Μαθητές των Δημοτικών Σχολείων της Σύρου βρέθηκαν στην πλατεία Μιαούλη για να μάθουν τα αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού

"Έδειξαν ιδιαίτερες ικανότητες"

Μικροί μαθητές από τα περισσότερα δημοτικά σχολεία της Σύρου βρέθηκαν το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Μιαούλη, για να παίξουν, να αθληθούν, αλλά και να γνωρίσουν από κοντά τα αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού. Είναι αλήθεια πως τα παιδιά κυρίως μικρής ηλικίας δεν έχουν τη δυνατότητα να... μάθουν τα αθλήματα του στίβου αφού ο μοναδικός χώρος που υπάρχει είναι... ακατάλληλος. Εδώ και πολλά χρόνια το στάδιο στα Πευκάκια είναι χαρακτηρισμένος ακατάλληλο και όσες προσπάθειες βελτίωσης κι αν έγιναν η εικόνα του συγκεκριμένου χώρου παρέμεινε η ίδια. Αυτό γιατί δεν υπήρχε σωστός προγραμματισμός και ο μοναδικός χώρος άθλησης παραμένει σε κακό... χάλι. Από εκεί και πέρα τα παιδιά των δημοτικών σχολείων που βρέθηκαν στην πλατεία έδειξαν και πως θέλουν να μάθουν περισσότερα, αλλά και διαθέτουν ταλέντο που αν δουλευτεί σωστά μπορεί αύριο να υπάρξει ακόμη ένας πρωταθλητής από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων. Οι καθηγητές φυσικής αγωγής τώρα στο σύντομο χρονικό διάστημα που είχαν στη διάθεσή τους, προσπάθησαν να δείξουν όσα περισσότερα αθλήματα μπορούν στους μικρούς μαθητές, ώστε να γνωρίσουν με τον τρόπο αυτόν τον στίβο και τον κλασσικό αθλητισμό. Βασικός σκοπός του προγράμματος των "kids athletics" είναι τα παιδιά να μάθουν εκτός από τα αθλήματα του στίβου, να συνεργάζονται και μέσα από τη συλλογική δουλειά να υπάρχει ένα καλό αποτέλεσμα.

"Η Σύρος δεν έχει χώρους για τον κλασσικό αθλητισμό"

Η υπεύθυνη φυσικής αγωγής κ. Παναγιώτα Καλπακίδου μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τετάρτης στην πλατεία Μιαούλη με τη συμμετοχή των περισσοτέρων Δημοτικών σχολείων της Σύρου. "Βρεθήκαμε στην πλατεία Μιαούλη, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά όπου εδώ ήταν τα περισσότερα δημοτικά της Σύρου με τους μαθητές τους για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα αθλοπαιδιών "Kids Athletics". Το πρόγραμμα αυτό διοργανώνεται κάθε χρόνιο και γνωρίζουν πολύ μεγάλη επιτυχία. Είναι μία βιωματική εισαγωγή των μικρών μαθητών στα αγωνίσματα του στίβου, άλματα, ρίψεις, δρόμοι κι άλλα. Είναι ένα δρώμενο που συνήθως γίνεται στο τέλος κάθε χρονιάς, είναι μία αθλητική γιορτή για όλα τα παιδιά που συμμετέχουν. Θα ήθελα να ευχαριστήσω πρωτίστως τους μαθητές για τη συμμετοχή τους και ένα μεγάλο ευχαριστώ στους συναδέλφους μου που πάντοτε με μεγάλη υπευθυνότητα συνδράμουν σε όλες τις αθλητικές δραστηριότητες".

Για το πόσο σημαντικό είναι αυτές οι εκδηλώσεις για τα ίδια τα παιδιά η κα Καλπακίδου είπε: "Είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί μέσα απ' αυτήν την δράση αντιλαμβάνονται πως είναι τα αγωνίσματα του στίβου, γιατί τα "kids Αthletics" αντανακλούν τον κλασσικό αθλητισμό, κάτι το οποίο δυστυχώς δεν μπορεί να εφαρμοστεί και να δουλευτεί ιδιαίτερα στο νησί της Σύρου, κι αυτό λόγω έλλειψης σταδίου κλασσικού αθλητισμού και μιας και μου δίνεται η ευκαιρία να κάνω μία παρέμβαση γι' αυτό που πονάει όλα αυτά τα χρόνια τον γενικό πληθυσμό αυτού του νησιού, καλά θα ήταν να σκεφτούν ένα προπονητήριο, έναν χώρο δηλαδή όπου τα παιδιά να μπορούν να προπονηθούν και μέσα από εκεί να βγουν οι μελλοντικοί πρωταθλητές".

