Την 1η Ιουλίου στην Πάρο θα πραγματοποιηθεί η Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Κυκλάδων

Η πιο… κρίσιμη των τελευταίων ετών

Λίγες ημέρες πριν από την κρίσιμη Ετήσια Γενική Συνέλευση της ΕΠΣ Κυκλάδων, τα σωματεία αλλά και η ίδια η διοίκηση της Ένωσης καταστρώνουν τα… σχέδιά τους, αλλά και ετοιμάζουν τις προτάσεις τους για το μέλλον του Κυκλαδίτικου ποδοσφαίρου. Τα σωματεία θα κληθούν να αποφασίσουν τι πρωτάθλημα θέλουν. Αρχικά θα πρέπει να δουν και να κάνουν την αυτοκριτική για τις ίδιες τις αποφάσεις τους, που με την ενοποίηση των κατηγοριών, έφεραν ένα μεγάλο πισωγύρισμα και στην ίδια την… απαξίωση του αθλήματος. Μία χρονιά χωρίς ενδιαφέρον, ένα πρωτάθλημα που ελάχιστοι ήταν αυτοί που το παρακολούθησαν. Οι άδειες εξέδρες ήταν ένα μόνιμο σκηνικό στα περισσότερα φετινά παιχνίδια, καθώς κανείς δεν είχε τη διάθεση να δει κάτι τόσο υποβαθμισμένο. Δεν είναι δυνατόν όλες οι ομάδες να πληρώνουν το… μάρμαρο για τα… θέλω δύο ή τριών σωματείων. Ίσως να ήρθε και η ώρα να δουν οι ίδιες οι ομάδες τον λόγο ύπαρξής τους. Θέλουν να δώσουν χώρο και χρόνο στα νέα παιδιά. Θέλουν να κάνουν πρωταθλητισμό ή απλά για να υπάρχουν μόνο.

Το πρωτάθλημα των δύο κατηγοριών πρέπει να επανέλθει άμεσα, όμως για να συμβεί αυτό τα σωματεία θα πρέπει να αποφασίσουν ομόφωνα πως συμφωνούν σε μία τέτοια αλλαγή. Διαφορετικά η ίδια η Ένωση θα πρέπει να το περάσει με πλειοψηφία, με τη διαφορά όμως η αλλαγή θα ισχύσει από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα. Δηλαδή θα για ακόμη μία σεζόν θα υπάρχει αυτή η υποβάθμιση.

Υπάρχουν ομάδες που κάνουν πρωταθλητισμό και ομάδες που αγωνίζονται απλά για την συμμετοχή. Είναι άδικο για τις ομάδες που επενδύουν, προσπαθούν ακόμη βάζουν αρκετά χρήματα να παίζουν με ομάδες που το ημίχρονο το σκορ είναι 5-0 ή 6-0.

Για την αλλαγή του τρόπου διεξαγωγής του πρωταθλήματος ο ίδιος ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων Ρένος Φρέρης τόνισε πως θα επιδιώξει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της 1η Ιουλίου στην Πάρο, να περάσει άμεσα αν είναι αυτό εφικτό και οι δύο κατηγορίες να είναι σε ισχύει από το πρωτάθλημα της σεζόν 2018-19.

