Ο πρόεδρος του Πανναξιακού Πλάτωνας Τομπάς μίλησε την “WEB CAMERA” της “Κοινής Γνώμης” για την παρουσία της ομάδας στη Γ' Εθνική και την επιτυχία του στίβου στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα

Ένας σύλλογος γεμάτος επιτυχίες

Ο Πανναξιακός για τη Νάξο είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο αφού οι περισσότεροι κάτοικοι κινούνται γύρο απ' αυτήν την ομάδα.

Για την καλύτερη λειτουργία του συλλόγου ο Πανναξιακός έχει δύο διοικήσεις ώστε να μην πέφτει το βάρος πάνω στις πλάτες λίγων παραγόντων.

Το μπάσκετ, το βόλεϊ είναι ξεχωριστά κομμάτια από το ποδόσφαιρο και τον στίβο. Τα περισσότερα τμήματα έχουν φέρει στη Νάξο πολλές μεγάλες επιτυχίες, αφού μην ξεχνάμε ότι στο ποδόσφαιρο η ομάδα αν και δεν τα πάει καλά μετέχει στην Γ' Εθνική, στο βόλεϊ η γυναικεία ομάδα παίζει στην Α1' Εθνική κατηγορία και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία και τέλος ο στίβος για πρώτη φορά έφερε στη Νάξο, Πανελλήνια πρωτιά.

Η “Κοινή Γνώμη” βρέθηκε στη Νάξο και μίλησε με τον πρόεδρο του ποδοσφαιρικού τμήματος και του στίβου Πλάτωνα Τομπά. Ο κ. Τομπάς είναι στον προεδρικό θώκο εδώ και ένα χρόνο και ήδη η δουλειά που έχει γίνει στην ομάδα της Νάξου είναι πάρα πολύ καλή, αφού όποια κίνηση κι αν γίνεται πρώτα συζητιέται και έπειτα παίρνονται οι αποφάσεις.

Όπως είναι λογικό με τον πρόεδρο του Πανναξιακού μιλήσαμε αρχικά για το ποδοσφαιρικό τμήματα της ομάδας, όπου φέτος πήρε για πρώτη φορά στην ιστορία του μέρος στο πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής. Τα αποτελέσματα όμως δεν ήταν τα αναμενόμενα, αφού η ομάδα της Νάξου δεν κατάφερε να πάρει τους απαραίτητους βαθμούς και να έχει πέσει ήδη στο τοπικό πρωτάθλημα των Κυκλάδων. Για τα όσα έγινα και για όλα όσα έφταιξαν μίλησε στην WEB CAMERA της “Κοινής Γνώμης” ο Πλάτωνας Τομπάς. “Ο Πανναξιακός ξεκίνησε πραγματικά με όνειρα, με πολύ όρεξη από την τοπική κοινωνία, όπου μας ενίσχυσε, μας βοήθησε πάρα πολύ κι αυτό φαίνεται ακόμη και με γυμνό μάτι με τις διαφημίσεις που υπάρχουν στον περιβάλλοντα χώρο του γηπέδου. Πιστεύω ότι είχαμε δημιουργήσει μία δυνατή ομάδα, δυστυχώς όμως η πορεία μας, μας διέψευσε. Έγιναν αρκετά λάθη και για όλα φταίει το τετράπτυχο που είναι: διοίκηση, προπονητής, παίκτες και εξωαγωνιστικοί παράγοντες. Και οι τέσσερις αυτοί παράγοντες συνετέλεσαν ώστε η ομάδα να μην πάει καλά και να βγαίνει η μία ήττα μετά την άλλη. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απογοητεύσουμε τους φιλάθλους μας και αυτή τη στιγμή να βρισκόμαστε σε ένα σημείο που να μην υπάρχουν ελπίδες να σωθεί και θα πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Θα πρέπει να βασιστούμε στο ντόπιο υλικό που υπάρχει, να καλλιεργήσουμε τις ακαδημίες, ώστε να έχουμε ένα πάρα πολύ ωραίο πρόσωπο τη νέα χρονιά. Είμαστε σε ένα δύσκολο και κομβικό σημείο στο οποίο θα πρέπει να βοηθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ποδοσφαιρικό τμήμα, για να μπορέσει η ομάδα να βγει από το αδιέξοδο”.

Είναι αλήθεια ότι παίζεται σε μία κατηγορία που κανείς δεν την γνώριζε αφού είναι σε μία μεταβατική περίοδο. Καθώς η Γ' Εθνική ενώθηκε με τη Δ' και οι ομάδες που πήραν μέρος δεν γνώριζαν το πως θα κυλήσει η χρονιά. Βέβαια όπως έχουμε παρακολουθήσει όλο αυτό το χρονικό διάστημα έχετε και πολλά και δικαιολογημένα παράπονα για τη διαιτησία.

