Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Ρένος Φρέρης μιλά για πρώτη φορά μετά τη δικαίωση από το διαιτητικό δικαστήριο

"Η Ένωση είναι εδώ και προσπαθεί για το καλύτερο"

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Ρένος Φρέρης λίγες ώρες πριν την Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ένωσης η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή το πρωί στην Πάρο, μίλησε στην "Κοινή Γνώμη" για όλα όσα απασχόλησαν και είδαν το φως της δημοσιότητας με κυριότερο το διαιτητικό δικαστήριο και η κόντρα που υπήρχε για το αν έπρεπε ή όχι να γίνουν εκλογές.

Αρχικά ο κ. Φρέρης αναφέρθηκε για τη... δικαίωση τόσο του ιδίου όσο και της Ένωσης στο διαιτητικό δικαστήριο της ΕΠΟ η οποία απόφαση απέρριπτε την αίτηση για εκλογές.

"Για πρώτη φορά μιλάω μετά την οριστική λύση που άλλοι όμως δημιούργησαν γύρο από το Κυκλαδίτικο ποδόσφαιρο. Ήταν μία μεγάλη νίκη, όχι προσωπική, αλλά γενικά του ποδοσφαίρου και μπήκε μία μικρή πέτρα στην όλη προσπάθεια που γίνεται για να αλλάξει η εικόνα του αθλήματος στην Ελλάδα. Άλλωστε, η προσπάθεια αυτή γίνεται σε όλα τα επίπεδα στην χώρα μας. Με αυτή την απόφαση πιστεύω ότι μπαίνει ένα λιθαράκι, η οποία βγήκε μάλιστα μέσα από την ΕΠΟ και δικαστές από τον Άρειο Πάγο, που πραγματικά έκαναν το έργο τους. Δηλαδή έλεγξαν όλα τα έγγραφα και αποφάσισαν ότι δεν υπήρχε λόγος για εκλογές. Μέχρι όμως να φτάσουμε έως εδώ ταλαιπωρηθήκαμε τόσο εμείς όσο και ο Πανθηραϊκός, ο οποίος κατέκτησε δίκαια το πρωτάθλημα και έφτασε σε σημείο να κινδυνεύει να μην μπορεί να πάρει μέρος. Ευτυχώς, όλα πήγαν καλά και η ομάδα της Σαντορίνης πήρε μέρος και τελικά κατέκτησε τη δεύτερη θέση και εξασφάλισε την άνοδο στην Γ' Εθνική κατηγορία".

Θα ήθελα λίγο να μου πείτε κ. Πρόεδρε για την διεξαγωγή του πρωταθλήματος, καθώς φέτος μετά από χρόνια είδαμε έναν άλλον τρόπο, ο οποίος πραγματικά ήταν ενδιαφέρον, αν και ίσως κατά την γνώμη μου δεν έπρεπε να υπήρχε το μπόνους στη δεύτερη φάση.

Ρ.Φ."Αν δεν υπήρχε το μπόνους όλες οι ομάδες να έριχναν το βάρος τους μόνο στο δεύτερο γύρο. Δηλαδή αν κάποιος ήθελε να πάει για το πρωτάθλημα θα έκανε ουσιαστικά τις μεταγραφές που ήθελε τον Ιανουάριο. Ενώ με τον τρόπο αυτόν η ομάδα η οποία έχει ξεκινήσει σωστά και με βάσεις, δεν αναφέρομαι μόνο στις εκλογές, αλλά έχοντας δουλέψει και με δικά τους παιδιά, αφού εδώ στις Κυκλάδες έχουμε πολλούς καλούς ποδοσφαιριστές. Ο Πανθηραϊκός για παράδειγμα δεν έκανε μόνο μεταγραφές, αλλά υπήρχε και ολόκληρο τιμ πίσω από την ομάδα η οποία δούλευε για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από εκεί και πέρα στόχος δικός μας είναι και η αξιοποίηση των γηπέδων της Σύρου, το λέω αυτό γιατί είναι η έδρα της ΕΠΣ Κυκλάδων, αλλά και γιατί αυτή τη στιγμή τα γήπεδα δεν είναι σε καλή κατάσταση".

 

Μιας και μιλάμε για τις γηπεδικές εγκαταστάσεις, τι γίνεται με το γήπεδο της ΕΠΣ Κυκλάδων και σε πιο σημείο βρισκόμαστε γιατί είναι αλήθεια ότι δεν είναι σε καλή κατάσταση.

