Η αθλήτρια του Ν.Ο. Σύρου Ράνια Κρητικού μιλά στην «Κοινή Γνώμη» για την ενασχόλησή της με τον αθλητισμό, αλλά και την υποβρύχια σκοποβολή

Αναμνήσεις απέναντι από έναν… στόχο

  • Παρασκευή, 6 Ιουλίου, 2018 - 06:05
  • /   Eνημέρωση: 6 Ιουλ. 2018 - 16:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Σε ένα πολύ δύσκολο και απαιτητικό άθλημα έχει καταφέρει να διακριθεί και να φέρει τον Ν.Ο. Σύρου στις πρώτες θέσεις στην υποβρύχια σκοποβολή. Μία αθλήτρια η οποία με πείσμα, θέληση και αποφασιστικότητα έχει καταφέρει σε ένα άθλημα που κατά βάσει είναι… ανδροκρατούμενο. Φυσικά, αναφερόμαστε στην αθλήτρια του Ναυτικού Ομίλου Σύρου Ράνια Κρητικού, η οποία μετά από μία μακρά απουσία από τα αθλητικά δρώμενα, επέστρεψε δριμύτερη και  μάλιστα σε μία κατηγορία η οποία για να μπορέσεις να ανταπεξέλθεις χρειάζονται πολλά περισσότερα από μία απλή προπόνηση. Το άθλημα της υποβρύχιας σκοποβολής είναι πάρα πολύ απαιτητικό καθώς χρειάζεται μεγάλη αυτοσυγκέντρωση, πειθαρχία, συγχρονισμό, αλλά και… ταχύτητα.

 

Αρχικά η αθλήτρια του Ν.Ο. Σύρου αναφέρθηκε στα πρώτα της βήματα στον αθλητισμό.

«Τα πρώτα μου βήματα στον αθλητισμό τα έκανα στα γήπεδα του Τέννις με παρότρυνση του κ. Σπύρου Μουζακίτη, μαθαίνοντας τι σημαίνει αθλητισμός και σεβασμός στο αθλητικό γίγνεσθαι.  Μεγαλώνοντας και με την ίδρυση του Δημοτικού κολυμβητηρίου στο νησί μας αποφάσισα να αλλάξω άθλημα και να ασχοληθώ με την κολύμβηση στον Ν.Ο. Σύρου. Σιγά-σιγά και με την πάροδο των ετών ξεκίνησα να κάνω πρωταθλητισμό. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ο τότε προπονητής μου κ. Ξενάκης Γιάννης με βοήθησε σημαντικά, τόσο στο αγωνιστικό επίπεδο όσο και στο πνευματικό.  Οι διακρίσεις ήρθαν σχετικά γρήγορα σε Περιφερειακό και Πανελλήνιο επίπεδο και οι απαιτήσεις και οι ώρες προπονήσεων άρχισαν να αυξάνονται .

Παράλληλα οι μαθητικές μου υποχρεώσεις ήταν εξίσου σημαντικές, με αποτέλεσμα να πρέπει να αφιερώνω περισσότερο χρόνο στη σχολική μελέτη.  Μετά τις Πανελλαδικές Εξετάσεις υπήρξε η μεγάλη απόφαση για μένα να σταματήσω τον Πρωταθλητισμό και στη συνέχεια να αθλούμαι μόνο για χαλάρωση και γυμναστική, αφού στο μεταξύ είχα ξεκινήσει και την επαγγελματική μου σταδιοδρομία».

 Επιστροφή στην αγωνιστική δράση

Έπειτα από μία μικρή… παύση η αθλήτρια του Ν.Ο. Σύρου επέστρεψε στο υγρό στίβο που τόσο είχε αγαπήσει.

«Η επιστροφή στην αγωνιστική δράση ήρθε σταδιακά. Στην πραγματικότητα δεν είχα χάσει ποτέ την επαφή μου με το νερό, αφού έστω και σε ερασιτεχνικό επίπεδο συνέχιζα την αθλητική μου ενασχόληση μου σχεδόν σε καθημερινή βάση. Οι ώρες προπόνησης διαφέρουν ανάλογος και με το πρόγραμμα και τις αγωνιστικές υποχρεώσεις. Συνήθως η προπόνηση μας είναι 5-6 ώρες ημερησίως σε περίοδο προετοιμασίας αγώνων και 3-4 ώρες το υπόλοιπο διάστημα.  

Πόσο σημαντικό είναι για σένα να αγωνίζεσαι και ταυτόχρονα να διακρίνεσαι.

«Αυτό που κάνω σήμερα είναι να προπονούμαι έξυπνα, με πολλές ώρες αποθεραπείας, προπονήσεις με μικρή επιβάρυνση και πολλές ώρες στη πισίνα. Όταν βλέπω κάποιον να προπονείται σκληρά μου δίνει κίνητρο να πιεστώ κι εγώ περισσότερο. Η μάθηση και η εξέλιξη δεν σταμάτα ποτέ. Πρώτα αθλητές και μετά πρωταθλητές. Η διάκριση δεν έχει τόση μεγάλη σημασία όταν έχεις πετύχει τον προσωπικό σου στόχο». 

 

Πως ξεκίνησες την ασχολία σου με την Υποβρύχια Σκοποβολή;

«Πριν ξεκινήσουμε να αθλούμαστε θα ήταν καλό να σκεφτούμε το είδος γυμναστικής που θα μας ταιριάζει αλλά και θα μας ευχαριστεί ώστε με την συγκεκριμένη δραστηριότητα να αισθανόμαστε όμορφα και να την αποζητούμε.

Εκτός από το είδος γυμναστικής, σημαντικό ρόλο έχει το μέρος που αθλούμαστε όπως και τα άτομα με τα οποία συναθλούμαστε. Έχει παρατηρηθεί πως η άθληση σε ομαδικό επίπεδο, ακόμη και για ατομικά αθλήματα όπως το δικό μας ή η άθληση σε χώρους όπου έχει καθαρό αέρα είναι ακόμη πιο ευεργετικά  για την ψυχή μας. Επίσης το νερό είναι πιο απελευθερωτικό για την ψυχική μας διάθεση. Βέβαια επειδή εμείς γνωρίζουμε καλύτερα τον εαυτό μας αλλά και τις ανάγκες μας, ίσως θα ήταν καλό να αναζητήσουμε τη γυμναστική που μας ταιριάζει σωματικά και ψυχικά, τονώνοντας μας παράλληλα. Με αυτές τις σκέψεις και μετά από μία πολύωρη συζήτηση με τον εκπαιδευτή μου πλέον στην Υποβρύχια Σκοποβολή, κ. Δούναβη Γιώργο ένα καλοκαίρι (2015) στο Νησί της Σύρου ήταν η αφορμή που αποφάσισα να ασχοληθώ με το Αγώνισμα της Υποβρύχιας Σκοποβολής».

 

Τι είναι η Υποβρύχια Σκοποβολή;

«Η Υποβρύχια σκοποβολή είναι μια παραλλαγή της κλασσικής σκοποβολής με πιστόλι που συνδυάζει την ευθυβολία και την κίνηση των αθλητών μέσα στο νερό.. Πραγματοποιείτε σε πισίνα και όπως όλα τα σκοπευτικά αθλήματα παρόλο που χρησιμοποιεί όπλο είναι απολύτως ασφαλής. Απευθύνεται σε όλους, άνδρες και γυναίκες, μικρούς και μεγάλους. Αναπτύσσει εκτός από την σωματική και την νοητική ικανότητα των αθλητών, την εστίαση, την διαχείριση του στρες, την χαλάρωση και πολλές ακόμα δεξιότητες που θα μας συνοδεύουν στην καθημερινότητα μας.

Τα 4 ξεχωριστά αγωνίσματα της υποβρύχιας σκοποβολής απαιτούν από τον αθλητή διαφορετικές δεξιότητες και πρακτικές. Κάτι που την καθιστά σαν άθλημα εξαιρετικά ενδιαφέρουσα από το χαμηλότερο έως και το ανώτερο επίπεδο. Επίσης σημαντικό είναι ότι το συγκεκριμένο άθλημα είναι από τα ελάχιστα με τόσο μεγάλη χρονική αγωνιστική περίοδο που πρακτικά μπορεί κανείς να αγωνιστεί για μια ολόκληρη ζωή. Υπάρχει έντονο ενδιαφέρον και σημαντικές συμμετοχές αθλητών από όλο τον κόσμο σε Εθνικά και Παγκόσμια πρωταθλήματα».

Πως ήταν η αθλητική σου Πορεία;

«Στην αρχή δειλά και με πολύ κόπο προσπάθησα να εξοικειωθώ με τον εξοπλισμό και τους κανονισμούς του αθλήματος. Όμως με μεθοδικότητα στις προπονήσεις μου μέσα και έξω από την πισίνα κατάφερα να το επιτύχω. Τον πρώτο χρόνο συμμετείχα σε ένα Διεθνές Κύπελλο για την αποκόμιση αθλητικής εμπειρίας μέσα στον αγωνιστικό χώρο και φυσικά στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2015 κατακτώντας την 4η θέση στο αγώνισμα της Ακρίβειας.  Έπειτα από δύο χρόνια συνεχόμενης προσπάθειας με την συμμετοχή μου στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα 2016 κατέλαβα την 2η Θέση στην Ακρίβεια. Αξίζει να σημειωθεί ότι σε αυτόν τον αγώνα ήμασταν μόνο δύο γυναίκες αποδεικνύοντας ότι και το «ασθενές» φύλο έχει θέση στο συγκεκριμένο άθλημα.

Κάπως έτσι ήρθε η πρόκριση μου στην Εθνική Ομάδα και η ώρα να εκπροσωπήσω την Ελλάδα και τον Ν.Ο. Σύρου για πρώτη φορά σε δύο Διεθνές Πρωταθλήματα το 2016 στην Ιταλία.  Με αδιάκοπη προσπάθεια και προετοιμασία ήρθε η κατάκτηση της 3ης θέσης στο αγώνισμα της Ακρίβειας στο Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υποβρύχιας Σκοποβολής. Ήταν η πρώτη μου Διεθνής Διάκριση, η οποία θα μου μείνει σαν παράδειγμα για να μην σταματήσω να προσπαθώ να πετύχω τους στόχους που θέτω και να κερδίζω κάθε στοίχημα που βάζω με τον εαυτό μου. Στην συνέχεια ακολούθησε το Πανελλήνιο Πρωτάθλημα του 2017 όπου ήρθαν περισσότερες διακρίσεις για εμένα (2η θέση στην Ακρίβεια / 3η θέση στο Δίαθλο / 1η θέση στο Σούπερ Δίαθλο) και η εξασφάλιση της θέσης μου στην Εθνική Ομάδα για μία ακόμη χρονιά. Όσο αφορά το φετινό Πανελλήνιο Πρωτάθλημα (2018) που έχει προκηρυχτεί από την Ε.Ο.Υ.Δ.Α, έχει δοθεί αναβολή λόγω τεχνικών προβλημάτων διεξαγωγής αυτού, στο Κολυμβητήριο του Ηρακλείου. Ωστόσο η προετοιμασία μας συνεχίζεται και αναμένουμε τις νέες ημερομηνίες διεξαγωγής του.

 

 

Ποιες είναι οι συνθήκες προπόνησης και προετοιμασίας;

 

«Οι συνθήκες προπόνησης δεν ήταν και δεν είναι ιδανικές. Τα κολυμβητήρια στην χώρα μας υπολειτουργούν και δεν επαρκούν για τις ανάγκες προπόνησης και προετοιμασίας. Φυσικά εμείς εδώ στην Σύρο έχουμε πιο συχνά την ευκαιρία να βρεθούμε «απέναντι» από τους στόχους για προπόνηση.

 Ο εκπαιδευτής Υποβρύχιας Σκοποβολής του Ν.Ο. Σύρου κ. Δούναβης Γιώργος σε κάθε ευκαιρία, από τις επαγγελματικές τους υποχρεώσεις , βρίσκεται στο νησί για να μας διδάξει τα «μυστικά»’ του αθλήματος! Αδιάκοπα και ακούραστα πάντα δίπλα μου, με έμαθε να κοιτώ τον στόχο κατάματα.

Η συνεχής εκπαίδευση γίνεται τρόπος ζωής και δεν σταματά ποτέ. Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάστηκε ο Εκπαιδευτής μου από την Freedive Greece κ. Γκαρούτσος Βασίλης να έρθει στο νησί μας για την εντατικότερη και τη αποδοτικότερη  προετοιμασία μου.  Η επιμονή και η υπομονή του έχουν θεμελιώσει την εκπαίδευση μου στην Ελεύθερη Κατάδυση, που αποτελεί βασικό κομμάτι της Υποβρύχιας Σκοποβολής. Πολύ διάβασμα, πολλές ώρες προπόνησης (συνήθως στην θάλασσα), ώστε να βελτιώσω τις επιδόσεις μου και η προσπάθεια συνεχίζεται.

Για να μπορείς να προπονείσαι πρέπει να έχεις και την ανάλογη στήριξη. Σε έχουν βοηθήσει στην προσπάθειά σου αυτή;

«Ο Βασικότερος υποστηρικτής μου καθ’ όλη την αθλητική μου πορεία είναι ο Ναυτικός Όμιλος Σύρου και φυσικά η οικογένεια μου. Φυσικά δεν θα ήθελα να παραλείψω τους συναθλητές μου στον Ν.Ο. Σύρου και στην Εθνική Ομάδα, για τις ωραίες αναμνήσεις μας μέσα και έξω από την πισίνα. Στις εποχές που συνεχίζουμε να θέλουμε να κάνουμε πρωταθλητισμό, θα ήταν αδύνατον εάν άνθρωποι του χώρου δεν είχαν μεράκι ώστε να με στηρίζουν κάθε βήμα και  βάζουν το δικό τους λιθαράκι στις επιδόσεις μου. Οι σπόνσορες λοιπόν που από την πρώτη μέρα αγκάλιασαν την προσπάθεια μου και τους ευχαριστώ ιδιαίτερα για αυτό είναι: η εταιρεία Mantaray για τις καταδυτικές στολές επί μέτρου, οι οποίες μου εξασφαλίζουν άνεση και προστασία κατά την παραμονή μου στο νερό. Επίσης την εταιρεία Bleu Tec , για την κατασκευή όπλων  από Ανθρακονήματα και Υαλονήματα καθώς και σε  πτερύγια (λεπίδες) από Ανθρακονήματα. Η εξέλιξη των τεχνικών παραγωγής και η χρήση υλικών τεχνολογίας αιχμής, έχει οδηγήσει σε προϊόντα που θέτουν νέα standards στον χώρο και μπορούν να υποστηρίξουν την elite των Ελλήνων Πρωταθλητών. Τέλος την «Syros Watersports Club» για την πολύτιμη βοήθεια και στήριξη.

Κλείνοντας θα ήθελα το δικό σου μήνυμα για το αθλητισμό.

 

«Σήμερα αθλητές, αύριο καλύτεροι άνθρωποι. Αυτό να είναι το όραμά μας. Πρωταρχικός στόχος των  γονιών, των προπονητών, των δασκάλων και των καθηγητών θα πρέπει να είναι η ώθηση των παιδιών στον αθλητισμό.   

 Όχι απαραίτητα στον πρωταθλητισμό, αλλά στον αθλητισμό με την έννοια της διασκέδασης και της ανάπτυξης της φυσικής κατάστασης. Κάθε  φυσική δραστηριότητα είναι πάρα πολύ σημαντική για την ζωή και την εξέλιξή των παιδιών.  Φυσικά και δεν πρέπει να υποβαθμίζονται οι άλλες δραστηριότητες οι οποίες έχουν μορφωτικό επίπεδο. Όμως  ας  πάρουμε  στα  σοβαρά  τη  ρήση  των   αρχαίων "νους  υγιής  εν  σώματι  υγιή". Ο αθλητισμός είναι μια ευκαιρία να κάνεις νέους φίλους και να μάθεις να συνεργάζεται μαζί τους. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό αντιλαμβανόμαστε και αποδεχόμαστε τη διαφορετικότητα, καλλιεργώντας την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας.  Πράγματι όλοι εμείς που αγαπάμε τον αθλητισμό, σε όποιο άθλημα (ολυμπιακό ή μη) και αν ανήκουμε θα πρέπει να μεταλαμπαδεύσουμε ότι ο αθλητισμός και η φυσική αγωγή των Ελλήνων θα πρέπει να είναι άμεσα συνδεδεμένα με τον ολυμπισμό και την ολυμπιακή ιδέα. Έτσι ακριβώς όπως την παραλάβαμε αναλλοίωτη από τους προγόνους μας, έτσι οφείλουμε να την διατηρήσουμε και να την προάγουμε.   Δυστυχώς όμως, σήμερα η φυσική αγωγή των Ελλήνων και ειδικότερα ο αθλητισμός περνά μια βαθιά δομική κρίση αξιών, κρίση κοινωνική, κρίση ανθρωπιστική, σωματοποίησης και εμπορευματοποίησης του αθλητικού ιδεώδους, του «Ευ αγωνίζεσθαι» και του «Νους υγιής εν σώματι υγιεί». Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το κύτταρο, το κέντρο, η κυψέλη, ο θεσμός που κρατάει όρθιο τον Ελληνικό αθλητισμού στην δίνη της οικονομικής κρίσης είμαστε εμείς οι αθλητές.