Νέα δεδομένα για το Ελληνικό βόλεϊ

Αλλάζει ο τρόπος αδειοδότησης των ομάδων

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος και ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ Θανάσης Ψάρρας παρουσίασαν σε κοινή συνέντευξη Τύπου την ιστορική συμφωνία σχετικά με τους διακανονισμούς των οφειλών των ΤΑΑ προς τους αθλητές αλλά και την αδειοδότηση των ΤΑΑ σε συνάρτηση με τις οικονομικές εκκρεμότητες του παρελθόντος.

 

Μετά τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) τον Δεκέμβριο του 2015 το νέο νομικό πλαίσιο αποτελεί μέρος της αθλητικής νομοθεσίας και καθορίζει τις σχέσεις ΤΑΑ και αθλητών, αλλά και τη λειτουργία του επαγγελματικού βόλεϊ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του συνδικαλιστικού οργάνου των αθλητών Θανάσης Ψάρρας «αποτελεί τον μπούσουλα για το επαγγελματικό βόλεϊ». Μαζί με τον πρόεδρο της ΕΣΑΠ χαρακτήρισαν το νέο θεσμικό πλαίσιο «ιστορικό και πρωτοποριακό» για τα αθλητικά πράγματα και μάλιστα υλοποιήθηκε εν μέσω δύσκολων εποχών, εξαντλητικών διαπραγματεύσεων και ειλικρινών προθέσεων εκ μέρους των δύο πλευρών αλλά και της ΕΟΠΕ που ως υπερκείμενη αρχή του αθλήματος επέβλεπε την πορεία της τελικής συμφωνίας.

 

Ταρνατόρος: «Συμφωνία ευθύνης»

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ είπε πως η συμφωνία έρχεται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης των 25 χρόνων του επαγγελματικού βόλεϊ στην Ελλάδα και αναφέρθηκε στη σημασία της: «Πραγματοποιήσαμε μία συμφωνία που άλλα αθλήματα δεν έχουν καν πλησιάσει. Από το 2009 και μετά η οικονομική κρίση χτύπησε τον αθλητισμό και το βόλεϊ. Είναι μία περίοδος που συνέπεσε με τα μνημόνια. Το πιο σοβαρό χτύπημα ήταν η παρακράτηση του 1,2εκ. Ευρώ από την ΓΓΑ προς τα ΤΑΑ το 2011. Δεν δόθηκαν στα ΤΑΑ καθώς τα δημόσια ταμεία άδειασαν. Δημιουργήθηκε μία μεγάλη τρύπα 100.000 Ευρώ σε κάθε ΤΑΑ ενώ πολλοί χορηγοί ανέστειλαν στην υποστήριξη τους στα σωματεία με αποτέλεσμα να γίνουν μεγάλα ανοίγματα. Οι αθλητές είχαν δίκιο να διαμαρτύρονται και εμείς που είχαμε την ευθύνη της ΕΣΑΠ αισθανθήκαμε την ευθύνη και την ανάγκη να πάρουμε γενναίες αποφάσεις στην προσπάθεια μας να ανακτηθεί η φερεγγυότητα των ομάδων, η αξιοπιστία της αγοράς και να βρούμε ένα κοινό σημείο αναφοράς. Καταλήξαμε σε μία ιστορική συμφωνία με τους διακανονισμούς των χρεών αλλά και την αδειοδότηση των ΤΑΑ και ευχαριστώ και τους αθλητές που έδειξαν καλόπιστη διάθεση. Καλώ δε τους παράγοντες, τους αθλητές και τους μάνατζερ τους να βοηθήσουν ώστε να ενταχθούν στον ενιαίο προγραμματισμό που θα δημιουργήσει νέες προοπτικές».

 

Ψάρρας: «Αφήνω μία ιστορική συμφωνία»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ Σάκης Ψάρρας έκανε σύντομη αναδρομή του έργου της διοίκησης του ΠΑΣΑΠ από την επανασύσταση του συνδέσμου το 2009 μέχρι σήμερα. Χαρακτήρισε τεράστια επιτυχία την θεσμοθέτηση του «μνημονίου» και αποκάλυψε πως θα παραιτηθεί από την προεδρία του ΠΑΣΑΠ για να ασχοληθεί ενεργά με την προπονητική κάνοντας την αρχή ως πρόεδρος του Εθνικού. «Περάσαμε από χίλια κύματα, αντιθέσεις, διαφωνίες αλλά κάναμε μία σύνθεση που θα αφήσει εποχή. Για χρόνια λίμναζαν τα αιτήματα και οι προσφυγές των αθλητών. Βάλαμε μπροστά το καλό του αθλήματος και κάναμε όλοι παραχωρήσεις. Καλούμε τους αθλητές να ενταχθούν επίσημα στο πλάνο των διακανονισμών με τα ΤΑΑ. Είναι μία ιστορική στιγμή για τρεις λόγους. Είναι πρωτοποριακή συμφωνία και μπούσουλας για όλα τα αθλήματα. Είναι η υλοποίηση του οράματος του ΠΑΣΑΠ. Είναι επίσης μία προσωπική δικαίωση. Μετά από επτά χρόνια στην ηγεσία του ΠΑΣΑΠ αποχωρώ ικανοποιημένος. Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου και παραδίδω στα παιδιά που θα τρέξουν τον σύνδεσμο μετά τις εκλογές που θα γίνουν τον Σεπτέμβριο».

 

Τα οφέλη για ΤΑΑ και αθλητές

Στη συνέχεια ο διευθυντής του ΠΑΣΑΠ Βασίλης Μηνούδης έκανε παρουσίαση των πυλώνων του νέου νομικού πλαισioυ και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που θα έχουν οι αθλητές και τα ΤΑΑ. Τα σημαντικότερα σημεία για τους διακανονισμούς και την αδειοδότηση:

*Στο καθεστώς των διακανονισμών μπορούν να υπαχθούν όσα συμβόλαια είναι μέχρι 31 Μαΐου 2015 είτε υπάρχουν τελεσίδικες αποφάσεις, είτε όχι. Για χρέος ΤΑΑ προς αθλητή μέχρι 10.000 Ευρώ προβλέπονται 24 δόσεις. Μέχρι 60.000 Ευρώ 48 δόσεις και από 60.000 και πάνω από 72 δόσεις.

*Το καθεστώς των διακανονισμών προβλέπει μόνο το κεφάλαιο και όχι τόκους.

*Δύο φορές το χρόνο (Δεκέμβριο και Ιούλιο) θα γίνεται έλεγχος όλων των συμβολαίων από την Επιτροπή Αδειοδότησης.

*Οι αθλητές θα έχουν όφελος επειδή θα γλιτώνουν χρόνο (προηγουμένως ήθελαν τουλάχιστον 2 χρόνια για να έχουν πρωτόδικη απόφαση) και δικαστικά έξοδα.

*Οι αθλητές δεν χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στη δικαιοσύνη εάν το ΤΑΑ δεν τηρήσει τα συμφωνηθέντα στο διακανονισμό.

*Τα ΤΑΑ θα μπορούν να κάνουν καλύτερο ετήσιο προγραμματισμό καθώς θα γνωρίζουν τις υποχρεώσεις τους γλιτώνοντας τόκους και δικαστικά έξοδα. Επίσης δεν θα κινδυνεύουν με μηδενισμούς στη μέση της σεζόν καθώς αναστέλλεται η εφαρμογή των σχετικών κυρώσεων.

*Είναι ευκαιρία για τα ΤΑΑ που έχουν προβλήματα να ανακτήσουν την χαμένη τους αξιοπιστία.

*Οι ομάδες που είχαν χρέη, υποβιβάστηκαν στην Α2 και επιστρέφουν θα πρέπει να διακανονίσουν τις υποθέσεις που έχουν τελεσιδικήσει και να πληρώσουν τουλάχιστον 5 δόσεις.

*Οι πληρωμές των ΤΑΑ στους αθλητές που έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα θα γίνονται μόνο μέσω τραπεζικής κατάθεσης για να υπάρχει διαφάνεια.

*Οι νομικοί σύμβουλοι από ΕΣΑΠ (Χρήστος Ηλιάδης), ΠΑΣΑΠ (Ανέστης Δημητριάδης), ΕΟΠΕ (Γιώργος Διονάς) θα συγκροτούν την επιτροπή αδειοδότησης.

*Στο καθεστώς των διακανονισμών μπορούν να ενταχθούν και οι αλλοδαποί αθλητές.

Επίσης όπως είπε ο Θανάσης Ψάρρας έχει γίνει συζήτηση και με την ΕΟΠΕ για τις οφειλές των σωματείων προς τις βολεϊμπολίστριες μέλη του ΠΑΣΑΠ αλλά ακόμα οι συζητήσεις είναι σε αρχικό στάδιο διότι το γυναικείο βόλεϊ είναι ακόμα ερασιτεχνικό.

 

Τα πλεονεκτήματα των Ανωνύμων Εταιρειών

Ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ Παντελής Ταρνατόρος τόνισε πως έχει ξεκινήσει η ενημέρωση των παραγόντων των ΤΑΑ για το νέο θεσμικό πλαίσιο των διακανονισμών και της αδειοδότησης και ζήτησε την κατανόηση όλων για το πρώτο διάστημα προσαρμογής. Επίσης αναφέρθηκε στη δημιουργία των Ανωνύμων Εταιριών και ανέλυσε τα πλεονεκτήματα που υπάρχουν σε σχέση με τα ΤΑΑ: «Στις ανώνυμες εταιρίες μπορούν να μπουν ως μέτοχοι και οι επενδυτές χωρίς να φοβούνται την απόρριψη από τα ερασιτεχνικά σωματεία. Επίσης τα χρέη των ΤΑΑ θα μεταφερθούν στις Ανώνυμες Εταιρίες και όχι στα Ερασιτεχνικά σωματεία, ενώ το νομικό πλαίσιο των Α.Ε. δεν είναι τόσο σκληρό όσο του νόμου περί ευθύνης αθλητικών παραγόντων όπου ο πιστωτής μπορεί να πάρει ακόμα και περιουσιακά στοιχεία του παράγοντα».

 

Περισσότερα για τις Λίγκες

Ο Ταρνατόρος μετά από ερώτηση που δέχτηκε σχετικά με το επίπεδο της επαγγελματικής πετοσφαίρισης σε παγκόσμιο επίπεδο τόνισε: «Πρέπει να γίνουν περισσότερα και να δοθεί περισσότερος χρόνος στα συλλογικά πρωταθλήματα ώστε να προσελκύσουμε περισσότερους χορηγούς. Η αγωνιστική περίοδος πρέπει να μεγαλώσει όπως και στο μπάσκετ». Επίσης, δικαιολόγησε την άρνηση των ομάδων να αγωνιστούν στα Ευρωπαϊκά κύπελλα λέγοντας πως το κόστος είναι τεράστιο και δυσανάλογο με τα έσοδα.

Στο φινάλε της συνέντευξης Τύπου τόσο ο πρόεδρος της ΕΣΑΠ, όσο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΑΠ ευχήθηκαν το νέο νομικό πλαίσιο να οικοδομήσει πιο δυνατές σχέσεις εμπιστοσύνης σωματείων - αθλητών και κάλεσαν και τις δύο πλευρές να ενταχθούν στο νέο πρόγραμμα.

 

Τέσσερις ξένοι

Επίσης ξεκαθαρίστηκε πως έχει υπάρξει συμφωνία ώστε για τις περιόδους 2016-17 και 2017-18 θα υπάρχουν 4 ξένοι στην VolleyLeague«Πάμε Στοίχημα» και αναμένεται σχετική άδεια και από τη ΕΟΠΕ.