Ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων Δημήτρης Πάππας μιλά για τον 1ο Διεθνές Μίτινγκ Συνθέτων Αγωνισμάτων στη Νάξο

«Βάλαμε τις βάσεις για κάτι πολύ μεγάλο»

  • Παρασκευή, 8 Ιουνίου, 2018 - 06:12
  • /   Eνημέρωση: 8 Ιουν. 2018 - 16:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Η επιτυχία του 1ου Διεθνούς Μίτινγκ Συνθέτων Αγωνισμάτων, με την ονομασία «Portarathlon», έχει ανοίξει την… όρεξη στους διοργανωτές για μία ακόμη μεγαλύτερη εκδήλωση το καλοκαίρι του 2019. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό πως στον αγώνα της Νάξου πήραν αρκετά μεγάλα ονόματα των σύνθετων αγωνισμάτων και μάλιστα είχαν πολλές καλές επιδώσεις. Μεγάλο κύρος στον αγώνα έδωσε  το ρεκόρ που σημείωσε  η Rimma Hordiyenko, που ήταν η νικήτρια στο έπταθλο συγκεντρώνοντας 6.022 βαθμούς και ξεπερνώντας τους 5.900β. που χρειάζονταν για να πάρει το «εισιτήριο» πρόκρισης για τη μεγάλη διοργάνωση του Αυγούστου στη γερμανική πρωτεύουσα. Η Ουκρανή αθλήτρια πέτυχε και ατομικό ρεκόρ, καθώς ταξίδεψε στο νησί των Κυκλάδων με 5.762β. «Ψυχή» του 1ου Διεθνούς Μίτινγκ Συνθέτων Αγωνισμάτων, με την ονομασία «Portarathlon» ήταν ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων και Μάνατζερ Μίτινγκ (Συνθέτων αγωνισμάτων επτάθλου  και δεκάθλου), Δημήτρης Πάππας. Ο αντιπρόεδρος της ΕΑΣ ΣΑΓΑΣ Κυκλάδων, έχει συμβάλει να σημειώσουμε στο σημείο αυτό, στην ανάπτυξη του κλασσικού αθλητισμού στο Νομό μας. Ο κ. Πάππας, αλλά και τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. της ΕΑΣ ΣΕΓΑΣ Κυκλάδων με τους συνεχούς αγώνες τους έχουν φέρει σε ένα πολύ καλό σημείο τον κλασσικό αθλητισμό, αφού και νέοι σύλλογο δημιουργούνται, αλλά και οι επιδώσεις των αθλητών είναι όλο και καλύτερες. Αυτό φαίνεται και από τα αποτελέσματα στους Πανελλήνιους, αλλά και Ευρωπαϊκούς αγώνες. Τώρα όσον αφορά τον αγώνα της Νάξου, το 1ο Διεθνές Μίτινγκ Συνθέτων Αγωνισμάτων, με την ονομασία «Portarathlon», απλά ήταν η… αρχή. Οι διοργανωτές έχουν ήδη ξεκινήσει και μιλούν για την επόμενη μεγάλη διοργάνωση η οποία από όσα μας μετέφεραν θα ξεπεράσει κάθε προσδοκία, αφού ήδη υπάρχει τεράστιο ενδιαφέρον.

 

Ο κ. Πάππας μίλησε στην «Κοινή Γνώμη» για την 1η διεθνής διοργάνωση της Νάξου, αλλά και μέλλον του στίβου στις Κυκλάδες, μιας και τα τελευταία χρόνια γίνονται βήματα μπροστά.

Αρχικά θα ήθελα να μου πείτε για την πολύ μεγάλη διοργάνωση που πραγματοποιήθηκε στη Νάξο. Ο κόσμος μιλά για μία πετυχημένη διοργάνωση η οποία έχει αφήσει πολλές υποσχέσεις για το μέλλον.

«Η πρώτη διεθνής συνάντηση συνθέτων αγωνισμάτων στέφθηκε όντως από επιτυχία όπως φαίνεται και από τις επιδόσεις των αθλητών.  Για παράδειγμα η  πρώτη νικήτρια στο έπταθλο γυναικών, η Ουκρανή αθλήτρια έπιασε το όριο για τους Πανευρωπαϊκούς αγώνες του Βερολίνου, γεγονός που δίνει ένα ιδιαίτερο κύρος στο μίτινγκ. Επίσης στις γυναίκες οι επτά από τις οκτώ συμμετέχουσες  σημείωσαν είτε ατομικό ρεκόρ είτε την καλύτερη φετινή επίδοση τους.  Αντίστοιχα, στους άντρες έγινε μάχη υψηλού επιπέδου στις τέσσερις πρώτες θέσεις . Είναι ενδεικτικό ότι η τρίτη θέση κρίθηκε στους 7.400 βαθμούς κάτι που πριν τους αγώνες θα ήταν αδιανόητο. Να επισημάνουμε βεβαίως την εκπληκτική εμφάνιση του Παναγιώτη Πήττα του νέου δεκαθλητή μας που ξεπέρασε τους 7.300 βαθμούς και κατέρριψε το ατομικό του ρεκόρ κατά 500 περίπου βαθμούς. Με την επίδοση του αυτή βρίσκεται στην 16η θέση μεταξύ των ελλήνων δεκαθλητών όλων των εποχών,  θέση που αντανακλά την μεγάλη πρόοδο του.  Όλοι οι αθλητές και οι συνοδοί τους έφυγαν από τη Νάξο ικανοποιημένοι από τον αγώνα  και ενθουσιασμένοι από το περιβάλλον και τη φιλοξενία και αυτό μας δίνει δύναμη να συνεχίσουμε την προσπάθεια μας.

Εμείς, η ομάδα που διοργάνωσε τον αγώνα ήδη έχουμε ξεκινήσει τον σχεδιασμό του επόμενου αγώνα, το 2019, γνωρίζοντας από τώρα ότι θα ξεπεράσουμε τον αριθμό συμμετοχών του πρώτου αγώνα. Ο αγώνας αυτός είναι ένας από τους έξι διεθνείς αγώνες συνθέτων αγωνισμάτων που διεξάγονται στην Ευρώπη και σύντομα αναμένεται να καταξιωθεί στον αθλητικό χάρτη ως μια σημαντική αθλητική εκδήλωση. Τα επόμενα χρόνια θα παίζει σημαντικό ρόλο ως αγώνας κριτήριο στην πρόκριση των αθλητών στους μεγάλους αγώνες, παγκόσμια ή πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα και στους  ολυμπιακούς αγώνες και οι αθλητές από το εξωτερικό θα επιδιώκουν οι ίδιοι τη συμμετοχή τους.

Παρόλα αυτά δεν πρέπει να ξεχνάμε την αναπτυξιακή διάσταση του και ότι είναι ένας αγώνας που σκοπό έχει να δώσει μια επιπλέον αγωνιστική ευκαιρία τους έλληνες αθλητές και αθλήτριες των συνθέτων οι οποίοι εκτός από το πανελλήνιο πρωτάθλημα δεν είχαν άλλους αγώνες στη διάθεση τους, εκτός βέβαια από τους αθλητές υψηλού επιπέδου που είχαν το δικαίωμα και τις δυνατότητες να αγωνιστούν σε διεθνή μίτινγκ του εξωτερικού.

Να επισημάνουμε εδώ τη συμβολή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που χωρίς τη βοήθεια της δεν θα είχε γίνει ο αγώνας και τη συμβολή του κεντρικού ΣΕΓΑΣ όταν μετά την υποχώρηση του Δήμου Νάξου από την οικονομική στήριξη του αγώνα,  το μίτινγκ βρέθηκε μετέωρο καθώς  χωρίς πόρους ήταν αδύνατη η διοργάνωση του.

 

Ο κλασσικός αθλητισμός στις Κυκλάδες έχει κάνει τα τελευταία χρόνια μεγάλα άλματα. Που οφείλετε αυτό;

«Τα άλματα στον κλασικό αθλητισμό των Κυκλάδων οφείλονται σε μια σειρά παραγόντων.  Στην ίδρυση σωματείων, στον αναπτυξιακό σχεδιασμό,  στην  αύξηση του αριθμού των ενεργών αθλητών, στη δουλειά που κάνει κάθε σωματείο ξεχωριστά και στο μεράκι των προπονητών.  Μην ξεχνάτε ότι τουλάχιστον μέχρι το 2017 υπήρχε και η στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που κάλυπτε μέρος των ενδοκυκλαδικών μετακινήσεων και έδινε την ευκαιρία για αγώνες σε μεγάλο αριθμό αθλητών. Οι Κυκλάδες έχουν την τύχη να έχουν έναν εξαιρετικό τεχνικό σύμβουλο, ένα νέο παιδί τον Πέτρο Σιδερή με ειδικότητα στον στίβο ο οποίος φροντίζει και βοηθά όλα τα σωματεία, τους προπονητές και τους αθλητές τους στην επίλυση των τεχνικών προβλημάτων τους».

 

Θα μπορούσαν οι Κυκλάδες να φιλοξενήσουν αθλητικές διοργανώσεις υψηλού επιπέδου κι αν ναι που θα μπορούσαν να γίνουν και σε ποια αγωνίσματα.

«Στις Κυκλάδες υπάρχει έλλειμμα υποδομών, το μόνο στάδιο που πληροί τις προδιαγραφές διεθνών αγώνων είναι το στάδιο της Νάξου. Επομένως μόνο εκεί μπορούν να γίνουν διεθνείς αγώνες, όπως και έγιναν.  Υπάρχει βεβαίως η σκέψη να διοργανωθούν στο μέλλον διεθνείς αγώνες και σε άλλα νησιά και να φιλοξενηθούν αγωνίσματα σύμφωνα με τις δυνατότητες του κάθε νησιού και του κάθε σταδίου.  Βρισκόμαστε σε συζητήσεις – και αυτό είναι είδηση – με το Δήμο Ερμούπολης, να διοργανωθεί το 2019 το πανελλήνιο πρωτάθλημα βάδην. Μια ενδεχόμενη επιτυχία του αγώνα αυτού θα του δώσει τη δυνατότητα να μετατραπεί την αμέσως επόμενη χρονιά και σε διεθνές μίτινγκ βάδην προσφέροντας μια εξαιρετική διαδρομή για το αγώνισμα και μια θαυμάσια ευκαιρία για τους ξένους βαδιστές να γνωρίσουν και να θαυμάσουν την πρωτεύουσα των Κυκλάδων.  Επίσης στη Μύκονο, στο ανακαινισμένο στάδιο υπάρχει η σκέψη για διεθνείς αγώνες στίβου αλλά σε περιορισμένα αγωνίσματα πχ 100 μέτρα, άλματα ή ρίψεις καθώς τα 350 μέτρα του σταδίου δεν επιτρέπουν την διοργάνωση αγώνων δρόμου μεγαλύτερων αποστάσεων.  Μιας και θίξαμε το θέμα των υποδομών στις Κυκλάδες θα ήθελα να επισημάνω εδώ ότι ο στίβος θα μπορούσε να αναπτυχθεί ακόμα και με έργα μικρής κλίμακας από την ΓΓΑ καθώς θα αρκούσαν σε κάποια μικρά νησιά η δημιουργία ενός σκάμματος για το μήκος, η προμήθεια ενός στρώματος για το ύψος,  μια βαλβίδα ρίψεων κλπ. η ΓΓΑ  μάλιστα πριν από περίπου δύο χρόνια μας είχε ζητήσει τις προτάσεις μας ανά νησί, τις είχαμε στείλει αλλά από εκεί και πέρα δεν είχε γίνει κάτι παρά τις πιέσεις μας.

 

«θα ήθελα να περάσουμε και σε ένα άλλο κομμάτι στη Σύρο τα τελευταία χρόνια το δρομικό κίνημα έχει αυξητικές τάσεις. Η κάθε εκδήλωση είναι καλύτερη και μεγαλύτερη από την άλλη. Το τελευταίο Syros Run ξεπέρασε κάθε προσδοκία με περισσότερους από 1600 αθλητές όλων των ηλικιών. Στο νησί θα μπορούσε να φιλοξενηθεί ένας αγώνα δρόμου που θα μπορούσε να προσελκύσει και αθλητές από όλον τον κόσμο;

«Οι αγώνες δρόμου που γίνονται στη Σύρο δεν είναι πιστοποιημένες από τον ΣΕΓΑΣ άρα δεν έχουμε καμία άποψη για αυτούς, είναι ευχάριστο που συγκεντρώνουν πλήθος δρομέων και αθλουμένων και αποτελούν μια ευχάριστη αθλητική ευκαιρία για το νησί.  Καλό θα είναι οι διαδρομές να είναι πιστοποιημένες και να ενταχθούν στο ετήσιο καλεντάρι της ομοσπονδίας μας. Με το νέο καταστατικό του ΣΕΓΑΣ μάλιστα, απαγορεύεται σε αθλητές εγγεγραμμένους στην ομοσπονδία μας να αγωνίζονται σε αγώνες που δεν είναι υπό την ομπρέλα του  ΣΕΓΑΣ.  Το βασικό για μένα είναι η επαναλειτουργία του σταδίου στα Πευκάκια, περιμένω με ιδιαίτερη ανυπομονησία την τοποθέτηση του ελαστικού τάπητα και την επαναδραστηριοποίηση των σωματείων του στίβου.   Είναι κρίμα η Σύρος να μην διαθέτει αυτή τη στιγμή ενεργό σωματείο και ο στίβος να περιορίζεται μόνο στη δρομική του διάσταση».

 

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πεις και για τους αγώνες κυρίως δρόμου που γίνονται σε αρκετά πλέον νησιά. Τι μπορούμε να περιμένουμε από εδώ και πέρα και πόσο σημαντικό είναι στα νησιά να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές.

«Οι αγώνες δρόμου είναι μία μόνο πτυχή του στίβου από ένα ευρύ φάσμα αγωνισμάτων. Είναι καλοδεχούμενοι εφόσον πληρούν τα κριτήρια που ορίζει ο ΣΕΓΑΣ, σε διαφορετική περίπτωση είναι μια εμπορική επιχείρηση με αθλητική διάσταση. Από μόνοι τους δεν συντελούν στην ανάπτυξη του κλασικού αθλητισμού στις Κυκλάδες, που για μας είναι το μέλημα μας καθώς αφήνουν εκτός αγωνιστικής διαδικασίας κόσμο που θέλει να δοκιμάσει και να γνωρίσει άλλα αγωνίσματα του στίβου όπως είναι τα άλματα, οι ρίψεις οι δρόμοι με εμπόδια, τα σπρίντ κλπ.  Βεβαίως αυτά τα αγωνίσματα του στίβου προϋποθέτουν αγωνιστικούς χώρους και εξοπλισμό κάτι που έχει και κόστος και απαιτεί τη βούληση και της πολιτείας, δηλαδή της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφερειακής και της κεντρικής πολιτείας».