Τα παιδιά παρακολουθούν περισσότερα αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ και το βόλεϊ. Είπατε κι εσείς ότι η Σύρος... πονά στον κλασσικό αθλητισμό αφού δεν έχει χώρο προπόνησης, παρόλα αυτά οι μικροί μαθητές δείχνουν ενδιαφέρον για τον κλασσικό αθλητισμό;

"Τα "kids athletics" είναι μία διοργάνωση, μία αθλοπαιδιά στην οποία έχουν τη δυνατότητα να γνωρίσουν τα περισσότερα απ' αυτά αγωνίσματα του κλασσικού αθλητισμού και συμμετέχουν μπορώ να πω με μεγάλη χαρά. Πολύ περισσότερο δε αν υπάρξει ένα στάδιο στο οποίο να μπορούν από μικρή ηλικία να εντρυφήσουν τον κλασσικό αθλητισμό. Οι συνάδελφοί μου γυμναστές κάνουν το καλύτερο δυνατό και στο βαθμό που μπορούν και με τα μέσα που διαθέτουν στις εγκαταστάσεις των σχολείων, κάνουν προγράμματα εκμάθησης των τεχνικών του κλασσικού αθλητισμού, αλλά θα ήταν προτιμότερο αυτό να εφαρμοστεί σε ένα κανονικό γήπεδο κλασσικού αθλητισμού".

"Τα παιδιά έδειξαν ότι έχουν ταλέντο και οι τοπικοί άρχοντες πρέπει να κάνουν κάτι γι' αυτό"

Στην "Κοινή Γνώμη" επίσης μίλησε και η Ουρανία Ρινακάκη σχολική σύμβουλος φυσικής αγωγής Κυκλάδων και η οποία αναφέρθηκε το πρόγραμμα το οποίο πραγματοποιείται τα τελευταία χρόνια στα περισσότερα νησιά των Κυκλάδων. "Είναι ένα πρόγραμμα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αθλητισμού, για να διαφημίσει και να καλλιεργήσει το άθλημα του κλασσικού αθλητισμού στις μικρές ηλικίες. Είναι αναπτυξιακό πρόγραμμα και για εμάς στην φυσική αγωγή, το δημόσιο σχολείο δηλαδή το οποίο κατά κάποιο τρόπο μας αφορά και εκπροσωπώ, είναι σημαντικό γιατί μας δίνει τη δυνατότητα μέσα στην αυλή χωρίς ιδιαίτερες υλικοτεχνικές υποδομές, να καλλιεργήσουμε τον κλασσικό αθλητισμό, που αποτελεί την ιστορία μας και τον πολιτισμό μας. Ο ΣΕΓΑΣ στην Ελλάδα έχει δημιουργήσει αρκετές νησίδες για να καλλιεργήσει αυτό το πρόγραμμα και μία απ' αυτές τις σημαντικές νησίδες είναι και οι Κυκλάδες, μέσο του συμβούλου κ. Δημήτρη Τσαρτσάλη και του προέδρου του ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρη Πάππα. Γι' αυτό άλλωστε και βλέπετε να υπάρχει και στα άλλα νησιά αυτό το πρόγραμμα. Από την πλευρά μας προσπαθούμε να το προωθούμαι σε όλα τα σχολεία των Κυκλάδων. Πιστεύουμε στην συμμετοχή, στον αγώνα, στο βίωμα, καθώς αυτό το πρόγραμμα τα βοηθά και τα καλλιεργεί. Τα παιδιά που συμμετέχουν ως ομάδες, όχι μόνο ως άτομα, καθώς η επίδοσή τους προστίθεται στον άλλων συναθλητών τους για να βγει μέσα απ' αυτή τη διαδικασία το τελικό αποτέλεσμα. Έτσι μαθαίνουν να θέτουν στόχους, να συνεργάζονται και να επιτυγχάνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Πιστεύουμε μέσα απ' αυτή τη διαδικασία καλλιεργείται όχι απλά η συνεργασία, αλλά πιο πολύ η ψυχική ανθεκτικότητα των παιδιών, για να μπορούν να υπερπηδούν εμπόδια, να ονειρεύονται ένα άλμα πιο ψηλά και να μπορούν να το πραγματοποιούν. Ο αθλητισμός προσφέρει βιωματικές τέτοιες καταστάσεις και είναι καλό όσο μπορούμε να το αξιοποιούμαι".