Ρ.Φ. "Πράγματι δεν είναι σε καλή κατάσταση αφού μόνο το χρόνο έχει μείνει αυτή τη στιγμή. Περιμέναμε να ηρεμίσουν τα πράγματα και να περάσει ο προϋπολογισμός ώστε να μπορεί να περάσει ο κωδικός της αλλαγής του συνθετικού χλοοτάπητα. Το 2003-04 έγιναν μαζικές εργασίες, δεν λέω ότι δεν έγινε καλή δουλειά, αλλά θα μπορούσε να γίνει καλύτερη. Μετά από 2-3 χρόνια άρχισαν τα προβλήματα, με αποτέλεσμα η Ένωσης να μην έχει την οικονομική δυνατότητα να τα συντηρήσει και να φτάσουμε στο σημείο στο οποίο βρισκόμαστε σήμερα. Από εκεί και πέρα έχουμε κάνει μία αίτηση στον Δήμο Σύρου-Ερμούπολης ώστε να μας δώσει τη δυνατότητα να χρησιμοποιούμαι και το γήπεδο της Άνω Σύρου, ούτως ώστε να βγει ένα οργανόγραμμα και μία λειτουργία πιο σωστή, ώστε να μην υπάρχουν παράπονα. Είμαστε σε καλό δρόμο μετά τις συναντήσεις που έχουν προηγηθεί και πιστεύω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα έχουμε πολύ καλές εξελίξεις, ούτως ώστε και το γήπεδο της Ερμούπολης να ανακατασκευαστεί και της Άνω Σύρου με τις απαραίτητες εργασίες να γίνει ακόμη πιο λειτουργικό".

Επειδή έχουμε ακούσει πολλά τουλάχιστον σ' αυτό το νησί και όπως είπατε κι εσείς στα γήπεδα ποδοσφαίρου τουλάχιστον θα γίνουν κάποια έργα. Μπορείτε να μου πείτε πόσο κοντά είμαστε σε αυτό;

Ρ.Φ. "Πιστεύω κι εύχομαι άλλωστε πριν από μερικές ημέρες είχα βρεθεί στο Υφυπουργείο Αθλητισμού, που μέσω αυτού θα γίνει η χρηματοδότηση, είμαστε πολύ κοντά σε μία δημοπράτηση για την αντικατάσταση του χλοοτάπητα. Επίσης είμαστε πολύ κοντά σε μία ιστορική συμφωνία, που θα φέρει το Δήμο και την Ένωση πιο κοντά και θα μπορούν να συν λειτουργήσουν".

 

Την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Κυκλάδων και θα ήθελα να μου πείτε αν θα υπάρξουν διαφοροποιήσει στον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων.

Ρ.Φ. "Ήμουν ένας απ' αυτούς που ήθελαν αυτόν τον τρόπο διεξαγωγής των πρωταθλημάτων. Για να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής θα πρέπει να συμφωνήσουν τα σωματεία. Καλός τελικά δεν επετεύχθη τέτοια συμφωνία, γιατί πραγματικά είχαμε δύο πολύ καλά πρωταθλήματα. Το ίδιο έγινε και στα πρωταθλήματα υποδομής. Δεν πιστεύω από εκεί και πέρα να αλλάξει κάτι, αν όμως συμβεί θα αφορά το μεθεπόμενο πρωτάθλημα κι όχι αυτό της σεζόν 2016-17. Κατά την άποψή μου κι αυτή θα είναι η πρότασή μου, καθώς τα σωματεία είναι αυτά που αποφασίζουν, εμείς απλά εκτελούμε τις αποφάσεις τους. Αν υπάρξουν προτάσεις, εγώ θα προτείνω να υπάρχουν η Α' και Β' κατηγορία Κυκλάδων με τον ίδιο τρόπο, καθώς έχουν δημιουργηθεί έτσι οι όμιλοι που δεν φέρνουν κανέναν σε δύσκολη θέση. Αυτή τη στιγμή η Ένωση θα πρέπει να γνωρίζουν όλοι ότι λειτουργεί με προσωπικές δαπάνες των μελών του συμβουλίου. Θα πρέπει η ΕΠΟ και οι αρχές που διοικούν το ποδόσφαιρο να κοιτάξουν λίγο τα ερασιτεχνικά σωματεία και να τα βοηθήσουν. Δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ για πολλούς και για διαφόρους λόγους. Ίσως κάποιοι να έχουν καταλάβει το γιατί έχει συμβεί αυτό. Επίσης φτάσαμε να μιλάμε για finan four και όταν είχαμε δίπλα μας την Περιφέρεια όλα αυτά τα χρόνια και ήταν αρωγός και βοηθούσε, ενώ τώρα υπάρχει κάποιος αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού, ο οποίος ποτέ δεν απάντησε σε κανένα έγγραφό, μας απαξίωσε. Τηλεφωνικά κι αυτό το λέω για πρώτη φορά μας έκλεισε τη γραμμή, μας είπε ότι δεν μας αναγνωρίζει γιατί εκκρεμούν δικαστήρια και διάφορα άλλα, ενώ η δική μου απάντηση ήταν πως αν κάνω μία ένσταση στην Περιφέρεια, θα σταματήσει να λειτουργεί η Περιφέρεια; Δεν είναι αυτός που θα κρίνει".

Μιας κι αναφερθήκατε σε αυτό θα ήθελα να μου πείτε για το τώρα. Η Ένωση δικαιώθηκε και δεν υπάρχουν πλέον εκκρεμότητες.

Ρ.Φ. "Δεν μπήκε κανείς στον κόπο να δει το καταστατικό το οποίο ανέφερε ότι οι εκλογές γίνονται τον Ιούνιο πάντα προ Ολυμπιακές χρονιές. Παρόλα αυτά παίζαμε με τρικ, πότε έγιναν οι προηγούμενες και πάει λέγοντας. Μιλάμε για ένα συμβούλιο που ήταν ο άλλος ουσιαστικά συνδυασμός εκτός από τον κ. Σιγάλα ο οποίος απομονώθηκε και οι ίδιοι προκήρυξαν τις εκλογές. Έρχονται οι ίδιοι που τις προκήρυξαν μετά από έξι μήνες πως πρέπει να γίνουν ξανά εκλογές".

Τώρα, μετά το διαιτητικό δικαστήριο που σας δικαίωσε, επιχειρήσατε ξανά να μιλήσετε με την Περιφέρεια και να ζητήσετε να σας ενισχύσει;

 

Ρ.Φ. "Την επόμενη ημέρα που πήραμε την απόφαση του διαιτητικού δικαστηρίου στάλθηκε στην Περιφέρεια, μάλιστα και συνημμένα για τον εν λόγο κύριο που του αναφέραμε πως μετά και την κατάληξη αυτής, παρακαλούμε γνωστοποιείστε μας τι θα κάνετε τελικά. Δεν είναι μόνο η συν χρηματοδότηση κάποιου τουρνουά. Είναι η όλη σχέση και η επαφή με τον αθλητισμό. 'Όταν λέγεσαι αντιπεριφερειάρχης αθλητισμού και γίνονται δύο διοικητικά συμβούλια στη Νάξο με τον Δήμαρχο να δίνει το παρόν και να σε αναγνωρίζει κι εσύ όχι δεν δίνει το παρόν αλλά δεν στέλνεις ούτε ένα μήνυμα, εμείς από την πλευράς μας τι πρέπει να κάνουμε".

Μου λέτε δηλαδή ότι η ΕΠΣ Κυκλάδων δεν έχει την οικονομική βοήθεια από πουθενά.

Ρ.Φ. "Για να μην κρυβόμαστε πλέον μιας και όλα έχουν τελειώσει, όλα αυτά ήταν ένας αόρατος κομματικός μηχανισμός που προσπάθησε ο κύριος ο οποίος έκανε την ένταση, χρησιμοποίησε αρχικά τους δημάρχους για να επηρεάσουν καταστάσεις, κι αφού δεν έπιασε αυτό, πήγε μέσο της Περιφέρειας να κόψει κάθε επαφή που υπήρχε με την Ένωση. Το προσπάθησε και βρήκε αντίκρισμα μέσο του κυρίου που είπα πριν. Έπειτα πήγε μέσο της ΕΠΟ που όλοι πλέον γνωρίζουμε την κατάληξη. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε άνθρωποι του μόχθου και αγαπάμε το ποδόσφαιρο και ο κύριος αυτός δεν είχε το θάρρος να βγάλει μία ανακοίνωση. Προς τιμήν του ο Πέτρος Ραουζαίος βγήκε και ζήτησε συγνώμη σε όλους, για όλη αυτήν την ταλαιπωρία. Η ανωτερότητα είναι αυτή, να βγεις και να ζητήσεις συγνώμη".