Ο προπονητής του Α.Ο. Σύρου Μάκης Βαρθαλίτης μιλά στην "Κοινή Γνώμη" για όλους και για όλα

"Ετοιμάζουμε ανταγωνιστική ομάδα"

Ο προπονητής του Α.Ο. Σύρου Μάκης Βαρθαλίτης μιλά στην "Κοινή Γνώμη" για την χρονιά που πέρασε, για το πόσο κοντά έφτασε η ομάδα του στο πρωτάθλημα, αλλά για το πως έφτασε το ιστορικό σωματείο των Κυκλάδων από το άσχημο ξεκίνημα να φτάσει ως το τέλος της διαδρομής.

"Ήταν μία δύσκολη χρονιά για την ομάδα, διότι ξεκίνησε με χαμηλούς στόχους, όμως σιγά - σιγά και με πολύ δουλειά και προσπάθεια των ποδοσφαιριστών, φτάσαμε σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα. Η χρονιά πράγματι ξεκίνησε πάρα πολύ δύσκολα, καθώς ήρθε ο αποκλεισμός του κυπέλλου με ένα βαρύ σκορ. Όμως μετά από συζήτηση και διάλογο μαζί μου, είδαν τι θέλω εγώ εντός αγωνιστικού χώρου και με πολύ σκληρή δουλειά στην προπόνηση, με πειθαρχεία τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου, ξεκινήσαμε έτσι το ταξίδι τον Σεπτέμβρη και φτάσαμε έως και πριν από μερικές εβδομάδες. Δουλέψαμε με ένα μικρό ρόστερ παικτών και ήταν δύσκολο στην αρχή, όμως είχαμε μία μεγάλη συμπαράσταση από τη διοίκηση και τον πρόεδρο της ομάδας κι αυτό μας έδινε δύναμη να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Αν θυμάμαι καλά στο τέλος του πρώτου γύρου ήμασταν δεύτεροι πίσω από τον Α.Ο. Μυκόνου. Μετά τις απαραίτητες συζητήσεις που κάναμε με τη διοίκηση και τον πρόεδρο της ομάδας κ. Φώσκολο, είπαμε να ενισχυθεί ο Α.Ο. Σύρου με δύο ποιοτικούς ποδοσφαιριστές, έτσι ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε το βήμα παραπάνω. Αυτά που συζητήσαμε με τον πρόεδρο έγιναν δεκτά και τον Γενάρη αποκτήσαμε δύο ποιοτικούς παίκτες και καταφέραμε να φτάσουμε μέχρι τον τελικό. Πριν φτάσουμε βέβαια στον τελικό καταφέραμε να αποκλείσουμε μία πάρα πολύ καλή ομάδα, που πιστεύω είχε τους πιο ποιοτικούς παίκτες στο πρωτάθλημα, όμως δεν είχε το κατάλληλο σύνολο που είχαμε εμείς για να μας αποκλείσει κι έτσι, εμείς ήμαστε αυτοί που πέρασαν στον τελικό του πρωταθλήματος. Για ότι έγιναν στον τελικό του πρωταθλήματος δεν θέλω να αναφερθώ, είναι χιλιοειπωμένα, ούτε για τον διαιτητή, ούτε για την ΕΠΣ Κυκλάδων, ούτε τίποτα. Χάνοντας στη διαδικασία των πέναλτι και κατά γενική ομολογία είμαστε η καλύτερη ομάδα του αγώνα, όμως σε τέτοιες καταστάσεις δεν κερδίζει ο καλύτερος, αλλά ο πιο ικανός και ο πιο τυχερός. Πιο τυχερή ομάδα ήταν ο Πανναξιακός και επικράτησε στη διαδικασία των πέναλτι και κατέκτησε το πρωτάθλημα Κυκλάδων".

Όντως στη διαδικασία των πέναλτι δεν κερδίζει η καλύτερη ομάδα, αλλά η πιο ικανή. Ο Πανναξιακός είχε την εμπειρία, αφού είχε κερδίσει πριν μερικούς και το κύπελλο Κυκλάδων στα πέναλτι. Όλα αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν, θα ήθελα να μιλήσουμε για τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος, αλλά και πως πρέπει να διεξάγετε αυτό.

"Αν βάλουμε κάτω τα δεδομένα που υπάρχουν και όλα όσα έχουν ψηφιστεί θα δούμε ότι στον δικό μας όμιλο θα πρέπει να συμμετέχουν τέσσερις ομάδες και αυτές είναι ο Α.Ο. Μυκόνου, ο Πάγος και η Άνω Μερά. Είναι δύσκολο όπως γίνεται αυτή τη στιγμή το πρωτάθλημα. Κατά τη γνώμη μου το πρωτάθλημα θα έπρεπε να χωρίζεται στις ομάδες που έχουν στόχο τον πρωταθλητισμό και δεν σκέφτομαι τα οικονομικά έξοδα και θέλουν να παίξουν σε ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα. Βέβαια από την άλλη είναι αδικία για τις υπόλοιπες ομάδες που δεν έχουν στόχο το πρωτάθλημα, να είναι σε έναν όμιλο και να γίνονται "σάκος του μποξ". Αυτό είναι ένα λάθος και πρέπει η καινούργια διοίκηση της ΕΠΣ Κυκλάδων να κοιτάξει να διοργανώσει ένα πρωτάθλημα μεγάλης διάρκειας όπως δηλαδή το φετινό, αλλά και να έχει πιο έντονο ανταγωνισμό. Με αυτόν τον τρόπο οι ομάδες θα δυναμώσουν περισσότερο και οι ποδοσφαιριστές θα γίνουν καλύτεροι. Επίσης, όλοι μας θα αποκτήσουμε πιο πολλές εμπειρίες και στο μέλλον θα μπορέσουμε να προσφέρουμε περισσότερα".

Πράγματι μιας και αναφέρθηκε στο νέο πρωτάθλημα θα πρέπει σ' αυτό το σημείο να θυμίσουμε στον κόσμο ότι τη νέα σεζόν θα υπάρχουν δύο κατηγορίες, η Α' και η Β'. Πάλι θα είναι οι ομάδες χωρισμένες σε ομίλους που κατά τη δική μου άποψη θα έχουμε μία από τα ίδια. Κατά τη δική άποψη όσο δύσκολο και να είναι θα πρέπει να υπάρχει μία ενιαία κατηγορία, ώστε και το πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό, αλλά και θα είναι και πιο αξιοκρατικό, αφού κανείς δεν θα μπορεί τότε να πει τίποτα. Θα πρέπει να μπουν κριτήρια για τις ομάδες που θα πάρουν μέρος στην Α' κατηγορία και τότε θα δούμε πως αν και δύσκολα μπορεί να γίνει...Το βασικότερο που για μένα έχει μεγάλη σημασία τα καλύτερα παιχνίδια της χρονιάς οι φίλαθλοι των ομάδων δεν είχαν την ευκαιρία να τα παρακολουθήσουν γιατί ήταν σε ουδέτερα γήπεδα και δεν υπήρχε η δυνατότητα να μετακινηθούν φίλαθλοι. Αντίθετα αν για παράδειγμα ο Πανθηραϊκός ταξίδευε έως τη Σύρο και το αντίστροφο οι φίλοι και των δύο ομάδων θα είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν δύο σπουδαία ματς.

"Αυτό όπως θυμόμαστε έγινε και πέρσι, με τους αγώνες να γίνονται στην Πάρο και βάση δρομολογίων τα παιχνίδια ήταν πολύ νωρίς το πρωί, με αποτέλεσμα στην εξέδρα να υπάρχουν ελάχιστοι φίλαθλοι. Αυτό πιστεύω ότι δεν κάνει καλό σε κανένα, διότι δεν το ευχαριστιέται και ο ποδοσφαιριστής, αν βλέπει ένα άδειο γήπεδο και θα ήταν νομίζω καλύτερο αν τουλάχιστον οι ημιτελικοί να μπορούσαν να γίνουν σε διπλούς αγώνες. Για παράδειγμα ο Πανθηραϊκός με τον Α.Ο. Σύρου, να έπαιζαν δύο παιχνίδια σε Σαντορίνη και Σύρο δηλαδή και όχι στη Νάξο νοκ άουτ αγώνα. Τα παιχνίδια αυτά θα ήταν και στα δύο νησιά μία γιορτή, θα είχε κόσμο και τα γήπεδα γεμάτα. Επίσης, θα το απολάμβαναν όλοι και οι ποδοσφαιριστές που πάνω από όλα αυτοί είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές".

Πιστεύεις ότι είναι αυστηροί αυτοί που υποστηρίζουν ότι πρέπει να γίνει μία κατηγορία και να πάρουν μέρος αυτές οι ομάδες που μπορούν;

"Το πιο ορθό και πιο λογικό είναι αυτό το σενάριο. Στη Γενική Συνέλευση που θα γίνει και στις συζητήσεις που θα γίνου, οι ομάδες που μπορούν και έχουν την δυνατότητα να πρωταγωνιστήσουν να μπουν στην Α' κατηγορία και ο πιο ικανός, ο πιο δυνατός και πιο ισχυρός να κατακτήσει το πρωτάθλημα μέσα από τη διαδικασία που θα ορίσει η ΕΠΣ Κυκλάδων. Πιστεύω ότι θα είναι το πιο σωστό και το πρωτάθλημα θα είναι πιο ανταγωνιστικό. Δηλαδή, ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα στις Κυκλάδες, δυναμώνει την ομάδα που θα πάει στα μπαράζ για να διεκδικήσει την άνοδο στην Γ' Εθνική κατηγορία. Όταν δεν υπάρχει ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, ο πρωταθλητής δεν θα έχει τις περγαμηνές για να πρωταγωνιστήσει στα μπαράζ της ανόδου".

Θα ήθελα σ' αυτό το σημείο να κάνουμε ένα μίνι απολογισμό σαν νησί και να δούμε πως πήγαν οι ομάδες της Σύρου, αφού μόνο ο Α.Ο. Σύρου κατάφερε να προχωρήσει μιας και ο Αίαντας τελικά υποβιβάσθηκε, αλλά και ο Πάγος αν και ήθελε τελικά δεν έφτασε στις ομάδες που θα διεκδικούσαν το πρωτάθλημα.

"Ο Αίαντας Σύρου έκανε μία ριζική ανανέωση μετά από πρωτοβουλία του προπονητή του κ. Ρούσσου και κράτησε όσο το δυνατόν παιδιά μικρής ηλικίας, αφού ήθελε να δώσει την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσουν κι αυτά τα παιδιά. Πολλοί ποδοσφαιριστές από τον Αίαντα Σύρου μετακόμισαν στη δική μου ομάδα, με αποτέλεσμα να χάσει η ομάδα του κ. Ρούσσου στις λεπτομέρειες την παραμονή της στην κατηγορία. Πιστεύω ότι τόσο η περσινή όσο και η φετινή πορεία της ομάδας του Αίαντα είναι αξιέπαινη, με πρωτεργάτη τον κ. Ρούσσο που έκανε υπεράνθρωπες προσπάθειες για να κρατήσει την ομάδα στην Α' κατηγορία. Σ' αυτό το σημείο θέλω να πω ότι εμένα με βοήθησε πάρα πολύ, με την τεχνογνωσία και την μέθοδο που ακολουθούσε και τα οποία τα πήρα και τα έβαλα στην προπόνηση του Α.Ο. Σύρου. Θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Ρούσσο δημοσίως και να του πω ένα μεγάλο ευχαριστώ για όλα όσα έμαθα μαζί του. Από εκεί και πέρα ο Πάγος νομίζω ότι άτυχος στη διαδικασία του κυπέλλου γιατί έχασε στα πέναλτι από τον Πανναξιακό. Θα ήταν ευχάριστο ο Πάγος να έπαιρνε το κύπελλο ώστε το τρόπαιο να έμενε στη Σύρο. Τώρα όσον αφορά την πορεία που έκανε στο πρωτάθλημα, πιστεύω ότι ήταν καλή, όμως δεν είναι εγώ ο υπεύθυνος να σχολιάσω τι έφταιξε και ο Πάγος δεν μπήκε στα μπαράζ. Είχαν μία καλή ομάδα, όμως στη διαδικασία να μπεις στις δύο πρώτες θέσεις ή στην τρίτη που μέσα από εκεί θα διεκδικούσαν την είσοδό τους στα μπαράζ, κάτι δεν είχαν, κάτι τους έλλειπε, κάτι δεν έκαναν σωστά και έτσι δεν τα κατάφεραν. Η ομάδα του Πάγου δεν πρέπει να σταματήσει την προσπάθειά της αυτή γιατί είναι μία ομάδα δυνατή και ανταγωνιστική κι έτσι κάνει και τις υπόλοιπες ομάδες πιο ισχυρές. Η διοίκηση του Πάγου και ο προπονητής να προσπαθήσουν για το καλύτερο έτσι ώστε να καταφέρουν να κάνουν ένα πιο δυνατό ρόστερ".

Πιστεύω ότι το επίπεδο του ποδοσφαίρου στις Κυκλάδες έχει ανέβει αρκετά, σ' αυτό έχουν βοηθήσει και οι ακαδημίες που κάνουν καλή δουλειά. Όμως εγώ θα ήθελα να σε ρωτήσω αν αυτό η δυναμική μπορεί να γίνει μεγαλύτερη και το πρωτάθλημα είναι ακόμη πιο ανταγωνιστικό.

"Όλα αυτά τα χρόνια στις Κυκλάδες είναι λάθος διατύπωση αυτό που κάνουν κάποιοι και αναφέρουν ότι το πρωτάθλημα είναι υποβαθμισμένο. Σε ένα πρωτάθλημα υποβαθμισμένο δεν έρχονται τόσοι πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές. Δηλαδή, φέτος ήρθαν στις ομάδες πάρα πολλοί καλοί ποδοσφαιριστές, μπορεί να έχουν καλές οικονομικές απολαβές, όμως δεν θα πάει σε ένα πρωτάθλημα που είναι υποβαθμισμένο καθώς γνωρίζει ότι θα χαλάσει το όνομά του. Έτσι, το πρωτάθλημα των Κυκλάδων έχει πολλές δυνατότητες να καλυτερεύσει κι άλλο, σ' αυτό όμως όσοι ασχολούμαστε στον χώρο αυτόν θα πρέπει να δίνουμε τον καλύτερό μας εαυτό, έτσι να μπορούμε να προσελκύουμε καλούς ποδοσφαιριστές, για να ανεβάζουμε συνεχώς τον πήχη".

Θα ήθελα να αλλάξουμε θέμα και να μου πεις για την γενική εικόνα της φετινής διαιτησίας και πως την είδες εσύ από την πλευρά σου.

