Η Ερμούπολης επικράτησε με 54-58 του Άρη Σύρου και πήρε το εισιτήριο για την τελική τετράδα

Ερμούπολη και μπάσκετ οι... νικητές

Ήταν ένα παιχνίδι ακατάλληλο για καρδιακούς. Ήταν ένα πραγματικό ντέρμπι, τοπικό ντέρμπι μεταξύ δύο ισάξιων ομάδων. Ο νικητής δεν θα έπαιρνε μόνο το ροζ φύλλο αγώνα, αλλά και το εισιτήριο για την τελική τετράδα, αφού ο Περιστεριώνας κατάφερε στο δεύτερο γύρο να μπει σφήνα ανάμεσα σε Άρη Σύρου και Α.Ο. Ερμούπολης. Το ματς αυτό σίγουρα θα μείνει για πολλά χρόνια χαραγμένο στις μνήμες όλων όσων το παρακολούθησαν καθώς, κρίθηκε πραγματικά στις λεπτομέρειες, κρίθηκε στο τελευταίο... καλάθι. Το παιχνίδι αυτό δικαίωσε όλους όσους βρέθηκαν στην εξέδρα της Α' κλειστής αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου "Δημήτριος Βικέλας"¨.

Η Ερμούπολης ήταν αυτή που στο φινάλε χαμογέλασε αφού η ομάδα του Γιώργου Ξανθομάλη - ο Ανδρέας Μαύρος απουσίαζε από το παιχνίδι καθώς έχει υποχρεώσεις με τις Εθνικές ομάδες - επικράτησε με 54-58 και πανηγύρισε την πρόκρισή της στο final four του πρωταθλήματος.

Το αγωνιστικό μέρος

Το παιχνίδι ήταν τόσο σημαντικό που ήταν λογικό οι παίκτες να έχουν άγχος και η μπάλα να... καίει, αφού και οι δύο ομάδες ήταν τη νίκη, ήθελαν να βρεθούν στο final four. Μπορεί στην τελική φάση να υπάρχει φαβορί κι αυτός είναι ο Πανναξιακός, όμως η χαρά του να βρίσκεται στην τελική τετράδα είναι μεγάλη.

Ο αγώνας ήταν ντέρμπι κι αυτό το γνώριζαν εξ αρχή όλοι. Οι λεπτομέρειες θα ήταν αυτές που θα έκριναν το παιχνίδι, όπως και φυσικά έγινε.

Πάμε ν α δούμε όμως ανά δεκάλεπτο τι έγινε στο ματς. Τα τέσσερα δεκάλεπτα δεν είναι καμία σχέση μεταξύ τους, αφού οι ομάδες με οριακή διαφορά τα κατακτούσαν.

Στο πρώτο δεκάλεπτο αν και ο Άρης μπήκε καλύτερα, έχοντας σε καλή μέρα τους Αληφραγκή και Παπαφωτίου, οι οποίοι είχαν από τέσσερις πόντους, αλλά και στην άμυνα κρατούσαν μακριά από τη ρακέτα τους, τους τυπικά φιλοξενούμενους, Η Ερμούπολη όμως βρήκε τις λύσεις που έψαχνε από μακρινή απόσταση μια κι διαθέτει καλούς σουτέρ και από την γραμμή των τριών πόντων κατάφερε να κλείσει το πρώτο δεκάλεπτη προηγούμενη στο σκορ με 12-14. Χαλκίπουλος, Κρητικός και Τζώρτζης βρήκαν στόχο από τα 6.75 και η Ερμούπολη έδειξε ότι τα τρίποντα θα έπαιζαν καταλυτικό ρόλο στο παιχνίδι.

Στα πρώτα πέντε λεπτά του δευτέρου δεκαλέπτου οι δύο ομάδες συμβάδιζαν στο σκορ με τους αφού έως τότε ήταν 20-19 με τον Αληφραγκή (4 π.) να κρατά τον Άρη κοντά στο σκορ. Όμως ένα τρίποντο του Τζώρτζη, δύο βολές από πλευράς Κρητικού κι ένα επιθετικό ριμπάουντ και καλάθι από τον Χαλκιόπουλο έδωσαν αέρα οκτώ πόντων στην Ερμούπολη. Το 11-15 του δευτέρου δεκαλέπτου διαμορφώθηκε με δύο καλάθια από τους Γιασαβάκη για τον Α.Ο. Ερμούπολης και τον Πέτρο Πάπιτση από πλευράς Άρη.

Η Ερμούπολη στο δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με ξέφρενο ρυθμό, αφού Τζώρτζης (3 π.), Χαλκιόπουλος (2 π.) και Κατεβάτης με καλάθι - φάουλ και ένα εκπληκτικό "στοπ" στον Αληφραγκή Δ., ανέβασαν τη διαφορά σε διψήφια νούμερα για τους τυπικά φιλοξενούμενους (27-37). Ως τότε και για περίπου 5μισι λεπτά, ο Άρης είχε όλες κι όλες δύο εύστοχες προσπάθειες 2 π. του Δαρζέντα. Η διαφορά 3΄:15΄΄ πριν το φινάλε "ανέβηκε"

στο +18 καθώς έγινε 30-42.

Σ' αυτό το διάστημα του αγώνα κάποιοι πίστεψαν ότι το παιχνίδι τελείωνε πρόωρα, όμως οι παίκτες του κ. Αραβοσιτά είχαν διαφορετική άποψη και με ένα σερί έξι πόντων του Παπαφωτίου, ένα εύστοχο σουτ 2 π. του Δαρζέντα από τα έξι μέτρα και ένα κλέψιμο και καλάθι του Τρέντζιου, έφερνα ν και πάλι τον Άρη σε απόσταση καλαθιού στο φινάλε της 3ης περιόδου.

Το τελευταίο δεκάλεπτο ξεκίνησε με ένα δίποντο του Πατάπη από ασίστ του Κατεβάτη. Ο Άρης απάντησε με ένα τρίποντο του Τρέντζιου στα 7΄:28΄΄ πριν την λήξη, που έφερε σε απόσταση βολής τις δύο ομάδες. Ένα δίποντο του Παπαφωτίου έδωσε προβάδισμα στους τυπικά γηπεδούχους για πρώτη φορά στο παιχνίδι, όμως η απάντηση ήρθε από τον Κρητικό με τρίποντο από τα 7 μέτρα και το σκορ έγινε 45-47, 5:25 πριν το φινάλε.

Ο Δαρζέντας με σουτ από την κορυφή της ρακέτας μείωσε στον πόντο (49-50) και όλα έδειχναν πως τα τελευταία λεπτά θα ήταν δραματικά.

Από εκεί και πέρα στα τελευταία 86 δεύτερα να απομένουν, ο Κρητικός έδειξε πως έχει "κρύο" αίμα αφού ευστόχησε σε σουτ τριών πόντων και έδωσε αέρα πέντε πόντων στην Ερμούπολη(49-54). Στην επόμενη φάση και 48 δευτερόλεπτα πριν το φινάλε ο Δαρζέντας ευστόχησε από μακρινή απόσταση και μείωσε σε 51-54. Ο Κρητικός υπέπεσε σε παράβαση -έκανε βήματα - και δώδεκα πριν ακουστεί η κόρνα της γραμματείας ο Βασιλειάδης θέλησε να γίνει ο ήρωας του αγώνα! Ο νεαρός παίκτης του Άρη με απόλυτη ψυχραιμία συκώθηκε από τα 6.75 και έστειλε τη μπάλα στο καλάθι και με τον τρόπο αυτόν ο Άρης ισοφάρισε σε 54-54.

Το τέλος, όμως, δεν είχε ακόμη "γραφτεί" αφού η Ερμούπολη δεν είχε πει την τελευταία της κουβέντα. Στην επαναφορά από την πλάγια γραμμή ο Τζώρτζης βρήκε αμαρκάριστο τον Στέλλα, ο οποίος ότι είχε περάσει εντός του αγωνιστικού χώρου και με σουτ από τα οκτώ μέτρα "σκότωσε" τις ελπίδες του Άρη, αφού έβαζε με τρεις πόντους μπροστά την Ερμούπολη. Ότι ακολούθησε ανήκει στην ιστορία αφού η Ερμούπολη πήρε μία δίκαιη νίκη κόντρα σε έναν άξιο αντίπαλο. Την ομάδα της Σύρου στο final four θα ακολουθήσει ο Περιστεριώνας ο οποίος τα χρειάστηκε απέναντι στον Α.Ο. Μυκόνου, καθώς επικράτησε με 46-43 στην παράταση. Οι Τηνιακοί ήθελαν μόνο νίκη για να προκριθούν σε διαφορετική περίπτωση θα περνούσαν και οι δύο ομάδες της Σύρου.

Ο Γιώργος Αραβοσιτάς είχε σε πολύ καλή μέρα τον Παπαφωτίου ο οποίος σημείωσε 15 πόντους, όμως τον έχασε στο πιο κρίσιμο σημείο του αγώνα. Σε απόδοση τον ακολούθησαν οι Αληφραγκής Θ., Δαρζέντας και Βασιλειάδης με 8 πόντους και με 7 ο Τρέντζιος.

Ο Γιώργος Ξανθομάλλης είχε στη διάθεσή του, τους Τζώρτζη με 16 πόντους και Κρητικό με 15 σε πολύ καλή μέρα και σε απόδοση ακολούθησαν οι Χαλκιόπουλος με 12 πόντυς και Κατεβάτης με 4.

Οι 300 και πλέον φίλαθλοι των δύο ομάδων στην κερκίδα στο "Δημήτριος Βικέλας", μπορεί να μην απόλαυσαν πλούσιο επιθετικό θέαμα, όμως η εξέλιξη του αγώνα, και το σασπένς στο φινάλε τους αποζημίωσε και με το παραπάνω. Και αυτό φάνηκε με τον καλύτερο τρόπο καθώς στο φινάλε του αγώνα τους έδωσε το πιο θερμό του χειροκρότημα.

Άρης Σύρου - Α.Ο. Ερμούπολης 54-58

Τα 10λεπτα: 12-14, 11-15, 17-13, 14-16.

ΑΡΗΣ ΣΥΡΟΥ (Αραβοσιτάς Γιώργος): Ρούσσος Ιωάν., Κακούρης Αθ. 2 π., Παχής Γ., Γαβιώτης Ηλ. 2 π., Πάπιτσης Π. 2 π., Τρέντζιος Δ. 7 π., Βασιλειάδης Εμμ. 8 π., Γαδ Υάκ., Αληφραγκής Δ. 2 π., Παπαφωτίου Δ. (αρχ.) 15 π., Αληφραγκής Θ. 8 π., Δαζρέντας Ν. 8 π.

Α.Ο. ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ (Ξανθομάλλης Γιώργος): Κρητικός Ιωάν. 15 π., Πολίτης Ευάγγ., Τσιώλης Δ., Τζώρτζης Π. 16 π., Χαλκιόπουλος Μ. 12 π., Καραμολέγκος Ευάγγ. 2 π., Σαβρακίδης Β., Κατεβάτης Χ. 4 π., Στέλλας Γ. 3 π., Γουτσίκας Π., Πατάπαης Γ. 4 π., Γιασαβάκης Α. 2 π.