Κοντά στο να αναλάβει γυμναστής της Εθνικής ομάδας Πετοσφαίρισης είναι ο Θανάσης Τσούκος

“Είναι μεγάλη τιμή αυτή για μένα”

Ο Θανάσης Τσούκος είναι πολύ κοντά στο να αναλάβει σαν γυμναστής την Εθνική ομάδα Πετοσφαίρισης των Ανδρών. Αυτή είναι μία ιδιαίτερη διάκριση για τον Συριανό προπονητή, αφού μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς, οι κόποι του ανταμείβονται, με ανάληψη της προπονητικής καθοδήγησης του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος της Πετοσφαίρισης. Ο Τσούκος έχει πολλές διακρίσεις τόσο σαν αθλητής όσο και σαν προπονητής. Σαν αθλητής έχει κατακτήσεις αρκετές φορές την κορυφή, στο άλμα εις ύψος, αλλά και ως επταθλητής. Σαν προπονητής έχει αναδείξει αρκετούς αθλητές, με μεγαλύτερη αυτή της Νατάσας Φουτζιτζίδου.

Ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί η συμφωνία, όμως ο Συριανός γυμναστής είναι πολύ κοντά στη μεγαλύτερη έως τώρα διάκριση στην καριέρα του.

Χθες, όπως μας εκμυστηρευτικέ ο ίδιος παρακολούθησε με τον Ομοσπονδιακό προπονητή κ. Δρίκο τον ευρωπαϊκό αγώνα για τον Champions League του Ολυμπιακού και έλεγξαν τις εγκαταστάσεις του Ρέντη, όπου εκεί θα πραγματοποιηθεί το βασικό κομμάτι της προετοιμασίας της Εθνικής.

Για την επικείμενη συνεργασία του με την Εθνική Ελλάδα ο Θανάσης Τσούκος είπε:

“Είναι μεγάλη τιμή αυτή για μένα, με την πρόταση που μου έγινε από γνωστούς εργοφυσιολόγους της Ομοσπονδίας της Πετοσφαίρισης. Παρατήρησα ότι παρακολουθούν το επιστημονικό μου έργο, με τις διάφορες δημοσιεύσεις και τις διάφορες πειραματικές έρευνες που πραγματοποιώ μαζί με τους καθηγητές μου στο ΤΕΦΑ της Αθήνας. Έχουν δει τις δημοσιεύσεις που έχω κάνει, αλλά και γενικότερο στο συγγραφικό μου έργο πάνω στις μελέτες που έχω κάνει και διαπίστωσαν ότι μπορώ να τους βοηθήσω στο επίπεδο της φυσικής κατάστασης και αξιολόγησης της κατάστασης στην οποία βρίσκονται οι αθλητές της Εθνικής. Επειδή και ο Ομοσπονδιακός προπονητής ο κ. Δρίκος είναι κι ο ίδιος υποψήφιος Διδάκτωρ στο ΤΕΦΑ της Αθήνας, δέχθηκε να μιλήσουμε, αυτό έγινε σε ένα πάρα πολύ καλό κλίμα, ακόμη δεν έχει οριστικοποιηθεί τίποτα, αλλά εντός των επόμενων ημερών, πιστεύω να κλείσει το θέμα αυτό”.

“Μέχρι την Παρασκευή το θέμα θα έχει κλείσει”

Για το πότε πιστεύει να κλείσει το θέμα αυτό, ο Συριανός γυμναστής είπε: “Μέχρι την Παρασκευή το θέμα θα έχει κλείσει, καθώς θα ξεκινήσει την προετοιμασίας της η Εθνική ομάδα. Αν όλα πάνε καλά την Παρασκευή ξεκινά την προετοιμασίας της η Εθνική με επτά αθλητές αρχικά και στη συνέχεια θα έχουμε τη Δευτέρα ένα ταξίδι στην Τουρκία, όπου θα αγωνισθούμε με την αντίστοιχη Εθνική ομάδα. Το παιχνίδι αυτό θα διεξαχθεί στην Άγκυρα κι αν έχει κλείσει θετικά το θέμα, τότε κι εγώ θα είμαι στην αποστολή της Εθνικής. Ακόμη νομίζω η Εθνική έχει άλλα τρία φιλικά παιχνίδια με την Λευκορωσία στην Αθήνα και στη Σλοβακία. Αυτό που εμένα με ενδιαφέρει είναι να βοηθήσω όσο μπορώ τους υψηλού επιπέδου Πετοσφαιριστές της Εθνικής ομάδας. Γνωρίζω ότι αρκετοί αθλητές της Εθνικής αγωνίζονται εκτός συνόρων και έχουν τεράστιες εμπειρίες πάνω στο θέμα των προπονήσεων. Τώρα, όσον αφορά εμένα προσωπικά είμαι πάρα πολύ ικανοποιημένος που έχει αναγνωριστεί το έργο που επιτελώ στο ΤΕΦΑ της Αθήνας και ελπίζω να ανταποκριθώ στις απαιτήσεις του αθλήματος. Προέρχομαι από έναν χώρο που περιέχει άλματα, αφού ήμουν αθλητής του άλματος εις ύψος στον στίβο και το κατακόρυφο άλμα στο βόλεϊ για κάποιες θέσεις είναι ο πιο βασικός παράγοντας φυσικής κατάστασης και πρέπει οι αθλητές να έχουν υψηλά στάνταρ, για να μπορέσει ο Πετοσφαιριστής να διακριθεί. Έχω ασχοληθεί πάρα πολλά χρόνια σ' αυτό το αντικείμενο και μπορώ πιστεύω να προσφέρω. Μετά την πρώτη φάση των φιλικών θα έχουμε διάφορα ακόμη προπονητικές συγκεντρώσεις, οι οποίες θα πραγματοποιούνται τις γιορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα) και το καλοκαίρι που θα πάμε σε κάποια τουρνουά. Επίσης, η θέση αυτή που υπάρχει το ενδεχόμενο να την καλύψω εγώ, θα πραγματοποιεί διάφορες αξιολογήσεις στις Εθνικές ομάδες παίδων, εφήβων, ώστε να διακρίνουμε ποια παιδιά έχουν κάποιες ιδιαίτερες ικανότητες και ποια χρειάζονται άλλου είδους προπόνηση. Έτσι, θα δίνουμε στους προπονητές κάποια συγκεκριμένα προγράμματα, ώστε να μπορέσουμε να φέρουμε σε ένα καλύτερο επιστημονικά επίπεδο τους αθλητές της Εθνικής ομάδας. Θα προσπαθήσουμε ακόμη να τους αλλάξουμε την νοοτροπία, με την φυσική κατάσταση που θα πρέπει να βρίσκεται σε ένα πιο υψηλό επίπεδο, για να μπορέσουμε να έχουμε ένα καλύτερο αποτέλεσμα στο χώρο του βόλεϊ.

Στο ερώτημα για το αν υπάρχει κι άλλος υποψήφιος ο Θανάσης Τσούκος είπε: “Αυτό δεν το ξέρω, αλλά πιστεύω ότι έχω μεγάλες πιθανότητες να αναλάβω αυτή τη θέση. Δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια πρόταση σε άλλον”.

Η συμμετοχή στην Εθνική ομάδα θεωρείται σαν ένα σκαλοπάτι για μεγαλύτερη διάκριση; “Είναι μία από τις μεγαλύτερες διακρίσεις που έχω γνωρίσει μέχρι στιγμής. Εγώ όλα αυτά τα χρόνια ήμουν στον κλασσικό αθλητισμό, κι αυτό το γνωρίζεται πολύ καλά, αφού η εφημερίδα σας έχει αναφέρει όλα όσα έχω πετύχει μέχρι τώρα. Έχω οκτώ πανελλήνιες νίκες στο άλμα εις ύψος, στην κατηγορία παμπαίδων, παίδων, ανδρών, αλλά και δύο διακρίσεις στο έπαθλο. Σαν προπονητής έχω 21 πανελλήνιες και Παγκύπριες διακρίσεις στα άλμα και στα σύνθετα αγωνίσματα (άλμα εις μήκος, άλμα εις ύψος, τριπλούν), καθώς και στο έπταθλο κλειστού στίβου και στο δέκαθλο ανοικτού στίβου ανδρών και στο πένταθλο κλειστού στίβου γυναικών. Έχω ασχοληθεί ακόμη και στο χώρο του ποδοσφαίρου τόσο ως προπονητής φυσικής κατάστασης στον Α.Ο. Πάγου, όσο και ως εργομέτρης στην ποδοσφαιρική ομάδα του Ajax Σύρου. Επίσης, κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής σεζόν αξιολόγησα αρκετούς αθλητές του beach volley, οι οποίοι έμειναν ευχαριστημένοι από τη δουλειά που κάναμε. Ακόμη έχω κάνει στο ΤΕΦΑ Αθήνας πάρα πολλές αξιολογήσεις αθλητών υψηλότερου επιπέδου αθλητών, όπως είναι της Volleyleague, αλλά και της Α1 Εθνικής στο μπάσκετ.

Στο θέμα της φυσικής κατάστασης και ιδιαίτερα στην εκρηκτικότητας της λεγόμενης ταχυδύναμης, σύμφωνα με τις δημοσιεύσεις που έχω κάνει, έχω φτάσει σε ένα αρκετά καλό επίπεδο και θα μπορούσα να βοηθήσω με τις γνώσεις μου την Εθνική ομάδα Πετοσφαίρισης, σε όλα τα επίπεδα”.