Αλλαγές και… εργόσημο σε διαιτητές και παρατηρητές

  • Παρασκευή, 20 Ιουλίου, 2018 - 06:09
  • /   Eνημέρωση: 20 Ιουλ. 2018 - 17:00
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Με αρκετές τροποποιήσεις θα ξεκινήσουν τα πρωταθλήματα σε όλη την Ελλάδα, καθώς οι διαιτητές, οι βοηθοί τους, αλλά και οι παρατηρητές διαιτησίας που αμείβονται, σύμφωνα με το νέο νομοσχέδιο για την τοπική αυτοδιοίκηση «Κλεισθένης» θα «πληρώνουν» εργόσημο.

Αυτό που απομένει είναι να διευκρινιστεί το ποσό με το οποίο θα επιβαρυνθούν και οι διαιτητές για τις υπηρεσίες που παρέχουν στους αγώνες τόσο σε Εθνικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

Πέραν των εργασιών και υπηρεσιών για τις οποίες ήδη προβλέπεται καταβολή της αμοιβής και ασφάλιση των εργαζομένων με το εργόσημο, εντάσσεται στην εφαρμογή του εργοσήμου, ως τρόπο καταβολής της αμοιβής και ασφάλισης, και το απασχολούμενο προσωπικό από Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε. και λοιπά νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, κερδοσκοπικά ή μη, αποκλειστικά και μόνο κατά τη διεξαγωγή αθλητικών αγώνων στα γήπεδα παντός είδους αθλητικών αγώνων, αμειβόμενο με την ώρα, την ημέρα, σε τακτά ή μη χρονικά διαστήματα.

 Στο ανωτέρω προσωπικό περιλαμβάνονται οι ακόλουθες κατηγορίες εργαζομένων:

 1. Το προσωπικό ασφάλειας και περιφρούρησης των αθλητικών αγώνων.

 2. Το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες συντήρησης των αθλητικών εγκαταστάσεων, όπως φροντίδα/πότισμα χλοοτάπητα, συντήρηση γραμμών αγωνιστικού χώρου, λειτουργία φωτεινών πινάκων βαθμολογίας, κ.λ.π..

 3. Το προσωπικό διοικητικής και λειτουργικής υποστήριξης αθλητικών αγώνων, όπως: ταμίες εκδοτηρίων εισιτηρίων, προσωπικό υποδοχής και φιλοξενίας θεατών, ελεγκτές εισιτηρίων, θυρωροί, κ.λ.π..

 4. Το προσωπικό εξυπηρέτησης φιλάθλων, όπως ταξιθέτες, κ.λ.π..

5. Το προσωπικό υποστήριξης της Γραμματείας Αγώνων (αφορά τους αθλητικούς αγώνες στους οποίους προβλέπεται Γραμματεία Αγώνων, π.χ. αγώνες καλαθοσφαίρισης, πετοσφαίρισης, κ.λ.π.).

 6. Οι παρατηρητές Αγώνων.

 7. Οι κριτές Αγώνων (αφορά τους αθλητικούς αγώνες στους οποίους προβλέπονται Κριτές Αγώνων, π.χ. αγώνες στίβου).

 8. Οι μεταφραστές αλλοδαπών αθλητών και τεχνικού επιτελείου (προπονητές, γυμναστές, κ.λ.π.).

 9. Το προσωπικό που απασχολείται στην εκφώνηση και τη μουσική επιμέλεια των αθλητικών διοργανώσεων.

 10. Οι τραυματιοφορείς.

 11. Το προσωπικό που παρέχει υπηρεσίες στάθμευσης αυτοκινήτων: αφορά τα γήπεδα/στάδια που διαθέτουν χώρο στάθμευσης αυτοκινήτων, η εκμετάλλευση του οποίου δεν έχει εκχωρηθεί/μισθωθεί σε άλλους φορείς ή ιδιώτες.

 Επισημαίνεται ότι, οι ανωτέρω κατηγορίες εργαζομένων εντάσσονται στην ασφάλιση μέσω εργοσήμου μόνο εφόσον: απασχολούνται από νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού αποκλειστικά κατά τη διάρκεια διεξαγωγής των αθλητικών αγώνων, δεν συνδέονται με άλλη σχέση εργασίας με τους εργοδότες - νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού και δεν υπάγονται στην ασφάλιση άλλου

φορέα κύριας ασφάλισης για την αυτή απασχόληση.

 Στο εργόσημο δεν εντάσσεται:

 α. το προσωπικό των Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε. και λοιπών νομικών προσώπων επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, κερδοσκοπικών ή μη, που εργάζεται στα ανωτέρω νομικά πρόσωπα και πέραν της διάρκειας διεξαγωγής των αθλητικών αγώνων είτε με σχέση εξαρτημένης εργασίας είτε με σύμβαση μίσθωσης έργου (πρόκειται για το υπαλληλικό προσωπικό των νομικών αυτών προσώπων επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού),

 β. το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό των αγώνων, οι διαιτητές, βοηθοί διαιτητές και παρατηρητές διαιτησίας των αγώνων, καθώς και το προσωπικό των αθλητικών χώρων, γηπέδων και σταδίων, οι οποίοι δεν αποτελούν προσωπικό απασχολούμενο από τις Π.Α.Ε., Κ.Α.Ε. και λοιπά νομικά πρόσωπα επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού, και

 γ. τα πρόσωπα που ασκούν δραστηριότητα υπακτέα στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλου φορέα κύριας ασφάλισης για την αυτή απασχόληση, όπως για παράδειγμα φυσιοθεραπευτής ή μεταφραστής που έχει ατομική επιχείρηση, έχει κάνει έναρξη επιτηδεύματος στην αρμόδια ΔΟΥ και υπάγεται στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ.