Οι τρεις πρόεδροι των τοπικών Ενώσεων (Ρένος Φρέρης ΕΠΣ Κυκλάδων, Σταύρος Μπαλόπητας πρόεδρος της τοπικής επιτροπής Βόλεϊ και ο Λώρης Σαλάχας ΕΣΚ Κυκλάδων) μίλησαν για την πρώτη κοινή εκδήλωση που θα πραγματοποιήσουν το ερχόμενο Σάββατο

Είναι μία καλή αρχή

Η Υγειονομική Επιτροπή της ΕΠΣ Κυκλάδων σε συνεργασία με τις Ενώσεις ΕΣΚ Κυκλάδων και ΤΕ Βόλεϋ διοργανώνουν ομιλία με θέμα "Αθλητισμός - Τραυματισμοί: Πρόληψη και Αντιμετώπιση".

Θα μιλήσει ο διακεκριμένος Ορθοπεδικός - Χειρουργός Δημοσθένης Αναστασάκης. Η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου και ώρα 18:00 στην αίθουσα του ξενοδοχείου "Διογένης" στην Σύρο και απευθύνεται σε αθλητές, γονείς και προπονητές.

Η είσοδος είναι ελεύθερη και όλοι όσοι επιθυμούν μπορούν να την παρακολουθήσουν από κοντά.

Η "Κοινή Γνώμη" βρέθηκε και μίλησε με τους τρεις προέδρους των Ενώσεων (Ρένος Φρέρης πρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων, Σταύρος Μπαλόπητας πρόεδρο της τοπικής επιτροπή Βόλεϊ και τον Λώρη Σαλάχα πρόεδρο της ΕΣΚ Κυκλάδων), αλλά και με τον πρόεδρο της Επιτροπής Υγειονομικής Επιτροπής της ΕΠΣ Κυκλάδων Σέργιο Απέργη.

Την αρχή στην συζήτηση που είχαμε έκανε όπως είναι φυσικό ο κ. Απέργης ο οποίος αναφέρθηκε στην ομιλία που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο στις 18:00, αλλά και για τον Ορθοπεδικό - Χειρούργο Δημοσθένη Αναστασάκη.

"Είναι μία εκδήλωση που πιστεύω ότι θα βοηθήσει πάρα πολύ τόσο του αθλητές, προπονητές, τους γονείς, αλλά και όσους βρίσκονται καθημερινά μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. Σκοπός της εκδήλωσης είναι να προφυλαχθούμε από τους κινδύνους που δημιουργούνται καθημερινά μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και αν δεν υπάρχει πρόληψη και σωστή ενημέρωση, θα έχουμε και τα ανάλογα προβλήματα. Με την εμπλοκή του Ρένου Φρέρη και με την τιμητική πρόταση που είχα από τον ίδιο να αναλάβω την Υγειονομική Επιτροπή της ΕΠΣ Κυκλάδων, που με τιμά ιδιαιτέρως αυτή η θέση, αποφασίσαμε και είχαμε βάλει ως στόχο να διοργανώσουμε κάποιες εκδηλώσεις, που θα βοηθήσουμε πάρα πολύ μ' αυτές και στην ενημέρωση, αλλά και όλα όσα αφορούν τον αθλητισμό γενικότερα. Με την ευκαιρία αυτή αποφασίσαμε και σε συνεργασία με τους προέδρους των δύο άλλων Ενώσεων και τους ευχαριστούμε για την έως τώρα πολύ καλή συνεργασία που έχουμε. Από κοινού προτείναμε στον γνωστό σε όλους μας και Συριανό εν μέρει - η σύζυγος του γιατρού έχει καταγωγή από την πρωτεύουσα των Κυκλάδων - τον Δημοσθένη Αναστασάκη, όπου είχε κάνει το αγροτικό του στο νησί, να έρθει και να μιλήσει. Ο κ. Αναστασάκης είναι χειρούργος-ορθοπεδικός και είναι συνεργάτης του Ομίλου Ιατρικού Αθηνών και είναι από τους πιο διακεκριμένους στον χώρο της αθλιατρικής, ήταν χρόνια γιατρός στην ΠΑΕ Ολυμπιακός και έχει μία τεράστια εμπειρία πάνω στους τραυματισμούς που γίνονται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και του προτείναμε να έρθει στη Σύρο να μας μιλήσει για την πρόληψη και να ενημερωθούμε σωστά. Από την πλευρά του δέχθηκε αμέσως να έρθει να μιλήσει στον κόσμο και η ομιλία θα πραγματοποιηθεί το ερχόμενο Σάββατο στις 18:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Διογένης". Καλούμε όλον τον κόσμο και ιδιαιτέρως όλους τους αθλητές μας, τους προπονητές και όλους τους παράγοντες των σωματείων, να δώσουν το παρών και να δείξουμε με τον τρόπο αυτόν, ότι εμείς εδώ στη Σύρο και στις Κυκλάδες γενικότερα είμαστε πάρα πολύ ευαισθητοποιημένοι στα προβλήματα που δημιουργούνται μέσα στους αγωνιστικούς χώρους και φυσικά να ανοίξουμε τους δεσμούς μαζί του ώστε να μας βοηθήσει όποτε από την πλευρά μας χρειαστούμε κάτι.

Είναι ένας απλός άνθρωπος τον γνωρίζουν πάρα πολλοί από τη Σύρο, αφού έχει χειρουργήσει αρκετούς από το νησί, αλλά και εγώ λόγω επαγγέλματος έχει χρειαστεί να του ζητήσω τη γνώμη του και με τη σειρά του με έχει εξυπηρετήσει για όλα όσα τον έχω ρωτήσει. Περιμένουμε οι Συριανοί να γεμίσουν ασφυκτικά την αίθουσα, καθώς μόνο ωφέλει μπορεί να αποκομίσει κάποιος απ' αυτήν την εκδήλωση".

Κ. Φρέρη θα ήθελα να μου πείτε πόσο σημαντική είναι η εκδήλωση αυτή για εσάς, μιας και γίνεται σε συνεργασία με τις άλλες αθλητικές Ενώσεις του νομού.

"Είναι μία πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση και ιδιαίτερα για όλους εμάς όπου είναι η πρώτη κοινή εκδήλωση που πραγματοποιούμαι. Η υπόσχεση που είχαμε δώσει πριν από λίγους μήνες, γίνεται και πράξει αφού με τον τρόπο αυτόν πιστεύουμε ότι μπορούμε να πάμε μπροστά. Βέβαια έχουμε κάνει κάποια κοινά αιτήματα, όμως αυτή είναι η πρώτη μας κοινή εκδήλωση. Πήραμε την απόφαση μετά από αρκετές συζητήσεις που είχαν προηγηθεί, αφού μιλάμε μεταξύ μας σχεδόν σε καθημερινή βάση, να προχωρήσουμε και να διοργανώσουμε μία εκδήλωση κοινού ενδιαφέροντος. Δεν έχουμε να χωρίσουμε άλλωστε τίποτα μεταξύ μας, μόνο όφελος μπορεί να υπάρξει απ' αυτές τις συνεργασίες. Στην πρώτη μας εκδήλωση θα μιλήσει ένας άνθρωπος ο οποίος έχει και τις γνώσεις και να μας βοηθήσει να μάθουμε".

Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα το οποίο δεν υπάρχει επαφή μεταξύ των αθλητών, όμως υπάρχουν πολλά άλματα που μπορούν να προκαλέσουν κάποιον τραυματισμό. Θα ήθελα να μου πείτε και εσείς από την πλευράς σας κ. Μπαλόπητα πόσο σημαντική είναι και για εσάς αυτή η εκδήλωση.

"Για μας πιστεύω ότι είναι μία πάρα πολύ σημαντική εκδήλωση και ομιλία, καθώς αν και όπως είπες δεν έχουμε επαφή με τον αντίπαλο, όμως έχουμε πολλά άλματα και ίσως να υπάρχουν κάποιοι τραυματισμού, όπως κάποια διαστρέμματα. Έχουμε ζήσει όλα αυτά τα χρόνια αρκετούς τραυματισμούς και είναι ότι καλύτερο μπορούσε να γίνει αυτή η εκδήλωση. Θέλω να πιστεύω ότι ο κόσμος του βόλεϊ θα δώσει βροντερό παρών στην εκδήλωση ώστε να ακούσει από κοντά τον κ. Αναστασάκη. Αυτό που θέλω να πω επίσης, εκτός από τους αθλητές και όσους δραστηριοποιούνται γύρο από το βόλεϊ, θα πρέπει να έρθουν όλοι να παρακολουθήσουν αυτή την πολύ σημαντική ομιλία. Να ευχαριστήσω όλους όσους έχουν συμβάλει για να πραγματοποιηθεί αυτή η εκδήλωση και πιστεύω ότι θα αφήσει πολύ καλές εντυπώσεις".

Ο κ. Σαλάχας μίλησε στην συνέχεια για την εκδήλωση, αλλά και αν συνεχίσει η Ένωση του μπάσκετ να είναι κοντά σε παρόμοιες εκδηλώσεις.

"Μιας και μου δίνεται η ευκαιρία αρχικά θέλω να ευχαριστώ τον γιατρό τον κ. Απέργη που όλα αυτά τα χρόνια είναι δίπλα μας και προσφέρει τις υπηρεσίες του αφιλόκερδος. Τώρα, είναι πολύ σημαντικό για μας εμάς να βλέπουμε πως προσπαθούμε για το κοινό καλό. Οι Ενώσεις είναι κάτω από τον αθλητισμό άρα πρέπει όλοι να ενωθούμε όπως είπαν και οι κύριοι προηγούμενος ώστε να έχουν το όσο τον δυνατόν καλύτερο αποτέλεσμα. Από την πλευρά μας δώσαμε τη δυνατότητα στις ομάδες της Σύρου να παρακολουθήσουν από κοντά την εκδήλωση αυτή, αφού δεν έχουν κάποια αθλητική δραστηριότητα. Αυτό θα τους δώσει τη δυνατότητα να ενημερωθούν κι αν υπάρχει κάποιος τραυματισμός μέσα από τη γνώση που θα αποκτήσουμε, θα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε καλύτερα τον τραυματισμό. Γιατί ουσιαστικά για πρόληψη δεν μπορούμε να μιλάμε, παρά μόνο στην υγεία του αθλητή που υπάρχει σε όλα τα δελτία και που είναι πιστοποιημένα από τους γιατρούς. Άρα μιλάμε για τα ατυχήματα που μπορούν να συμβούν μέσα στους αγωνιστικούς χώρους. με την παρουσία του κ. Αναστασάκη και την ενημέρωση που θα κάνει και οι αθλητές, αλλά και οι γονείς θα έχουν την δυνατότητα να ενημερωθούν και θα έχουν στη συνέχεια τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουν με πιο ψύχραιμη ματιά κάποιον τραυματισμό".

Όπως είπατε και εσείς ο αθλητισμός είναι πάνω από όλους. Η κοινή προσπάθεια θα συνεχιστεί και στο μέλλον, ώστε να έχουμε παρόμοιες εκδηλώσεις;

Σταύρος Μπαλόπιτας

"Όσα χρόνια βρίσκομαι στον αθλητισμό, δυστυχώς μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάτι ανάλογο. Από την μέρα που ανέλαβε τα ηνία της ΕΠΣ Κυκλάδων ο κ. Φρέρης, μας πλησίασε, συζητήσαμε και βρήκαμε "χρυσές τομές" και έτσι ήρθαμε πιο κοντά. Τα προηγούμενα χρόνια βέβαια είχαμε μία καλή συνεργασία με τον κ. Σαλάχα και το μπάσκετ δεν είχαμε όλοι μαζί. Θέλω να ευχαριστήσω της ΕΠΣ Κυκλάδων και τον πρόεδρο της κ. Φρέρη, γιατί είναι μία δική του πρωτοβουλία και όπως βλέπεται η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται. Θα υπάρχει πιστεύω και στο μέλλον και θα είμαστε κοντά σε όλες τις εκδηλώσεις που θα γίνουν στο μέλλον".

Θα υπάρχει συνέχεια κ. Φρέρη;

"Ήδη έχουμε κάνει κάποιες συζητήσεις και πιστεύω ότι μέσα στα Χριστούγεννα θα κάνουμε κάποια από κοινού εκδήλωση, αλλά κάτι το φιλανθρωπικό. Ο κόσμος έχει ανάγκη και πρέπει να είμαστε δίπλα του και να προσφέρουμε ότι μπορούμε"

Θα γίνουν και εκτός Σύρου παρόμοιες εκδηλώσεις γιατί οι Ενώσεις δεν είναι της Σύρου, αλλά όλως των Κυκλάδων.

"Ξεκινάμε σαν έδρα του νομού από τη Σύρο και σιγά-σιγά θα γίνουν παρόμοιες εκδηλώσεις και σε άλλα νησιά. Άλλωστε οι πρώτες κινήσεις έχουν γίνει με τα συμβούλια. Πριν από μερικούς μήνες έγινε συμβούλιο στη Μύκονο και τώρα θα γίνει στην Νάξο. Πρέπει να υπάρχει η επαφή με τα νησιά. Ξεκινάμε με τη ομιλία του κ. Αναστασάκη η οποία είναι πολύ σημαντική και όλος ο κόσμος πρέπει να δώσει το παρών και στη συνέχεια θα ακολουθήσουν κι άλλες σε διάφορα νησιά".

Ο κ. Απέργης συμπλήρωσε στη συνέχεια για την εκδήλωση.

"Να συμπληρώσω και να υπενθυμίσω ότι η εκδήλωση είναι το ερχόμενο Σάββατο στις 18:00 το απόγευμα στο ξενοδοχείο "Διογένης" και η είσοδος είναι ελεύθερη. Πρέπει να έρθουν όλοι και να κάνουν ερωτήσει, καθώς ο γιατρός θέλει ερωτήσεις για να απαντήσει σε όλα όσα μας ενδιαφέρουν. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια και στις τρεις Ενώσεις, γιατί σ' αυτές τις δύσκολες εποχές και μόνο που διοργανώνουν πρωταθλήματα κάτω από τέτοιες συνθήκες, τόσο οικονομικές όσο και συγκοινωνιακές. Γι' αυτό άλλωστε και ασχολήθηκα και θέλησα να βοηθήσω τον κ. Φρέρη, γιατί είδα έναν άνθρωπο νέο με όρεξη για δουλειά και εμένα μου αρέσουν αυτοί οι άνθρωποι. Θεωρώ τον εαυτό μου πολύ νέο ακόμη και πως έχουμε τις δυνατότητες να προσφέρουμε πολλά".

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΣΚ Κυκλάδων κ. Σαλάχας είπε:

"Είναι πολύ σημαντικό πως έχουμε και οι κάτσει στο ίδιο τραπέζι οι τρεις Ενώσεις και έχουμε μιλήσει σαν ίσο προς ίσο. Χωρίς κάποια Ένωση να προσπαθεί να καπελώσει κάποια άλλη. Αυτό δίνει ακόμη ένα μήνυμα στα αθλητικά δρώμενα που υπάρχουν στο νομό. Να συμφωνήσω με τον κ. Φρέρη και να πω, πως υπήρχε μία συγκεντρωτικότητα εδώ στη Σύρο και εμείς από την πλευρά μας προσπαθούμε να ανοίξουμε το δρόμο, αφού και εμείς κάναμε συμβούλιο στην Τήνο και προσπαθούμε να γίνει και σε κάποιο άλλο νησί. Αυτό που θέλω και το μελετούσαμε και το έχουμε στα σκαριά, έχουμε κάνει μια προμελέτη για το πως θα συγκεντρώσουμε φάρμακα για τις υγειονομικές μονάδες του νομού, ώστε να τα διαθέσουμε στα κέντρα υγείας ή στα νοσοκομεία γιατί βλέπουμε ότι δεν υπάρχει ο απαραίτητος φαρμακευτικός εξοπλισμός. Μέσα από τον αθλητισμό γιατί είναι μία οργανωμένη κοινωνία ίσως να μπορέσουμε να συγκεντρώσουμε τα απαραίτητα φάρμακα και να τα διαθέσουμε στα κατά τόπους νοσοκομεία ή κέντρα υγείας".