Στη Σύρο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας

  • Πέμπτη, 25 Αυγούστου, 2016 - 15:32
  • /   Eνημέρωση: 26 Αυγ. 2016 - 16:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου 2016 θα διεξαχθεί στη Σύρο το 30ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Αλιείας 2016. Το ανωτέρω πρωτάθλημα θα συνδιοργανωθεί από την “ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΥΠΟΒΡΥΧΙΑΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ & ΑΘΛΗΤΙΚΗΣ ΑΛΙΕΙΑΣ” (Ε.Ο.Υ.Δ.Α.)  μαζί με τον Ναυτικό Όμιλο Σύρου (Ν.Ο.Σ.), το Δήμο Σύρου- Ερμούπολης και την Περιφέρεια Ν. Αιγαίου.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο αθλητικό και κοινωνικό γεγονός για το νησί, καθώς το συγκεκριμένο πρωτάθλημα είναι ο κορυφαίος θεσμός στο σπορ, το οποίο έχει μεγάλη παράδοση και ιστορία στη χώρα μας και ιδιαίτερα στη Σύρο. Στο πρωτάθλημα θα μετάσχουν 25 έθνη  από όλο τον κόσμο με 73 αθλητές και στο νησί θα βρεθούν ακόμα 100 επισκέπτες από το εξωτερικό, καθώς και πλήθος φίλων του αθλήματος από όλη τη χώρα.

Ήδη στη Σύρο βρίσκονται αθλητές από τις Η.Π.Α., τη Ν. Ζηλανδία, τη Βραζιλία, την Ουκρανία, τη Χιλή και την Ιταλία προετοιμαζόμενοι (ανίχνευση των τόπων που φιλοξενούν αλιεύματα) ενόψει του πρωταθλήματος.

Από την Πέμπτη 15.9.2016 θα ξεκινήσουν οι επίσημες ημέρες του πρωταθλήματος, η τελετή έναρξης του οποίου θα γίνει την Παρασκευή 16.9.2016 στις 18.30 στην πλατεία Μιαούλη, στην Ερμούπολη. Στην τελετή έναρξης θα παρευρεθεί και ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνομοσπονδίας Υποβρύχιας Δραστηριότητας ("CONFEDERATION MONDIALE DES ACTIVITES SUBAQUATIQUES" εν συντομία "C.M.A.S." κ. Javier Duran.

Το Σάββατο 17.9.2016 θα διεξαχθεί η Α' ημέρα του πρωταθλήματος στη θαλάσσια περιοχή του νησιού που βρίσκεται δυτικά από τον κάβο Διαπόρι έως τον κάβο Ατσιγγανόκαστρο. Το απόγευμα στις 17.00 θα γίνει το ζύγισμα της Α' ημέρας στην πλατεία Μιαούλη. Την Κυριακή 18.9.2016 θα διεξαχθεί η δεύτερη ημέρα αγώνα, στα ανατολικά του νησιού από τον κάβο Διαπόρι έως τον Άγιο Δημήτριο στην Ερμούπολη. Τα σκάφη θα επιστρέψουν στο λιμάνι και στις 17.00 θα γίνει το ζύγισμα της Β' ημέρας και στο τέλος (περίπου στις 20.30) οι απονομές στην πλατεία Μιαούλη.

Κατά τη διάρκεια του πρωταθλήματος θα ληφθούν αυξημένα μέτρα ασφαλείας (πρόληψης αλλά και αντιμετώπισης ατυχημάτων) και υγειονομικής υποστήριξης από τους αρμόδιους φορείς και τους εθελοντές γιατρούς και διασώστες, ενώ την υποστήριξή της με σκάφος ειδικά εξοπλισμένο για την παροχή πρώτων βοηθειών έχει προσφέρει και η ΜΚΟ «Ομάδα Αιγαίου». Στα πλαίσια της αποτελεσματικότερης αντιμετώπισης ενδεχόμενου περιστατικού με συμπτώματα που παραπέμπουν σε νόσο εξ αποσυμπιέσεως, η ΕΟΥΔΑ εξασφάλισε κινητή μονάδα θαλάμου αποσυμπιέσεως από το Πολεμικό Ναυτικό, αλλά και ελικόπτερο της Π.Α., το οποίο θα είναι σε ετοιμότητα στην Αττική καθ’ όλο το στάδιο της προετοιμασίας των αθλητών (1-15 Σεπτεμβρίου), καθώς βέβαια και στη διάρκεια του πρωταθλήματος.