Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον δεύτερο αγώνα "Syros City Trail"

Ένας αγώνας ανάδειξης της... Σύρου

  • Παρασκευή, 26 Αυγούστου, 2016 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 26 Αυγ. 2016 - 15:30
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Ο χρόνος έχει ξεκινήσει να μετρά αντίστροφα το δεύτερο "Syros City Trail". Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για το Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου, στις 17:30 το απόγευμα, ενώ στις 16:45 θα δοθεί η εκκίνηση για τους αθλητές μικρής ηλικίας που θα διανύσουν απόσταση ενός χιλιομέτρου.

Οι αθλητές των τεσσάρων και δέκα χιλιομέτρων θα περάσουν από όμορφα σοκάκια, αυλές γεμάτες λουλούδια, θα έχουν φόντο στο μεγαλύτερο κομμάτι της διαδρομής τη θάλασσα και θα πρέπει να ανέβουν πολλά μα πολλά σκαλιά. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως η μικρή διαδρομή των τεσσάρων χιλιομέτρων οι αθλητές θα μετρήσουν περίπου στα 2000 σκαλιά, ενώ στην απόσταση των δέκα χιλιομέτρων όσοι τη διανύσουν θα ανέβουν περίπου 5000 σκαλιά. Η αποστάσεις είναι έτσι διαμορφωμένες τόσο οι εγχώριοι όσο και οι αθλητές που θα έρθουν στη Σύρο να πάρουν μέρος στους αγώνες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να θαυμάσουν τις ομορφιές της Ερμούπολης, του Βροντάδου, της Ανάστασης, της Άνω Σύρου, των Καμινίων και των Πευκακίων. Όπως μας ανέφεραν και οι διοργανωτές οι αθλητές που θα θελήσουν να πάρουν μέρος στον αγώνα δεν είναι απαραίτητο να τρέξουν όλη τη διαδρομή, καθώς μπορούν να την περπατήσουν κι αυτό για να δώσουν το έναυσμα σε όλο και περισσότερο κόσμο να δηλώσει συμμετοχή.

Τέλος, ο αγώνας είναι αφιερωμένος σ τον πρόεδρο της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και οραματιστή των Ολυμπιακών αγώνων της Αθήνας το 1896, τον Συριανό Δημήτρη Βικέλα.

 

"Ένας αγώνας απαιτητικός, όμως όλοι μπορούν να πάρουν μέρος"  

Ο διοργανωτής του Syros city trail Σίμος Παπαγεωργίου μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για τον αγώνα τρεξίματος που θα πραγματοποιηθεί στις αρχές του Σεπτέμβρη. "Αυτή είναι η δεύτερη διοργάνωση που πραγματοποιείται στη Σύρο, μετά την πρώτη περσινή πετυχημένη διοργάνωση. Σκοπός μας είναι η ανάδειξη της Άνω Σύρου και γενικότερα της Σύρου, ως αθλητικό προορισμό. Έχουμε δύο διαδρομές, μία των τεσσάρων χιλιομέτρων και μία των δέκα, αυτό γίνεται για να μπορούν να πάρουν μέρος και νέοι αθλητές, αφού στόχος μας είναι να έρθουν για να γνωρίσουν την Ερμούπολη και την Άνω Σύρο. Ταυτόχρονα η απόσταση των δέκα χιλιομέτρων θα προσελκύσει καλύτερους αθλητές αφού είναι μία διαδρομή με μεγάλες απαιτήσεις. Είναι πρόκληση για έναν αθλητή να έρθει στη Σύρο και να τρέξει την μία από τις δύο διαδρομές. Η μικρή των τεσσάρων χιλιομέτρων έχει περίπου 2000 σκαλιά και η μεγάλη των δέκα χιλιομέτρων οι αθλητές θα πρέπει να ανέβουν φέτος περίπου 5000 σκαλιά. Αυτό το γεγονός δεν πρέπει να τρομάζει τον κόσμο και καλούμε όλους τους αθλητές από τη Σύρο και γενικότερη από την ευρύτερη περιοχή των Κυκλάδων, να έρθουν και να τρέξουν στον αγώνα. Αν πάλι δεν μπορούν να τρέξουν υπάρχει η δυνατότητα να περπατήσουν τη διαδρομή, η οποία περνά μέσα από τα σοκάκια της Ερμούπολης, της Ανάστασης και της Άνω Σύρου, για να γνωρίσουν από κοντά τα πανέμορφα αυτά μέρη".

 

Υπήρχαν προϋποθέσεις για να μπορεί να δηλώσει κάποιος συμμετοχή;

"Δεν υπήρχε καμία προϋπόθεση καθώς ο αγώνας είναι ανοικτός για όλους. Οι αθλητές που θα λάβουν μέρος στον αγώνα θα πρέπει να είναι πάνω από 18 ετών ή αν έχουν την συγκατάθεση των γονέων τους μπορούν να λάβουν μέρος και μικρότεροι σε ηλικία αθλητές. Για τα μικρά παιδιά να σημειώσω σ' αυτό το σημείο πως υπάρχει μία διαδρομή του ενός χιλιομέτρου και θα τρέξουν γύρο από το δημαρχείο".

 

Στην φετινή διοργάνωση θα δούμε κάποια διαφορά σε σχέση με όλα όσα υπήρξαν πέρσι;

"Φέτος έχουμε δώσει μεγαλύτερη βάση στη σηματοδότηση της διαδρομής, κάποια μικρά προβληματάκια που υπήρξαν πέρσι και τα είχα διαπιστώσει τα έχουμε διορθώσει. Οι διαδρομές έχουν τροποποιηθεί ελάχιστα, έτσι ώστε να υπάρξει λίγη μεγαλύτερη πρόκληση για τους αθλητές".

 

Τι περιμένουμε να δούμε στον φετινό αγώνα;

"Στον αγώνα που έγινε πριν από περίπου ένα χρόνο προσπαθήσαμε να "παντρέψουμε" τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, η φετινή διοργάνωση η οποία είναι και Ολυμπιακή χρονιά, είναι αφιερωμένη στον πρώτο πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής τον Δημήτριο Βικέλα. Έχουμε καλέσει στη Σύρο εκπροσώπους της ΔΟΕ και ελπίζουμε να είναι κοντά μας, όπως και κάποιους αθλητές εγνωσμένης αξίας που πιστεύουμε πως φέτος θα μας τιμήσουν με την παρουσία τους".

 

Υπάρχει ενδιαφέρον και αναμένεται να υπάρξει αύξηση στις συμμετοχές;

"Πράγματι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον και πιστεύουμε ότι θα ξεπεράσουμε σε αριθμό τους αθλητές που πήραν μέρος πέρσι. Άλλωστε η πρώτη μας προσπάθεια στέφθηκε με μεγάλη επιτυχία και μας έδειξε πως ο αγώνας αυτός έχει πολύ μέλλον. Φέτος θέλουμε να ανεβάσουμε ακόμη ψηλότερα τον πήχη και νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε".

 

"Πάντα θα είμαστε κοντά σε ότι μας ζητηθεί"

 

Από τους Δρομείς Σύρου μίλησε ο Ισίδωρος Παλαμάρης ο ποίος ανέλυσε τις διαδρομές των αγώνων.

"Σκοπός μας όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως είναι να αναδείξουμε τις ομορφιές της Ανάστασης, του Βροντάδου και της Άνω Σύρου. Οι αθλητές θέλουμε να περάσουν από τα πιο σημαντικά μέρη της Ερμούπολης. Ο αγώνας δεν είναι μόνο για τους αθλητές που θα έρθουν στο νησί, αλλά ακόμη και για εμάς γιατί υπάρχουν άνθρωποι που ακόμη και σήμερα δεν έχουν περάσει από όλες τις περιοχές της Σύρου και δεν έχουν δει πολλά πράγματα. Ο αγώνας αυτός είναι μία ευκαιρία όλος ο κόσμος να δει και να θαυμάσει τις ομορφιές του ίδιου του τόπου όπου διαμένει. Η διαδρομές των τεσσάρων και δέκα χιλιομέτρων περνούν από τα ίδια περίπου σημεία, καθώς από την Ανάσταση και έπειτα διαχωρίζεται η διαδρομή. Η μεγάλη διαδρομή θα περάσει κι από την Άνω Σύρο, ενώ η μικρή θα περάσει μόνο από τα Αστέρια, την Ανάσταση και οι αθλητές στη συνέχεια θα πάρουν το δρόμο προς την Ερμούπολη. Στο σημείο αυτό θα ήθελα να σημειώσω πως οι διαδρομές θα ξεκινήσουν από την πλατεία Μιαούλη, θα μπούμε μέσα από το Δημαρχείο ώστε οι αθλητές να δουν τον χώρο αυτό και στη συνέχεια θα πάμε προς την Περιφέρεια, Άγιο Νικόλαο, Θέατρο Απόλλων, κατεβαίνουμε στα Αστέρια, έχουμε μία διαδρομή στα στενά του Βροντάδου, περνάμε από το ιστορικό τρίτο δημοτικό, πάμε Ανάσταση και εκεί θα ξεχωρίσουν οι δύο διαδρομές. Η απόσταση των δέκα χιλιομέτρων περνά από το δημοτικό σχολείο της Άνω Σύρου, την πλατεία του Μάρκου Βαμβακάρη, ανηφορίζει προς τον Άγιο Γεώργιο, τον μήλο της Άνω Σύρου και κατηφορίζει προς τα Καμίνια, περνά από τα Πευκάκια και καταλήγουν οι αθλητές στην Ερμούπολη. Δεν είναι δύσκολη όπως φαίνεται η διαδρομή γιατί τέτοιες διαδρομές όποιος μπορεί να τις τρέξει, οι περισσότεροι σε πάρα πολλά σημεία περπατούν στο δρόμο. Σκοπός δεν είναι να κάνουμε έναν γρήγορο χρόνο, αλλά να δούμε και να θαυμάσουμε το νησί μας και να περπατήσουν μέσα στα σοκάκια της".

 

Οι δρομείς της Σύρου στηρίζουν αυτές τις προσπάθειες και πάντα έχετε έναν ενεργό ρόλο.

"Πάντα θα είμαστε δίπλα σε ότι έχει να κάνει με αγώνες, ή άλλες παρόμοιες εκδηλώσεις και χαιρόμαστε που κάθε χρόνο βλέπουμε όλο και περισσότερες εκδηλώσεις να γίνονται στο νησί μας. Θέλουμε να βγάλουμε εκτός σπιτιού τα μικτά παιδιά και να τα φέρουμε κοντά στον αθλητισμό. Μην ξεχνάμε πως όταν είμαστε μικρότερη σε ηλικία υπήρχαν οι αλάνες κάτι που τώρα δεν υπάρχει. Θέλουμε μικροί και μεγάλοι να μην κάθονται μπροστά σε μία οθόνη όπως είναι της τηλεόρασης ή του υπολογιστή. Έχουμε πολλά και ωραία μέρη στη Σύρο και θα πρέπει οι κάτοικοι του νησιού μας να μην μένουν μέσα στο σπίτι.

 

Το πρόγραμμα Syros City Trail

 

Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2016

20:00 Συνάντηση στην Πλατεία Μιαούλη της Ερμούπολης

20:20 Αναχώρηση για το Ινστιτούτο Κυβέλη

20:30 – 21:00 Ξενάγηση στο Ινστιτούτο Κυβέλη

21:00 Τεχνική Ενημέρωση διαδρομής 4χλμ

21:15 Τεχνική Ενημέρωση διαδρομής 10χλμ

21:40 Προβολή ταινίας για τον Δημήτριο Βικέλα

 

*Το Ινστιτούτο Κυβέλη βρίσκεται στην οδό Λεωνιδίου 4 στον Άγιο Νικόλα της Ερμούπολης

 

Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2016

10:00 Άνοιγμα Γραμματείας στην πλατεία Μιαούλη (χώρος εκκίνησης)

16:40 Λήξη νέων εγγραφών και κλείσιμο Γραμματείας

16:45 Εκκίνηση παιδικού αγώνα 1χλμ

17:30 Εκκίνηση αγώνων 4χλμ και 10χλμ

20:30 Λήξη αγωνισμάτων

20:45 Απονομές Νικητών

21:00 Λήξη Διοργάνωσης

22:30 Έναρξη After Party στα Asteria Beach Syros