 

Η Σύρος δεν έχει σωστές εγκαταστάσεις και να το θέσω καλύτερα δεν έχει τον κατάλληλο χώρο για να μπορούν τα παιδιά να προπονηθούν και να δουλέψουν σε αθλήματα του κλασσικού αθλητισμού. Παρόλα αυτά πιστεύετε μέσα απ' αυτές τις κινήσεις φέρνεται τα παιδιά πιο κοντά στον στίβο;

"Αυτό που παρατήρησα κατά τη διάρκεια των αγώνων και το συζητήσαμε με τους καθηγητές φυσικής αγωγής είναι ότι με μία απλή κίνηση να έρθουμε στην πλατεία Μιαούλη και να δώσουμε την ευκαιρία στα παιδιά για να αγωνισθούν, εκτός από την συνεργασία και την ομαδικότητα είδαμε τη διάκριση. Δηλαδή, είδαμε τη δεξιότητα να διακρίνεται καθώς αρκετά παιδιά έδειξαν τις ιδιαίτερες ικανότητες που έχουν στον στίβο. Αυτός άλλωστε είναι κι ένας από τους στόχους του προγράμματος, να δώσει τη δυνατότητα να ξεχωρίσει και το ταλέντο. Εδώ υπάρχει η δυνατότητα, υπάρχει η υποδομή και το ταλέντο και θα έπρεπε οι τοπικοί άρχοντες να φροντίσουν να βελτιώσουν και να κάνουν κατάλληλο το στάδιο στα Πευκάκια. Αυτή τη στιγμή από ότι έχω μάθει είναι ανενεργό καθώς δεν είναι κατάλληλο. Θα πρέπει κάποια στιγμή να υπάρξει κι αυτή η υποδομή. Η Σύρος είναι η πρωτεύουσα των Κυκλάδων και συγκεντρώνει αρκετό πληθυσμό και θα έπρεπε να υπάρχει κι αυτή η δυνατότητα στα παιδιά. Θα πρέπει να φροντίσουν οι τοπικές αρχές σε συνεργασία με την φυσική αγωγή και το δημόσιο σχολείο, να αξιοποιήσουν τις δυνατότητες του μαθητικού δυναμικού που έχουν".

Θα ήθελα να μου πείτε και για τις ώρες διδασκαλίας που όσο πάνε και μειώνονται.

"Είναι πάρα πολύ σημαντικό κομμάτι αυτό και θα πρέπει να το τονίσουμε προς πάσα κατεύθυνση. Οι ώρες φυσικής αγωγής που θα πρέπει να κάνει ένας μαθητής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και με την Ευρωπαϊκή Ένωση τρεις εβδομαδιαία. Υπάρχει αυτή η οδηγία κι εδώ και χρόνια το παλεύουμε ως εκπρόσωποι της φυσικής αγωγής και θα πρέπει κάποια στιγμή το Υπουργείο να εισακούσει και το αίτημά μας, αλλά και των αρμοδίων οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στο δημοτικό αυτή τη στιγμή με την αύξηση των ολοήμερων σχολείων δείχνει να υπάρχει αύξηση, είναι τεχνική όμως. Χρειαζόμαστε τρεις ώρες σε όλες τις τάξεις τουλάχιστον. Όχι μόνο μέχρι την Τετάρτη, αλλά και η Πέμπτη και η έκτη να έχει τις αντίστοιχες ώρες. Επίσης έχουν μειωθεί οι ώρες στο γυμνάσιο και στο λύκειο. Θα πρέπει κι εκεί να αυξηθούν οι ώρες. Τα παιδιά κάνουν πάρα πολύ καθιστική ζωή και θα έπρεπε το πρόγραμμά τους και για την ισορροπία τους και για την ψυχική τους ανθεκτικότητα να έχουν περισσότερες ώρες άθλησης".