"Σύμμαχος" του 10ου Πανκυκλαδικού τουρνουά ο Δήμος Σύρου-Ερμούπολης, παρά τις αιχμές που ακούστηκαν από πλευράς μειοψηφίας

Κοντά στην μεγάλη... γιορτή

Ο Δήμος με απόφασή του θα στηρίξει εκτός από ηθικά και οικονομικά το 10 Πανκυκλαδικό Τουρνουά Ακαδημιών το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην πρωτεύουσα των Κυκλάδων από τις 19 έως τις 22 Ιουνίου. Το τουρνουά αυτό είναι επετειακό αφού από την Σύρο και την Ακαδημία Ποδοσφαίρου 2002, του Δημήτρη Κάμπαξη ξεκίνησαν όλα, πριν από δέκα χρόνια.

Η απόφαση για την στήριξη του τουρνουά αυτού πάρθηκε στο τελευταίο δημοτικό συμβούλιο και η απόφαση για το ποσό της συμμετοχής των 7.000 ευρώ ήταν ομόφωνη. Τα χρήματα σύμφωνα με τα όσα λέχθηκαν θα δοθούν για να καλύψουν ανάγκες όπως: "Αγορά επάθλων, μεταλλίων μέχρι το ποσό των 1500€, διαφημιστικών εντύπων και αναμνηστικών διπλωμάτων μέχρι το ποσό των 950 €, μπλουζάκια μέχρι το ποσό των 500 €, αθλητικού υλικού το ποσό των 500 €, αναμνηστικών πλακετών μέχρι το ποσό των 1050 € και διαμονής των συμμετεχόντων στο τουρνουά μέχρι το ποσό των 2.500 €.

Από εκεί και πέρα σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις στη Σύρο το διάστημα αυτό θα βρεθούν περισσότερα από 1000 άτομα, καθώς οι συμμετοχές θα είναι πολλές, μιας και έχουν ήδη δηλώσει αρκετές ακαδημίες από τα νησιά των Κυκλάδων, συμμετοχή.

Η Σύρος μέσα από αυτή τη διοργάνωση έχει να κερδίσει πολλά, αφού οι τοπικές επιχειρήσεις θα πάρουν μία μικρή ανάσα, μιας όπως προαναφέραμε στη Σϋρο θα έρθουν περισσότερα από 1000 άτομα.

Το μόνο που απομένει είναι να δούμε τον ακριβής αριθμό ατόμων που θα έρθουν, αλλά και το πόσες ακαδημίες από τα νησιά θα δηλώσουν συμμετοχή. Τα παιδιά που θα πάρουν μέρος είναι δεδομένο ότι θα κερδίσουν εμπειρίες, αφού θα βρεθούν αντιμέτωπα με της ίδιας ηλικίας παιδιά από άλλα νησιά, αλλά και θα αγαπήσουν και θα έρθουν πιο κοντά ακόμα στο άθλημα του ποδοσφαίρου. Το Πανκυκλαδικό τουρνουά εδώ και 10 χρόνια έχει προσφέρει στο ποδόσφαιρο των Κυκλάδων, αφού πολλά ταλέντα έχουν αναδειχθεί μέσα απ' αυτά τα παιχνίδια, αλλά και οι εμπειρίες των παιδιών τα βοηθά να εξελιχθούν ποδοσφαιρικά και να ενισχύουν τις τοπικές ομάδες ποδοσφαίρου των νησιών. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι μέσα απ' αυτές τις ακαδημίες Κυκλαδίτες αθλητές έχουν μεταπηδήσει σε ομάδες του κέντρου και σε ομάδες της Super League.

Ευάγγελος (Άκής) Μπάιλας

Ο Ευάγγελος (Άκης) Μπάιλας ο οποίος δεν είναι αιρετός ή δεν έχει εκλεγεί ως δημοτικός σύμβουλος, μίλησε κατά τη διάρκεια του δημοτικού συμβουλίου ως μέλος της επιτροπής αθλητισμού του δήμου Σύρου-Ερμούπολης. Στην αρχική του τοποθέτηση ο κ, Μπάιλας είπε: "Ήθελα να τονίσω το εύρος αυτής της εκδήλωσης, γιατί μιλάμε για ένα τουρνουά που οι συμμετοχές, αλλά και οι επισκέπτες που θα έρθουν την περίοδο εκείνη θα είναι πάνω από 1.000 άτομα. Οι ομάδες που θα πάρουν μέρος θα είναι από νησιά των Κυκλάδων και είναι ένας θεσμός που γίνεται εδώ και 10 χρόνια. Η Ακαδημία Σύρος 2002 έχει αναλάβει να διοργανώσει το τουρνουά, καθώς έχει επετειακό χαρακτήρα μιας και ήταν η πρώτη που πραγματοποίησε την συγκεκριμένη διοργάνωση. Τα νησιά που μέχρι στιγμής έχουν δηλώσει συμμετοχή και θα έρθουν μέχρι στιγμής είναι η Τήνος, η Άνδρος, η Πάρος, η Νάξος, η Σαντορίνη, η Σίφνος, η Σέριφος και ακόμη οι συμμετοχές είναι ανοικτές, άρα μιλάμε ότι έχουμε εξασφαλίσει τη συμμετοχή των ακαδημιών. Είναι ένα γεγονός το οποίο πέρσι πραγματοποιήθηκε στη Μήλο και είχε ευρεία συμμετοχή και οι διοργανωτές με την βοήθεια του Δήμου έδωσαν μία άλλη νότα στην εκδήλωση, έτσι θεωρώ και εμείς από την πλευρά μας θεωρώ ότι πρέπει να ενισχύσουμε την διοργάνωση αυτή. Εκ του αποτελέσματος θα διαπιστώσετε ότι αξίζει να στεκόμαστε δίπλα σε τέτοιες διοργανώσεις".

Ευθείες βολές Γιάννη Βρούτση για τα έξοδα... διαμονής

Ο Δημοτικός Σύμβουλος της μειοψηφίας Γιάννης Βρούτσης μιλώντας για το θέμα άφησε αιχμές κατά τη χρηματοδότησης και για τον κωδικό της διαμονής των φιλοξενουμένων.

"Βλέποντας την εισήγηση που έχει κάνει η ακαδημία προς την επιτροπή αθλητισμού δεν αναφέρει πουθενά για έξοδα διαμονής των συμμετεχόντων. Αναφέρει για πολλά διαφορετικά θέματα, μεταξύ και των γιατρών που είναι στο ύψος των 2.500 ευρώ. Ενώ στην εισήγηση της επιτροπής αθλητισμού βλέπω ότι έχει διαμονή των συμμετεχόντων στο τουρνουά με το ποσό των 2.500 ευρώ. Ενώ αν δούμε στην προκήρυξη του τουρνουά, στον κανονισμό του τουρνουά και στην παράγραφο 2 αναφέρει ότι το συνολικό κόστος για τον κάθε συμμετέχοντα είναι περίπου 110 με 120 και τα ξενοδοχεία έχουν επιλεγεί από την διοργανώτρια αρχή. Άρα, εμείς θα καλύψουμε την διαμονή όταν στην προκήρυξη αναφέρει ότι θα είναι εξασφαλισμένη η διαμονή;".

Γιάννης Κεράνης ¨Η Περιφέρεια θα είναι συνδιοργανώτρια;"

Στο ίδιο μήκος κύματος.... κινήθηκε και ο Γιάννης Κεράνης οποίος κατά τη διάρκεια των ερωτήσεών στάθηκε στη χρηματοδότηση του τουρνουά, αφού όπως είπε: "Από την στιγμή που δεν ζητά λεφτά για διαμονή η ακαδημία εμείς ποιους θα κοιμίσουμε και γιατί" είπε αρχικά ο κ. Κεράνης για να συνεχίσει. "Από την στιγμή που είναι παλνυκλαδικό το τουρνουά και βρισκόμουν σε μία συνάντηση με τον Αντιπεριφειάρχη κ. Μαργαρίτη, όπου στη συνάντηση αυτή ήταν ο κ. Κάμπαξης και ζήτησε και την ενίσχυση της Περιφέρειας. Εμείς τώρα γιατί αναλαμβάνουμε τη δαπάνη και δεν έχουμε μοιραστεί τα έξοδα με την Περιφέρεια; Δεν έχουμε μεσολαβήσει; Δεν έχουμε ενδιαφερθεί να πάρουμε κάποια χρήματα και από την Περιφέρεια; Από ότι γνωρίζω ο κ. Μαργαρίτης θετικός, το λέω αυτό για να δώσουμε λιγότερα σαν δήμος."

Ο πρόεδρος της επιτροπής αθλητισμού Γουλιέλμος Πρίντεζης απάντησε στις ερωτήσεις του κ. Κεράνη για την περιφέρεια λέγοντας ότι: " Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου είναι συνδιοργανωτής".

Γιάννης Βρούτσης... "Δεν πήρα απάντηση"

Στην δευτερολογία του ο κ. Βρούτσης επανέλαβε την ερώτηση που είχε θέση αρχικά αφού όπως τόνισε δεν πήρε καμία απάντηση στο θέμα που έθιξε δηλαδή, "γιατί να πληρώσει ο Δήμος διαμονή από την στιγμή που αναφέρεται στην παράγραφο 2 της προκήρυξης του τουρνουά". Από εκεί και πέρα ο κ. Βρούτσης είπε για την διοργάνωση: "Ευτυχώς που οι ακαδημίες μας είναι δραστήριες και κάθε χρόνο ανεβάζουν το πήχη όλο και ψηλότερα και εγώ δεν μπορώ να διαφωνήσω με την διοργάνωση αυτή, από την στιγμή που δίνουμε "μόνο" 7.000 €, αλλά τουλάχιστον θα έρθουν στο νησί 1000 παιδιά και μέσα στο αριθμό αυτό θα προστεθούν και οι γονείς που θα ακολουθήσουν. Άρα έχουμε εξασφαλισμένες συμμετοχές από ότι στον ημιμαραθώνιο που θα δώσουμε περισσότερα χρήματα και θα γκρινιάζω πάντα. Δεν μπορώ όμως να μην αναφερθώ σ' αυτό για το ξενοδοχείο και απορώ πως γίνεται αυτό από την στιγμή που η εισήγηση είναι ξεκάθαρη και από ότι βλέπω εδώ έχετε καλύψει το μεγαλύτερο μέρος των όσων αναφέρονται. Η ακαδημία είχε ζητήσει για την ιατρική κάλυψη 2.500 € και το βρίσκω πολύ λογικό γιατί θα αγωνίζονται παιδιά, αλλά εμείς θα καλύψουμε τη διαμονή που στην προκήρυξη αναφέρετε ξεκάθαρα ότι θα καλυφθούν με τα χρήματα της συμμετοχής"

Ευάγγελος (Άκης) Μπάιλας... "Θα καλύψουμε τις μέρες διαμονής που θα χρειαστούν επιπλέον"

Για να έρθει η απάντηση από πλευράς Ευάγγελου (Άκη) Μπάιλα στα όσα αναφέρθηκε ο δημοτικός σύμβουλος κ. Βρούτσης "Ως προς τη διανυκτέρευση, θα πω στον κ. Βρούτση ότι όντως δεν αναφέρετε στον προϋπολογισμό της ακαδημίας, αυτός ο κωδικός μπήκε μετά από προφορική εισήγηση δική μας με την ακαδημία. Όπως θα δείτε και σε άλλες συνεδριάσεις, προσπαθούμε να καλύψουμε τις ιατρικές δαπάνες, που όπως είπε και ο κ. Κεράνης δεν εκδίδονται παραστατικά. Άρα εμείς δεν μπορούμε να βάλουμε στον προϋπολογισμό τις ιατρικές δαπάνες. Επίσης υπάρχει ένα πάρα πολύ σημαντικό θέμα, αν και μέσα στην προκήρυξη αναφέρετε ότι καλύπτετε η διαμονή, το σύνολο των νησιών για να παρευρεθεί Σάββατο με Δευτέρα στη Σύρο είναι αδύνατο. Έχει γίνει αίτημα στην Blue Starr για αλλαγή δρομολογίων κι αν αυτό δεν πραγματοποιηθεί ή αν πραγματοποιηθεί μερικός γιατί οι αλλαγές αυτές θα πρέπει να γίνουν και τις δύο μέρες, Παρασκευή - Δευτέρα, έτσι οι διανυκτερεύσεις αυξάνονται για τις ακαδημίες. Άρα το κόστος από την στιγμή που έχει συμφωνηθεί από τις ακαδημίες, ότι δηλαδή το ποσό της συμμετοχής δεν θα πρέπει να ξεπερνά τα 110-120 ευρώ, το υπόλοιπο κόστος το αναλαμβάνει η διοργανώτρια αρχή".