Ο Φοίνικας έχασε με 3-1 σετ (25-17, 19-25, 25-18, 25-22) από τον ΠΑΟΚ στην Θεσσαλονίκη και πλέον...

Κινδυνεύει να μείνει εκτός τετράδας

* Μόνο νίκες στα τελευταία δύο παιχνίδια θέλει ο Φοίνικας για να ελπίζει * Σε κακή μέρα για ακόμη μια φορά οι ξένοι του Φοίνικα που δείχνουν ότι δεν μπορούν να βοηθήσουν την ομάδα

Ο Φοίνικας παρουσίασε το γνωστό κακό του πρόσωπο στο πολύ κρίσιμο παιχνίδι με τον ΠΑΟΚ και έχασε με 3-1 σετ (25-17, 19-25, 25-18, 25-22), στη Θεσσαλονίκη και πλέον μπήκε σε περιπέτειες.

Οι δύο συνεχόμενες ήττες (ΠΑΟΚ εκτός και Ολυμπιακό εντός), σε συνδυασμό και με το χαμένο βαθμό με τον Ηρακλή στη Σύρο (είχε επικρατήσει ο Φοίνικας με 3-2 σετ), έβαλαν σε “μπελάδες” την ομάδα του Χρήστου Πάτρα, αφού πλέον ισοβαθμεί στην τέταρτη θέση με τους Θεσσαλονικείς και κινδυνεύει να μείνει εκτός τετράδας. Μην ξεχνάμε ότι ο ΠΑΟΚ έχει το πλεονέκτημα σε περίπτωση ισοβαθμίας αφού μετρά δύο νίκες απέναντι στο Φοίνικα, καθώς είχε επικρατήσει και στη Σύρο.

Οι Συριανοί “ανέστησαν” τον ΠΑΟΚ, αφού οι ομάδα του Στέλιου Καζάζη μετρούσε τέσσερις συνεχόμενες ήττες – σε όλες τις διοργανώσεις - και τους έβαλε ξανά μέσα στο κόλπο της διεκδίκησης μιας θέσης στην τετράδα. Το “Πειρατικό” ουσιαστικά έχασε μόνο του, αφού τα 29 λάθη που έκανε συνολικά στο παιχνίδι - όπου τα περισσότερα ήταν σε κρίσιμα σημεία των σετ – και με τις πολλές χαμένες κόντρα επιθέσεις που πέταξε στα “σκουπίδια”, έδωσε την ευκαιρία στον ΠΑΟΚ όχι μόνο να διεκδικήσει, αλλά και να πάρει στο τέλος τη νίκη - “χρυσάφι”.

Οι Συριανοί για ακόμη ένα παιχνίδι είχαν τεράστιο πρόβλημα στην υποδοχή, όπου αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να μην βγουν οι σωστές πρώτες μπάλες και να φέρνουν σε δύσκολη θέση τον Κουρνέτα, που κι αυτός είχε ένα άσχημο απόγευμα. Ακόμη, οι ξένοι που αντικατέστησαν τις “κακές” πρώτες επιλογές, δείχνουν συνεχώς ότι είναι ανέτοιμοι να βοηθήσουν τον Φοίνικα. Η ομάδα του Χρήστου Πάτρα δεν έχει κανέναν παίκτη ανάγκη στα παιχνίδια με τον Μίλωνα, την Κηφισιά ή ακόμη και με τον Παναθηναϊκό. Τους έχει ανάγκη με τον Ολυμπιακό, τον ΠΑΟΚ, τον Παμβοχαϊκός, ακόμη και με τον Εθνικό Αλεξανδρούπολης. Σ' αυτά τα παιχνίδι έδειξαν ότι είναι “λίγοι” ή δεν είναι έτοιμοι. Έτσι, σε ακόμη ένα παιχνίδι ο Βραζιλιάνος Πρέδρο Ντορνέλας και ο Τόνι Κοβάσεβιτς δεν βοήθησαν τον Φοίνικα όσο θα έπρεπε, κι αυτό έχει σαν αποτέλεσμα οι Συριανοί να κινδυνεύουν να μείνουν εκτός τετράδας.

Από την άλλη ο ΠΑΟΚ που ήξερε ότι αν χάσει, έχανε τις όποιες ελπίδες για είσοδο στην τετράδα, απλά έκανε το παιχνίδι του, εκμεταλλεύτηκε με τον καλύτερο τρόπο τα λάθη των αντιπάλων του και οι παίκτες του Στέλου Καζάζη είχαν καλή υποδοχή, σωστές άμυνες και έξυπνες επιλογές στην επίθεση.

Τέλος, ο Φοίνικας θα πρέπει στα τελευταία δύο παιχνίδια που απομένουν να κάνει δύο καθαρές νίκες, με τη Λαμία στη Σύρο και με τον Παμβοχαϊκό στο Βραχάτι.

Τα σετ

Μπήκε δυνατά... δεν είχε όμως συνέχεια

Ο Φοίνικας Σύρου μπήκε φουριόζος στο παρκέ αλλά πολύ γρήγορα οι παίκτες του Στέλιου Καζάζη επέβαλλαν το ρυθμό τους και με όπλο το μπλοκ έκοψαν την φόρα της νησιώτικης ομάδας. Με περισσότερες λύσεις στην επίθεση και τους ασπρόμαυρους να κατεβάζουν τα ρολά στους παίκτες του Φοίνικα ο Δικέφαλος προηγήθηκε με 8-5. Με άσο ο Αρμενάκης έκανε το 9-5 για να ακολουθήσει νέο μπλοκ των Χατζηηλιάδη, Παντακίδη στον Λάππα για το 10-6. Ο Κοβάσεβιτς μείωσε σε 11-8 αλλά πολύ γρήγορα ο Χατζηηλιάδης έκανε το 12-8. Με δύο σερί μπλοκ από τους Κανέλλο και Αρμενάκη στον Ντορνέλας και στον Κοβάσεβιτς ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 14-9 και με επίθεση του Χατζηηλιάδη έγινε το 15-10. Με πίεση από τη γραμμή του σερβίς, καλό μπλοκ και λύσεις στην επίθεση ο Δικέφαλος διατήρησε τη διαφορά αναγκάζοντας τους φιλοξενούμενους να κάνουν λάθη. Ο Ντο Σάντος έκανε το 19-15 και ο Κανέλλος το 20-16. Ο Χατζηηλιάδης έκανε το 24-16 , ο Τακουρίδης με μπλοκ στον Αρμενάκη μείωσε σε 24-17 αλλά ο Κανέλλος έβαλε τη σφραγίδα του στο σετ διαμορφώνοντας το 25-17.

Έπαιξε σαν... Φοίνικας

Ο Φοίνικας μπήκε αποφασισμένος στο δεύτερο σετ και πήρε από την αρχή ένα μικρό προβάδισμα με τον ΠΑΟΚ όμως να φέρνει γρήγορα το σετ στα μέτρα του για το 5-5 και το 6-6. Με τον Ντορνέλας να χαλάει την υποδοχή των γηπεδούχων και να διαμορφώνει με άσο το 6-7 και ο Τακουρίδης το 6-8 μετά από λάθος υποδοχή. Το μπλοκ των Πλίκα, Κανέλλου στον Λάππα έβγαλε τον Ντορνέλας από τη γραμμή του σερβίς και μείωσε για τον ΠΑΟΚ για το 7-8. Από εκείνο το σημείο και μετά οι δύο ομάδες πήγαιναν πόντο - πόντο μέχρι το 11-11. Με δύο σερί επιθέσεις του Φοίνικα και έναν άσο από τον Κουρνέτα, ο Φοίνικας ξέφυγε για πρώτη φορά στο ματς με 11-14 και πραγματοποιώντας συνολικά ένα σερί 6-0 οι φιλοξενούμενοι ξέφυγαν με 11-17. Βλέποντας την ομάδα του να αντιμετωπίζει προβλήματα στην υποδοχή ο Στέλιος Καζάζης πέρασε στη θέση του Χατζηηλιάδη τον Μαυροβουνιώτη.

Ο Αρμενάκης με επίθεση μείωσε σε 12-7 και ο Κανέλλος με άσο μείωσε σε 13-17 και με νέο μπλοκ του Αρμενάκη στον Ντορνέλας σε 14-17. Με μπλοκ ο Λάππας σταμάτησε τον Αρμενάκη για το 16-20 και στη συνέχεια ο Τακουρίδης με μπλοκ στο Ντο Σάντος έκανε τα 16-21. Ο Χατζηηλιάδης επέστρεψε στη θέση του Μαυροβουνιώτη και ο Αμπουίλα μπήκε αλλαγή στη θέση του Πλίκα. Με καλό μπλοκ ο ΠΑΟΚ έτρεξε ένα σερί 3-0 μειώνοντας σ 19-23 αλλά ο Τακουρίδης διαμόρφωσε το 19-25.

Το ίδιο γνωστό κακό πρόσωπο

Αρκετά ισορροπημένο ήταν το ξεκίνημα του τρίτου σετ με τις δύο ομάδες να πηγαίνουν χέρι -χέρι στο σκορ μέχρι και το 4-4. Λάθος σερβίς του Ντορνέλας και άσος του Παντακίδη έστειλαν τον ΠΑΟΚ προηγούμενο στο πρώτο τεχνικό ταιμ άουτ με 8-6. Με τους ασπρόμαυρους να εκμεταλλεύονται τα λάθη του Φοίνικα ο ΠΑΟΚ προηγήθηκε με 12-9 και με επίθεση του Παντακίδη 13-10. Με όπλο το μπλοκ ο Φοίνικας έφερε το σετ στα ίσια στο14-14 αλλά λάθος σερβίς του Ντορνέλας και δύο σερί επιθέσεις του Ντο Σάντος έγινε το 17-14. Με δύο επιθέσεις του Τακουρίδη και μία του Κοβάσεβιτς η ομάδα του Χρήστου Πάτρα έτρεξε ένα σερί 0-3 και ισοφάρισε σε 17-17. Ο Ντο Σάντος έκανε το 18-17 και 19-17 δίνοντας αέρα δύο πόντων στο Δικέφαλο. Ο Τακουρίδης μείωσε σε 19-18. Με τον Ντο Σάντος να πυροβολεί από τη γραμμή του σερβίς και να χαλάει την υποδοχή του Φοίνικα ο ΠΑΟΚ έτρεξε ένα σερί 6-0 με τον Ντο Σάντος να κάνει με άσο το 24-18 και με υπέρβαση του Ντορνέλας να γίνεται το 25-18 για το 2-1.

Λογική εξέλιξη

Με τη ψυχολογία ανεβασμένη και έχοντας ανεβάσει κατακόρυφα την απόδοση του σε όλους τους τομείς ο ΠΑΟΚ μπήκε φουριόζος στο παρκέ και προηγήθηκε με 7-3. Με ρίσκο από τη γραμμή του σερβίς και τους ασπρόμαυρους να έχουν ποιοτική υποδοχή και αρκετές λύσεις στην επίθεση ο Δικέφαλος διατηρούσε τη διαφορά μέχρι και τα 16-12. Νέο λάθος από πλευράς των φιλοξενουμένων διαμόρφωσε το 18-14. Ο Κοβάσεβιτς με επίθεση μείωσε σε 18-15, για να ακολουθήσει άουτ επίθεση του Ντο Σάντος για το 18-16 και με μπλοκ στον ίδιο παίκτη το 18-17 αναγκάζοντας τον Στέλιο Καζάζη να ζητήσει τάιμ άουτ για να ξεμπλοκάρει τους παίκτες του. Ο Ντορνέλας μείωσε με επίθεση σε 19-18 αλλά η απάντηση του Αρμενάκη ήταν άμεση για το 20-18. Νέο κερδισμένο μπλοκ άουτ του ίδιου παίκτη μετά και την καλή άμυνα του Πλίκα έγινε το 21-18. Με άουτ επίθεση του Ντορνέλας έγινε το 22-18 και λάθος του Κοβάσεβιτς το 23-19, δίνοντας σοβαρό προβάδισμα στη γηπεδούχο ομάδα. Πλίκας και Παντακίδης σταμάτησαν στο μπλοκ τον Λάππα για το 24-19 με τον Αρμενάκη να χάνει το σερβίς για το 24-20. Άσος του Θάνου έκανε το 24-21 και ο Φοίνικας μείωσε σε 24-22. Ο Χατζηηλιάδης όμως ήταν αυτός που τελείωσε το σετ με 25-22 οδηγώντας τον ΠΑΟΚ στη νίκη με 3-1.

“Δεν έχουμε καταχωρίσει κάτι”

Ο Στέλιος Καζάζης είπε: “Η ήττα από το Αιγίνιο μας πόνεσε και δεν επανήλθαμε. Σιγά, σιγά γυρίσαμε την ψυχολογία μας και με τη δουλειά τα παιδιά γύρισαν. Με όπλο το μπλοκ πήραμε τη νίκη. Πηγαίνουμε παιχνίδι με παιχνίδι. Δεν έχουμε κατοχυρώσει κάτι. Χρειάζεται προσοχή ο Μίλωνας”.

Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και να παλέψουμε μέχρι τέλους

Ο προπονητής του Φοίνικα Σύρου Χρήστος Πάτρας είπε: “Δεν τελειώσαμε τις κόντρα μπάλες, ο Ντορνέλας δεν βρέθηκε σε καλή μέρα και δε μπορέσαμε να πάρουμε τους πόντους που θέλαμε. Μας στοίχισε το χαμηλό ποσοστό στην επίθεση. Ο ΠΑΟΚ είχε πολύ καλό μπλοκ - άμυνα. Είμαστε πλέον σε δύσκολη θέση. Έχουμε υπέρ πάντων αγώνα για την πρόκριση. Πρέπει να νικήσουμε στο Βραχάτι. Πρέπει να μείνουμε ήρεμοι και να παλέψουμε μέχρι τέλους”.

Ο ακραίος του ΠΑΟΚ Δημήτρης Χατζηηλιάδης είπε: “Σπάσαμε την κακοδαιμονία και πήραμε ένα κρίσιμο τρίποντο. Θέλαμε πάση θυσία αυτή τη νίκη και τα καταφέραμε. Κάναμε πολύ καλή εμφάνιση και μπήκαμε πάλι δυνατά για την 4αδα. Παίξαμε καλά σε μπλοκ - άμυνα και κάναμε τη διαφορά”.

Ο πασαδόρος του Φοίνικα Βασίλης Κουρνέτας δήλωσε στη NOVA: “Τίποτα δεν λειτούργησε σωστά στην ομάδα μας. Στο σερβίς δεν δυσκολέψαμε τον ΠΑΟΚ ο οποίος έκανε το παιχνίδι του πιο εύκολα. Αν θέλουμε να μπούμε στην 4αδα πρέπει να συνέλθουμε γρήγορα. Και να μπούμε στην 4αδα με τέτοια εμφάνιση δεν έχουμε τύχη. Έτσι όπως ήρθαν τα πράγματα πρέπει να νικήσουμε τη Λαμία και τον Παμβοχαϊκό για να περάσουμε στην 4αδα”.

ΠΑΟΚ – ΦΟΙΝΙΚΑΣ 3-1

Τα σετ: 25-17, 19-25, 25-18, 25-22

Διαιτητές: Θεμελής, Παπαδογούλας

ΠΑΟΚ (Καζάζης Στ.): Παντακίδης 14 (8/10, 4 μπλοκ, 1 άσσος), Πλίκας 5 (2/2, 2 μπλοκ, 1 άσσος), Χατζηηλιάδης 12 (11/20, 1 μπλοκ, 538% υπ.), Κανέλλος 10 (8/16, 1 μπλοκ, 1 άσσος), Αρμενάκης 10 (6/17, 3 μπλοκ, 1 άσσος), Ντος Σάντος 16 (12/32, 2 μπλοκ, 1 άσσος, 77% υπ.) / Παπαδημητρίου (λ.-63% υπ. - 53% άριστες) / Στεφανίδης, Μαυροβουνιώτης 1 (1 μπλοκ), Αμπουίλα.

ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (Πάτρας): Σουλτανόπουλος 5 (5/8), Κουρνέτας 4 (3/4, 1 άσσος), Ντορνέλας 12 (9/38, 2 μπλοκ, 1 άσσος), Κοβάσεβιτς 12 (11/19, 1 μπλοκ, 63% υπ.), Τακουρίδης 13 (8/11, 4 μπλοκ, 1 άσσος), Λάππας 13 (11/27, 2 μπλοκ, 64% υπ.) / Γκαράς (λ. - 84% υπ., 60% άριστες), Αρβανίτης, Θάνος 5 (1/2, 3 μπλοκ, 1 άσσος) ,Νικηφορίδης, Ίλιτς.

Οι πόντοι του ΠΑΟΚ προήλθαν: 5 άσσοι, 47 επιθέσεις, 15 μπλοκ, 25 λάθη αντιπάλων και του Φοίνικα: 4 άσσοι, 48 επιθέσεις, 12 μπλοκ, 20 λάθη αντιπάλων.