" Για μένα ένας καλός διαιτητής, είναι αυτός που δεν του αρέσει, δεν πρέπει και δεν θέλει να γίνεται ο πρωταγωνιστής μετά τη λήξη του παιχνιδιού. Για μένα αυτός είναι καλός διαιτητής, δηλαδή, αυτός που περνά απαρατήρητος. Εδώ κάποιο το έχουν μπερδέψει το θέμα και νομίζουν ότι αν θα γράψει κάποιος κάτι, είτε αυτό είναι θετικό είτε αρνητικό, είναι καλός διαιτητής. Αυτό είναι λάθος. Όσο για τον χώρο της διαιτησίας νομίζω ότι τα τελευταία χρόνια έχει αξιόλογους διαιτητές. Μπορεί να είναι λίγοι, να "τρώνε" την μπόρα του πρωταθλήματος, αλλά σε γενικές γραμμές τα καταφέρνουν. Μην κρίνουμε αν κάποιος έχει 2-3 κιλά παραπάνω και δεν μπορεί να φτάσει από την περιοχή στο κέντρο τόσο γρήγορα όσο ένας νεότερος, καλός διαιτητής είναι αυτό που μπορεί να διαχειριστεί 90 ή παραπάνω λεπτά αγώνα. Μην ξεχνάμε ότι και ο διαιτητής είναι άνθρωπος και μπορεί να κάνει κάποιο λάθος".

Πάμε και στο σήμερα και να μιλήσουμε για τα όσα θα ακολουθήσουν. Λίγοι πιστεύω περίμεναν ότι δεν θα αφήσετε μέρα να πάει χαμένη, αφού από την επόμενη κιόλας μέρα του τελικού, εσείς σχεδιάζετε τη νέα αγωνιστική περίοδο. Ο Παναγιώτης Ραμπαβίλας, ο άνθρωπος που οδήγησε τον Α.Ο. Σύρου στον τελικό, μετά από δικές σας αστραπιαίες κινήσεις θα παραμένει στη ομάδα σας και τη νέα αγωνιστική περίοδο, αλλά μαθαίνω ότι κινείστε και για άλλους ποδοσφαιριστές.

" Αν και μετά το τέλος του τελικού υπήρχε μία τεράστια πικρία σε όλη γενικά την ομάδα, για τον τρόπο που χάθηκε το πρωτάθλημα. Όμως με ψυχραιμία και λογική βάλαμε τα δεδομένα κάτω και είπαμε πως αυτή η ομάδα που λέγεται Α.Ο. Σύρου, δεν πρέπει να σταματήσει τον σχεδιασμό της για την επόμενη χρονιά, έτσι ώστε να παρουσιαστεί πάρα πολύ ισχυρή , δυνατή από όλους τους παράγοντες και να συνεχίσει πάνω στο ίδιο μοτίβο. Κάναμε ένα συμβούλιο είπαμε τις απόψεις μας και είδα ότι και ο κ. Φώσκολος έχει τη διάθεση να συνεχίσουμε την προσπάθεια αυτή που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και είπαμε ότι η ομάδα θα πρέπει τη νέα αγωνιστική περίοδο θα πρέπει να εμφανιστεί ακόμη πιο δυνατή. Ήδη ο πρόεδρος της ομάδας βρίσκεται στην Αθήνα για επαγγελματικούς λόγους και το έχει συνδυάσει έτσι ώστε να μιλήσει και με κάποιους ποδοσφαιριστές για τους οποίους ενδιαφερόμαστε. Προσπαθούμε να κάνουμε όσο το δυνατόν γρηγορότερα το νέο σχεδιασμό της ομάδας, βέβαια πρέπει να γίνει και κάποια συνεργασία με τις ομάδες του νησιού και κάποιοι ποδοσφαιριστές οι οποίοι είναι ικανοί και αντέχουν τον πρωταθλητισμό, να βρεθεί ο τρόπος να έρθουν στην ομάδα μας. Από εκεί και πέρα τα τηλέφωνο τόσο το δικό μου όσο και του προέδρου δεν σταματούν να χτυπούν, καθώς μας προτείνουν συνεχώς ποδοσφαιριστές, όμως όπως λέμε στην ποδοσφαιρική διάλεκτο θα περάσουν από "κόσκινο" γιατί θέλουμε να πάρουμε τους καλύτερους, ώστε να έχουμε ένα δυνατό σύνολο τη νέα αγωνιστική περίοδο".

 

Ετικέτες: