Ο αντιπρόεδρος του τοπικού ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάπας μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για τον κλασσικό αθλητισμό

Έχει σταθερή ανοδική πορεία

  • Τετάρτη, 12 Ιουλίου, 2017 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 12 Ιουλ. 2017 - 20:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Ο κλασσικός αθλητισμός τα τελευταία χρόνια έχει μία σταθερά ανοδική πορεία. Τα σωματεία βλέπουν τους αθλητές τους να αυξάνονται συνεχώς, αλλά και οι διακρίσεις να διαδέχονται η μία την άλλη. Υπάρχουν βέβαια και ομάδες που εκτός από το βάρος τους στα τμήματα υποδομής και τις μικρές ηλικίες έχουν καταφέρει και έχουν πραγματοποιήσει μεταγραφές με αποτέλεσμα να μπορούν να έχουν μεγαλύτερα και καλύτερα αποτελέσματα. Μύκονος και Πανναξιακός τα τελευταία χρόνια έχουν στις τάξης του αθλητές εγνωσμένης αξίας και πάντα πρωταγωνιστούν στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως το σωματείο της Νάξου θεωρείται ένα από τα καλύτερα επαρχιακά, αλλά ούτε και η Μύκονος που έχει ανοδική πορεία. Βέβαια καλά αποτελέσματα υπάρχουν και στα τμήματα των υποδομών, αφού πάντα οι αθλητές είναι μέσα στις πρώτες θέσεις.

Από τα αρνητικά και εκεί γίνονται προσπάθειες να υπάρξει κάποια βελτίωση είναι οι αθλητικές εγκαταστάσεις. Αφού μόνο η Νάξος διαθέτει ένα άρτιο στάδιο το οποίο μπορεί να φιλοξενήσει μεγάλους αγώνες. Η Μύκονος από την άλλη έχει αναλάβει τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες τον Οκτώβριο και μέχρι τότε θα πρέπει να υπάρξει κάποια βελτίωση στις αθλητικές εγκαταστάσεις του γηπέδου του Κόρφου.

Στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων το στάδιο των Πευκακίων είναι σε πάρα πολύ κακή κατάσταση, όμως τους τελευταίους μήνες υπάρχει μία αίσθηση αισιοδοξίας και πως στο τέλος θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα.

 

«Είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο»

O αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ  Κυκλάδων αλλά και μέλος του ΣΕΓΑΣ Δημήτρης Πάπας μίλησε στην Κοινή Γνώμη, για τον κλασσικό αθλητισμό, αλλά και για τα βήματα προόδου που έχουν γίνει τον τελευταίο χρόνο. «Αν έχει ανέβει ο Κλασσικός αθλητισμός στις Κυκλάδες αυτό φαίνεται από τις συμμετοχές που έχουμε κυρίως στα διασυλλογικά πρωταθλήματα. Δεν πάνε πολλά χρόνια όταν ο εσωτερικός αριθμός σε κάθε διασυλλογικό πρωτάθλημα δεν ξεπερνούσε τους 30 αθλητές. Τώρα έχουμε καταφέρει να αυξήσουμε τον αριθμός και σε κάθε διασυλλογικό πρωτάθλημα να ξεπερνάμε τα 100 παιδιά. Οπότε είμαστε σε πάρα πολύ καλό δρόμο και συνεχίζουμε. Επίσης, όντως δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια που υπήρχαν 2-3 σωματεία στις Κυκλάδες και τώρα αριθμούς 11 και ευελπιστούμε πως θα υπάρχει περεταίρω ανάπτυξη ιδιαίτερα στα νησιά των Δυτικών Κυκλάδων. Πιστεύω πως σύντομα θα έχουμε από αυτήν την πλευρά του Νομού άλλα δύο σωματεία. Άρα κι αυτό αποδεικνύει την  ανοδική πορεία του στίβου στις Κυκλάδες».

 

Βλέπουμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα για να μην πω συνεχώς, σωματεία από τις Κυκλάδες όπως είναι η Μύκονος και ο Πανναξιακός να έχουν τεράστιες επιτυχίες σε Πανελλήνιου αγώνες. Πόσο βοηθά τον κλασσικό αθλητισμό εδώ στον Νομό μας, αλλά και πόσα βήματα προόδου έχουν κάνει ιδιαίτερα αυτά τα δύο σωματεία.

«Στο κομμάτι αυτό υπάρχουν δύο παράμετροι. Ο πρώτος παράγοντας είναι στην πολύ καλή δουλειά που κάνουν τόσο ο Πανναξιακός όσο και ο Α.Ο. Μυκόνου, που κάνουν ακόμη και μεταγραφές στους μεγάλους σε ηλικία αθλητές. Όταν λέμε μεγάλους αθλητές εννοώ αυτούς που έρχονται στα σωματεία αυτά και είναι ενήλικοι. Παράλληλα υπάρχει και η πολύ καλή δουλειά που γίνεται στα τμήματα υποδομής από όλα τα σωματεία, με τα αποτελέσματά τους να φαίνονται επίσης στα Πανελλήνια πρωταθλήματα των μικρών κατηγοριών. Οι μεταγραφές είναι κάτι θετικό, όταν δηλαδή ένα σωματείο κάνει μεταγραφές και φέρνει αθλητές από άλλες περιοχές της Ελλάδας, γιατί έτσι μέσα από εκεί ακούγεται και το σωματείο, αλλά και οι Κυκλάδες. Αυτό μπορεί να έχει θετικά στοιχεία όταν γίνει σωστά το «πάντρεμα» των αθλητών με την τοπική κοινωνία. Δηλαδή τα παιδιά που έρχονται από τα άλλα σωματεία, λειτουργούν ως πρότυπα για τους νησιώτες. Τότε μόνο έχει αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα ο κάθε σύλλογος δουλεύει για να εμφανίζει καλύτερα αποτελέσματα, πράγμα που φαίνεται συνήθως στα Πανελλήνια πρωταθλήματα. Επειδή είμαστε νέα σωματεία και οι αθλητές μας μετά τα 17-18 φεύγουν από τις Κυκλάδες για να σπουδάσουν, έχουμε επιτυχίες στις μικρές κατηγορίες. Δηλαδή, στα Πανελλήνια πρωταθλήματα των παμπαίδων, παγκορασίδες Α’, παίδες και κορασίδες».

 

Πόσο σημαντικό είναι για το νομό να ακούγεται μέσα από τις Πανελλήνιες νίκες που έχουν οι αθλητές και πόσο βοηθά να αναπτύσσετε ο κλασσικός αθλητισμός στις Κυκλάδες.

 

«Σημαντικό είναι ναι μεν να ακούγονται οι διακρίσεις των παιδιών και να υπάρχει επέκταση του στίβου και στα υπόλοιπα νησιά που δεν υπάρχουν σωματεία αυτή τη στιγμή. Οι επιτυχίες ταυτόχρονα φέρνουν όλο και περισσότερα παιδιά κοντά μας και ασχολούνται με τον στίβο. Όλα αυτά όμως πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας  και τις αθλητικές εγκαταστάσεις που υπάρχουν. Εδώ στις Κυκλάδες δυστυχώς αν εξαιρέσουμε το στάδιο της Νάξου που είναι άρτιο από κάθε άποψη, σε όλα τα άλλα έχουμε ελλείψεις. Ευελπιστούμε το στάδιο της Μυκόνου με αφορμή τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες που θα γίνουν τον Οκτώβριο θα έχει δεχτεί ένα γερό… λίφτινγκ, μία γερή ανανέωση και θα λειτουργεί καλύτερα. Ευελπιστούμε το στάδιο της Μήλου τα επόμενα χρόνια να αποκτήσει ταρτάν και σταδιακά πιστεύουμε πως και τα άλλα νησιά δικαιούνται να αποκτήσουν ένα στάδιο από την στιγμή που θα έχουν αθλητικά σωματεία, ώστε να ξεκινήσουν κι αυτά να έχουν επιτυχίες. Οι επιτυχίες δεν είναι το μόνο ζητούμενο, αλλά να αυξάνεται και ο αριθμός των παιδιών που για εμάς είναι το πιο σημαντικό. Μπορεί ένα σωματείο να αποφασίσει πως δεν έχει αθλητές υψηλού επιπέδου και να μην τους εντατικοποιεί και να έχει μεγάλο αριθμό αθλητών. Δηλαδή, επειδή δεν θα έχει επιτυχίες δεν θα μπορεί ένα σωματείο που θα έχει 150-200 παιδιά να μην έχει ένα στάδιο;»

 

Μιας και αναφερθήκατε στο θέμα των σταδίων και των αθλητικών εγκαταστάσεων θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζεται κάτι για το γήπεδο του Κόρφου κι αν προχωρούν οι εργασίες. Αυτό βέβαια είναι ένα σημαντικό ζήτημα μιας και όπως είπατε παραπάνω τον Οκτώβριο θα γίνουν στη Μύκονο οι Αιγαιοπελαγίτικοι αγώνες.

«Για το κομμάτι αυτό δεν είμαι υπεύθυνος να απαντήσω σε πιο σημείο βρίσκονται οι εργασίες, θα πρέπει να απαντήσει ο Δήμος Μυκόνου. Από την στιγμή που έχουμε αναλάβει τους Αιγαιοπελαγίτικους αγώνες, είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε τελειώσει το στάδιο για να μπορέσουν να γίνουν οι αγώνες. Δεν ξέρω πέρα απ’ αυτό τι γίνεται».

 

Όπως αναφέρατε παραπάνω στα περισσότερα νησιά πλην της Νάξου αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα στο θέμα των αθλητικών εγκαταστάσεων. Για να μην αναφερθώ στο στάδιο των Πευκακίων της Σύρου που ακόμη δεν έχει γίνει τίποτα και το κομμάτι του κλασσικού αθλητισμού στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων έχει… μαραζώσει. Από την πλευρά σας έχετε κάνει κάποιες κινήσεις ώστε να δοθούν κάποιες λύσεις, ή να υπάρξουν εργασίες αποκατάστασης των προβληματικών αθλητικών εγκαταστάσεων;

«Πριν από ένα χρόνο περίπου, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού μου είχε ζητήσει να καταγράψουμε τις ελλείψεις που υπήρχαν σε κάθε νησί ξεχωριστά με σκοπό να προχωρήσει σε έργα μικρής κλίμακας. Ε, από εκεί και πέρα δεν έχει γίνει τίποτα».

 

Θα ήθελα να μου πείτε πόσο βοηθά τον κλασσικό αθλητισμό οι διοργανώσεις των Kids Athletics που πραγματοποιούνται στα περισσότερα νησιά του νομού.

 

«Αυτό όντως για εμάς είναι ο «ακρογωνιαίος λίθος», γιατί από εκεί αντλούμαι παιδιά για τον στίβο. Ευτυχώς, που είναι κάτι που το έχει καταλάβει η σύμβουλος κ. Ρινακάκη από το Υπουργείο Παιδείας και όντως επιδιώκει σε συνεργασία με τον ΣΕΓΑΣ να κάνουν τα Kids Athletics παντού. Είναι χαρακτηριστικό πως κάναμε και τις μικρές Κυκλάδες, όπως είναι τα νησιά της Ηρακλειάς, της Σχοινούσας και τα Κουφονήσια».

 

Η διεξαγωγή αυτών των αγώνων προσελκύει νέους αθλητές στον κλασσικό αθλητισμό και στα σωματεία που υπάρχουν στις Κυκλάδες;

«Αυτός είναι ο σκοπός μας, αλλά και τα ίδια τα σωματεία θα πρέπει να διοργανώνουν πολύ συχνά σε συνεργασία με τα σχολεία Kids Athletics, για να προσελκύουν νέους αθλητές. Επίσης, τα kids athletics μπορούν να γίνονται πέρα από την προσέλκυση των παιδιών, δηλαδή, αφού έχεις τα παιδιά μπορείς σε τακτά χρονικά διαστήματα με τους αθλητές που έχεις να διοργανώνεις παρόμοιους αγώνες. Είναι μία δραστηριότητα πολύ καλή και αποφέρει μόνο ωφέλει».

 

Βλέπουμε πως έχουν αυξηθεί οι εσωτερικοί αγώνες που γίνονται στο νομό των Κυκλάδων. Πόσο βοηθά η όλη αυτή διαδικασία την εξέλιξη του αθλήματος κι αν υπάρχει προοπτική να δούμε ακόμη περισσότερους αγώνες στις Κυκλάδες.

«Αρχικά θα πω, πως ναι έχουν αυξηθεί γιατί μέχρι το 2013 είμαστε αναγκασμένοι όλα τα σωματεία των Κυκλάδων να ανεβαίνουμε  για αγώνες στον Πειραιά και στην Αθήνα. Αυτό βέβαια δεν ήταν πάντα εύκολο και είχε και μεγάλο κόστος. Έτσι, στα ταξίδια αυτά ανέβαιναν μόνο τα παιδιά που πίστευαν τα σωματεία πως μπορούν να έχουν κάποιες διακρίσεις. Τώρα κι αυτό ευτυχώς μας βοηθά η Περιφέρεια σε μεγάλο βαθμό, αλλά και ορισμένοι Δήμοι. Ο Δήμος Μυκόνου μας βοηθά πάρα πολύ και στηρίζει τις προσπάθειές μας. Είναι σημαντικό γιατί καταφέρνεις και φέρνεις όλα τα παιδιά σε αγώνες και δεν παίρνουν μέρος μόνο αυτά που έχουν ελπίδες για να κερδίσουν και να φέρουν κάποια διάκριση. Από εκεί και πέρα σαν τοπικός ΣΕΓΑΣ έχουμε κάνει απόπειρες να κάνουμε και διεθνής αγώνες. Θέλαμε να κάνουμε το μίτινγκ επτάθλου στη Νάξο, όμως δεν έγινε το 2017, αλλά ευελπιστώ πως το 2018 θα γίνει. Ακόμη, έχουμε έναν σχεδιασμό να κάνουμε διάφορες αθλητικές εκδηλώσεις με διεθνές χαρακτήρα σε όλα τα νησιά. Έχουμε για παράδειγμα κάποιες σκέψεις, όμως να πάμε στην Τζια να βρούμε τον κατάλληλο χώρο με εξαιρετική θέα, να κάνουμε ας πούμε έναν αγώνα σφαιροβολίας. Θέλουμε να κάνουμε κάποια πράγματα που να μην χρειάζονται και το άρτιο στάδιο, αν αποφασίσουμε να κάνουμε διεθνής αγώνα στις Κυκλάδες. Μπορείς να κάνεις μόνο για συγκεκριμένα αγωνίσματα».

