήσει όλους όσους βοήθησαν στην ολοκλήρωση του έργου των αγώνων, τα μέλη του που συμμετείχαν στο οργανωτικό και αγωνιστικό κομμάτι, τους συνδιοργανωτές: Δήμο Σύρο-Ερμούπολης, Περιφέρεια Ν. Αιγαίου, το Ξενοδοχείο Dolphin Bay, τη Blue Star Ferries για τα εκπτωτικά εισιτήρια που παρείχε σε όλους τους παίκτες και συνοδούς τους, καθώς και όλους τους τοπικούς επιχειρηματίες που βοήθησαν στη διεξαγωγή του διεθνούς τουρνουά στη Σύρο.

Ετικέτες: