Αρχές Οκτωβρίου αναμένονται να ξεκινήσουν οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων

Πρεμιέρα με… κύπελλο

  • Παρασκευή, 14 Ιουλίου, 2017 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 14 Ιουλ. 2017 - 19:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Οι αγωνιστικές υποχρεώσεις των ομάδων στο νομό των Κυκλάδων θα πάνε λίγο πίσω, αφού αντί για τα μέσα του Σεπτέμβρη θα πάμε για τη δεύτερη ίσως Κυριακή του Οκτώβρη. Βέβαια η… πρεμιέρα των αγωνιστικών υποχρεώσεων των ομάδων στην ενοποιημένη πλέον Α’ κατηγορία, θα γίνει μία βδομάδα νωρίτερα και αν δεν αλλάξει κάτι στις 30 Σεπτεμβρίου και την 1η Οκτωβρίου με την πρώτη φάση του Κυπέλλου Κυκλάδων. Οι ομάδες αποφάσισαν να παίξουν σε ένα πρωτάθλημα χωρίς… ουσία, καθώς μόνο οι ομάδες που θα έχουν στόχο και θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό θα ενδιαφέρονται για το αποτέλεσμα. Δεν θα υπάρχει υποβιβασμός, μιας και δεν υπάρχει δεύτερη κατηγορία.

Τώρα, από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων έχει κάποιες σκέψεις για… χειμερινό κύπελλο, ώστε να δοθεί η ευκαιρία στις ομάδες που θα ολοκληρώσουν τις αγωνιστικές τους υποχρεώσεις εκεί κοντά στον Φλεβάρη, να παρατείνουν λίγο την δράση τους και να παίξουν ακόμη 2-3 παιχνίδια. Αυτό βέβαια είναι μία σκέψη η οποία είναι άγνωστο αν θα υλοποιηθεί και αυτό γιατί κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το τι θέλουν οι ομάδες. Πάντως, αν κάτσει κανείς και δει τη δεύτερη φάση του πρωταθλήματος, θα καταλάβει ότι ουσιαστικά πρόκειται για μία… μίνι Α’ κατηγορία. Αυτό γιατί οι έξι ομάδες που θα πάρουν το εισιτήριο (δύο πρώτοι από κάθε όμιλο) για την επόμενη φάση θα παίξουν διπλούς αγώνες με όλες τις ομάδες. Δεν θα υπάρξουν αγώνες μπαράζ – αυτά όλα βέβαια με τα όσα έχουν λεχθεί μέχρι στιγμής – νοκ άουτ. Οι ομάδες θα παίξουν εντός και εκτός έδρας και η πρώτη ομάδα θα αναδειχθεί και πρωταθλήτρια Κυκλάδων και θα πάρει το εισιτήριο για τη Γ’ Εθνική.

Οι ομάδες όπως έχει αναφερθεί και σε προηγούμενο δημοσίευμα θα χωριστούν σε τρεις ομίλους με καθαρά γεωγραφικά κριτήρια.

 

«Βγάλαμε εις πέρας ένα ακόμη δύσκολο πρωτάθλημα»

Ο διοικητικός απολογισμός της ΕΠΣ Κυκλάδων για την αγωνιστική περίοδο 2016-17, έγινε από τον αντιπρόεδρο της ΕΠΣ Κυκλάδων κ. Παρίση, στην τελευταία Ετήσια Γενική Συνέλευση. Βέβαια ακόμη μια χρονιά υπήρχαν αρκετές απουσίες και υπήρχε οριακή συμμετοχή. Ο αντιπρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων έκανε τον διοικητικό απολογισμό:  

«Άλλη μία ποδοσφαιρική περίοδος ολοκληρώθηκε με πολλές ιδιαιτερότητες και δυσκολίες, με πολύ κόπο και αγωνία.

Η απαράδεκτη αντιμετώπιση μας από την προβληματική διοίκηση της ΕΠΟ, που ανάγκασε την FIFA να την καθαιρέσει, σε συνδυασμό με την αδυναμία της προσωρινής διορισμένης διοίκησης να δώσει λύσεις στο Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, έκανε το έργο μας πολύ δύσκολο. Η οικονομική ασφυξία συνεχίστηκε, αφού τα έσοδα της Ένωσης είναι μικρά και η απαιτούμενη διαφορά καλύφθηκε με ταμειακή διευκόλυνση – δανεισμό, από τον Πρόεδρο. Για τον λόγο αυτό υπάρχει και μεγάλη απόκλιση, μεταξύ του προϋπολογισμού με τον απολογισμό.

Παρ’ όλα αυτά καταλάβαμε κάθε δυνατή προσπάθεια να ανταποκριθούμε στις δυσκολίες, με την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Στις δυσκολίες αυτές βέβαια προστίθενται και οι γνωστές και πάγιες των Κυκλάδων.

Στον αγωνιστικό τομέα προσπαθήσαμε να τηρήσουμε τον σχεδιασμό και σχεδόν τα καταφέραμε, αφού οι διοργανώσεις ολοκληρώθηκαν μέσα στο χρονοδιάγραμμα, με εξαίρεση δύο τελικές φάσεις πρωταθλημάτων υποδομής, που ολοκληρώθηκαν τον Ιούνιο. Αυτό οφείλεται αφ’ ενός στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης των αγώνων κατάταξης και αφ’ ετέρου στις τυπικές, αλλά απαραίτητες διαδικασίες χρηματοδότησης τους, από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, η οποία συμμετείχε στην συνδιοργάνωση και οι οποίες ολοκληρώθηκαν στις αρχές Ιουνίου.

Η Επιτροπή Διαιτησίας, με μεγάλη προσπάθεια μπόρεσε να φέρει σε πέρας το έργο του ορισμού Διαιτητών, αφού οι επιλογές της ήταν ιδιαίτερα περιορισμένες. Επίσης συνέχισε την προσπάθεια για μείωση των εξοδολογίων, χρησιμοποίηση κατά το δυνατόν το δυνατόν τους τοπικούς ανά νησί διαιτητές. Έτσι, ενώ ο σκοπός της μείωσης του ύψους των αξοδολογίων επετεύχθη, ορισμένες φορές ο ορισμός των Διαιτητών θα μπορούσε να είναι καλύτερος, αλλά και δαπανηρότερος, για να σωματεία. Η επιτροπή και πάλι λειτούργησε σχολές διαιτησίας, αν και υπήρξε πρόβλημα με τις εξετάσεις, λόγο αδυναμίας και κακής οργάνωσης της Ομοσπονδίας, ώστε να βγουν νέοι διαιτητές. Όσον αφορά τους αξιολογημένους διαιτητές μας, με συνεχείς παρεμβάσεις μας και κυρίως μετά την απομάκρυνση της αιρετής διοίκησης της ΕΠΟ, ορίσθηκαν σε αρκετούς αγώνες Εθνικών πρωταθλημάτων. Επί πλέον δύο διαιτητές μας συμμετείχαν σε αγώνες των μικτών ομάδων, ώστε να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό αγώνων και να έχουν δικαίωμα συμμετοχής σε εξετάσεις, για αξιολόγηση.

Η ΕΠΟ εντελώς αιφνιδιαστικά τροποποίησε την προκήρυξη των πρωταθλημάτων προεπιλογής Εθνικών ομάδων (Μικτών), υποβαθμίζοντας τα, αφού αυτά διεξήχθησαν σε ένα μόνο γύρο, γεγονός πρωτοφανές και ανεξήγητο. Παρ’ όλα αυτά οι Μικτές μας ομάδες, υπό τις δύσκολες συνθήκες (οικονομικά, προετοιμασία, ένας προπονητής κλπ), πραγματοποίησαν θαυμάσιες εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, κλέβοντας για άλλη μία φορά τις εντυπώσεις. Μεγάλη συμβολή σ’ αυτή την επιτυχία έχουν βέβαια οι ποδοσφαιριστές, ο Ενωσιακός προπονητής κ. Μοστράτος, η τεχνική επιτροπή, ο πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ., που στήριξαν οικονομικά αυτή την προσπάθεια. Επίσης, σχεδιάσαμε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης, που τα αποτελέσματά του ελπίζουμε να φανούν σύντομα.

Το Δ.Σ. συνεδρίασε λιγότερες φορές, από τις προβλεπόμενες, κυρίως λόγω οικονομικών δυσκολιών, αλλά και λόγο έλλειψης απαρτίας ορισμένων προγραμματισμένων συνεδριάσεων. Βέβαια το κενό προσπαθήσαμε να το καλύψουμε μέσω των τηλεφωνικών επαφών και συνεννοήσεων, των μελών του Δ.Σ. Επίσης, η απρόβλεπτη περίπτωση της ασθένειας του προέδρου, συνετέλεσε και αυτή στην αναβολή ενός αριθμού συνεδριάσεων. Όμως σε γενικές γραμμές κρίνουμε ότι επιτελέσαμε το έργο μας. Με συντονισμένες ενέργειες πετύχαμε την χρηματοδότηση αντικατάσταση του χλοοτάπητα και τριών πυλώνων φωτισμού, του Ενωσιακού μας γηπέδου, από το Υφυπουργείο Αθλητισμού και περιμένουμε από το Δήμο Σύρου-Ερμούπολης, που έχει την ευθύνη εκτέλεσης του έργου, να το ολοκληρώσει το ταχύτερο δυνατόν.

Τελειώνοντας τον διοικητικό απολογισμό μας θα θέλαμε να συγχαρούμε τα σωματεία μας για τη συμμετοχή τους στα πρωταθλήματα, κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και κυρίως οικονομικές. Ιδιαίτερη αναφορά αξίζουν στον πρωταθλητή Α’ κατηγορίας και κυπελλούχο Κυκλάδων Α.Ο. Σύρου, καθώς και για την άνοδό του στην Γ’ Εθνική, την πρωταθλήτρια ομάδα Β’ κατηγορίας ΠΑΣ Νάξου, καθώς και τους πρωταθλητές Κ-18 Α.Ο. Πάρου, Κ-16 Α.Ο. Μυκόνου, Κ-14 και Κ-12 ΠΑΣ Νάξου.

Επίσης, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε θερμά την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, με την οποία ξανασυνδιοργανώσαμε τις τελικές φάσεις των πρωταθλημάτων υποδομής, μετά την περσινή διακοπή και ιδιαίτερα τον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο και τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Λεονταρίτη, για την καταλυτική παρέμβαση τους, στην οικονομική ενίσχυση των διοργανώσεων».