“Αυτός είναι ο τέταρτος παράγοντας, με αυτό που είπα με τους εξωαγωνιστικούς. Η αλήθεια είναι ότι η ομάδα αντιμετώπισε κάποιες πάρα πολλοί κακές διαιτησίες σε κομβικά ματς. Συγκεκριμένα στην Κεντρική Επιτροπή Διαιτησίας έχουμε παρουσιάσει με ολοκληρωμένες αποδείξεις, όπως DVD και διάφορα άλλα, ότι σε πέντε συγκεκριμένα παιχνίδια έχουμε αδικηθεί. Βέβαια δεν μπορούμε να πούμε ότι μόνη αιτία είναι αυτή, αλλά οπωσδήποτε ένα – δύο αποτελέσματα, όπως το ματς με τον Ηλυσιακό που ήταν καθοριστικό και θα μπορούσαμε να το είχαμε κερδίσει. Το ίδιο ισχύει και με τα Ζωνιανά και ίσως αν κερδίζαμε αυτά τα δύο ματς να άλλαζε το ρου της ομάδας. Η ψυχολογία με τις δύο αυτές νίκες, ίσως να άλλαζε την ψυχολογία των παικτών μας κι έτσι θα υπήρχε μία ανάταση. Πίστεψα από την αρχή της χρονιάς ότι δεν χρειάζεται ο Πανναξιακός να ασχοληθεί με αυτό το κεφάλαιο γιατί έλεγα ότι ο χώρος του ποδοσφαίρου και ειδικά στη Γ' Εθνική, θα ήταν σε καλό σημείο και είχα εμπιστοσύνη στη διαιτησία. Θέλω να πιστεύω ότι τα διαιτητικά λάθη ήταν καθαρά ανθρώπινα και όχι σκόπιμα. Επαναλαμβάνω ότι θέλω να πιστεύω ότι, ότι έγινε ήταν καθαρά ανθρώπινα λάθη”.

Παρά τη στεναχώρια και λύπη που έχετε αυτή τη στιγμή θα ήθελα να μου πείτε αν στο μέλλον διεκδικήσετε την επιστροφή σας σ' αυτή την κατηγορία.

“Αυτό είναι σίγουρο ότι θα γίνει. Ο Πανναξιακός είναι καταδικασμένος να πρωταγωνιστεί στα Κυκλαδικά και νησιωτικά πρωταθλήματα και φυσικά αυτός είναι ο στόχος. Βέβαια αυτό θα πρέπει να γίνει με άλλο πλάνο και πάνω σε άλλη βάση, γιατί το οικονομικό κόστος είναι πολύ βαρύ, οι εποχές είναι πάρα πολύ δύσκολες και δεν μπορούμε να περπατάμε με μπάτζετ 250.000 ευρώ, τη στιγμή που η κοινωνία στενάζει από οικονομικά προβλήματα και ο αθλητισμό έχει μικρές βοήθειες από την πολιτεία. Βέβαια κι αυτές οι βοήθειες που έχει, πρέπει να θεωρούμε ότι είναι σημαντικές, την εποχή που βαδίζουμε. Θα βασιστούμε στο τοπικό υλικό που υπάρχει, είναι πολύ ευχάριστο ότι υπάρχουν κι άλλες ομάδες που έχουν καλό επίπεδο και θα ανταγωνιστούμε και με αυτά τα σωματεία. Βλέπω στο τοπικό πρωτάθλημα ότι υπάρχουν αξιόλογες ομάδες όπως η Σύρος, η Πάρος που καλλιεργεί κι αυτή τις υποδομές της και έχει δικά της παιδιά. Ακόμη και η Σαντορίνη έχει πάρα πολύ καλές και δυνατές ομάδες και πιστεύω πως θα γίνει ένα πολύ ωραίο και ανταγωνιστικό τοπικό πρωτάθλημα. Από αυτό το πρωτάθλημα θα ξεπηδήσει μία ομάδα η οποία θα διεκδικήσει την άνοδο στη Γ' Εθνική. Θα πω σ' αυτό το σημείο πως οι νησιωτικές ομάδες χρειάζονται μία ενίσχυση και μία μεγαλύτερη βοήθεια, διότι έχουμε πάρα πολλές μετακινήσεις και ανεβάζουμε αρκετά το κόστος λειτουργίας της εκάστοτε ομάδας. Εκτός απ' αυτό έχουμε και τη διαμονή και σίτιση των αθλητών, που οι ομάδες του Κέντρου δεν τα έχουν. Θέλουμε από την πολιτεία να εξαντλήσει ότι μπορεί υπέρ των νησιωτικών ομάδων. Είναι κρίμα να υπάρχει ένα πρωτάθλημα Γ' Εθνικής και η Μύκονος με τον Πανναξιακό να είναι στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας των δύο ομίλων. Είναι πολύ άσχημο γιατί ο νησιωτικό αθλητισμό έχει να προσφέρει πολλά, έχει μέλλον κι αν προσεχθεί όπως εμείς που καλλιεργήσαμε το τμήμα στίβου και έχουμε πάρα πολλούς ντόπιους αθλητές και ακαδημίες και πάει πάρα πολύ καλά, νομίζω ότι το ανάλογο πρέπει να συμβεί και με το ποδόσφαιρο”.

“Πρέπει να προσέξουμε την περιφερειακή ανάπτυξη του αθλητισμού”

Γιατί πιστεύετε ότι οι ομάδες του Κέντρου, αλλά και η ΕΠΟ βλέπουν με διαφορετικό μάτι τα σωματεία τα οποία είναι από νησιωτική περιοχή;

“Οι Αθηναϊκές ομάδες δεν έχουν μετακινήσεις, βρίσκονται στο Κέντρο και πιστεύω ότι έχουν καλύτερες δημόσιες σχέσεις. Έτσι μπορούν και έχουν μεγαλύτερες προσβάσεις στα όργανα, σε αντίθεση με εμάς που δεν έχουμε τέτοια πρόσβαση, γιατί είμαστε σε απόσταση, έχουμε τις οικογένειές μας και δεν μπορούμε να μετακινούμαστε και να βρισκόμαστε συνέχεια στην Αθήνα. Γι' αυτό και οι ομάδες του Κέντρου πιστεύω ότι έχουν μία καλύτερη αντιμετώπιση και εδώ που τα λέμε δεν χρειάζεται να γίνεται αυτό, γιατί έχει πολύ μικρότερα έξοδα λειτουργίας. Εδώ στα νησιά θα πρέπει να υπάρξει μεγαλύτερη προσοχή αν θέλουμε περιφερειακή ανάπτυξη, διότι δεν μπορεί να γίνεται ένα πρωτάθλημα με δέκα ομάδες του Κέντρου και τέσσερα σωματεία της Κρήτης. Πρέπει να προσέξουμε την περιφερειακή ανάπτυξη του αθλητισμού. Εκεί είναι το κύτταρο του μέλλοντος, αυτό θα δώσει ώθηση στον αθλητισμό και γι' αυτό θα πρέπει να προσεχθούν οι επαρχιακές ομάδες, όπως είμαστε εμείς και οι ομάδες της Κρήτης”.

Δεν θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένας όμιλος Γ' Εθνικής με ομάδες μόνο από νησιωτικές περιοχές;

“Κι αυτό είναι πάρα πολύ δύσκολο γιατί τα νησιά μεταξύ τους δεν έχουν σωστή επικοινωνία μεταξύ τους και θα γίνει ένα πρωτάθλημα προβληματικό. Νομίζω ότι θα έπρεπε για τις νησιωτικές ομάδες θα έπρεπε να υπάρχει σε συνεργασία με την ΕΠΟ ένα πλωτό μέσο το οποίο να μπορούμε να κάνουμε μετακινήσεις και αυτό θα είναι μία ανακούφιση και το κόστος θα είναι μικρότερο. Γιατί όλες οι ομάδες που μετακινούνται με πλοίο δημιουργούν ένα μεγάλο κόστος το οποίο είναι πολύ μεγαλύτερο από την επινοικίαση ενός πλωτού μέσου. Νομίζω ότι θα ήταν και μία έξυπνη κίνηση, να δημιουργηθεί ένα πλωτό μέσο για την επικοινωνία των νησιών μεταξύ τους”.

Ο Πανναξιακός την ερχόμενη αγωνιστική περίοδο θα πάρει μέρος στο τοπικό πρωτάθλημα των Κυκλάδων, θα ήθελα να μου πείτε αν έχετε από την πλευράς σας κάποιες προτάσεις ούτως ώστε να βελτιωθεί η εικόνα του πρωταθλήματος και να είναι πιο ανταγωνιστικό.

“Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να δοθεί λύση στο θέμα της επικοινωνίας των νησιών. Δεν επιτρέπετε γειτονικά νησιά όπως εμείς με την Μύκονο που είμαστε απέναντι να μην υπάρχει ένα πλοίο, ένα πλωτό μέσο να μετακινήσει αθλητές. Αυτό θα πρέπει να γίνει και με όλα τα αθλήματα και σε όλα τα επίπεδα και τμήματα. Το δεύτερο είναι πως οι δήμοι θα πρέπει να μπουν πιο ενεργά στην αντιμετώπιση των οικονομικών προβλημάτων των συλλόγων, γιατί δεν μπορούν οι παράγοντες να σηκώνουν συνεχώς όλο το βάρος, γιατί είναι πάρα πολύ δύσκολες εποχές και πρέπει να μπουν λίγο ποιο ενεργά. Πιστεύω ότι οι δήμοι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν αυτό, αφού είναι τουριστικοί και έχουν αρκετά έσοδα. Εμείς πήραμε μία επιδότηση από τον Δήμο, δεν μπορούμε να πούμε ότι δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τη βοήθεια, σύμφωνα με τις οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν. Νομίζω ότι το πλάνο θα πρέπει θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε ο αθλητισμός να τονωθεί περισσότερο στις Κυκλάδες από τους δήμους”.

“Το ταρτάν που υπάρχει στο ΔΑΚ Νάξου είναι ένα από τα καλύτερα στην Ελλάδα”

Ο Δήμος της Νάξου έχει προσφέρει ένα πραγματικό στολίδι όπως είναι το ΔΑΚ και νομίζω ότι μόνο με αυτό σκεπάζει όλα τα υπόλοιπα που υπάρχουν.

“Πραγματικά το ταρτάν που υπάρχει στο ΔΑΚ Νάξου είναι ένα από τα καλύτερα που υπάρχουν στην Ελλάδα και το χόρτο του γηπέδου είναι πάρα πολύ καλό. Προσέχουν εδώ οι άνθρωποι, το συντηρούν, έχουν μεγάλο σχολαστικισμό, για το πως θα μπαίνουν οι ομάδες και θα το μεταχειρίζονται. Όμως θα πρέπει να γίνουν κάποια έργα υποδομής στο στάδιο και νομίζω ότι είναι εύκολα να γίνουν, δηλαδή, δημοσιογραφικά θεωρεία οπωσδήποτε, δεν επιτρέπετε στο ματς με την ΑΕΚ που είχαμε πάρα πολύ κόσμο και τότε οι καιρικές συνθήκες δεν ήταν καλές και έβρεχε αρκετά, να μην έχουμε έναν χώρο για τους δημοσιογράφους. Ακόμη χρειάζεται ένα υπόστεγο για να καλύπτει ένα μεγάλος μέρος της εξέδρας. Επίσης χρειάζεται κι ένα βοηθητικό γήπεδο το οποίο θα είναι για τις προπονήσεις, καθώς δεν μπορούν όλες οι ομάδες να μπαίνουν εδώ και φθείρουν τον χώρο. Υπάρχει ένα μέρος πίσω από το κανονικό γήπεδο που μπορεί να εκμεταλλευτεί, ώστε να γίνει ένα βοηθητικό γήπεδο και να αποφορτίσει λίγο το Δημοτικό Στάδιο. Γνωρίζω πολύ καλά πως οι Κυκλάδες έχουν προβλήματα υποδομής, γιατί έχω πάει σε κάποια και πρέπει να γίνουν έργα βελτίωσης. Όλα τα νησιά πρέπει να έχουν ένα καλό στάδιο και οι Κυκλάδες θα πρέπει να προσεχθούν πάνω σ' αυτό το κομμάτι”.

Πόσο σημαντικές είναι οι υποδομές για την σωστή ανάπτυξη του αθλητισμού;

“Οι υποδομές είναι πολύ σημαντικές αν θέλουμε να έχουμε αθλητισμό. Νομίζω ότι μπορεί να επωφεληθεί τόσο η πολιτεία όσο και η τοπική δημοτική αρχή, όταν υπάρχουν σωστές υποδομές. Με σχετικά μικρό κόστος μπορούμε να δημιουργήσουμε πάρα πολύ ωραίες υποδομές και ο αθλητισμός να έχει την ανάπτυξη που θέλουμε όλοι”.

Ο Ναξιακός στίβος πήρε ώθηση από την τοποθέτηση του ταρτάν”

Μετά τη συζήτηση που έγινε με τον πρόεδρο του Πανναξιακού για το πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής και το πόσο σημαντικό για τον αθλητισμό είναι οι σωστές και καλές υποδομές, μιλήσαμε για τον στίβο, εκεί που η ομάδα της Νάξου έχει δώσει μεγάλο βάρος τα τελευταία χρόνια και ήδη υπάρχουν πολύ καλά αποτελέσματα.

“Ο Ναξιακός στίβος πήρε ώθηση από την τοποθέτηση του ταρτάν και μόνο που μπήκε το ταρτάν αυτό είναι μία μεγάλη ώθηση για τον αθλητισμό και τον στίβο γενικότερα. Ο Πανναξιακός αλλά και ο Ναξιακός με τη βοήθεια του ταρτάν, καλλιεργεί τις υποδομές, έχουμε ακαδημίες με πάρα πολλά παιδιά. Διατηρούμε δύο γυμναστές εμείς εδώ στον Πανναξιακό και ο Ναξιακός έναν. Άρα τρεις γυμναστές ασχολούνται με τις ακαδημίες του στίβου και την ανάπτυξη της ομάδος. Από εκεί και πέρα εμείς εδώ στον Πανναξιακό δώσαμε μεγαλύτερη ώθηση και προσπαθήσαμε να ενισχύσουμε το τμήμα με κάποιες μεταγραφικές κινήσεις. Το καλό ήταν ότι καταφέραμε να φέρουμε κάποιους αθλητές που είχαν και ρίζες από τη Νάξο, όπως ο Ανδρέας Δημητράκης που η γιαγιά του είναι από το νησί μας και ο Νίκος Λαγός είναι από τη Νάξο. Με αυτόν τον τρόπο πιστέψαμε και πιστεύουμε ότι θα φέρουμε κι άλλα παιδιά κοντά μας. Πιστεύουμε πως με τους αθλητές που έχουν έρθει εδώ στη Νάξο θα λειτουργήσουν σαν κράχτες και θα φέρουν περισσότερα παιδιά στο στίβο και αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα να βγάλουμε μεγαλύτερα ταλέντα”.

Στο τελευταίο Πανελλήνιο πρωτάθλημα είχατε μία πρώτη θέση, αλλά και στο τέλος τον αγώνων ήσαστε η καλύτερη επαρχιακή ομάδα.

“Ήταν μία ανταμοιβή για εμάς γιατί στο Πανελλήνιο κλειστού στίβου αποφασίσαμε να κατεβάσουμε κάποιους αθλητές και μάλιστα πρωτοκλασάτους και ανταμειφθήκαμε γιατί βγήκαμε η πρώτη επαρχιακή δύναμη στο πανελλήνιο πρωτάθλημα κλειστού στίβου. Όλη αυτή η επιτυχία ήταν μία ανταμοιβή για εμάς και τους κόπους που κάναμε για να αναπτύξουμε το τμήμα στίβου, γιατί κι αυτό έχει τα έξοδά του, θέλει αρκετά χρήματα, υπομονή και προσοχή. Βέβαια ο στίβος δεν είναι ποδόσφαιρο και έχει πολύ μικρότερο κόστος, αλλά για εμάς ήταν μεγάλη ικανοποίηση. Οι αθλητές μας είναι και καλοί χαρακτήρες και αμέσως προσφέρθηκαν να βοηθήσουν τον σύλλογο και να παραστούν στο συγκεκριμένο πρωτάθλημα”.

Οι επιτυχίες αυτές έχουν φέρει παιδιά στο στίβο;

“Ήδη ασχολούνται περίπου 65 παιδιά και ο αριθμός αυτός είναι πάρα πολύ καλός και τα έχουμε χωρίσει σε τρία κλιμάκια. Πιστεύω με τη δουλειά που γίνεται θα βγουν νέα ταλέντα από το κομμάτι αυτό”.

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε πως πραγματικά συντηρείτε ένα τόσο μεγάλο σωματείο καθώς ο Πανναξιακός έχει πάρα πολλά τμήματα.

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο, αλλά υπάρχουν φιλοδοξίες πως αν μας βοηθήσει και η πολιτεία να αναπτύξουμε κι άλλα τμήματα. Ο Πανναξιακός έχει τα βασικά τμήματα, δηλαδή το δικό μας τμήμα όπου είναι ποδόσφαιρο και στίβο και του Βόλεϊ, μπάσκετ. Στη θέλησή μας είναι να αναπτύξουμε κι άλλα αθλήματα όπως είναι η ιστιοπλοΐα που έχει μείνει πίσω και δεν επιτρέπετε ένα νησί να μην έχει ιστιοπλοϊκό όμιλο και ενόργανη γυμναστική. Μακάρι να μπορούμε με ένα πολυμελές διοικητικό συμβούλιο να αναπτύξουμε και τα άλλα αθλήματα.

Ετικέτες: