Ο προπονητής του Μέγα Αλέξανδρου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για τα μπαράζ ανόδου που πραγματοποιήθηκαν στην Λήμνο, αλλά και την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κυκλάδων

“Πήγαμε να τιμήσουμε τον Νίκο Σαμαρά”

O Μέγας Αλέξανδρος όπως είναι γνωστό πήρε μέρος στα μπαράζ ανόδου στην Α2 Εθνική κατηγορία, έπειτα την κατάκτηση του πρωταθλήματος Κυκλάδων. Η Συριανή ομάδα για να φτάσει στην κατάκτηση του τίτλου χρειάστηκε να δώσει μόλις τρία παιχνίδια, αφού στο πρωτάθλημα είχαν δηλώσει τέσσερις ομάδες κι απ' αυτές στο τέλος Οκτωβρίου έμειναν μόνο οι τρεις. Έτσι, μετά το τρία στα τρία αναδείχθηκε πρωταθλητής o Μέγας Αλέξανδρος και ταξίδεψε στη Λήμνο για την τελική φάση. Η αποστολή της ομάδας της Σύρου μόνο εύκολη δεν ήταν, αφού είχε να αντιμετωπίσει πιο έτοιμες και πιο δυνατές ομάδες. Την πρώτη ημέρα των αγώνων ο Μέγας Αλέξανδρος επικράτησε με 3-1 σετ της Ροδίων Άθλεσις και στη συνέχεια γνώρισε ισάριθμες ήττες με το ίδιος σκορ από τον Παγχιακό και τη Λήμνο.

Οι Συριανοί βέβαια δεν πήραν μέρος στα μπαράζ με αποκλειστικό στόχο την άνοδο, αλλά σύμφωνα με τα όσα είπε ο Αντώνης Στεφάνου προπονητής του Μέγα Αλέξανδρου, για να τιμήσουν την μνήμη του Νίκου Σαμαρά.

Ο προπονητής – παίκτης του Μέγα Αλεξάνδρου μίλησε στην “Κοινή Γνώμη” για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και τη συμμετοχή της ομάδας του στα μπαράζ ανόδου.

* Θα ήθελα κ. Στεφάνου να μου πείτε για την κατάκτηση του πρωταθλήματος, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίσατε.

“Για να πάμε στην τελική φάση και να διεκδικήσουμε την άνοδο στην Α2 κατηγορία, έπρεπε πρώτα να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα Κυκλάδων. Στο πρωτάθλημα είχαν δηλώσει συμμετοχή τέσσερις ομάδες, ο Σύλλογος Βορειοελλαδιτών Σύρου ο Μέγας Αλέξανδρος, ο Πανναξιακός, ο ΑΣΕ Νεωρίου και ο Ποσειδών Τήνου. Από τον Οκτώβριο η Τοπική Επιτροπή έβγαλε έξω από το πρωτάθλημα τον Πανναξιακό, καθώς είχε ορίσει να παίξει δύο παιχνίδια, όπου τα παιδιά δεν κατάφεραν να δώσουν το παρών και μηδενίστηκαν. Ουσιαστικά έγινε ένα πρωτάθλημα με τρεις ομάδες. Βγήκαμε πρωταθλητές με τρία παιχνίδια. Κερδίσαμε δύο φορές τον ΑΣΕ Νεωρίου και μία τον Ποσειδών Τήνου. Στο δεύτερο παιχνίδι η ομάδα της Τήνου δεν ήρθε στη Σύρου κι έτσι μηδενίστηκε κι εμείς αναδειχθήκαμε πρωταθλητές Κυκλάδων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το τελευταίο μας επίσημο παιχνίδι να είναι τον Φεβρουάριο. Πήγαμε να παίξουμε στα μπαράζ για την άνοδο στην Α2, έχοντας παίξει μόλις τρία παιχνίδια. Θα πω μόνο ότι οι πρωταθλητές Δωδεκανήσου είχαν παίξει δέκα παιχνίδια, καθώς εκεί το πρωτάθλημα αποτελείται από έξι ομάδες. Το πρωτάθλημα κυρίως των ανδρών είναι πολύ απαξιωμένο από την Τοπική Επιτροπή του Βόλεϊ.”

* Πόσο δύσκολο είναι να πας σε μία τελική φάση και να έχει μόνο τρία παιχνίδια στα “πόδια” σου;

“Είναι πάρα πολύ δύσκολο, γιατί αν δεν έχεις παιχνίδια στα “πόδια” σου δεν μπορείς να μονταριστείς. Κακά τα ψέματα, το δικό μας πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό. Με τρία παιχνίδια δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Τα υπόλοιπα τμήματα του Βόλεϊ, έχουν καλή οργάνωση και έχουν πολλές επιτυχίες. Θα πω μόνο δύο – τρία πράγματα συγκεκριμένα, πέρσι οι παγκορασίδες του Φοίνικα Σύρου αναδείχθηκαν πρωταθλήτριες της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Φέτος, οι νεάνιδες της ίδιας ομάδας έφτασαν στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ελλάδος. Αφήνω έξω τις επιτυχίες που είχαν οι ομάδες του Α.Ο. Θήρας από το τοπικό που ανέβηκε στην Α2 και της ομάδας του Πανναξιακού που από την Α2 πήρε το εισιτήριο για την Α1. Υπάρχουν πολλές επιτυχίες στις Κυκλάδες στο άθλημα του Βόλεϊ, απλά, το ανδρικό τμήμα είναι λίγο απαξιωμένο. Να τονίσω εδώ ότι πέρσι είχε βγει πρωταθλήτρια ομάδα ο Πανναξιακός, πήγε να παίξει στα μπαράζ και τερμάτισε στη δεύτερη θέση. Λίγο έλειψε δηλαδή να ανέβει κι αυτή η ομάδα στην Α2. Πρέπει να δοθεί λίγη μεγαλύτερη σημασία στο πρωτάθλημα των ανδρών, ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αναδειχθούν από εκεί νέα ταλέντα. Υπάρχουν αθλητές που αν δουλευτούν σωστά μπορούν να προσφέρουν ακόμη και στην ομάδα του Φοίνικα. Αυτοί οι αθλητές είναι ο Βελέντζας, ο Τσινός, ο Σαχινίδης, και ο Βελούδης. Αυτά τα παιδιά έχουν ταλέντο και μπορούν να προσφέρουν σε όποια ομάδα κι αν αγωνιστούν ”.

“Αν υπάρχει συνεργασία, όλα μπορούν να γίνουν”

* Τι πρέπει να γίνει ώστε να αναβαθμιστεί το τοπικό πρωτάθλημα;

“Πρέπει σίγουρα να ενεργοποιηθεί ακόμη ένα σωματείο και να γίνει ένα πρωτάθλημα με τουλάχιστον πέντε ομάδες, όπου δηλαδή θα υπάρχουν οκτώ αγωνιστικές. Από όσο είμαι σε θέση να γνωρίζω υπάρχουν κάποια σωματεία που προβλέπει το καταστατικός τους τη δημιουργία τμήματος βόλεϊ. Τώρα, αν ενδιαφέρονται οι διοικούντες ή αν υπάρχουν κάποια παιδιά που θέλουν να στελεχώσουν τα τμήματα αυτά είναι ένα άλλο θέμα. Επίσης, καλό θα είναι να υπάρχει συνεργασία και καλή συνεννόηση της τοπικής με τα σωματεία του νομού. Το καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο, από τη στιγμή που υπάρχουν πολλές κατηγορίες με περισσότερα τμήματα και την ώρα που υπάρχουν αναβολές για απαγορευτικό. Πιστεύω ότι αν υπάρχει συνεργασία, όλα μπορούν να γίνουν. Δεν είναι ωραίο δηλαδή να μηδενίζεις μια ομάδα από τη στιγμή που δεν κατέβηκε σε δύο παιχνίδια, όταν δεν υπάρχει βιασύνη για την ολοκλήρωση του πρωταθλήματος”.

* Οι ομάδες γιατί πιστεύεις ότι δεν δημιουργούν τμήματα βόλεϊ;

“Παρά τις μεγάλες επιτυχίες που έχει το βόλεϊ, είναι πιο εύκολο να δημιουργήσεις μια ακαδημία ποδοσφαίρου. Στο χώρο μας ίσως να τους “τρομάζει” το όνομα του Φοίνικα, για να μπουν στη διαδικασία να φτιάξουν ένα νέο σωματείο. Δεν ξέρω, καλό θα ήταν να μην φοβούνται και να δημιουργηθούν κι άλλες ομάδες, γιατί, υπάρχει μεγάλη συνεργασία με τον Φοίνικα, καθώς οι διοικούντες του σωματείου έχουν ανοικτό μυαλό και μπορούμε να αναπτύξουμε το άθλημα ακόμη περισσότερο”.

* Μίλησες για μια καλή συνεργασία που έχετε με τον Φοίνικα και θα συμφωνήσω σ' αυτό καθώς το είδαμε και πριν τους αγώνες στη Λήμνο, όπου ο πρόεδρος του “Πειρατικού” σας βοήθησε οικονομικά, ώστε να πάρετε μέρος στην τελική φάση. Θα ήθελα να μου πεις για την κίνηση αυτή, καθώς λίγοι θα περίμεναν ένας πρόεδρος άλλου σωματείου να συμβάλει οικονομικά μια άλλη ομάδα ώστε να πάρει μέρος στο τουρνουά της Λήμνου.

“Είναι αυτό που είπα και πριν, οι άνθρωποι της ομάδας του Φοίνικα και ειδικά ο Δημήτρης Παλιόπορτας, είναι άνθρωποι με ανοικτό μυαλό. Θέλουν να υπάρχει βόλεϊ, να υπάρχει ανταγωνισμός. Βοηθούν, δεν κοιτούν μόνο τη δική τους ομάδα κι αυτό το απέδειξε ο πρόεδρος του Φοίνικα που έβαλε ένα ποσό, ώστε εμείς να πάμε να παίξουμε στο Λήμνο. Δεν σας κρύβω ότι υπάρχει μια σκέψη να διευρύνουμε τη συνεργασία μας με τον Φοίνικα. Υπάρχουν πάρα πολλά κορίτσια στην ακαδημία του Φοίνικα στο τμήμα των παγκορασίδων και υπάρχει μια σκέψη και σε συνεργασία με τον προπονητή τον κ. Αλτουβά και την έφορο της ομάδας κα. Βασιλακοπούλου, κάποια κορίτσια να έρθουν στον Μέγα Αλέξανδρο, ώστε να τους δοθεί η δυνατότητα να πάρουν μέρος στο πρωτάθλημα. Μια ομάδα που απαρτίζεται με 12 αθλήτριες, μοιραία κάποιες μένουν απ' έξω, κι αν σ' αυτήν την ηλικία δεν έχουν παιχνίδια και διάφορες παραστάσεις, τότε θα μπορούν να σταματήσουν απ' αυτό το άθλημα και να πάνε σε κάποιο άλλο. Έτσι, σκεφτόμαστε να ενεργοποιήσουμε και το τμήμα των παγκορασίδων και να πάρουμε μέρος στο πρωτάθλημα”.

“Ο κόσμος της Σύρου ξέρει από σωστό βόλεϊ”

* Το βόλεϊ είναι ένα άθλημα που σύμφωνα με τις επιτυχίες που έχει ταιριάζει στις Κυκλάδες. Γιατί δεν έχει την ανάλογη βοήθεια από τους φορείς των νησιών;

“Ο κόσμος της Σύρου ξέρει από σωστό βόλεϊ, καθώς παρακολουθεί πάνω από 10 χρόνια και βλέπει τις προσπάθειες που γίνονται και τις στηρίζει. Πιστεύω ότι από τον κόσμο δεν έχουν παράπονο οι ομάδες, παράπονο θα μπορούσαν να έχουν και έχουν σύμφωνα με τα όσα διαβάζω, από τους τοπικούς φορείς, καθώς δεν έχουν την ανάλογη στήριξη”.

* Γιατί δεν έχουν την απαιτούμενη στήριξη από τους τοπικούς φορείς;

“Αυτό θα πρέπει να το απαντήσουν οι ίδιοι και γιατί δεν στηρίζουν τον αθλητισμό. Ο αθλητισμός θα πρέπει να γνωρίζουν ότι είναι ένα είδος ζωντανής διαφήμισης και ένα είδος εναλλακτικού τουρισμού. Γιατί, έρχονται οι ομάδες, βλέπουν τα νησιά, βλέπουν τα ξενοδοχεία, γευματίζουν στα εστιατόρια, γενικά κινούνται στα νησιά και βλέπουν την κουλτούρα τους. Ίσως, το μεγαλύτερο μέρος να πηγαίνει στον πολιτισμό. Πιστεύω ότι θα έπρεπε να δοθεί μεγαλύτερη βάση στον αθλητισμό, από όση δίνεται σήμερα. Γιατί δεν είναι τυχαίες οι επιτυχίες που γνωρίζουν οι ομάδες των Κυκλάδων”.

* Τέλος, θα ήθελα να μου πεις αν αυτή η επιτυχία που είχατε τόσο με την κατάκτηση του πρωταθλήματος, όσο και με την τρίτη θέση στα μπαράζ ανόδου, σου δίνει δύναμη να συνεχίσεις να δουλεύεις το ίδιος σκληρά με πριν;

“Πήγαμε στη Λήμνο για να τιμήσουμε τον Νίκο Σαμαρά, δεν πήγαμε για να διεκδικήσουμε την άνοδο στην Α2. Παρόλα αυτά όμως είχαμε μια αξιοπρεπή παρουσία στα παιχνίδια. Την πρώτη αγωνιστική επικρατήσαμε με 3-1 την ομάδας της Ρόδου και στη συνέχεια γνωρίσαμε την ήττα με το ίδιο σκορ από τις ομάδες της Χίου και την Λήμνου. Είμαστε η μοναδική ομάδα που πήρε σετ από το φαβορί που ήταν η Λήμνος. Τώρα, συνεχίζουμε άλλη μία χρονιά σίγουρα σαν Μέγας Αλέξανδρος, θέλουμε να κάνουμε ένα βήμα παραπάνω, δηλαδή να κατακτήσουμε το πρωτάθλημα Κυκλάδων και στη συνέχεια να διεκδικήσουμε την άνοδο στην Α2. Είναι όνειρό μου να δω ομάδα του νησιού να παίρνει το εισιτήριο της ανόδου με γηγενής αθλητές”.

*Είπες ότι σίγουρα για του χρόνου θα παίξετε με τον Μέγα Αλέξανδρο, υπάρχει το ενδεχόμενο για κάτι νέο;

“Υπάρχει σκέψη να δημιουργηθεί ένα νέο σωματείο. Γιατί στο σωματείο που είμαστε είναι καθαρά πολιτιστικού χαρακτήρα και προς τιμήν της κ. Πανταζής, που μας έδωσε την ευκαιρία να δραστηριοποιήσουμε το αθλητικό κομμάτι του σωματείου. Είναι ακόμη μια σκέψη και τίποτα δεν είναι σίγουρο. Υπάρχει μια πιθανότητα να γίνει αυτή η σκέψη πράξη, καθώς υπάρχει η πρόθεση να δημιουργηθεί ένα νέο σωματείο”.

* Κλείνοντας θα ήθελες να προσθέσεις κάποια πράγματα ή να ευχαριστήσεις κάποιους;

“Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Έλενα Δούκα Σαμαρά, τον Γιάννη Δέτση καθώς και τους ανθρώπους του Δήμου Μύρινας, ειδικά τον Νίκο Μοσχάκη, για την άψογη φιλοξενία και εξυπηρέτηση σε ότι ζητήσαμε. Ακόμη τους επαγγελματίες-επιχειρηματίες λουκουμιών Σύρου για την ευγενική τους προσφορά λουκουμιών – χαλβαδόπιτας, για τις αποστολές των αντίπαλων ομάδων, καθώς και διαφόρων επισήμων, Γιάννη Σαμψωνίδη (Κορρές), Αναστασία Λειβαδάρα (Λειβαδάρας), Θεόδωρο Λειβαδάρα (Λειβαδάρας), Κωνσταντίνο Κόκκαλη (Κανακάρη) και Μαρία Δεναξά (Δεναξάς). Τον Κώστα Σαχινίδη, πατέρα του συναθλητή μου Θοδωρή, ο οποίος άφησε για 3 ημέρες τις επαγγελματικές του υποχρεώσεις στην Καβάλα και βρέθηκε κοντά την ομάδα, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια. Την διοίκηση του ΑΟ Φοίνικας Σύρου για την παραχώρηση εξτρά ωρών προπονήσεων για την καλύτερη προετοιμασία μας. Τους αθλητές του Φοίνικα Δομένικο Μαραγκό, Νίκο Αρβανίτη και Γιάννη Περρή, τον στατιστικολόγο του ΑΟ Φοίνικας Σύρου Αντώνη Βουρδέρη, καθώς και τους αθλητές Σταύρο Μαραγκό, Δημήτρη Παλαιτσάκη, Χρήστο Σκρέτα, Σπύρο Βελούδη, Χαράλαμπο Ανδρεόπουλο, Λεονάρδο Πρίντεζη, Βαλάντη Αναγνωστόπουλο, Φίλιππα Μώτο, Μάρκο Βακόνδιο και Λίντα Κοσιάντου για την πολύτιμη συμμετοχή και βοήθεια τους στις προπονήσεις.

Την πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων και Βορειοελλαδιτών Σύρου Ουρανία Πανταζή για την συνεργασία μας αυτά τα 2 χρόνια και την εμπιστοσύνη της προς το πρόσωπο μου.

Όλους τους υπαλλήλους του Αθλητικού Κέντρου “Δημήτριος Βικέλας” για την συνεργασία, κατανόηση και βοήθεια τους. Τους συναθλητές μου Βαγγέλη Τσινό, Γιώργο Βελέντζα, Θοδωρή Σαχινίδη, Σάββα Ρούσσο, Πέτρο Πάπιτση, Διονύση Γαβρή, Δομένικο Μαραγκό, Δημήτρη Βασιλακόπουλο που μπόρεσαν και ήρθαν στην Λήμνο, καθώς και αυτούς που δεν κατάφεραν να έρθουν στη Λήμνο.

Για το τέλος άφησα τον Άνθρωπο Δημήτρη Παλιόπορτα, πρόεδρο του ΑΟ Φοίνικας Σύρου, καθώς χωρίς την σημαντική οικονομική συμβολή του δεν θα μπορούσαμε να συμμετάσχουμε σε αυτή την μεγάλη γιορτή για να τιμήσουμε τον Τεράστιο Νίκο Σαμαρά”.