Ο πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΣ Γιάννης Κεράνης έκανε ερώτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για το μέλλον της Α' κλειστής αίθουσας

"Οι επισκευές αυτές άνοιξαν τον ασκό του Αιόλου"

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης, ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος μειοψηφίας και πρώην πρόεδρος του ΟΠΑΣ Γιάννης Κεράνης έκανε ερώτηση στην οποία αφορούσε άρθρο της "Κοινής Γνώμης" και συγκεκριμένα της στήλης των συντακτών, με τίτλο "Μίλησαν για λάθος... κλειστό".

"Στο τοπικό τύπο διάβασα ένα άρθρο με τίτλο: "Μίλησαν για λάθος... κλειστό" και αναφέρεται στη συζήτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου όπου ο αντιπεριφερειάρχης έβαλε κάποια χρήματα στον προϋπολογισμό και στο τεχνικό πρόγραμμα, για να γίνει μία μελέτη για την Β' κλειστή αίθουσα και από όσο θυμάμαι, είναι μία αίθουσα η οποία έχει φιλοξενήσει αγώνας Α' Εθνικής, Final Four του κυπέλλου Ελλάδας, Ευρωπαϊκά παιχνίδια, δηλαδή έχει άδεια καταλληλότητας και εμείς πάμε να κάνουμε ένα έργο που δεν ξέρω τι θα το κάνουμε, ας πούμε ότι θέλουμε ο Φοίνικας να παίζει με 5000 κόσμο. Από την άλλη στην Α' αίθουσα στην οποία είχαμε βάλει από την προηγούμενη δημοτική αρχή (αρχές 2014) 40 με 45.000 ευρώ, στο τεχνικό πρόγραμμα για να γίνουν κάποιες επισκευές, ξαφνικά δεν ξέρω σε πια φάση είναι αυτές οι επισκευές, καθώς είναι με τα σίδερα η ταράτσα, περιμένουμε κάποιοι να έρθουν να δουν τι και να μας πουν τι και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύει να μείνει κλειστή η Α' αίθουσα.

Δεν ξέρω γιατί ανοίξαμε τέτοιες δουλειές και τον "ασκό του Αιόλου", από ότι γνωρίζω μέχρι το τέλος του 2015 υπήρχε παράταση του συγκεκριμένου χώρου για την καταλληλότητα και νομίζω ότι δόθηκε μία ακόμη, γιατί αυτά τα ξαφνικά νομοθετήματα του κεντρικού κράτους, δηλαδή ότι ξαφνικά λένε κλείστε τις παιδικές χαρές, κλείστε τα αθλητικά κέντρα γιατί θέλω καταλληλότητες, όταν οι ίδιοι έχουν φτιάξει αθλητικά κέντρα χωρίς στατικές μελέτες, τα έκανα φασόν και τα πετούσαν έτσι και τώρα έριξαν το μπαλάκι στους δήμους. Εμείς τσιμπήσαμε και πάμε να κλείσουμε την Α' αίθουσα. Κάπως έτσι είναι η κατάσταση. Αρχίσατε ένα έργο το οποίο δεν το έχετε τελειώσει και θέλω να δω που βρίσκεται αυτό το έργο ".

"Πρόβλημα στατικότητας έχουν και οι δύο αίθουσες"

Την απάντηση στην ερώτηση του κ. Κεράνη έδωσε ο αντιδήμαρχος τεχνικός υπηρεσιών Σταύρος Γουσγουνέλης, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε πως τα χρήματα αντί για επισκευές του κτηρίου θα δοθούν για να γίνουν... μελέτες.

"Για τους αθλητικούς χώρους κάπως επιθετικά ο κ. Κεράνης αναφέρθηκε με τα χρήματα στα οποία είχα προγραμματίσει, να πω ότι υπήρχαν περίπου 40.000 ευρώ στον προϋπολογισμό, στον οποίο βέβαια χωρίς κανένα πλάνο και χωρίς κανένα σχέδιο έβαλαν κάποια χρήματα, χωρίς να δουν πραγματικά να δουν τις ανάγκες του κτηρίου. Ποτέ δεν έγινε μία σωστή μελέτη για να διαπιστωθούν οι ανάγκες του κτηρίου. Εμείς προχωρώντας τον συγκεκριμένο διαγωνισμό και αναφέροντας τις συγκεκριμένες εργασίες αυτής της μελέτης, ξεκινήσαμε αρχικά να κοιτάμε τη στατικότητα του κτηρίου ώστε να δούμε τι έχει, για να μπορεί να πάρει την στατική επάρκεια. Δυστυχώς διαπιστώσαμε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα στο κτήριο, βέβαια δεν μιλάμε ότι υπήρχε θέμα πτώσης του κτηρίου σήμερα ή αύριο, μιλάμε για τεχνικά θέματα και για την στατική επάρκεια στην οποία μπορεί να υπογράψεις κάποιος μηχανικός να έχει την πλήρη ευθύνη για την λειτουργία του κτηρίου. Όταν διαπιστώσαμε πως με τις 40.000€, δεν μπορούσαν να γίνουν αποκαταστάσεις που θα έπρεπε να γίνουν στο κτήριο, ώστε να γίνουν επιτέλους μία σωστή επισκευή, σταματήσαμε τις εργασίες για να φυλάξουμε αυτά τα χρήματα και να τα διαθέσουμε για την μελέτη. Από εκεί και πέρα όταν θα έχουμε τη σωστή μελέτη και ξέρουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει θα προσπαθήσουμε να βρούμε τα χρήματα, ώστε να επισκευαστεί επιτέλους σωστά το κτήριο αυτό.

Τώρα, για την Β' αίθουσα του βόλεϊ, να πω ότι και με αυτό το κτήριο ασχοληθήκαμε αρκετά, καθώς 2-3 μήνες με τον στατικό μηχανικό της τεχνικής υπηρεσίας προσπαθήσαμε να κάνουμε μία πλήρη αποτύπωση του κτηρίου που δεν είχε γίνει μέχρι τώρα. Αποτυπώθηκε όλος ο μεταλλικός σκελετός και πέρασε σε ηλεκτρονικό υπολογιστεί για να δούμε τα σίδερα που γνωρίζουμε πόσο παλαιά είναι, αν μπορούν να φέρουν τα φορτία και να αντέξει το κτήριο τις ανεμοπιέσεις και ότι άλλο υπάρχει στην συγκεκριμένη περιοχή. Επειδή το συγκεκριμένο είναι πολύπλοκο μεταλλικό δικτύωμα θα χρειαστεί μελέτη από ειδικό γραφείο, για να προλάβουμε όταν θα λήξουν οι άδειες να ήμαστε έτοιμοι και έτσι από τώρα θα πρέπει να εκπονήσουμε την μελέτη και να προσπαθήσουμε σε συνεργασία με την επιτροπή αθλητισμού και τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχοντας τις μελέτες να διεκδικήσουμε χρήματα, ώστε να επισκευαστούν σωστά και να μπορούν να λειτουργούν χωρίς να κινδυνεύει κανένας".

Λάθος κινήσεις

Οι απαντήσεις που δόθηκαν από πλευράς δήμου περισσότερο προβλημάτισαν, παρά έλυσαν το μυστήριο με το τι μέλλει γενέσθαι με τις δύο κλειστές αίθουσες του αθλητικού κέντρου. Ο αντιδήμαρχος κ. Γουσγουνέλης, αν και προσπάθησε να εξηγήσει με περισσότερες λεπτομέρειες για τις κινήσεις που έγιναν στο αθλητικό κέντρο, παραδέχθηκε δημοσίως πως η Α' κλειστή αίθουσα δεν κινδύνευε άμεσα. Αυτό σημαίνει πως με βάση και τις παρατάσεις που δόθηκαν πριν από λίγες ημέρες στους αθλητικούς χώρους, η Α' κλειστή αίθουσα θα μπορούσε να λειτουργήσει κανονικά .

Από εκεί και πέρα θα υπήρχε ο χρόνος για να γίνουν οι απαραίτητες κινήσεις - μελέτες και την πλήρη βελτίωση του χώρου, τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού. Πρώτα όμως έπρεπε να γίνουν τα απαραίτητα που δεν είναι άλλα από την επισκευαστεί της οροφής του κτηρίου που όποτε βρέχει το νερό καταλήγει στο... παρκέ.

Τώρα και μετά τα όσα έχουν προηγηθεί, αν λειτουργήσει η Α' κλειστή αίθουσα και μπαίνει το αν γιατί στην τελευταία συνεδρίαση δεν δόθηκε κάποια απάντηση στο θέμα αυτό, το πρόβλημα με την στέγη θα υπάρχει και όποτε βρέχει το νερό θα καταλήγει στο παρκέ. Αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να υποστεί μεγαλύτερη ζημιά ο αγωνιστικός χώρος της Α' κλειστής αίθουσας και εκτός από το πρόβλημα της οροφής θα προκύψει ακόμη ένα. Επίσης, το νερό στον αγωνιστικό χώρο (παρκέ) θα φέρει πολλούς κινδύνους καθώς αν την συγκεκριμένη στιγμή υπάρχει αγώνας ή προπόνηση θα υπάρχει ο φόβος ενός σοβαρού τραυματισμού.

Τα 40.000 € θα δοθούν για να γίνει μία ακόμη μελέτη, αντί για την επισκευή της οροφής που όποτε βρέχει το νερό περνά μέσα στο κλειστό.

 

 

Ετικέτες: