Λευτέρης Λαζαρίνος και Παναγιώτης Ιωσηφίδης μιλούν για την ομάδα μπάσκετ του Άρη Σύρου που κάνει...

Σταδιακά βήματα μπροστά

Πριν από τρία χρόνια οι παλαίμαχοι του Άρη Σύρου αποφάσισαν μετά τις φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που διοργάνωναν να ασχοληθούν πιο ενεργά και να “εμπλακούν” και σε διοικητικό επίπεδο με την αγωνιστική ομάδα.

Έτσι, η οικογένεια του Άρη μεγάλη και στην αγκαλιά της βρέθηκαν άτομα που αγαπούσαν τον άθλημα, αλλά και την ίδια την ομάδα. Αυτό πέρασε και στον κόσμο, αφού ήδη αρκετοί έχουν αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια και πολλά παιδιά μαθαίνουν πλέον τα μυστικά του αθλήματος.

Βέβαια προβλήματα υπήρχαν και θα υπάρχουν, αφού ο μικρός αριθμός των ομάδων τόσο στο νησί της Σύρου, όσο και στον υπόλοιπο νομό, έχει σαν αποτέλεσμα η αγωνιστική περίοδο να είναι πάρα πολύ μικροί. Οι διοικούντες του Άρη έχουν στο μυαλό τους να βρεθούν και να συζητήσουν με την άλλη ακαδημία της Σύρου, την Ερμούπολη και μαζί να διοργανώσουν ένα εσωτερικό πρωτάθλημα, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στους μικρούς αθλητές να δίνουν περισσότερα παιχνίδια την χρονιά. Αυτή η κίνηση αν προχωρήσει μόνο καλό θα κάνει και στις δύο ακαδημίες, αφού οι αγώνες θα δώσουν ένα έξτρα κίνητρο στα παιδιά και σίγουρα θα δουλεύουν στις προπονήσεις με μεγαλύτερη όρεξη.

Στις εγκαταστάσεις της Τυποκυκλαδικής βρέθηκαν δύο μέλη της οικογένειας του Άρη Σύρου, ο Λευτέρης Λαζαρίνος (προπονητής ακαδημιών και Γενικός Αρχηγός του Άρη Σύρου) και ο Παναγιώτης Ιωσηφίδης (από τους παλαίμαχους είναι μέλος του Δ.Σ. του Άρη και βοηθός προπονητής στην παιδική ομάδα), για να μιλήσουν για την πορεία των πρώτων τριών χρόνων, αλλά και για το μέλλον του σωματείου.

Οι παλαίμαχοι του Άρη Σύρου έχουν εμπλακεί τα τελευταία χρόνια ενεργά με τα κοινά της ομάδας. Θα ήθελα να μου πείτε πως πάνε τα πράγματα και πως βλέπεται και κρίνεται την πορεία σας.

Λ.Λ.: Ξεκινήσαμε σε πρώτη φάση με τους παλαίμαχους του Άρη Σύρου, αλλά όπως γνωρίζουν όλοι, ομάδα χωρίς την βοήθεια των παλαιμάχων, δεν μπορεί να σταθεί. Μας πλησίασε ο κόσμος, αγκάλιασε την προσπάθειά μας, σε όλα τα φιλανθρωπικά παιχνίδια που πραγματοποιήσαμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε. Όλοι όσοι μας πλησίασαν μας ζήτησαν να ασχοληθούμε ενεργά με τα τμήματα του Άρη, ώστε να φέρουμε πίσω τα παιδιά. Πριν αναλάβουμε την προσπάθειά αυτή η ομάδα είχε στην τάξη της λίγα παιδιά στις ακαδημίες και στο παιδικό. Όλοι γνωρίζουν ότι αγαπάμε το άθλημα, αφού έχουμε αγωνισθεί πολλά χρόνια και είμαστε γνώστες του μπάσκετ. Αποφασίσαμε να πούμε ναι, γιατί θέλαμε να απομακρύνουμε τα παιδιά από τις κακές συνήθειες. Το μπάσκετ είναι ένα άθλημα το οποίο έχει προσφέρει πάρα πολλά σ' αυτή τη χώρα και ο κόσμος το αγαπάει και είναι δίπλα του.

