Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννης Σιγάλας βρέθηκε στα στούντιο της “Κοινής Γνώμης” και μίλησε για τα προβλήματα του ποδοσφαίρου και τη νέα διοίκηση της ΕΠΟ

“Ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον”

Η πρώτη φάση του πρωταθλήματος είναι κοντά στην ολοκλήρωσή της αφού το ερχόμενο Σαββατοκύριακο – αν δεν αλλάξει κάτι – θα πραγματοποιηθεί η τελευταία αγωνιστική και πολύ σημαντική αφού θα κρίνουν τις τελευταίες θέσεις που οδηγούν στα μπαράζ για την ανάδειξη του πρωταθλητή.

Επίσης ένα θέμα που “καίει” σε τοπικό επίπεδο τις ομάδες ποδοσφαίρου είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σε καθημερινή βάση, αφού οι αγωνιστικοί χώροι των δύο γηπέδων δεν είναι σε καλή κατάσταση. Μπορεί το γήπεδο της Άνω Σύρου να αντέχει λίγο ακόμη, όμως με τη συνεχή χρήση δεν θα αργήσει να φθαρεί και να υπάρξει κι εκεί πρόβλημα στον τάπητα.

Για τα θέματα που απασχολούν τοπικά και όχι μόνο μιλήσαμε με τον πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Γιάννη Σιγάλα, αφού μην ξεχνάμε ότι πριν λίγες εβδομάδες είχαμε και την αλλαγή “σκυτάλης” στην προεδρία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.

Αρχικά ο κ. Σιγάλας μίλησε για την συνάντηση που είχε το πρωί της Τετάρτης με τον χωρικό Αντιπεριφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργο Λεονταρίτη.

“Η συνάντηση που είχα με τον Αντιπεριφερειάρχη τον κ. Λεονταρίτη ήταν προγραμματισμένη να γίνει εδώ και αρκετό καιρό. Δεν ήταν κάτι το οποίο έγινε ξαφνικά και βέβαια η συζήτηση ήταν γενικότερης φύσεως. Μιλήσαμε επίσης για τις εξελίξεις που υπάρχουν στον αθλητισμό και όσο αφορά τα προβλήματα των ομάδων των Κυκλάδων. Ακόμη συζητήσαμε για τις τελικές φάσεις που έχουμε μπροστά μας, παίδων, νέων και το κύπελλο Κυκλάδων. Επίσης ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν ήταν και το γηπεδικό πρόβλημα της Σύρου γενικότερα. Έγινε μία γενική ενημέρωση γύρο από την κατάσταση των γηπέδων, όχι μόνο γι' αυτό που έχει την ευθύνη η Ένωση, αλλά και της Άνω Σύρου. Διευκρινίστηκαν στην συνάντηση αυτή αρκετά πράγματα, η Περιφέρεια από την πλευρά της έχει κάνει αρκετά πράγματα, απλά αυτή την στιγμή έχουν πέσει πολλά πράγματα μαζί. Θα πρέπει να πω σ' αυτό το σημείο πως η Περιφέρεια δεν είναι αρμόδια για την κατασκευή ή επισκευή των αθλητικών χώρων. Από την πλευρά της κάνει κάποιες προσπάθειες να βοηθήσει πάνω σ' αυτήν την κατεύθυνση. Εμείς όλοι, οι φορείς έχουμε μείνει χωρίς στήριξη, όταν η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία, σου λένε δεν μπορώ, από την πλευρά του ο Δήμος δεν έχει τη δυνατότητα, πάμε εμείς από την πλευρά μας και πιέζουμε την Περιφέρεια, μήπως μπορέσει να κάνει κάτι. Υπήρξε και η ατυχία με το πρόβλημα που δημιουργήθηκε στην Β' κλειστή αίθουσα του αθλητικού κέντρου και γενικά υπάρχει ένα πρόβλημα. Το σημαντικό είναι ότι υπάρχει η διάθεση, αν όχι την τρέχουσα περίοδο, να ενταχθεί ένα γήπεδο, πιθανό αυτό της Ένωσης, στον προϋπολογισμό του 2016, για να αντικατασταθεί τουλάχιστον ο τάπητας και να επισκευαστούν και οι πυλώνες. Αν υπάρχει η δυνατότητα να γίνει κάτι πιο γρήγορα, τότε θα γίνει”.

Όταν μιλάμε ότι θα μπει στον προϋπολογισμό του 2016, τότε και τη νέα αγωνιστική περίοδο, η κατάσταση του γηπέδου θα είναι η ίδια και σίγουρα με μεγαλύτερα προβλήματα.

“Τουλάχιστον στο ξεκίνημα ναι, εκτός αν η Ένωση ή ο Δήμος όπου κι εκεί είχαμε συνάντηση μαζί με τον κ. Φώσκολο και έχουμε συζητήσει όλα αυτά τα θέματα, βρεθεί μία λύση και προχωρήσει το θέμα. Τόσο εμείς, όσο και ο δήμος το ψάχνουμε συνεχώς, το κυνηγάμε, απλά λέμε ότι αυτή τη στιγμή έχουμε ότι η μόνη χειροπιαστή λύση, είναι η θετική διάθεση που υπάρχει από την πλευρά της Περιφέρειας, δηλαδή να ενταχθεί η βελτίωση των εγκαταστάσεων μέσα στον προϋπολογισμό του 2016”.

Από ότι γνωρίζω άμεσα υπεύθυνη για την επισκευή του γηπέδου είναι η ΕΠΟ. Όμως, κάποια δημοσιεύματα ανέφεραν ότι από τη στιγμή που δεν έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της ΕΠΟ με την κατασκευή γηπέδων δεν μπορεί να προχωρήσει στην επισκευή. Ισχύσει κάτι τέτοιο;

“Δεν θα έλεγα ότι σχετίζετε, απλά η ΕΠΟ ηθικά έχει μία δέσμευση, δεν έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα και θα κάνει επισκευές; Αυτό όμως δεν σχετίζεται με την επισκευή. Η ουσία των πραγμάτων είναι ότι δεν υπάρχουν οι οικονομικοί πόροι στην Ομοσπονδία. Άρα, σε συνδυασμό με το πρόγραμμα που δεν έχει ολοκληρωθεί και πως θα ολοκληρωθεί αφού δεν υπάρχουν οι πόροι. Είναι δεδομένο ότι η ΕΠΟ δεν έχει τη δυνατότητα, πριν από μερικές ημέρες είχα μία πολύωρη συνάντηση με το νέο πρόεδρο της ΕΠΟ τον κ. Γκιρτζίκη, καθώς και τους αναπληρωτές προέδρου και τους κ.κ. Τοπολιάτη και Μαζαράκη. Στη συνάντηση αυτή συζητήσαμε πάρα πολλά θέματα. Λόγο εμπειρίας και εκτίμησης που έχουν προς το πρόσωπό μου, μου ζήτησαν την γνώμη μου για πάρα πολλά θέματα”.

Στο παρελθόν έχουμε αναφερθεί πολλές φορές στον τρόπο λειτουργία της ΕΠΟ και κάποιοι τότε μας χαρακτήριζαν υπερβολικούς. Τώρα με τη νέα διοίκηση, πιστεύετε ότι θα αλλάξει η φιλοσοφία της ΕΠΟ ή θα συνεχίσουμε στο ίδιο μοτίβο.

