Ολοκληρώθηκε και η δεύτερη φάση του πρωταθλήματος της Γ' Εθνικής και ο Ν.Ο. Σύρου κατέλαβε την 6η θέση

Έβαλε τις βάσεις για το μέλλον

  • Τετάρτη, 3 Αυγούστου, 2016 - 06:15
  • /   Eνημέρωση: 3 Αυγ. 2016 - 15:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Την 6η θέση της τελικής κατάταξης του πρωταθλήματος της Γ΄ Εθνικής κατηγορίας  Υδατοσφαίρισης Ανδρών κατέλαβε ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου.

Η ομάδα της Σύρου είχε μια αξιοπρεπέστατη αγωνιστική παρουσία στη Θεσσαλονίκη, παρά το γεγονός ότι πέντε αθλητές του κλιμακίου Αθηνών και δύο Συριανοί επέλεξαν να μην αγωνιστούν επικαλούμενοι, είτε επαγγελματικές υποχρεώσεις, είτε προσωπικούς λόγους.

Ο προπονητής Σταμάτης Χέλμης πήρε το πράσινο φως από τη Διοίκηση του Συριανού Ομίλου και συμπεριέλαβε στην αποστολή έξι παίδες αθλητές, ηλικίας 13-15 ετών. Οι μικροί έκαναν το θαύμα τους πετυχαίνοντας 9 γκολ από τα 30 γκολ της ομάδας, αποσπώντας μάλιστα τα χειροκροτήματα της εξέδρας στο ματς κόντρα στον μετέπειτα πρωταθλητή Όμιλο Φίλων Θαλάσσης (ομάδα της Θεσσαλονίκης). Στο παιχνίδι αυτό, ο προπονητής Σταμάτης Χέλμης επέλεξε να αγωνιστεί για 3,5  8λεπτα μόνο με τους μικρούς, φρεσκάροντας τους βασικούς του για τα επόμενα σημαντικά παιχνίδια. Προπονητικό team και Διοίκηση δικαιώνονται κατά εκατό τις εκατό για την έμφαση που δίνουν τα τελευταία δυο χρόνια στην ανάπτυξη των ακαδημιών.

Το ρεπορτάζ επιβεβαιώνει το εξαιρετικό κλίμα στην ομάδα μεταξύ των μελών της αποστολής.  Στα αξιοσημείωτα η χρησιμοποίηση του 15χρονου Δημήτρη Τάκου, στη θέση του μοναδικού βασικού τερματοφύλακα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα play off έγιναν άνω κάτω από τις βροχές ενστάσεων μεταξύ των περισσοτέρων ομάδων. Η Διοίκηση του ΝΟΣ επέλεξε να μην εμπλακεί στη διαδικασία αυτή. Είναι πολύ πιθανό η 6η θέση του Ν.Ο Σύρου να οδηγήσει στη Β΄ Εθνική, είτε από τον πιθανό μηδενισμό ομάδων που τερμάτισαν πιο πάνω από τον ΝΟΣ, είτε λόγω των επικείμενων συγχωνεύσεων που φαίνεται ότι θα πραγματοποιηθούν στην ανώτερη κατηγορία. Σε κάθε περίπτωση, μετά την εξέταση των ενστάσεων από την ΚΟΕ και την επικύρωση των αποτελεσμάτων θα γνωρίζουμε.

Στο καθαρά αγωνιστικό μέρος του τουρνουά, οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε δύο Ομίλους των πέντε ομάδων. Οι δύο πρώτες από κάθε Όμιλο παίρνουν τις τέσσερις προνομιούχες θέσεις, που οδηγούν τη Β΄ Εθνική.

Ο ΝΟΣ συμμετείχε στον 1ο Όμιλο με αντιπάλους τη ΣΚ Ροή, το Ν.Ο Ιτέας, τα Δελφίνια Πτολεμαΐδας και τον Άργη Καλαμάτας.

Το πρόγραμμα των αγώνων και τα αποτελέσματα του Ομίλου είναι τα εξής:

 

 

ΑΓΩΝΑΣ

ΣΚΟΡ

 

Ν.Ο ΙΤΕΑΣ - ΟΦΘ

8-19

 

ΡΟΗ - ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

0-5

 

ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ – ΝΟ ΙΤΕΑΣ

4-8

 

Ν.Ο ΣΥΡΟΥ - ΡΟΗ

5-0

 

ΟΦΘ – ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑΣ

17-5

 

Ν.Ο ΙΤΕΑΣ – Ν.Ο ΣΥΡΟΥ

15-6

 

Ν.Ο ΣΥΡΟΥ - ΟΦΘ

7-21

 

ΡΟΗ – Ν.Ο ΙΤΕΑΣ

0-5

 

ΔΕΛΦΙΝΙΑ ΠΤ0ΛΕΜΑΪΔΑΣ – Ν.Ο ΣΥΡΟΥ

5-8

 

ΟΦΘ - ΡΟΗ

5-0

 

Νίκη στα χαρτιά

Το πρώτο παιχνίδι, η ομάδα της Σύρου το κέρδισε στα χαρτιά με 5-0, αφού η Ροή του Ν. Ηρακλείου Αθήνας δεν κατέβηκε να αγωνιστεί.

 

Στο δεύτερο παιχνίδι της ημέρας, αντίπαλος ήταν η ομάδα του Ν.Ο Ιτέας, η οποία διαθέτει ένα πολύ καλό σύνολο και αναμενόταν εξαρχής να πρωταγωνιστήσει στον Όμιλο. Η ομάδα της Σύρου μπήκε στο πρώτο 8λεπτο μουδιασμένα στην άμυνα και με μπλοκαρισμένα στην επίθεση τα ατού της, αφού οι Αλτιπάρμακ και Κρητικός δεν βρήκαν διαδρόμους και κενούς χρόνους για σουτ, ενώ η μπάλα δεν περνούσε εύκολα στο νεαρό φουνταριστό Αχιλλέα Τσιργή. Η κατάσταση ισορρόπησε στη δεύτερη περίοδο με τους παίκτες του Ναυτικού Ομίλου Σύρου να κολυμπούν περισσότερο, να δημιουργούν φάσεις και να δείχνουν ανταγωνιστικοί.

Η σύνθεση και τα γκολ της ομάδας του ΝΟΣ: Τάκος Δημήτρης (15 ετών, τερματοφύλακας), Καλογρίδης Λευτέρης (1), Τσινός Άγγελος (2), Κρητικός Αντώνης (1), Αλτιπάρμακ Παύλος (1), Χίου Μάνος, Τσιργής Αχιλλέας, 15 ετών (1), Ρούσσης Γιάννης, Πρίντεζης Αντώνης 15 ετών (1). Αγωνίστηκαν επίσης οι 13χρονοι Γουσγουνέλης Ανδρέας, Καμπάνα Φίλιππος και ο Γαδ Νίκος (14 ετών).

Στα θετικά στοιχεία του αγώνα οι πολύ καλές αποδόσεις των Μάνου Χίου, Λευτέρη Καλογρίδη και Άγγελου Τσινού, ιδίως στην αμυντική λειτουργία.

 

Έπαιξε με μικρούς απέναντι στους πρωταθλητές

Στο τρίτο ματς κόντρα στην καλύτερη και πληρέστερη ομάδα του πρωταθλήματος, τον Όμιλο Φίλων Θαλάσσης (ΟΦΘ), ο Σταμάτης Χέλμης, μετά το πρώτο 3λεπτο, έριξε στον αγώνα όλη την παιδική ομάδα με την προσθήκη του Γιάννη Ρούσση, ο οποίος έπαιζε αμυντικός και τριάρι στην επίθεση. Οι μικροί αγωνίστηκαν σερί σχεδόν όλο το ματς, ξεσηκώνοντας την εξέδρα, πετυχαίνοντας και τα 7 τέρματα της ομάδας. Το πρώτο γκολ του ΝΟΣ πέτυχε ο Νίκος Γαδ μειώνοντας σε 5-1 και αμέσως μετά ο Φίλιππος Καμπάνα με εξαιρετικό πλασέ στον αέρα έκλεισε την ψαλίδα στο 5-2. Εντυπωσιακή ήταν η εικόνα για όσους βρέθηκαν στο Ποσειδώνιο Κολυμβητήριο Θεσσαλονίκης, βλέποντας τους πιο μεγάλους να ενθαρρύνουν τους μικρούς και να μοιράζουν νερά στα time out. Η ομάδα του ΝΟΣ έβγαζε υγεία, εντός και εκτός πισίνας.

Αμυντικά οι μικροί πίεζαν ψηλά και δεν είναι υπερβολή να ειπωθεί ότι παρά την χαλαρότητα που έδειχναν οι πολίστες του ΟΦΘ, κι αυτοί τα είχαν κάπως χαμένα από την απόδοση των μικρών.

Τα υπόλοιπα γκολ της ομάδας οι πιο έμπειροι παίδες, Αντώνης Πρίντεζης (3) και Αχιλλέας Τσιργής (2).

Παρά το ευρύ σε έκταση σκορ 21-7 υπέρ της ομάδας του ΟΦΘ, το παιχνίδι αυτό θα το θυμούνται όσοι βρέθηκαν στο Ποσειδώνιο για την εξαιρετική εμφάνιση των νεαρών αθλητών του ομίλου της Σύρου και για τα χειροκροτήματα της φίλων της Θεσσαλονίκης.

 

Νίκη και έκτη θέση για τη Σύρο

Στο τέταρτο παιχνίδι κόντρα στα Δελφίνια Πτολεμαΐδας, ο αρχηγός της ομάδας Αντώνης Κρητικός έδωσε το σύνθημα για νίκη και πλασάρισμα στην πρώτη εξάδα, πραγματοποιώντας, την καλύτερη του εμφάνιση στο τουρνουά. Όλη η ομάδα λειτούργησε άψογα ανασταλτικά με το σκορ να κλείνει στο πρώτο 8λεπτο 5-0 υπέρ της ομάδας του ΝΟΣ.

Στα υπόλοιπα τρία οκτάλεπτα η ομάδα των Δελφινιών, πίεσε περισσότερο και μείωσε σε 2-6 και 5-7. Ο Σταμάτης Χέλμης ζήτησε από τους παίκτες του να διαχειριστούν ψύχραιμα το παιχνίδι και το τελικό σκορ 8-5 υπέρ της ομάδας του νησιού, κρίνεται απολύτως δίκαιο. Το σκορ θα μπορούσε να είχε πάρει και μεγαλύτερες διαστάσεις αν τρεις θεαματικές προσπάθειες του πληθωρικού Παύλου Αλτιπάρμακ σ' αυτό το ματς δεν είχαν βρει τα δοκάρια της αντίπαλης εστίας. Όλοι, όσοι αγωνίστηκαν ήταν διακριθέντες, βγάζοντας πάθος για τη νίκη στο κρίσιμο αυτό παιχνίδι για την πρώτη εξάδα.

Τα γκολ του ΝΟΣ πέτυχαν οι: Κρητικός Αντώνης (2), Αλτιπάρμακ Παύλος  (1), Καλογρίδης Λευτέρης (2), Τσιργής Αχιλλέας (1), Χίου Μάνος (1) και Τσινός  Άγγελος (1).

 

Η τελική κατάταξη του 1ου Ομίλου διαμορφώθηκε ως εξής:

1. ΟΦΘ, 12 β. 2. Ν.Ο Ιτέας, 9 β. 3. Ν.Ο Σύρου, 6 β. 4. Δελφίνια Πτολεμαΐδας 3 β. 5. Ροή (μηδενίστηκε).

 

Στον άλλο Όμιλο γινόταν “πράματα και θάματα”, με τις ομάδες να καταθέτουν συνεχώς ενστάσεις για αντικανονικές συμμετοχές παικτών και προπονητών. Με βάση τα όσα γράφτηκαν στα φύλλα αγώνος και τις εκθέσεις των Αλυταρχών, η ΚΟΕ με απόφασή της απέβαλε από το πρωτάθλημα τον Επειό Ήλιδος και τον Κ.Ο Ξάνθης.

Αγωνιστικά ξεχώρισαν οι ομάδες της Ν.Ε Λάρισας και του Άρη Θεσσαλονίκης, οι οποίες κατέλαβαν την πρώτη και δεύτερη θέση αντιστοίχως.

 

Με βάση την προκήρυξη του πρωταθλήματος οι τέσσερις ομάδες που έλαβαν το εισιτήριο για τη Β΄ Εθνική είναι: Οι ομάδες ΟΦΘ και Ν.Ο Ιτέας από τον 1ο Όμιλο και οι ομάδες ΝΕ Λάρισας και Άρη Θεσσαλονίκης από το δεύτερο.

 

Στην τελευταία ημέρα της διοργάνωσης τα ζευγάρια των τελικών διασταυρώσεων για την τελική κατάταξη ήταν:

Ημιτελικοί: ΟΦΘ - Άρης και Ν.Ο Ιτέας - ΝΕ Λάρισας και με βάση τα αποτελέσματα στον τελικό έφτασαν οι ομάδες του ΟΦΘ και της Ν.Ε Λάρισας. Πρωταθλήτρια αναδείχθηκε η ομάδα του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης, που επικράτησε με 14-8 στον τελικό. Η ομάδα του ΟΦΘ παρουσίασε το καλύτερο σύνολο και ξεχώρισε για την απόδοσή της. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης επιστρέφει στη Β΄ Εθνική κατηγορία, στην οποία επίσης αναμένεται να πρωταγωνιστήσει.

 

Πριν τους τελικούς αγώνες η ομάδα του Ν.Ο Σύρου αγωνίστηκε κόντρα στον τρίτο του άλλου Ομίλου, τον Άργη Καλαμάτας διεκδικώντας την 5η θέση. Σημειώνεται ότι υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η 5η θέση (πιθανότατα και η 6η) να οδηγήσει στη Β΄ Εθνική κατηγορία, λόγω επικείμενων συγχωνεύσεων ομάδων της Β΄ Εθνικής, την πιθανή μη συμμετοχή της ομάδας Θεσσαλονίκης Apollo στην Α2 και φυσικά και της αναμονής των επικυρώσεων των αγώνων του πρωταθλήματος της ΚΟΕ, εξαιτίας των πολλαπλών ενστάσεων που έχουν υποβληθεί. Το σίγουρο είναι ότι η ΚΟΕ καλείται να λάβει σημαντικές αποφάσεις για την προστασία του αθλήματος.

 

Ο Ν.Ο Σύρου ξεκίνησε δυνατά και προηγήθηκε στο σκορ εναντίον του Άργη Καλαμάτας. Στο παιχνίδι αυτό ο Μάνος Χίου (περιφερειακός) βρέθηκε σε καταπληκτική μέρα επιθετικά σημειώνοντας 4 γκολ και δίνοντας πολύτιμες λύσεις στην ομάδα. Όλοι οι παίκτες πάλεψαν και κανένας δεν υστέρησε. Στο τέταρτο 8λεπτο η κούραση κατέλαβε τους παίκτες, αφού ο προπονητής Σταμάτης Χέλμης (βάσει των πλάνων του) αποφάσισε να χρησιμοποιήσει για το περισσότερο διάστημα του αγώνα την αρχική του 7άδα και μόνο τους Πρίντεζη και Ρούσση ως αλλαγές κατά διαστήματα.

Το τελικό σκορ 16-9 υπέρ της ομάδας της Καλαμάτας κρίνεται δίκαιο και φέρνει την ομάδα της Σύρου στην 6η θέση της τελικής κατάταξης της βαθμολογίας του πρωταθλήματος.  Επαναλαμβάνουμε ότι η θέση αυτή είναι πολύ σημαντική για τη Σύρο, γιατί είναι πιθανό να αποτελέσει εκ των υστέρων το εισιτήριο για άνοδο στη Β΄ Εθνική. Επίσης η συνολική εμφάνιση της ομάδας κρίνεται εξαιρετική και παράδειγμα προς μίμηση, αφού ο ΝΟΣ επέλεξε ένα νεανικό σύνολο, με 15χρονο τερματοφύλακα και πέντε ακόμη νεαρούς παίκτες στην τελική 12άδα.

Τα γκολ της ομάδας: Χίου Μάνος (4), Κρητικός Αντώνης(1), Αλτιπάρμακ Παύλος (1), Λευτέρης Καλογρίδης Λευτέρης (2) και Τσιργής Αχιλλέας (1).

 

Οι προσπάθειες των παικτών στην τελική φάση του πρωταθλήματος

Ο Λευτέρης Καλογρίδης ήταν ο πιο σταθερός παίκτης της ομάδας του Ν.Ο Σύρου σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, προσφέροντας σε άμυνα και επίθεση τα μέγιστα. Άγγελος Τσινός και Μάνος Χίου είχαν εξαιρετικά διαστήματα και ήταν πολύ καλοί αμυντικά. Ο Αντώνης Κρητικός και ο Παύλος Αλτιπάρμακ είναι οι κινητήριοι μοχλοί αυτής της ομάδας. Και οι δυο είχαν σημαντική συμβολή στο στήσιμό της σε όλα τα παιχνίδια και εξαιρετική απόδοση στο κρίσιμο ματς κόντρα στα Δελφίνια Πτολεμαΐδας. Ο Γιάννης Ρούσσης προσέφερε πολύτιμες ανάσες στους συμπαίκτες του παίζοντας με απλότητα και βοηθώντας σημαντικά ως κεντρικός αμυντικός.

Οι μικροί της ομάδας

Ο Αχιλλέας Τσιργής, είτε από τη θέση του φουνταριστού, είτε από τη θέση 1 ή 2, είχε σταθερά καλή απόδοση σε όλα τα παιχνίδια, τόσο επιθετικά όσο και αμυντικά, ενώ πέτυχε 5 εντυπωσιακά γκολ. Ο Αντώνης Πρίντεζης, ήταν επίσης σταθερός σε απόδοση, έκανε αρκετά χιλιόμετρα όσο χρησιμοποιήθηκε και σημείωσε επίσης 4 θεαματικά τέρματα. Οι δυο 15χρονοι, που έχουν πλέον εμπειρίες στα πρωταθλήματα ανδρών, αποτελούν σημαντικό κεφάλαιο για τη νέα ομάδα του ΝΟΣ που χτίζεται. Ο επίσης 15χρονος Δημήτρης Τάκος, ξεχώρισε για τις αθλητικές του ικανότητες, το πείσμα και τη θέλησή του. Δεν είναι μικρό πράγμα να ξεκινάει βασικός τερματοφύλακας, ένας 15χρονος. Κόντρα στο παιχνίδι με τα Δελφίνια είχε καθοριστικές επεμβάσεις. Το μέλλον σίγουρα του ανήκει.

Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει στους δυο 13χρονους Ανδρέα Γουσγουνέλη και Φίλιππο Καμπάνα, καθώς και στον 14χρονο Νίκο Γαδ, οι οποίοι όχι μόνο έγραψαν συμμετοχές στα φύλλα αγώνος ενός πρωταθλήματος Γ΄ Εθνικής, αλλά εντυπωσίασαν με το πρωτόγνωρο για την ηλικία τους αγωνιστικό πάθος και τη συγκέντρωση που επέδειξαν. Τις στιγμές κατά τις οποίες όλη η παιδική ομάδα αγωνίζεται ως ανδρική για σχεδόν 30 λεπτά κόντρα στην καλύτερη ομάδα του τουρνουά, τον ΟΦΘ θα τη θυμούνται και θα τη σχολιάζουν για αρκετό όλοι, όσοι βρέθηκαν στο Ποσειδώνιο της Θεσσαλονίκης.

 

Να σημειώσουμε επίσης ότι τους αγώνες παρακολούθησε και συμμετείχε ως Αλυτάρχης, ο Συριανός Δημήτρης Γρυπάρης, Αντιπρόεδρος της Κολυμβητικής Ομοσπονδίας Ελλάδος.

 

Μετά το τέλος των αγώνων ο Χρήστος Ρούσσης (έφορος του Ν.Ο. Σύρου) και ο Γενικός Γραμματέας του Ομίλου Δημήτρης Τσιργής μίλησαν στην "Κοινή Γνώμη" για τους αγώνες και την θετική εικόνα που παρουσίασαν οι αθλητές του νησιού.

 

Χρήστος Ρούσσης

"Καταρχήν θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους τους φίλους του Ομίλου, τις επιχειρήσεις και τις χορηγούς εταιρείες που συνέβαλαν στην πραγματοποίησή αυτού του ταξιδιού. Όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος, αν λάβει κανείς υπόψη του, ότι η ομάδα μας ήρθε στη Θεσσαλονίκη με έξι αθλητές της παιδικής ομάδας, πήγε πάρα πολύ καλά, ίσως και πέρα από κάθε προσδοκία. Η κατάληψη της 6ης θέσης (χωρίς να ήταν αυτοσκοπός) ήταν μια δικαίωση για τα ίδια τα παιδιά που εκπροσώπησαν τα χρώματα του Συλλόγου.

 

Δημήτρης Τσιργής

"Στην ερώτησή σας για όσα συνέβησαν στην τελική φάση προφανώς αναφέρεστε στη βροχή των ενστάσεων μεταξύ των ομάδων. Πράγματι ακόμη το τοπίο δεν έχει ξεκαθαρίσει. Πολλές ομάδες αν και γνωρίζουν τους κανονισμούς της γενικής προκήρυξης και του αθλητικού νόμου, αποφάσισαν να “κατεβάσουν” ως παίκτες, εν ενεργεία προπονητές. Ο Ν.Ο Σύρου δεν υπέβαλε ένσταση κατά οιασδήποτε άλλης ομάδας και φυσικά δεν δέχθηκε ένσταση από άλλη ομάδα, αφού η ομάδα μας εναρμονίζεται πλήρως με τους κανονισμούς. Οι έξι αθλητές της παιδικής ομάδας μας που μάλιστα συμμετείχαν και χειροκροτήθηκαν από το κοινό είναι για εμάς ισχυρή  παρακαταθήκη για το μέλλον αυτής της ομάδας. Η αποστολή ήταν επικεντρωμένη στο αγωνιστικό μέρος, στόχοι της ομάδας ασφαλώς και υπάρχουν, αλλά δεν είναι εκβιαστικοί.

Η ΚΟΕ θα πρέπει, ανεξαρτήτως των δικών μας τοποθετήσεων, να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις για την τροποποίηση - σε επίπεδο διοργάνωσης - αυτής της κατηγορίας".