Ο Πανθηραϊκός επικράτησε με 0-1 του Α.Ο. Σύρου και κατέκτησε το κύπελλο Κυκλάδων

Τίτλος...24 χρόνια μετά

Ο Πανθηραϊκός ήταν τελικά ο νικητής στον τελικό του κυπέλλου Κυκλάδων που πραγματοποιήθηκε στο ΔΑΚ Νάξου, καθώς επικράτησε με 0-1 του Α.Ο. Σύρου.

Οι Σαντορινιοί με την κατάκτησή τους αυτή επέστρεψαν στους τίτλους έπειτα από 24 χρόνια και φιλοδοξούν να τελειώσουν την κούρσα με ακόμη ένα τρόπαιο, αυτό του πρωταθλητή. Άλλωστε ο Πανθηραϊκός είναι και το μεγάλο φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου, έπειτα και τις μεταγραφικές... βόμβες του Ιανουαρίου.

Από την άλλη πλευρά ο Α.Ο. Σύρου που κατέβηκε να παίξει με καθαρά αμυντικούς προσανατολισμούς, δικαίως φωνάζει για ένα πέναλτι το οποίο δεν καταλογίστηκε υπέρ του, αφού κανείς από το διαιτητικό τρίο δεν αντιλήφτηκε ότι η μπάλα σε σέντρα από τα δεξιά βρήκε σε χέρι αμυνόμενου, άλλαξε πορεία και έπρεπε σύμφωνα με το γράμμα του νόμου να είχε δοθεί η παράβαση. Αν είχε δοθεί και ο παίκτης είχε ευστοχήσει, σήμερα ίσως να μιλούσαμε για μία διαφορετική εικόνα, ένα άλλο παιχνίδι και ίσως και έναν άλλο κάτοχο. Αυτό γιατί αν ο Α.Ο. Σύρου είχε προηγηθεί δύσκολα και με βάση την εικόνα του αγώνα ο Πανθηραϊκός θα έβγαζε κάποιο τέρμα. Πάντως ξεκάθαρος στόχος της ομάδας της Σύρου ήταν να χτυπήσει στην... κόντρα. Αυτό το γνώριζε καλά ο κ. Αρχοντάκης και δεν άφησε τους παίκτες τους να παίξουν σύμφωνα με τις δυνατότητές τους, αλλά να αγωνισθούν με βάση το μηδέν στην... άμυνα και στη συνέχεια με κάποια ατομική ενέργεια να έβρισκε το δρόμο προς τα δίχτυα.

Δεν υπήρχαν ευκαιρίες

Αν ο Αρβανίτης δεν έβαζε τη μπάλα στα δίχτυα, τότε θα ολοκληρωνόταν η κανονική διάρκεια της αναμέτρησης χωρίς να υπάρχει κάποια αξιόλογη φάση και για τις δύο ομάδες. Αυτό γιατί οι ομάδες έπαιξαν με καθαρά αμυντικούς προσανατολισμούς και κοιτούσαν σε όλη τη διάρκεια του αγώνα να διαφυλάττουν τα νότα τους. Από εκεί και πέρα όσο περνούσε η ώρα και το παιχνίδι πλησίαζε το 90' τόσο οι ομάδες έκλειναν τους διαδρόμους προς τα καρέ τους.

Ο Πανθηραϊκός όπως ήταν αναμενόμενο ήταν η ομάδα που προσπάθησε να παίξει το δικό της παιχνίδι και ήταν αυτή που είχε στο έλεγχο της τη μπάλα. Τα ποσοστά κατοχής της μπάλας ήταν υπέρ της ομάδας της Σαντορίνης, αφού τα πάντα περνούσαν από τους παίκτες του Πανθηραϊκού. Όπως αναφέραμε και παραπάνω ο Α.Ο. Σύρου προσπάθησε να χτυπήσει στην κόντρα όπως είχε κάνει δηλαδή και στο παιχνίδι με τον Πανναξιακό στο ίδιο γήπεδο, όμως ο κ. Αρχοντάκης γνώριζε τον τρόπο ανάπτυξης των Συριανών, αφού τους είχε διαβάσει σωστά κι έτσι η ομάδα του ουσιαστικά δεν κινδύνεψε σε καμία φάση στο παιχνίδι.

Το φιλμ του αγώνα

Στο 11' ο Βέρμπης με σουτ προσπάθησε να νικήσει τον Συριανό, όμως η μπάλα πέρασε εκτός αγωνιστικού χώρου.

27' ο Λούσας είχε... έμπνευση, καθώς με ψηλοκρεμαστό σουτ θέλησε να νικήσει τον Τσουκαλά, όμως η μπάλα δεν πήρε τη σωστή τροχιά και κατέληξε άουτ.

Στο 30' ο Βαρούχας αστόχησε έπειτα το δυνατό σουτ που επιχείρησε.

Στο 38' οι Συριανοί... φώναξαν για χέρι, αφού η μπάλα μετά από σέντρα από τα δεξιά χτύπησε σε χέρι αμυντικού και ο διαιτητής θα μπορούσε να καταλογίσει την εσχάτη των ποινών, όμως διέταξε να συνεχιστεί το ματς, αφού πιθανότατα να μην αντιλήφθηκε την... παράβαση.

Στο 40' άουτ πέρασε το σουτ του Κώτσι.

Στο δεύτερο ημίχρονο τα πράγματα ήταν ακόμη πιο...φτωχά, αφού μέχρι το γκολ δεν υπήρχε κάτι αξιόλογο.

Στη μοναδική ευκαιρία που δόθηκε στον Πανθηραϊκό ουσιαστικά στο παιχνίδι έστειλε τη μπάλα στα δίχτυα και με το 0-1 πήρε και το κύπελλο.

Συγκεκριμένα οι Συριανοί είχαν αφήσει εκτεθειμένη την άμυνά τους έπειτα από ένα κόρνερ που είχαν κερδίσει στο 87'. Οι αμυντικοί του Πανθηραϊκού με κεφαλιά απομάκρυναν τη μπάλα με αυτή να καταλήγει στα πόδια του Μπρέσκα. Ο βραχύσωμος μεσοεπιθετικός είδε σε καλύτερη θέση τον Γκουτσούλα και του πέρασε τη μπάλα και στη συνέχεια αυτή έφτασε στον Αρβανίτη, ο οποίος μετά από μία ωραία ενέργεια άφησε πίσω τον Συριανό και με πλασέ έγραψε το 0-1 το οποίο ήταν και το τελικό σκορ.

ΑΟ ΣΥΡΟΥ (Βαρθαλίτης): Συριανός, Ρούσσος, Μαραγκός (89' Καρίμαλης), Κόκκαλης, Μουράι, Γατζέλος, Κώτσι, Μπαλόπητας,Λούσσας (79' Μουλίδης), Ραμπαβίλας, Αμπτούλ.

ΠΑΝΘΗΡΑΙΚΟΣ (Αρχοντάκης): Τσουκαλάς, Κωλέτσης (78' Ντεκίδης), Μηνδρινός, Νικολάου, Ρουσσάκης, Περιάλης (84' Αρβανίτης), Φύτρος, Γκουτσούλας, Βέρμπης, Μπρέσκα, Βαρούχας (91' Αγοραστός).