“Θα ήθελα να ξεκαθαρίσω κάτι σ' αυτό το σημείο, αν η στάση της Ένωσης και εμένα προσωπικά απέναντι και στην ΕΠΟ, αλλά και στα γενικά θέματα του ποδοσφαίρου, αυτό το αφήνω στην κρίση των σωματείων και του κόσμου. Γιατί εμείς βλέπουμε το ποδόσφαιρο σε τοπικό επίπεδο στις Κυκλάδες, αλλά δεν παύουμε να ασχολούμαστε στο σύνολο του ποδοσφαίρου, γιατί αυτό έχει επιπτώσεις και στο δικό μας κομμάτι. Υπήρχε μία σκέψη, μία πρόβλεψη που δυστυχώς επαληθεύθηκε, δηλαδή, ότι τα πράγματα δεν πηγαίναν καλά και το βλέπουμε ακόμη και σήμερα αφού η νοοτροπία και τώρα που μιλάμε δεν έχει αλλάξει. Ο καθρέφτης του Ελληνικού ποδοσφαίρου είναι η Super League, το διοικητικό συμβούλιο δεν άλλαξε, άλλαξε ο πρόεδρος τον οποίο τον γνωρίζω πάρα πολλά χρόνια, είναι ένας σοβαρός άνθρωπος μάλιστα ήταν διευθυντικό στέλεχος της εταιρείας ΔΕΛΤΑ, ξέρει από διοίκηση. Απλά η ένταση που υπήρχε δεν ήταν προς το πρόσωπό του, αλλά ήταν για το διοικητικό συμβούλιο. Από εκεί και πέρα οι εκλογές τελείωσαν, εκλέχθηκε, έχει κάνει προς το παρών πολύ καλές κινήσεις, ως προς την επιλογή των προσώπων που θα απαρτίζουν το προεδρείο, γιατί αντικατέστησε κάποια πρόσωπα και ακόμη και η επάνοδος του Κύρου Βασσάρα στα θέματα της διαιτησίας, ανάπτυξης, εμείς την βλέπουμε θετική. Αμέσως από την πλευρά μας είπαμε ότι θα ρίξουμε τους τόνους και θα σταθούμε δίπλα στη νέα διοίκηση κι από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία. Δηλαδή, αυτή τη στιγμή έχουμε προσδοκία ότι κάτι θα πάει καλύτερα και γι' αυτό ακριβώς είμαστε δίπλα στην Ομοσπονδία και στο προεδρείο”.

Κράτησα κάτι που είπατε πριν, ότι δηλαδή ότι άλλαξε ο πρόεδρος κι όλο το διοικητικό συμβούλιο της ΕΠΟ. Θα μπορούμε να περιμένουν αλλαγές προς το καλύτερο αν τα πρόσωπα ουσιαστικά είναι τα ίδια;

“Σίγουρα ένας άνθρωπος δεν μπορεί να ευθύνεται με όλη την κατάσταση που επικράτησε στην ΕΠΟ, όμως παίζει σημαντικό ρόλο τα άτομα που θα είναι γύρο από τον πρόεδρο, αλλά και το ειδικό βάρος του ίδιου, δηλαδή, η προσωπικότητα, η εμπειρία, η γνώση, που σ' αυτό τον τομέα σίγουρα έχει κάποια πλεονεκτήματα ο κ. Γκιρτζίκης. Έχει αρκετά μεγάλη εμπειρία αφού είναι 20 περίπου χρόνια στην Ομοσπονδία, ήταν διευθυντικό στέλεχος, έχει διοικήσει, έχει περάσει από θέσεις κλειδιά και πιστεύω ότι είναι και στο χέρι του, αλλά να βοηθηθεί κι από τις συγκυρίες. Βλέπουμε ότι ακόμη το κλίμα είναι ότι είναι δύσκολο, αφού βλέπουμε ότι στα γήπεδα εξακολουθούν να γίνονται φασαρίες, κι όπως είπα προηγουμένως η βιτρίνα του ποδοσφαίρου είναι η Super Legaue. Μην ξεχνάμε ότι βασικός χρηματοδότης της Ομοσπονδίας είναι η Super League. Όλα αυτά δεν βοηθούν, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος της ΕΠΟ είχε συνάντηση με τον κ. Μπλάτερ και Πλατινί, υπήρχαν κάποια άσχημα φαινόμενα στο συμβούλιο της Super League”.

Θα ήθελα να πάμε και λίγο στο κομμάτι του τοπικού ποδοσφαίρου, οι ομάδες των Κυκλάδων θα έχουν κάποιο όφελος απ' αυτήν την αλλαγή; Θα μπορούν να δουν το χρώμα του χρήματος;

“Και με την προηγούμενη διοίκηση δεν έχασε το Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο. Απλά ήταν τέτοια τα προβλήματα που κανείς δεν ασχολήθηκε με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς να πεις ότι κάποια σωματεία ή κάποια Ένωση είχε οφέλη περισσότερα από εμάς. Δεν χάσαμε τίποτα σχετικά με τις άλλες Ενώσεις. Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι έχουν πέσει τα έσοδα της Ομοσπονδίας, γιατί οι βασικοί χρηματοδότες της Ομοσπονδίας είναι οι χορηγοί και έχουν άμεση σχέση με της Εθνική, όπου το τελευταίο χρονικό διάστημα πάει άσχημα με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν τα επιθυμητά έσοδα. Επίσης χρηματοδότης της Ομοσπονδίας είναι η Λίγκα, μέσα από τα συμβόλαια, τα τηλεοπτικά και γενικά. Ο τρίτος πόλος που είναι η Πολιτεία, εδώ και 4-5 χρόνια δεν χρηματοδοτεί την Ομοσπονδία, γι' αυτό και δυσκολεύεται ακόμη και να την ελέγξει, αφού δεν την χρηματοδοτεί δεν μπορεί να ασκήσει και έλεγχο. Άρα και με το προηγούμενο προεδρείο, τον κ. Σαρρή εμείς δεν είχαμε πρόβλημα, το πρόβλημα ήταν γενικότερο του ποδοσφαίρου. Ο μόνος που θα μπορούσε να πούμε ότι έχει χάση από τη σχέσεις της Ομοσπονδίας και της Ένωσης, θα ήμουν εγώ προσωπικά. Θα μπορούσα να ήμουν σε 2-3 επιτροπές, να πηγαίνω, να συμμετέχω, να είμαι μαζί με τις Εθνικές ομάδες και άλλα. Εγώ θα μπορώ να πω ότι σε προσωπικό επίπεδο έχω χάσει, αν και εγώ δεν ήθελα να συνεργαστώ, αφού ήταν καθαρά επιλογή μου”.

Η πρώτη φάση του πρωταθλήματος ολοκληρώνεται σιγά – σιγά μιας και έχει απομείνει μία αγωνιστική. Βέβαια για να συμβεί αυτό θα πρέπει να γίνει η αγωνιστική που έχει προαναγγελθεί, καθώς από την κεντρική διοίκηση υπήρξε μία φήμη ότι ήσουν ανασταλεί η αγωνιστική του Σαββατοκύριακου.

“Γι' αυτό το θέμα μίλησα με τον κ. Τοπολιάτη οποίος θα είναι στη συνάντηση, καθώς θα απουσιάζει ο κ. Γκιρτζίκης. Του ζήτησα να επιμείνει αν οδηγηθούν σε απόφαση αναστολής των πρωταθλημάτων, να μην πάθουμε αυτό που έγινε δύο φορές φέτος, δηλαδή να εξαιρεθούν τα τοπικά πρωταθλήματα. Γιατί να μπλέκουν τα τοπικά πρωταθλήματα; Ας πιάσουν αυτούς που φταίνε να τους τιμωρήσουν, γιατί να την πληρώνουν τα μικρά σωματεία ή τα ερασιτεχνικά και οι Ενώσεις;

Μην ξεχνάμε ότι χωρίς λόγο δύο φορές φέτος έχουν αναβάλει αγωνιστική κι έχουμε φτάσει σε οριακό σημείο εμείς εδώ στις Κυκλάδες. Εμείς εδώ δεν μπορούμε να κάνουμε εμβόλιμες αγωνιστικέ Τετάρτες για να καλύψουμε το χαμένο έδαφος. Πρέπει να γίνουν οι αγώνες για να ολοκληρωθούν τα πρωταθλήματα και να αναδειχθούν οι πρωταθλητές σε όλα τα τμήματα. Γι' αυτό τον παρακάλεσα να το θέσει το θέμα, είναι και δική του θέση, ώστε αν υπάρχει αναστολή των πρωταθλημάτων να εξαιρεθούν τα τοπικά πρωταθλήματα”.

Κλείνοντας θα ήθελα να μου πείτε πως κρίνεται την έως τώρα πορεία του πρωταθλήματος, μιας και όταν ολοκληρωθεί θα ξεκινήσει το πιο σημαντικό κομμάτι αφού θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής Κυκλάδων.

“Υπάρχει επίσης και η γιορτή του ποδοσφαίρου με τον τελικό του κυπέλλου Κυκλάδων, όπου πιστεύω θα γίνει ένα πολύ ωραίο παιχνίδι, είναι δύο καλές ομάδες, το γήπεδο της Πάρου είναι σε αρκετά καλή κατάσταση, ο δήμαρχος και η επιτροπή αθλητισμού είναι πάρα πολύ κοντά στον αθλητισμό και στο ποδόσφαιρο και μας βοηθούν αφάνταστα. Κόσμο πιστεύω ότι θα έχει το γήπεδο γιατί είναι αυθημερόν το ταξίδι και θα ακολουθήσουν τις αποστολές των ομάδων. Επίσης έχουν ζητήσει από τον σύνδεσμο παλαιμάχων της Σύρου και της Νάξου θα πραγματοποιηθεί πριν τον τελικό φιλικό παιχνίδι, επομένως το κλίμα θα είναι πιο ευχάριστο. Από εκεί και πέρα όσον αφορά το πρωτάθλημα, αφού κατάφεραν οι άνθρωποι να φτάσουν έως εδώ, χωρίς καμία οικονομική βοήθεια, με δυσκολίες συγκοινωνιακές, πλοία να φεύγουν και να μην αντικαθίστανται, άσχημες καιρικές συνθήκες, λανθασμένες αποφάσεις υπουργών με αναβολές. Οφείλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, να τους ευχαριστήσω και πιστεύω ότι όλα πήγαν καλά, αφού όλα παίχθηκαν μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Τη δεύτερη φάση την περιμένουμε με αγωνία, αφού θα αναδειχθεί ο πρωταθλητής Κυκλάδων. Σίγουρα θα είναι πιο ανταγωνιστική και πιστεύω θα έχει μεγαλύτερο ενδιαφέρον”.

Υπάρχουν κάποιοι που λένε πως εντάξει τα ίδια θα δούμε αφού οι ομάδες οι ίδιες που ήταν στους ομίλους θα ξανά παίξουν μαζί.

“Από την αρχή είχαμε πει ότι θα γίνουν με καθαρά συγκοινωνιακά κριτήρια. Θα ήταν η πιο καλή λύση να μουν σε μία κλήρωση όλες οι ομάδες μαζί και να βγουν οι δύο όμιλοι, αλλά τα σωματεία και οι παράγοντες έχουν “ματώσει” οικονομικά. Δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, δηλαδή, τώρα δεν μπορεί να πάει μία ομάδα της Σαντορίνης στη Μύκονο ή το αντίστροφο, γιατί δεν υπάρχει σύνδεση. Ναι μεν αυτό είναι ωραίο, αλλά καλό θα είναι να εκφράζουμε κάποιες ιδέες που να μπορούν να γίνουν. Εμείς πρέπει να λαμβάνουμε υπόψιν μας όλα τα δεδομένα και τη βούληση και των παραγόντων. Πιστεύω ότι όλοι των γνωρίζουν και το έχουν αποδεχθεί και όλα τα πάνε καλά”

Τέλος, ημερολογιακά θα προλάβει το πρωτάθλημα να ολοκληρωθεί και η Ένωση να δηλώσει πρωταθλητή;

“Είμαστε οριακά και έχω εξηγήσει τους λόγους. Τα απαγορευτικά, οι αλλαγές των δρομολογίων ή να μην υπάρχουν πλοία, που δημιούργησαν πρόβλημα, όλα μας έχουν φέρει σε οριακό σημείο. Αν δεν υπάρξουν κι άλλα απρόοπτα, ναι θα προλάβουμε και πιθανό να χρειαστεί να παίξουμε κάποια Τετάρτη μέσα στο Πάσχα”.