Ο προπονητής του Αίαντα Σύρου Γιώργος Ρούσσος μιλά για την ομάδα του, τις φήμες περί αποχώρησής του και τα σχέδιά του για τη νέα χρονιά

Τα καλύτερα προπονητικά μου χρόνια

Ο τεχνικός της ομάδας του Αίαντα Σύρου Γιώργος Ρούσσος, μετά τις απαραίτητες "ανάσες" βρέθηκε στα στούντιο της "Κοινής Γνώμης" και μίλησε για τι άλλο, για την ομάδα του, τη χρονιά που έκλεισε, την ακαδημία του Ajaχ, αλλά και για το μέλλον του.

Αρχικά ο κ. Ρούσσος μίλησε για την χρονιά που έκλεισε: "Η πορεία του συλλόγου έχει να κάνει με τους στόχους που έχουν τεθεί στην αρχή της χρονιάς. Η εισήγησή μου στη διοίκηση ήταν ότι ο σύλλογος έχει στο DNA του την ανάδειξη ταλέντων. Επί σειρά ετών με αποκορύφωμα τα τρία χρόνια της συνεργασίας με τον Ajax Amsterdam. Για τον σκοπό αυτόν έχουν δαπανηθεί τεράστια ποσά για την εκπαίδευση και την αγορά της τεχνογνωσίας από την Ολλανδική ομάδα. Το να βγούμε πρωταθλητές στην κατηγορία των ανδρών όπως συνέβη δηλαδή πέρσι, είναι πολύ σημαντικό για τον σύλλογο και την ιστορία του, πρέπει όμως να είμαστε ρεαλιστές. Δεν πρέπει να χάσουμε το δρόμο και την ταυτότητά μας. Και η ταυτότητα αυτή είναι η ανάδειξη ταλέντων μέσα από το πιστοποιημένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

Μόνο όποιος προπονηθεί μαζί μας μπορεί να καταλάβει τη διαφορά. Όποιος το δει κοντόφθαλμα θα πει ότι ο Ajax έπεσε κατηγορία. Όποιος είναι έξυπνος αντιλαμβάνεται ότι κάθε χρόνο γράφουμε ποδοσφαιρικές υπεραξίες".

Είναι αλήθεια και συμφωνώ μαζί σας ότι η φιλοσοφία της ομάδας σας είναι τελείως διαφορετική από των άλλων σωματείων. Εσείς θέλετε να βγάζετε ταλαντούχους ποδοσφαιριστές, όπως δηλαδή έγινε και πριν από ένα χρόνο με τον Φουάση που μεταγράφηκε στον Ολυμπιακό και τα άλλα παιδιά που έχουν προχωρήσει. Όμως, θα ήθελα να μου πείτε που οφείλετε και από την κατάκτηση του πρωταθλήματος τη σεζόν 2013-14, μετά από έναν χρόνο δεν τα καταφέρατε και υποβιβαστήκατε.

"Τη σεζόν 2013-2014, ξεκινήσαμε με στόχο να μπούμε στα μπαράζ. Στην πορεία είδαμε ότι είχαμε τις δυνατότητες να διεκδικήσουμε το πρωτάθλημα όπως και έγινε. Η ομάδα ήταν πολύ δυνατή, ισορροπημένη, με καλή χημεία και οι μικροί που έπαιζαν ήταν ότι πιο ποιοτικό υπήρχε στο πρωτάθλημα. Η ομάδα κέρδισε δίκαια το τίτλο του πρωταθλητή. Τη σεζόν 2014-15, προχωρήσαμε σε πιλοτική συνεργασία με τον Α.Ο. Σύρου, δίνοντας του ότι καλύτερο είχαμε, γνωρίζοντας ότι θα αποδυναμωθούμε, αλλά μένοντας πιστοί στην ταυτότητά μας, να παίξουμε δηλαδή με μικρούς σε ηλικία ποδοσφαιριστές. Λόγω του νεαρού της ηλικίας, της εφηβείας, των μαθημάτων, είναι αυτονόητο ότι οι ποδοσφαιριστές να έχουν σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή τους. Σε συνδυασμό με την αδιανόητη απόφαση της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων, στα μπαράζ να μας αλλάξει όμιλο την τελευταία κυριολεκτικά στιγμή και από τον Β' που παίζαμε στην κανονική περίοδο να βρεθούμε στον Α', όπου εκεί βρήκαμε μπροστά μας την ομάδα του Πάγου, που είχε ρόστερ δυνατό καθώς είχε χτιστεί για να κάνει πρωταθλητισμό. Έτσι τα πράγματα δυσκόλεψαν και στο τέλος δεν τα καταφέραμε".

Πράγματι και το έχετε αποδείξει όλο αυτό το χρονικό διάστημα πως αν βάλουμε και αναλύσουμε τα στοιχεία θα δούμε πως σαν ακαδημία έχετε πετυχημένες χρονιές, όχι λόγω των κατακτήσεων των πρωταθλημάτων, αλλά γιατί μέσα στον αγωνιστικό χώρο δείχνετε ένα πάρα πολύ καλό πρόσωπο και μία ομάδα που παίζει με την μπάλα κάτω.

"Η προπόνησή μας στηρίζεται στην μπάλα, Αυτή είναι το αντικείμενο μας, μπάλα, μπάλα, μπάλα και λίγο ακόμη μπάλα. Σε συνδυασμό με το ρυθμό και τις τεχνικές "λέξεις" κλειδιά, που χρησιμοποιούν οι προπονητές μας, πραγματικά δημιουργείται ένα απολαυστικό ποδοσφαιρικό κλίμα. Έχουμε την τεχνογνωσία, δουλεύουμε πάνω σ' αυτή και τα αποτελέσματα φαίνονται εντός του αγωνιστικού χώρου".

Θα ήθελα κ. Ρούσσο να μου μιλήσετε για τους προπονητές της ακαδημίας του Αίαντα.

"Η "τεχνική καρδιά" της ομάδας. Το Α και τον Ω του προγράμματος. Από φέτος θα γίνει μία ριζική αλλαγή στο πρόγραμμα για να ωφεληθούν οι ταλαντούχοι αθλητές του συλλόγου. Θα προσληφθεί προπονητής - γυμναστής που θα κάνει τις ατομικές προπονήσεις κάθε αθλητή, σύμφωνα με τις ανάγκες του και την ηλικία του. Παράλληλα θα ενταχθεί το coerver στην αρχή κάθε προπονητική μονάδας. Επίσης υπάρχει και ο προπονητής ενδυνάμωσης, χωρίς βάρη για τα αγωνιστικά τμήματα. Σ' αυτό το σημείο θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν περάσει από τον σύλλογο, μέσα από την καρδιά μου, γιατί όλοι έχουν προσφέρει, άλλος λιγότερο, άλλος περισσότερο για να μεγαλώσει τόσο πολύ ο Ajax Σύρου".

Η ομάδας έχει αποδείξει ότι διαθέτει νοοτροπία νικητή. Επίσης θα ήθελα να μου πείτε και για το στιλ παιχνιδιού που θέλετε να παίζει η ομάδα σας.

"Η ομάδα είναι ένα τεράστιο "pazzle". Πάντα προσπαθώ να το σχεδιάσω έτσι ώστε κάθε κομμάτι να μπει στη θέση που πρέπει για να έχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Το τρίπτυχο, εκπαίδευση - βελτίωση - αξιολόγηση, είναι το μυστικό της επιτυχία μας.

Στόχος μου είναι να μεταδώσω το κορυφαίο αθλητικό κλίμα νίκης στην ομάδα κι αυτό τους αφορά όλους, από τον πρόεδρο μέχρι τον φροντιστή. Τώρα όσον αφορά το στιλ παιχνιδιού έχω καταλήξει για τις ηλικίες από 9 έως 16 ετών το 1-4-3-3 και για τα παιδιά από 16 έως 23 το 1-3-4-1-2. Δουλεύουμε πάνω σ' αυτά και όσο περνά ο καιρός γινόμαστε καλύτεροι".

Κ. Ρούσσο θέλω να περάσουμε σε ένα άλλο θέμα και να μιλήσουμε για τον σχεδιασμό της νέας σεζόν, αλλά και για τις φήμες που ακούγονται για τη μη συμμετοχή της ομάδας των ανδρών στο πρωτάθλημα ή για την συνεργασία με άλλο σωματείο του νησιού.

"Η νέα σεζόν θα μας βρει με περισσότερους προπονητές, όπου ο καθένας θα έχει το κομμάτι του κι έτσι θα πετύχουμε εξειδίκευση και καταμερισμό εργασίας. Έχω επίσης ζητήσει από τη διοίκηση αν είναι δυνατόν να τοποθετηθούν κάμερες όχι μόνο στα παιχνίδια, αλλά και στις προπονήσεις για να καταγράφονται όλα όσα γίνονται στις προπονήσεις, ώστε στη συνέχεια να βλέπουμε τι έχουμε κάνει με τους ποδοσφαιριστές και να βελτιώνουμε τυχών λάθη που έχουν γίνει. Επίσης, ένα ακόμη που έχω ζητήσει από τη διοίκηση είναι όλα τα τμήματα του συλλόγου από το πιο μικρό μέχρι την ομάδα των ανδρών, να προπονούνται στο ίδιο γήπεδο. Από εκεί και πέρα δεν υπάρχει περίπτωση η ομάδα του Ajax να μην συμμετάσχει στο πρωτάθλημα. Συμμετέχουμε σε όλα τα πρωταθλήματα της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Κυκλάδων και πάντα παίζουμε για τη νίκη".

Πριν από μερικούς μήνες είχε δοθεί συνέντευξη Τύπου και μέσα από εκεί έγινε γνωστή η δημιουργία της ομάδας ΕΛΙΤ των ακαδημιών. Λίγες ημέρες αργότερα ξεκινήσατε τόσο εσείς όσο και ο κ. Κάμπαξης την επιλογή των παικτών. Θα ήθελα να μου πείτε για την πορεία της ομάδας αυτής, κι αν θα συνεχιστεί η προσπάθεια αυτή και τη νέα σεζόν.

"Είναι πεποίθησή μου ότι όλες οι ακαδημίες πρέπει να έχουν σημείο αναφοράς της Ελίτ. Οι καλοί ποδοσφαιριστές θα πρέπει να προπονούνται μαζί, οι καλοί προπονητές θα είναι επίσης μαζί κι έτσι θα υπάρχει υψηλό αθλητικό κλίμα, το οποίο θα βοηθήσει στην αναγέννηση του Συριανού ποδοσφαίρου. Στη συνάντηση μεταξύ των ακαδημιών που θα πραγματοποιηθεί, οι υπεύθυνοι των ακαδημιών θα πρέπει να δώσουν μία γραπτή επίσημη πρόταση για την λειτουργία της Ελίτ, έτσι ώστε να υπάρξει ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα των γονέων των αθλητών για όλα όσα θα πρέπει να ισχύσουν στο μέλλον".

Πέρσι ξεκινήσατε μία πιλοτική συνεργασία με τον Α.Ο. Σύρου, θα συνεχιστεί και τη νέα χρονιά αυτή η συνεργασία;

"Πράγματι μετά από κάποιες συζητήσεις που είχαν οι δύο διοικήσεις μεταξύ τους αποφασίστηκε να συνεργαστούν αυτές οι δύο ομάδες και ότι καλύτερο υπήρχε στο ανδρικό τμήμα να μετακινούνταν στην ομάδα του Α.Ο. Σύρου. Αυτό βέβαια έγινε γιατί θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε ένα νησί πρέπει να υπάρχει μόνο μία δυνατή ομάδα. Μακάρι να επικρατήσει η λογική και όλες οι ομάδες να συνεργαστούν μεταξύ τους. Από εκεί και πέρα θα είχαμε και εμείς κάποιος όφελος, όμως λόγω ότι η ακαδημία του Α.Ο. Σύρου ήταν σχετικά νέα, αφού δεν έχουν περάσει πολλά χρόνια από την επαναλειτουργία της ομάδας, έτσι δεν υπήρχε κάτι για να πάρουμε. Τώρα περιμένουμε να γίνουν οι εκλογές στον Α.Ο. Σύρου και να μιλήσουν εκ νέου οι δύο διοικήσεις μεταξύ τους για το αν συνεχιστεί η συνεργασία αυτή".

Θα ήθελα να μιλήσουμε και ένα αρκετά σημαντικό κομμάτι, αυτό της διαιτησίας κι αν από την πλευρά σας έχετε κάποια πρόταση ώστε στο μέλλον να υπάρχουν καλύτεροι διαιτητές και να γίνονται λιγότερα λάθη

"Όπως είναι η ζωή, έτσι είναι και η διαιτησία. Υπάρχουν καλοί διαιτητές στις Κυκλάδες, μέτριοι και διαιτητές που είναι ακατάλληλοι, ανεξάρτητα από το πόσο εύκολο είναι το παιχνίδι. Κορυφαίος διαιτητής αυτή τη στιγμή είναι ο Στέφανος Κουμπαράκης, όμως το κακό για εμάς και καλό για εκείνον ότι δεν είναι στο νομό των Κυκλάδων. Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι με λίγη τύχη θα Συριανός αυτός ρέφερι θα φτάσει ψηλά. Τώρα για τους εδώ διαιτητές, θα πρέπει να ενημερώνονται συνεχώς και να μαθαίνουν από τα λάθη τους".

Πόσο σημαντικές είναι για τα σωματεία οι επερχόμενες εκλογές της ΕΠΣ Κυκλάδων για την ανάδειξη νέου διοικητικού συμβουλίου;

"Η ΕΠΣ Κυκλάδων σαν διοργανώτρια αρχή έπρεπε να δίνει όραμα και έμπνευση στα σωματεία. Αντιθέτως χρόνια τώρα ακούμε ότι δεν έχουμε χρήματα, πλοία και άλλα πολλά. Σίγουρα η ΕΠΣ Κυκλάδων υπολείπεται σε λειτουργία και όραμα από τα σωματεία της. Επιβάλλεται η αλλαγή προσώπων. Επί σειρά ετών έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους, τόσο ο πρόεδρος Γιάννης Σιγάλας, όσο και ο Γενικός Γραμματέας κ. Χωριανόπουλος. Νομίζω ότι πρέπει να αφήσουν χώρο στους νεότερους και παράλληλα να τιμηθούν για την πολυετή προσφορά τους στον χώρο του ποδοσφαίρου".

Σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει ο Μάκης Βαρθαλίτης σε εμένα προσωπικά, είχε μιλήσει με τα καλύτερα λόγια για εσάς και την συνεργασία που είχατε. Την χρονιά που πέρασε τον κ. Βαρθαλίτη τον βρήκε στον πάγκο του Α.Ο. Σύρου, θα ήθελα να μου πείτε πως είδατε την πορεία που είχε τόσο ο ίδιος όσο και η ομάδα του.

"Καταρχήν ο Μάκης είναι φίλος μου και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης μου. Τον ώθησα και εγώ να πάει στον Α.Ο. Σύρου και εκ του αποτελέσματος νομίζω ότι είχα δίκιο. Με τα ίσως, τα αν, τον φόβο, δεν πας για προπονητής και ο Μάκης δεν είναι τέτοιος. Ο Α.Ο. Σύρου είχε το πιο ρηχό ρόστερ, δεν είχε δυνατούς μικρούς και παρ' όλα αυτά για ένα πέναλτι έχασε το πρωτάθλημα, Η χρονιά ήταν πέρα για πέρα επιτυχημένη. Από την άλλη ο Πάγος είχε από τα πιο πλήρες ρόστερ, έπαιξε κατά διαστήματα καλό ποδόσφαιρο, όμως η χρονιά πιστεύω ότι είναι αποτυχημένη, σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό".

Τη νέα χρονιά κ. Ρούσσο έχει ψηφιστεί από την Ένωση ότι θα υπάρξουν δύο κατηγορίες, μπορεί να γίνει ένα κανονικό πρωτάθλημα με τις λίγες ομάδες που θα απαρτίζουν τους ομίλους;

"Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι είχαν μέσα στο μυαλό τους όταν το περνούσαν αυτό το μέτρο. Πως θα γίνει το πρωτάθλημα, όταν οι ομάδες είναι λίγες. Θα επιστρέψουμε πάλι στα ίδια, δηλαδή τον Φλεβάρη να έχουν ολοκληρωθεί τα πάντα. Με τον τρόπο αυτό η ί ίδια η ένωση "σκοτώνει" τα παιδιά της".

Κλείνοντας θα ήθελα να μου μιλήσετε και για τον Γιώργο Ρούσσο, τον άνθρωπο, τον προπονητή.

"Ο προπονητής δεν είναι κανονικό επάγγελμα, γιατί εξαρτάσαι από τους άλλους. Είμαι λάτρης της ποιοτικής προπόνησης και της λεπτομέρειας. Για να πάρω έναν παίκτη πρέπει να ταιριάζει στην φιλοσοφία μου. Μου αρέσει ο παίκτης να έχει άγνοια κινδύνου. Άμυνα μπορώ να διδάξω, την τελική πάσα και το γκολ μπορώ να το αγοράσω.

Η εμπειρία δεν έχει να κάνει με την ηλικία. Ξέρω πολλούς παίκτες που διαχειρίζονται πρόσωπα και καταστάσεις πολύ καλά στην ηλικία των 19 ή 20 ετών και παίκτες 35 χρονών που δεν απέκτησαν ποτέ εμπειρία. Αυτό έχει να κάνει με την ταχύτητα της σκέψης.

Η ομάδα που οραματίζομαι θέλω να παίζει επιθετικό ποδόσφαιρο, να πιέζει μπροστά, να ευχαριστιούνται οι φίλαθλοι στις εξέδρες. Πρέπει να υπάρχει άριστη ισορροπία σε παίκτες που κρατάνε τη μπάλα, και να πασάρουν καλά, παίκτες που μπορούν να κερδίσουν τη μπάλα και παίκτες που να είναι άριστοι ντριμλέρ στο έναν με έναν, ώστε να δημιουργούν υπεραριθμίες και χώρους, για να πετυχαίνουν γκολ".

Τέλος, θα είστε του χρόνου στον Αίαντα;

"Υπάρχει μία σημαντική διαφορά του Γιώργου Ρούσσου προπονητή του Ajax, καθώς στην ομάδα αυτή έχω περάσει τα καλύτερα προπονητικά μου χρόνια. Ένα άλλο κομμάτι του εαυτού μου και του Γιώργου Ρούσσου προπονητή σε άλλη ομάδα. Είναι αλήθεια ότι είχα ένα προσύμφωνο κι αυτό το γνώριζε η διοίκηση, πως σε περίπτωση ανόδου θα αναλάμβανα εγώ τον πάγκο αυτού του σωματείου. Η ομάδα αυτή δεν τα κατάφερε και πλέον είμαι στον Ajax. Επιθυμία μου είναι να παραμείνω στην ομάδα για να ολοκληρωθεί σωστά η οργάνωση και η τεχνική υποστήριξη του συλλόγου".