«Για μία ακόμη χρονιά θα προσπαθήσω να επαναφέρω τον θεσμό των δύο κατηγοριών. Κανονικά θα έπρεπε να είναι και τρεις, όμως δεν υπάρχει αυτή η πολυτέλεια ή το δυναμικό για να γίνει κάτι τέτοιο. Όπως έχει διαπιστωθεί οι ρυθμοί που κινούνται οι ομάδες είναι διαφορετικοί. Οπότε δεν είναι σωστό και δίκαιο, αλλά και ανταγωνιστικό να παίζουν όλοι με όλους κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες. Κάθε ομάδα έχει διαφορετικούς σκοπούς και άλλες προοπτικές. Θα προσπαθήσουμε να περάσουμε την αλλαγή αυτή, ώστε από την επόμενη χρονιά να ισχύσει το Α’ και Β’ κατηγορία, αν αυτό δεν είναι εφικτό γιατί για να συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρχει Ομοφωνία, θα έχει ισχύει από τη σεζόν 2019-20. Αν ανατρέξουμε τη σεζόν που ήταν δύο κατηγορίες, θα δούμε πως το πρωτάθλημα λειτούργησε πολύ καλά, ήταν ανταγωνιστικό και μάλιστα υπήρχε τεράστιο ενδιαφέρον. Στα παιχνίδια υπήρχε ένας σκοπός. Αυτός δεν είναι άλλος από τη νίκη και τη διεκδίκηση του τίτλου. Αυτό που ζήσαμε φέτος, μπορεί να είχε λιγότερα έξοδα για τις ομάδες που έπαιξαν στο ανδρικό πρωτάθλημα, έφερε μία κατάσταση με τον πρώτο όμιλο να έχει ολοκληρωθεί από τον Ιανουάριο, ο δεύτερος όμιλος ήταν μία μεγάλη ταλαιπωρία για όλους και τα ίδια τα σωματεία. Στον όμιλο αυτόν είχαμε γηπεδικά προβλήματα καθώς υπήρχε η Κύθνος που έκαναν μεγάλη προσπάθεια για να παίξουν όμως κάθε αγωνιστική προσπαθούσαμε να βρούμε γήπεδο για να αγωνισθούν. Όλα αυτά τα… πλήρωσαν οι ομάδες της Πάρου έπρεπε να μετακινηθούν σε διάφορα νησιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Επίσης είχαμε την ξαφνική διακοπή των δρομολογίων του Άρτεμης, όπου δεν έγινε η αντικατάστασή του και πήγε πίσω ο όμιλος 5 αγωνιστικές, είχαμε επίσης τρία απαγορευτικά και δύο απεργίες και όλα αυτά μας πήγαν πίσω δέκα (10) ολόκληρες εβδομάδες. Αυτό όπως γίνεται αντιληπτό έκανε τη κατάσταση δύσκολη, καθώς οι ομάδες του πρώτου ομίλου περίμεναν πόσο καιρό για να τελειώσει οι αγωνιστικές υποχρεώσεις του δευτέρου. Είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε να επαναληφθεί, όποια απόφαση και να παρθεί στην Ετήσια Γενική Συνέλευση. Θα υπάρξει ένα διαφορετικός σχεδιασμός, ώστε να μην έχουμε τα ίδια φαινόμενα. Αν επανέλθει το πρωτάθλημα των δύο κατηγοριών, σίγουρα θα είναι διαφορετικά τα πράγματα, καθώς θα υπάρχει η ανταγωνιστική Α’ κατηγορία που θα περιλαμβάνεται από οκτώ (8) με δέκα (10) σωματεία. Τον αριθμό αυτόν τον αναφέρω βάση της δυναμικής και το ενδιαφέρον που δείχνουν οι ίδιες οι ομάδες. Από εκεί και πέρα στην Β’ κατηγορία μπορούν να γίνουν δύο (2) ή ακόμη και τρεις (3) όμιλοι ώστε να εξυπηρετηθούν οι ομάδες βάση τα γεωγραφικά τους κριτήρια. Στην κατηγορία αυτή περισσότερη σημασία έχει η συμμετοχή, παρά ο πρωταθλητισμός. Σ’ αυτό που και πάλι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε είναι στα δρομολόγια των πλοίων, καθώς κανείς δεν γνωρίζει πως θα είναι την χειμερινή περίοδο».

Όπως αναφέρουμε και παραπάνω για να αλλάξει ο τρόπος διεξαγωγής του πρωταθλήματος θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση των σωματείων. Διαφορετικά δεν μπορεί να περάσει οποιαδήποτε αλλαγή.

«Για να αλλάξει από την επόμενη αγωνιστική σεζόν, γιατί οι αποφάσεις έχουν ισχύει για το μεθεπόμενο πρωτάθλημα. Τώρα, για να μπορεί να γίνει αλλαγή από το επόμενο θα πρέπει να υπάρξει ομόφωνη απόφαση. Χρειάζεται και τα 22 σωματεία που συμμετείχαν πέρσι στο πρωτάθλημα να ψηφίσουν ομόφωνα την αλλαγή. Αν συμβεί κάτι τέτοιο θα πρέπει στη συνέχεια να γίνει ο διαχωρισμός των κατηγοριών. Δεν νομίζω ομάδες που δεν τους ενδιαφέρει ο πρωταθλητισμός να θελήσουν να παίξουν στην Α΄ κατηγορία.  Αν πάλι μία ομάδα δεν συμφωνήσει θα πρέπει να ακολουθήσουμε αυτά που ισχύουν, αλλά και θα θέσουμε θέμα αλλαγής των κατηγοριών. Τότε θα χρειάζεται μόνο η πλειοψηφία των ομάδων, με τη διαφορά ότι θα πάμε για τη σεζόν 2019-20», αυτά είπε στη συνέχεια ο κ. Φρέρης για την αλλαγή των κατηγοριών και με ποιον τρόπο μπορεί να υπάρξουν δύο κατηγοριών από το επόμενο πρωτάθλημα.

 

Διάφορες σκέψεις αν δεν περάσει η… αλλαγή

Το πόσο σημαντικό είναι για το ίδιο το άθλημα, το είδαμε καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Όμως θα πρέπει να υπάρχει και το… εναλλακτικό σχέδιο σε περίπτωση που βρεθούν ομάδες που δεν θα θελήσουν να αλλάξει ο τρόπο του πρωταθλήματος. Βέβαια να θυμίσουμε στο σημείο αυτό πως ότι συνέβη πέρσι προήλθε από την… πίεση τριών ομάδων. Αυτό βέβαια έφερε μεγάλο πισωγύρισμα στην ήδη καλή εικόνα της Α’ κατηγορίας Κυκλάδων. Εδώ θα πρέπει να σημειωθεί πως αν στις ομάδες υπήρχε μεγαλύτερος χώρος στα ανερχόμενα ταλέντα, ίσως να υπήρχε κάποια επιείκεια κυρίως από τους φιλάθλους. Όμως από την στιγμή που δεν διαπιστώθηκε κάτι τέτοιο, το πρωτάθλημα θα πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστικό και πιο ενδιαφέρον. Δεν γίνεται ο κόσμος να είναι περισσότερα στους αγώνες των τμημάτων υποδομής. Τώρα για τις σκέψεις που υπάρχουν από πλευράς Ένωσης, αν δεν περάσει η πρόταση της επιστροφής στις δύο κατηγορίες ο κ. Φρέρης είπε: «Οι ομάδες έχουν διορία να μας καταθέσουν τις προτάσεις τους έως και την ερχόμενη Τετάρτη. Η μία σκέψη είναι να πάμε σε δύο ομίλους που θα είναι πιο δυνατοί, όμως θα εξακολουθήσουν τα πρωταθλήματα με τις ομάδες των Δυτικών Κυκλάδων που προς τιμήν τους κάνουν τα πάντα για να αγωνισθούν και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να τους κόψει τη μπάλα. Επίσης, υπάρχει και σκέψη να γίνουν αντί για τρεις όμιλοι να γίνουν τέσσερις με περισσότερους γύρους ώστε να υπάρχουν περισσότερα παιχνίδια.  Στη συνέχεια ο πρώτος κάθε ομίλου να παίξουν σε αγώνες μπαράζ για τη διεκδίκηση του πρωταθλήματος. Όλα αυτά για να υπάρξει ροή στο πρωτάθλημα και οι ομάδες να μην σταματήσουν πάλι να αγωνίζονται από τον Γενάρη. Όλα θα εξαρτηθούν αν θα γίνουν η μία ή δύο κατηγορίες. Αν παραμείνουμε στη μία (1), θα κοιτάξουμε να δούμε πως οι ομάδες θα δώσουν περισσότερα παιχνίδια. Από εκεί και πέρα αν δεν αλλάξει κάτι και συνεχίσουμε στην μία κατηγορία και η αλλαγή γίνει από το μεθεπόμενο πρωτάθλημα, τότε θα πρέπει να μπουν κριτήρια για τις ομάδες που θα απαρτίζουν την Α’ κατηγορία. Η αλλαγή είναι… μονόδρομος, καθώς έχουμε καταφέρει στα τμήματα υποδομής να υπάρχει τόσο μεγάλη ανάπτυξη και ταυτόχρονα μην έχουμε κάποια ισχυρή κατηγορία. Οι ομάδες και οι ακαδημίες έχουν ρίξει μεγάλο ενδιαφέρον στα τμήματα υποδομής κάτι που έχει ξεκινήσει να φαίνεται με τα παιδιά που βγαίνουν. Ο κόσμος από την πλευρά του στις τελικές φάσεις στήριξε την προσπάθεια των παιδιών και είδαμε πως είχε πολύ κόσμος στα final four».

