Στο σκοτάδι παραμένει η λειτουργία της Α' κλειστής αίθουσας

Όλο και πιο κοντά στο... λουκέτο

Στο... σκοτάδι παραμένει η λειτουργία της Α' κλειστής αίθουσα του Αθλητικού Κέντρου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, αφού κατά τη διάρκεια της προχθεσινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου ο αρμόδιος πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού δεν ξεκαθάρισε αν θα λειτουργήσει ή όχι η αίθουσα.

Αρχικά ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας, Γιάννης Βρούτσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος για την έγκριση του κανονισμού λειτουργίας του Αθλητικού Κέντρου, έκανε ερώτηση για την Α' κλειστή αίθουσα και για το μέλλον αυτής. "{...} Επίσης θα ήθελα να ρωτήσω η αίθουσα Α' θα λειτουργήσει κανονικά; Κι αν δεν λειτουργήσει η Α' αίθουσα θα υπάρχει συνεργασία μεταξύ της ομάδας βόλεϊ, η οποία αγωνίζεται στην Volleyleague, με τις ομάδες μπάσκετ στο ίδιο χώρο την Β' αίθουσα; Θα υπάρχει ταυτόχρονα χώρος και χρόνος για το κοινό, γιατί όταν έχεις ένα κλειστό γυμναστήριο, επιβάλλεται να είναι και για το κοινό. Δεν είναι μόνο για τις ομάδες. Επίσης αναφέρεται μέσα στο χαρτί το οποίο μας έχετε στείλει ότι οι ώρες προπόνησης είναι από Δευτέρα έως και Παρασκευή. Τα περισσότερα παιδιά έχουν βαρύ πρόγραμμα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας και είναι πιο εύκολα γι' αυτά να προπονούνται το Σάββατο ή την Κυριακή όπως για παράδειγμα αυτό γίνεται στη Νάξο. Υπάρχει τρόπος να γίνονται προπονήσεις κι αυτές τις ημέρες; {...}"

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού του Δήμου Σύρου - Ερμούπολης απάντησε στις ερωτήσεις του κ. Βρούτση λέγοντας: "{...} Θα κοιτάξουμε να δούμε που υπάρχουν κενά και θα γίνουν οι όποιες αλλαγές μπορούν να γίνουν. Η Α' αίθουσα πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει, όμως αυτή τη στιγμή δεν ήμαστε σε θέση να απαντήσουμε".

Η πίεση αυξάνεται

Το πρόβλημα της Α' κλειστής αίθουσας του αθλητικού κέντρου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης παραμένει, αφού ακόμη δεν υπάρχει η παραμικρή εξέλιξη. Από την πλευρά του ο Δήμος φαίνεται να περιμένει το κλιμάκιο από την Αθήνα και το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να προχωρήσουν στην εξέταση του προβλήματος, όμως ο χρόνος περνά και η μέρα που θα πρέπει να παρθούν οι οριστικές αποφάσεις πλησιάζει.

Παράλληλα, ανησυχία υπάρχει και στις ομάδες μπάσκετ, αφού γνωρίζουν πως αν δεν δοθούν οι απαραίτητες εγκρίσεις, θα μείνουν στο... δρόμο, λόγω μη λειτουργίας της αίθουσας.

Λάθος εποχή

Οι εργασίες ήταν, αλλά και είναι απαραίτητες να γίνουν. Όμως όταν δεν υπάρχουν τα χρήματα που απαιτούνται, είναι παράλογο να ξεκινά ένα έργο το οποίο δεν μπορεί να ολοκληρωθεί. Η Α' κλειστή αίθουσα εδώ και χρόνια είχε τεράστιο πρόβλημα με την εισροή υδάτων από τη βροχή, καθώς η οροφή είχε κάποια ανοίγματα. Ο Δήμος έπρεπε σε πρώτη φάση να ρίξει το βάρος του σε αυτό το πρόβλημα, αφού υπήρχαν τα χρήματα για την επισκευή της οροφής και στη συνέχεια να καλέσει το αρμόδιο κλιμάκιο του υπουργείου και να ξεκινήσουν οι όποιες διαδικασίες ελέγχου του κτιρίου. Τώρα, με το "μαχαίρι στον λαιμό" αναμένονται με αγωνία να έρθουν οι αρμόδιοι του υπουργείου, για να δώσουν κάποιες λύσεις. Λύσεις που όσο σύντομες κι αν είναι ο χρόνος θα είναι σε βάρος των ομάδων. Αυτό, γιατί για να κινηθούν οι διαδικασίες επισκευής και διόρθωσης του προβλήματος που υπάρχει, κυρίως όσον αφορά στην στατικότατα του κτιρίου, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος.

Άλλωστε το μεγάλο πρόβλημα του κτιρίου σχετικά με την στατικότητα επιδεινώνεται και με ήδη «γυμνές» τις κολώνες, το πρόβλημα διογκώνεται.

Υπήρχε άδεια έως το τέλος του 2015

Σύμφωνα με τις υπουργικές εγκυκλίους και τις παρατάσεις που είχαν δοθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες, όλες οι αθλητικές εγκαταστάσεις είχαν άδεια λειτουργίας έως το τέλος του τρέχοντος έτους. Όμως, όπως συμβαίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα, λόγω της πολιτικής αναστάτωσης που επικρατεί, είναι σχεδόν σίγουρο ότι και αυτή η άδεια θα μπορούσε να πάρει και άλλη παράταση και έτσι δεν θα υπήρχε κανένα απολύτως πρόβλημα. Τώρα με όλα αυτά και τους μηχανικούς των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου να μην υπογράφουν, η Α' κλειστή αίθουσα δεν μπορεί να πάρει άδεια λειτουργίας, αφού οι ανοικτές κολώνες και τα σάπια σίδερα δεν αφήνουν κανένα απολύτως περιθώριο.

Τέλος, από την πλευρά του ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί άμεσα, να βρει τις λύσεις ασχέτως από τις χρονοβόρες διαδικασίες των αρμοδίων του υπουργείου, που καθιστούν αβέβαιη την ημερομηνία έλευσης τους στη Σύρο. Ακόμα όμως και στην περίπτωση που η άφιξη τους στη Σύρο ήταν άμεση, τα έργα αποκατάστασης του προβλήματος, όσον αφορά στη στατικότητα του κτιρίου κανείς δεν μπορεί να προσδιορίσει με ακρίβεια την έναρξη τους, λόγω έλλειψης και των σχετικών κονδυλίων. Παράλληλα η χρονοβόρα διαδικασία εκτέλεσης των συγκεκριμένων εργασιών, αποτελεί ακόμα έναν ανασταλτικό παράγοντα για την άμεση λειτουργία της αίθουσας.