 

Στις Κυκλάδες βλέπουμε τα τελευταία χρόνια πως το δρομικό κίνημα έχει αυξητικές τάσεις και ανά τακτά χρονικά διαστήματα γίνονται διάφοροι αγώνες δρόμου μεγάλων κυρίως αποστάσεων. Κατά πόσο βοηθά αυτά εσάς ώστε να μπορέσετε να προβάλετε τις Κυκλάδες μέσα από τους αγώνες, αλλά και αν θα μπορούσε να γίνει κάτι συγκεκριμένο ώστε να αυξηθεί ο αθλητικός τουρισμός στα εκάστοτε νησιά.

 

«Συμφωνούμε πως ότι γίνεται στις Κυκλάδες είναι προς την σωστή κατεύθυνση. Αυτό γιατί υπάρχει ο αθλητικός τουρισμού, πηγαίνει κόσμος στο εκάστοτε νησί, όμως αν αυτοί οι αγώνες δεν συνδεθούν με την τοπική κοινωνία, δηλαδή, με το τοπικό σωματείο, τότε είναι ένα εφήμερο γεγονός που την επόμενη ημέρας κιόλας θα το έχουμε ξεχάσει όλοι. Άρα οι δήμοι θα πρέπει να συνεργάζονται με τα τοπικά σωματεία ή τους τοπικούς φορείς όταν πρόκειται να κάνουμε αγώνες, γιατί έχουμε δει ακραία φαινόμενα και να κάνουν αγώνες χωρίς να υπάρχει μεταξύ τους συνεργασία. Επίσης, το σωματείο να είναι ενεργό και να έχει ένα αποτέλεσμα. Να υπάρξει προσπάθεια να φέρει στους αγώνες αθλητές να δημιουργήσει συλλόγους δρομέων στο νησί ή σωματεία στίβου. Δεν γίνεται να έρχεται κάποιος ξένος και να σου λέω θα σου διοργανώσω αγώνες.  Αν δεν γίνει σε συνεργασία αυτό ο αγώνας δεν θα αφήσει τίποτα για την επόμενη ημέρα».

 

Στις περιοχές που υπάρχουν σωματεία ή δρομικά κινήματα, μπορεί από την πλευρά του ΣΕΓΑΣ να διοργανωθούν αγώνες υψηλού επιπέδου;

«Και βέβαια μπορούν να γίνουν, αλλά για να γίνει αυτό θα πρέπει τα σωματεία, ο εκάστοτε δήμος, θέλουν να κάνουν κάποιον αγώνα θα πρέπει αρχικά να έρθουν σε επαφή με τον ΣΕΓΑΣ. Για να μπορέσει κάποιος αγώνας να μπει στο καλεντάρι του ΣΕΓΑΣ πρέπει να υπάρχουν κάποιες προϋποθέσεις. Μία από τις προϋποθέσεις που έχει βάλει είναι να υπάρχει επίσημη μέτρηση της διαδρομής, ώστε ο αγώνας να μετρά. Όταν λέμε για παράδειγμα ότι κάνω αγώνα 10 χιλιομέτρων να είναι αγώνας 10 χιλιομέτρων, όχι 9.800, ούτε 10.200. Όταν κάνει κάποιος αίτηση στον ΣΕΓΑΣ για να ενταχθεί πρέπει να πιστοποιήσει και τη διαδρομή του.  Από εκεί και πέρα για να γίνει ένας αγώνας και να έχει διεθνές χαρακτήρα θα πρέπει να έχει πιστοποιημένη διαδρομή. Πιστοποιημένη διαδρομή μέχρι στιγμής έχει ζητήσει και έχουν πάρει πιστοποίηση οι δύο αγώνες που γίνονται στη Μύκονο, ακόμη έχει και το νησί της Σίφνου. Αυτά δύο νησιά έχουν πιστοποιημένες διαδρομές, κανένα άλλο νησί».