Η διάκριση των νέων της ΕΠΣ Κυκλάδων έφερε… χαμόγελα

Όπως αναφέρθηκε παραπάνω οι ομάδες και οι ακαδημίες έχουν αναπτυχθεί πάρα πολύ τα τελευταία χρόνια κι αυτό είχε σαν αποτέλεσμα οι νέοι της ΕΠΣ Κυκλάδων, μετά από συντονισμένες ενέργειες να φτάσουν έως και την τρίτη (3η) θέση του Πανελληνίου πρωταθλήματος. Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Κυκλάδων αναφέρθηκε για την επιτυχία αυτή, αλλά και για το πόσο καλή δουλειά γίνεται στις ίδιες τις ομάδες και ακαδημίες του νομού. «Όλα αυτά ήρθαν μετά από μία συλλογική προσπάθεια. Τα παιδιά κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, αλλά και τα ίδια τα σωματεία κάνουν πολύ καλή δουλειά. Οι γονείς των παιδιών από την πλευρά τους τα στήριξαν και ήταν σε όλα τα ματς κοντά τους. Με την επιτυχία αυτή δείξαμε σε όλον τον κόσμο πως και εδώ στις Κυκλάδες παίζουμε ποδόσφαιρο. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε ότι τα πάντα ξεκινούν απ’ αυτές τις κατηγορίες. Πρέπει να γίνεται σωστή δουλειά και συντονισμένη προσπάθεια ώστε να έρθει κάποια στιγμή που οι ομάδες θα στηριχθούν στα ίδια τους τα παιδιά. Ακόμη και η κ-14 έφτασε πολύ κοντά στην πρόκριση, αφού αυτή χάθηκε για ένα γκολ».

                                   

Προχωρά το γήπεδο της Ερμούπολης – ΕΠΣ Κυκλάδων

Ένα έργα το οποίο έχει καθυστερήσει χαρακτηριστικά, αφού έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί και να είναι προς χρήσει από τα σωματεία. Η κακή κατάσταση στην οποία βρίσκεται τα τελευταία χρόνια ανάγκασε τις ομάδες να μετακομίσουν στο γήπεδο της Άνω Σύρου, με αποτέλεσμα να είναι μεγάλος ο όγκος των προπονήσεων και να επιβαρύνεται κι αυτό σε καθημερινή βάση. Όπως έχουμε δει τις τελευταίες εβδομάδες οι διαδικασίες για την βελτίωση των συνθηκών του γηπέδου της Ερμούπολης – ΕΠΣ Κυκλάδων ξεκόλλησαν και ο εργολάβος έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες. Σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο κ. Φρέρης, ο εργολάβος έχει κάνει ήδη την παραγγελία του συνθετικού χλοοτάπητα, αλλά και των τριών (3) φωτιστικών πυλώνων που θα αντικατασταθούν. «Έχει υπογραφεί η σύμβαση για τις εργασίες που θα γίνουν στο γήπεδο και τώρα είμαστε στη φάση της αποξήλωσης των παλαιών  πυλώνων που ήταν προς την πλευρά της ΔΕΗ. Έχει παραγγελθεί ο χλοοτάπητας και ευελπιστούμε πως μέσα στο καλοκαίρι θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες και τον Σεπτέμβρη να μιλάμε για ένα σύγχρονο γήπεδο με όλες τις ανέσεις. Το νησί και οι ομάδες έχουν ταλαιπωρηθεί και πλέον θα πρέπει να δοθεί περισσότερος χώρος και χρόνος στα σωματεία. Θέλω να προσθέσω στο σημείο αυτό πως ήδη έχει γίνει αίτημα από την Ένωση μέσω του Δήμου προς το Υπουργείο Αθλητισμού, την έκπτωση που έδωσε ο Ανάδοχος να μην επιστραφούν στο Υπουργείο και πάει… χαμένη, να δοθούν στο γήπεδο και να αντικατασταθούν και οι άλλοι τρεις πυλώνες.  Ακόμη θέλουμε να αντικατασταθεί και ο χλοοτάπητας του βοηθητικού γηπέδου, όπου κι αυτό θα δώσει κάποιες ανάσες στα σωματεία. Τέλος, θέλουμε να βρούμε τους πόρους ώστε να βελτιωθεί και ο περιβάλλοντας χώρος του γηπέδου ώστε όλες οι συνθήκες να είναι ποιο ανθρώπινες».