Θα μιλήσω για την ακαδημία με την οποία ασχολούμαι και περισσότερο, είναι ο τρίτος χρόνος λειτουργίας και προχωράμε στα πρότυπα μεγάλων ακαδημιών στην Ελλάδα. Πάμε καλά, δεν θέλουμε να πούμε πολλά λόγια, ο αριθμός των ατόμων σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια έχει πολλαπλασιαστεί, οπότε πιστεύω ότι ο κόσμος έχει αναγνωρίσει την προσπάθεια που κάνουμε κι έχει έρθει δίπλα μας”.

Π. Ι.: “Για ότι αφορά τα θέματα της ακαδημίας απάντησε ο Λευτέρης. Τώρα όσον αφορά τα διοικητικά θέματα, μετά από τρία χρόνια παρουσίας μας στην ομάδα, πιστεύουμε ότι έχουν γίνει αρκετά βήματα για να γίνει όλο και καλύτερο το έργο που προσπαθούμε να κάνουμε τόσα χρόνια. Οι παλαίμαχοι βρίσκονται στο προσκήνιο τρία χρόνια, έχουν ήδη πετύχει πολλά, αφού οι φιλανθρωπικές εκδηλώσεις που έχουν πραγματοποιήσει έχουν τεράστια επιτυχία και όλοι μαζί προσπαθούμε να φτιάξουμε μία ομάδα πρότυπο. Εγώ είμαι στο τμήμα του εφηβικού και η ομάδα πλαισιώνεται από παιδιά και του παιδικού και πιστεύουμε ότι έχουμε παρών και σίγουρα θα έχουμε μέλλον. Όλα όσα δουλεύουμε αυτή τη στιγμή πιστεύω ότι θα βγουν στο μέλλον και εκεί θα έχουμε σίγουρα καλύτερα αποτελέσματα. Όσοι γνωρίζουν τίποτα δεν φαίνεται με την αρχή, χρειάζεται χρόνος και ο χρόνος είναι ο καλύτερος σύμμαχός μας”.

Αν και μου είπατε ότι ο κόσμος έχει αγκαλιάσει αυτήν την προσπάθεια, οι γονείς έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας;

Λ.Λ.: “Η ανταπόκριση είναι μεγάλη, οι γονείς πλέον είναι συνειδητοποιημένοι για το τη ακριβώς θέλουν από την ομάδα που έχουν επιλέξει, για να μάθουν τα παιδιά τους τα μυστικά του μπάσκετ. Η αρχή και η φιλοσοφία η δική μας είναι η εξής, ο Άρης πρώτα για εμάς είναι μία μεγάλη οικογένεια, ευχαριστιέται αυτό που κάνει, θέλουμε να βλέπουμε τα παιδιά να περνούν καλά και με αυτό τον τρόπο μένουμε κι εμείς ικανοποιημένοι από το τρόπο δουλειά μας. Επίσης, στη συνέχεια θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε κάποιον παίκτη, ή να βγάλουμε κάποιον τον οποίο μπορεί να γίνει επαγγελματίας. Αυτό είναι δευτερεύον για εμάς. Το βασικό για μας είναι τα παιδιά να μένουν ικανοποιημένα και να ευχαριστιούνται με αυτό που κάνουν. Από την πλευρά τους οι γονείς το έχουν συνειδητοποιήσει, χαιρόμαστε ιδιαίτερα που καθημερινά χτυπά το τηλέφωνο και ενώ διανύουμε τον Νοέμβριο, έρχονται νέα παιδιά στην οικογένεια του Άρη. Μας έχουν αγκαλιάσει πάρα πολύ, εμείς από την πλευρά μας έχουμε βάλει αρκετούς γονείς μέσα στα τμήματα. Έχουν γίνει έφοροι και το ξανά λέω από μόνοι μας δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θέλουμε τη στήριξη όλων και τη συνεργασία τους. Οπότε με αυτή τη φιλοσοφία συνεχίζουμε με σταθερά βήματα. Τώρα αν κάποιο παιδιά αποδειχθεί “λίρα εκατό”, υπάρχουν όλες οι συνθήκες για να προχωρήσει αυτό το παιδί. Από την πλευρά μας δουλεύουμε καθημερινά ώστε να γινόμαστε καλύτεροι και να προσφέρουμε όλο και περισσότερα πράγματα στα παιδιά. Το άθλημα αυτό θέλει συνεχής βελτίωση και εμείς αυτό κάνουμε”.

“Οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι στον αθλητισμό”

Διανύουμε μία οικονομική κρίση που ακόμη δεν έχουμε το “φως στην άκρη του τούνελ”. Θα ήθελα να μου πεις κατά πόσο έχει επηρεάσει τη δική σας προσπάθεια, αλλά τους ίδιους τους γονείς για να εγγράψουν τα παιδιά τους σε μία ακαδημία.

Π.Ι.: “Η αλήθεια είναι ότι διανύουμε δύσκολους καιρούς, βέβαια με τη δουλειά που γίνεται τα τελευταία τρία χρόνια στον Άρη, έχουμε καλά αποτελέσματα, αφού ο κόσμος βρίσκεται δίπλα μας. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι από το 2010-11 που έχει ξεκινήσει αυτή η προσπάθεια κι ήρθε και η οικονομική κρίση, έχουμε θετικό πρόσημο στην όλη προσπάθεια. Νομίζω ότι οι γονείς δεν έχουν επηρεαστεί τόσο πολύ, γιατί οι γονείς θέλουν τα παιδιά τους να είναι στον αθλητισμό και αντί να έχουμε μείωση των παιδιών έχουμε αύξηση. Μεγάλος και σημαντικός παράγοντας είναι ότι από την πλευρά μας δείχνουμε κατανόηση σε όλα όσα μας μεταφέρουν. Ακόμη πιστεύω ότι και στο μέλλον δεν θα αντιμετωπίσουμε κάποια προβλήματα γιατί η δική μας φιλοσοφία δεν θα αλλάξει και προσπαθούμε όλοι μαζί να χτίσουμε κάτι καλό”.

Το καλοκαίρι είδε το φως της δημοσιότητας μία νέα συνεργασία την οποία κάνατε και θα ήθελα να μου μιλήσετε γι' αυτήν και να μάθει ο κόσμος τι είναι και πως προχωρά.

Λ.Λ.: “Αυτή η συνεργία ουσιαστικά είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν, όπου είχαμε καλέσει στη Σύρο τον κ. Δόλιο, ο οποίος είναι ένας γνώστης του αθλήματος και της προπονητικής. Έτυχε να τον γνωρίσει σε μία κοινή παρέα τυχαία και εργάζεται τα τελευταία χρόνια στον Βόλο. Τον καλέσαμε στη Σύρο για να μας δείξει πως λειτουργεί ο ίδιος τις ακαδημίες, αλλά και πια είναι η φιλοσοφία του. Μετά τις συζητήσεις που έγιναν αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με μία πολύ συμφέρουσα από αγωνιστικής πλευράς πρόταση. Το “total basketball development” είναι ένα πρόγραμμα το οποίο είναι το εξής: στέλνουμε κάθε μήνα τα στατιστικά στοιχεία των παικτών μας κάθε μήνα και παρακολουθούν την πρόοδο των παιδιών. Θα επισκέπτονται συνεχώς τα παιδιά ώστε να δουν από κοντά όλη αυτήν την προσπάθεια, μιλάμε καθημερινά τηλεφωνικά ώστε να έχουμε καλή επικοινωνία. Από την πλευρά μας σαν προπονητές, μας “παρακολουθούν”, μας ελέγχουν, έτσι δεν μπορούμε να κάνουμε ότι θέλουμε κι αυτό είναι καλό, καθώς ξέρουμε ότι έχουμε ένα πρόγραμμα”.

Θα ήθελε να μου πείτε αν αντιμετωπίζεται κάποια προβλήματα, κι αν υπάρχουν πως προσπαθείτε να τα ξεπεράσετε.

Π.Ι.: “Όπως κάθε ομάδα έτσι κι εμείς έχουμε τα δικά μας προβλήματα. Βέβαια, με έλευση των παλαιμάχων στα κοινά του Άρη, ένα μεγάλο κομμάτι προβλημάτων λύθηκαν άμεσα, τα οποία ήταν καθαρά διοικητικά. Δεν έχουμε οικονομικά προβλήματα, γιατί υπάρχουν και γονείς που προσφέρουν, αλλά κι εμείς από την πλευρά μας κάνουμε ότι μπορούμε. Το μεγάλο παράπονο και πρόβλημα είναι η έλλειψη ομάδων και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην γίνεται ένα σωστό πρωτάθλημα. Είναι παγκοσμίως γνωστό, ότι για να βελτιώνεσαι συνεχώς πρέπει να έχει παιχνίδια στα πόδια σου. Κάποτε στη Σύρο υπήρχαν 7 ομάδες και τώρα είναι μόλις 2. Δεν υπάρχουν πολλές αγωνιστικές και αυτό είναι ένα πρόβλημα για εμάς. Για να αναδείξει μία ομάδα παίκτες θα πρέπει να υπάρχει ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Από την πλευρά των παλαιμάχων, δεν έχουμε προβλήματα, παρά μόνο κάποιοι μικροτραυματισμοί. Ελπίζουμε στο μέλλον να κάνουμε κι άλλους φιλανθρωπικούς αγώνες ώστε να βοηθήσουμε κι άλλους συνανθρώπους μας”.

“Δεν επιτρέπετε δημοτικά γήπεδα τα Σαββατοκύριακα να παραμένουν κλειστά”

Αρκετές φορές έχουν ακουστεί ότι έχετε προβλήματα με τις ώρες προπονήσεων στο κλειστό του Αθλητικού Κέντρου.

Λ.Λ. “Για πολλοστή φορά θα γίνω κακός. Θεωρώ οποιοδήποτε σωματείο χρησιμοποιεί τα Δημοτικά στάδια, πρέπει να έχει την ανάλογη συνδρομή. Ο Άρης αυτή τη στιγμή αν δεν είναι το μοναδικό, είναι σίγουρα ένα από τα λίγα τα οποία πληρώνουν στην ώρα τους. Το αναφέρω αυτό, γιατί όπως έχουμε τις υποχρεώσεις, έχουμε και δικαιώματα. Τα λεφτά που δίνουμε κάθε μήνα στο Δήμο, για τη χρήση των δημοτικών σταδίων είναι υπέρ αρκετά, αλλά αυτά που λαμβάνουμε δεν αντιστοιχούν στην συνδρομή μας. Τη θέλω να πω και που θέλω να καταλήξω. Πέρσι υπήρχαν στιγμές που το κλειστό έσταζε όταν έξω έβρεχε, φέτος ακόμη δεν το έχουμε δει αυτό το φαινόμενο, είχε χαλάσει το θερμοσίφωνο με αποτέλεσμα να μην υπάρχει ζεστό νερό στα αποδυτήρια. Αυτό έγινε μία εβδομάδα πριν τον μεγάλο φιλανθρωπικό αγώνα, με τους βετεράνους της Εθνικής ομάδας. Ακόμη, δεν είναι οι τοπικοί άρχονται κοντά στο μπάσκετ, κι αυτό είναι πολύ βασικό. Το άθλημα έχει ανταπόκριση, ο κόσμος φέρνει τα παιδιά τους στις ακαδημίες και δεν επιτρέπετε δημοτικά γήπεδα τα Σαββατοκύριακα να παραμένουν κλειστά. Αυτές είναι οι μέρες που όλοι έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Αυτό γίνεται μας απαντούν γιατί δεν υπάρχουν φύλακες. Αυτό υπάρχει μόνο στη Σύρο, σε κανένα άλλο μέρος στην Ελλάδα. Όλα τα γήπεδα, ακόμη και μεγάλες ομάδες τα αφήνουν ανοικτά, καθώς υπάρχει η ώρα κοινού, εδώ αυτό δεν υπάρχει”.

Κάποια στιγμή η ομάδα του Άρη είχε τη μεγάλη επιτυχία να ξεφύγει από τα τοπικά δεδομένα και να αγωνισθεί στη Γ' Εθνική. Αλήθεια πόσο δύσκολο είναι να συμβεί κάτι τέτοιο τώρα; Όχι μόνο από εσάς, αλλά γενικά από μία συριανή ομάδα.

Λ.Λ.: “Θα μιλήσω για το αγωνιστικό κομμάτι και θα πω ότι η Σύρος έχει τους παίκτες για να πετύχει την άνοδο. Αν τους δοθεί η ευκαιρία και σταματήσουν οι κόντρες που υπάρχουν, σαφώς τα παιδιά μπορούν να δείξουν την πραγματική τους αξία. Όλα αυτά βέβαια για να γίνουν θα πρέπει να υπάρχει συνεργασία. Όλα τα σωματεία πρέπει να ακολουθήσουν κοινή πορεία, για να μιλήσουμε και να πούμε ότι το Συριανό μπάσκετ πάει μπροστά. Από εκεί και πέρα, ο Άρης για να ανέβει στην Γ' εθνική είναι πάρα πολύ δύσκολο. Ακόμη και να καταφέρει να βγει πρώτος στις Κυκλάδες, θα πρέπει να δώσει αγώνες μπαράζ με άλλα νησιά για να πάρει την άνοδο. Οι αγώνες αυτοί γίνονται όπως είναι γνωστό στην Αθήνα. Αλλά ακόμη και να τα καταφέρουμε να πάρουμε την άνοδο, θα είναι πολύ δύσκολο να παραμείνουμε, διότι, για να καταφέρει να μείνει θα πρέπει να υπάρχουν πολλοί χορηγοί για να βγει οικονομικά η χρονιά. Μεγάλος βραχνάς για όλες τις ομάδες που βρίσκονται σε νησιά είναι οι μετακινήσεις. Δεν θέλουμε να ανέβουμε και στη συνέχεια να εξαφανιστούμε, θέλουμε να έχουμε διάρκεια. Άρα, εμείς πορευόμαστε μέχρι εκεί που φτάνει η “τσέπη” μας”.

Από πλευράς διοικητικό;

Π.Ι.: “Αυτή τη στιγμή οι άνθρωποι που ασχολούνται με το άθλημα είναι συγκεκριμένοι. Ο πρόεδρος της ομάδας είναι ο Λώρης Σαλάχας, Γενικός Γραμματέας είναι ο Χρήστος Μοιράγιας και ο Ταμίας μας, όπου αν δεν ήταν οι τρεις συγκεκριμένοι άνθρωποι να κρατούσαν την ομάδα, τώρα δεν θα υπήρχε. Έχουν βάλει αρκετά λεφτά και δεν μπορούν να επωμιστούν όλο αυτό το βάρος. Ο καθένας βοηθά όπως μπορεί. Οι καιροί δεν είναι και οι ιδανικοί για κάτι τέτοιο”.

Τέλος, οι ακαδημίες ποδοσφαίρου έδειξαν τον δρόμο με τη δημιουργία ενός εσωτερικού τουρνουά. Στο μυαλό σας υπάρχει κάτι ανάλογο;

Π.Ι.:. “Είναι ένα σχέδιο το οποίο το έχουμε μέσα στο μυαλό μας εδώ και αρκετό καιρό. Υπήρξαν κάποια προβλήματα και γι' αυτό δεν έχει υλοποιηθεί ακόμη. Πιστεύω ότι όλα τα προβλήματα έχουν ξεπεραστεί και όλα σιγά – σιγά βρίσκουν τον δρόμο τους. Στο νησί δεν υπάρχουν πολλές ομάδες, και γενικά ακαδημίες στις Κυκλάδες είναι πολύ λίγες. Σκεφτόμαστε να μιλούσε με την Ερμούπολη ώστε να υπάρξει ένα κλειστό πρωτάθλημα, που θα δώσει την ευκαιρία στα παιδιά να αγωνιστούν σε περισσότερους αγώνες από ότι δίνουν μέχρι σήμερα”.

Ετικέτες: