Το «Πειρατικό» νίκησε την Παναχαϊκή και σε συνδυασμό της ήττας του Ηρακλής Χαλκίδας απέκτησε…

Πλεονέκτημα για την τρίτη θέση

  • Δευτέρα, 5 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:21
  • /   Eνημέρωση: 5 Φεβ. 2018 - 7:43
  • /   Συντάκτης: Σταύρος Μαυράκης

Ο Φοίνικας νίκησε με 3-0 την Παναχαϊκή σε ένα ματς στο οποίο ο κ. Κάζμαρτσικ έκανε πολλές αλλαγές και με μεγάλο πρωταγωνιστή τον Χρήστο Στεφανίδη.  Το «Πειρατικό» αν και αρχικά έδειχνε να δυσκολεύεται απέναντι στην ομάδα της Πάτρος, στη συνέχεια ανέβασε απόδοση και έφτασε σε μία σχετικά εύκολη επικράτηση. Βασικός όπως αναφέρουμε παραπάνω ήταν ο Χρήστος Στεφανίδης,  ο οποίος πήρε τη θέση του απόντα λόγω ενός οικογενειακού προβλήματος στην Βουλγαρία. Ο Στεφανίδης αγωνίσθηκε ως διαγώνιος και μάλιστα πήγε πάρα πολύ καλά όπου και πήρε συνολικά 12 πόντους.

Τώρα, όσον αφορά το αγωνιστικό μέρος της αναμέτρησης, ποιοτικά δεν ήταν κι από τα καλύτερα ματς που έχουν παιχτεί στη Σύρο κι αυτό γιατί οι πολλές αλλαγές στο αρχικό σχήμα του Φοίνικα, ήταν φανερό ότι έχει επηρεάσει τη χημεία και την αποτελεσματικότητα του «Πειρατικού». Από την άλλη πλευρά η ουραγός Παναχαϊκή προσπάθησε, πάλεψε με όλες τις δυνάμεις που διέθετε, όμως όποτε οι Συριανοί πατούσαν… γκάζι δεν μπορούσαν να ακολουθήσουν. Στα δύο πρώτα σετ οι Πατρινοί τα πάλεψαν μέχρι το τέλος, όμως όταν η μπάλα… έκαιγε δεν υπήρχε από τους φιλοξενούμενους το καθαρό μυαλό. Ο κ. Κάζμαρτσικ είδε παίκτες που ήρθαν από τον πάγκο να είναι σε καλή κατάσταση και πως μπορούν να βοηθήσουν, δίνοντας πολύτιμες λύσεις στη συνέχεια του πρωταθλήματος.

Τέλος, ο Φοίνικας μετά την νίκη του αυτή και την ήττα του Ηρακλή Χαλκίδας ξέφυγε στην βαθμολογία και αποκτά μεγάλο πλεονέκτημα για την τρίτη θέση της κανονικής περιόδου.

·         Ο Στέλιος Παπακοσμάς για πρώτη φορά ορίστηκε πρώτος διαιτητής σε παιχνίδι της  volleyleague, καθώς μέχρι το ματς αυτό ήταν πάντα… δεύτερος. Μία ακόμη μεγάλη διάκριση για τον κ. Παπακοσμά ο οποίος μετά από μεγάλος αθλητής του Βόλεϊ, έχει καταφέρει να ξεχωρίσει και στο κομμάτι της διαιτησίας.

                     

·         Στο τρίτο σετ του ματς και στο 18-12 ο Ίλιτς πέρασε στην θέση του Στεφανίδη στο ματς.

 

 

«Οι παίκτες μου δουλεύουν πολύ στις προπονήσεις»

 

Ο τεχνικός της ομάδας της Σύρου Όσκαρ Κάζμαρτισκ μετά το τέλος του αγώνα μίλησε για το ματς και τις αρκετές αλλαγές που έκανε στο ματς. «Ήταν μία καλή ευκαιρία να δώσουμε χρόνο συμμετοχής σε όλους τους αθλητές που έχουμε στη διάθεσή μας. Άλλωστε όπως το έχω ξανά πει, πιστεύω στις ικανότητες των αθλητών μου, καθώς τους βλέπω να δουλεύουν καθημερινά στις προπονήσεις. Αρχικά στο παιχνίδι εμφανιστήκαμε αγχωμένοι λόγω και των πολλών αλλαγών, όμως στη συνέχεια βρήκαμε τα πατήματά μας και πήραν σχετικά εύκολα το τρίτο σετ. Ήταν ένα καλό παιχνίδι και μία καλή ευκαιρία για εμάς να δούμε την ετοιμότητα στην οποία βρίσκονται όλοι οι αθλητές».

Στη συνέχεια ο κ. Κάσμαρτσικ αναφέρθηκε και στη δύσκολη συνέχεια που έχει η ομάδα του: «Είναι κάτι φυσιολογικό για εμάς.  Τις προηγούμενες δύο εβδομάδες είχαμε την ευκαιρία να δουλέψουμε πάνω στο κομμάτι της φυσικής κατάστασης και πιστεύω πως είμαστε έτοιμοι για τα παιχνίδια που ακολουθούν».

Ο κ. Σταματόπουλος από την πλευρά του είπε για την προσπάθεια που κατέβαλαν οι παίκτες της Παναχαϊκής. «Είναι γνωστό ότι παίζουμε με έναν κεντρικό. Αυτό μας φέρνει σε δύσκολη θέση κατά τη διάρκεια του αγώνα, αφού στην αλλαγή των θέσεων οι αντίπαλοί μας το εκμεταλλεύονται και παίρνουν διαφορά στο ματς. Είναι άδικο για εμάς, αφού στα δύο πρώτα σετ είχαμε πολύ καλή αγωνιστική παρουσία και πιστεύω ότι μπορούσαμε να πάρουμε κάτι απ’ αυτά. Τώρα, συνεχίζουμε την προσπάθεια, θέλω να δώσω πολλά συγχαρητήρια στους παίκτες μου. Είμαστε υποχρεωμένοι να δουλέψουμε και να προετοιμαστούμε για τον… τελικό με τον Παναθηναϊκό. Ελπίζω να πάνε όλα καλά θα έχουμε και τον δεύτερο κεντρικό μας».  

Ο Χρήστος Στεφανίδης ο οποίος ήταν ο μεγάλος πρωταγωνιστής της αναμέτρησης, αντικατέστησε επάξια το κενό του Γιορντάνοφ, μετά το τέλος του αγώνα είπε: «Ήταν ένα καλό παιχνίδι από την πλευρά μας. Έγιναν πολλές αλλαγές κατά τη διάρκεια της αναμέτρησης και όλοι οι παίκτες πήραν χρόνο συμμετοχής. Από την πλευρά μου κλήθηκα να αντικαταστήσω τον Γιορντάνοφ, έναν αθλητή που δύσκολα μπορείς να τον αντικαταστήσεις. Δεν ήταν η πρώτη φορά που έπαιζα διαγώνιος. Όλα τα παιδιά προσπάθησαν για το καλύτερο και τη νίκη. Όσο για μένα, προσπάθησα να αγωνισθώ σύμφωνα με τις οδηγίες που μου είχε δώσει ο προπονητής μου και ελπίζω να τα πήγα καλά».

 

Το φιλμ του αγώνα

 

Ο Όσκαρ Κάζμαρτσικ ξεκίνησε το ματς με την Παναχαϊκή με μία… αλλαγή, καθώς τη θέση του βασικού πασαδόρου πήρε ο Ηλίας και τη θέση του Γιορντάνοφ, ο Στεφανίδης, καθώς ο Βούλγαρος άσος της ομάδας της Σύρου απουσίαζε λόγω του οικογενειακού προβλήματος που αντιμετωπίζει με τον Θάνατο της γιαγιάς του. Οι φιλοξενούμενοι μπήκαν δυνατά στο ματς και προηγήθηκαν ακόμη και με τρεις πόντους 4-7, όμως με ένα σερί 2-0, οι Συριανοί μάζεψαν την διαφορά στον πόντο. Ο Λιβαθηνός πέρασε έξυπνα τη μπάλα και οι Πατρινοί πήγαν στους πάγκους για το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ, με δύο πόντους διαφορά 6-8. Ο Πέτρλιν μείωσε έπειτα από διπλή προσπάθεια σε 7-8. Ο ίδιος παίκτης έφερε το ματς στα ίσα έπειτα από επίθεση στην κόντρα. Οι φιλοξενούμενοι εξακολούθησαν να προηγούνται και στο δεύτερο… κομμάτι του αγώνα, έπειτα το λάθος του Ηλία (9-11). Ο Λινζ ισοφάρισε σε 12-12, καθώς οι Πατρινοί αν και προσπάθησαν δεν έβγαλαν άμυνα. Ο Στεφανίδης με μπλοκ έβαλε για πρώτη φορά τον Φοίνικα με 13-12 μπροστά στο σκορ και στη συνέχεια ο Πέτερλιν με άσσο διαμόρφωσε το 14-12. Ο κ. Σταματόπουλος κάλεσε τάιμ άουτ, αφού οι Συριανοί στο σημείο αυτό έτρεξαν σερί 3-0. Οι Πατρινοί  μετά το τάιμ άουτ έκαναν το δικό τους… σερί και με τον Οράμας ισοφάρισαν σε 14-14. Ο Στεφανίδης με μπλοκ έκανε το 16-15 και έφερε και πάλι μπροστά στο σκορ με 16-15 και ο Φοίνικας πήγε μπροστά στο σκορ στο δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ. Ο Νίκος Ρουμελιώτης ισοφάρισε σε 19-19 για να δώσει ένα ιδιαίτερο… χρώμα σ’ αυτό το πρώτο σετ, που καμιά ομάδα δεν τα παράτησε μέχρι το τέλος του. Μπροστά στο σκορ πέρασε η Παναχαϊκή με τον Ν. Ρουμελιώτη να κρατά… όρθια την ομάδα του. Εκτός αγωνιστικού χώρου πέρασε η επίθεση του Ντόντη και με τον τρόπο αυτόν ο Φοίνικας πέρασε μπροστά με 23-22. Το δύσκολο σερβίς του Στεφανίδη έδωσε την ευκαιρία στην ομάδα της Σύρου, να πάρει μία ακόμη εύκολη επίθεση με τον Λινζ 24-22. Με τον πρώτο χρόνο του Γάτση ο Φοίνικας πήρε… κεφάλι στο σκορ κάνοντας το 25-23 και το 1-0 στα σετ.

Πόντο – πόντο πήγε αρχικά και το ξεκίνημα του δευτέρου σετ, αφού καμία ομάδα δεν κατάφερε να ξεκολλήσει η μία από την άλλη. Οι Συριανοί πάντως έδειχναν επηρεασμένοι με τις… αλλαγές που έχουν γίνει, αφού δεν μπορούσαν να βρουν ρυθμό και οι φιλοξενούμενοι το εκμεταλλεύτηκαν στην συνέχεια με το σερί… 0-3 και να ξεφεύγουν με 3-5. Ο κ. Κάζμαρτσικ κάλεσε τάιμ άουτ, αφού είδε τους παίκτες του  να κάνουν συνεχόμενα… λάθη. Ο Οράμα με μπλοκ πάνω στον Λινζ έφερε τη διαφορά στο +3 (3-6) για την Παναχαϊκή. Όπως και στο πρώτο, έτσι και στο δεύτεροι οι φιλοξενούμενοι πήγαν στους πάγκους για το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ μπροστά στο σκορ. Η Παναχαϊκή που εκμεταλλεύτηκε σ’ αυτό το πρώτο κομμάτι του δευτέρου σετ, τα λάθη των παικτών του Φοίνικας πήγαν στους πάγκους με διαφορά τριών πόντων (5-8). Ο Πεντίδης στην κόντρα μείωσε σε 8-9. Ο Κοντής με άσσο το 8-11 και η διαφορά και πάλι στους τρεις. Ο Γάτσης με πρώτο χρόνο μείωσε σε 14-15, όμως η Παναχαϊκή πήγε στους πάγκους για το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ με το +3 χάρη στον πόντο του Οράμα 14-16. Γάτσης και Πεντίδης έφεραν το σετ ίσα, διαμορφώνοντας το 17-17 και στη συνέχεια ο Ηλίας μετά την κακή υποδοχή από τους φιλοξενούμενους έβαλε τον Φοίνικα μπροστά στο σκορ με 18-17. Ο Γάτσης με άσσο έδωσε… αέρα δύο πόντων στον Φοίνικα, αλλά και ταυτόχρονα να ανεβάσει το σετ στο 4-0. Με νέο πόντο από τον Κεντρικό του Φοίνικα το σκορ έγινε 20-17. Ο Ντόντης με άσσο μείωσε σε 20-19. Ο Λινζ έδωσε το προβάδισμα στον Φοίνικα με 23-22, σε ένα κρίσιμο σημείο. Ο Στεφανίδης ο οποίος μέχρι αυτό το σημείο του αγώνα είναι πολύ θετικός πήρε ακόμη έναν πόντο για το 24-23, όμως αυτός δεν ήταν αρκετός μιας και η Παναχαϊκή ισοφάρισε σε 24-24. Με δύο προσωπικούς πόντους του Λινζ (ένα μπλοκ άουτ κι έναν άσσο) ο Φοίνικας έκανε το 26-24 και το 2-0 στα σετ.

Αναμφίβολα παίκτης του… ματς μέχρι στιγμής είναι ο Στεφανίδης ο οποίος είναι αυτός που παίρνει τις επιθέσεις πάνω κι ο ίδιος που άνοιξε και το σκορ στο τρίτο σετ 1-0. Ο Γάτσης με άσσο έκανε το 4-0 και ο τεχνικός της Παναχαϊκής κάλεσε γρήγορα το πρώτο του τάιμ άουτ, αφού είδε τους παίκτες του να μην έχουν μπει καλά. Εκτός αγωνιστικού χώρου η μπάλα στην προσπάθεια του Νίκου Ρουμειλώτη για να αυξηθεί ακόμη περισσότερο το σερί του Φοίνικα και να πάει στο 6-0.

Οι Συριανοί έχουν μπει πάρα πολύ καλό στο τρίτο σετ, καθώς δείχνουν να έχουν βρει ρυθμό και να έχουν μεταξύ τους καλύτερες συνεργασίες κι αυτό φαίνεται κι από το σκορ σ’ αυτό το πρώτο μέρος με τον Φοίνικα να πηγαίνει στους πάγκους για το πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ με το +6 και το 8-2. Ο Οράμας μείωσε για την Παναχαϊκή σε 9-4, όμως ήρθε ο Στεφανίδης να πάρει πάνω του μία ακόμη δύσκολη φάση και να διαμορφώσει το 10-4. Παρά τις προσπάθειες τον Πατρινών η διαφορά έφτασε στο +7 μετά το σερί 3-0 του Φοίνικα. Ο Ρουμελιώτης δεν κατάφερε να ολοκληρώσει σωστά την επίθεση και το σκορ έγινε 14-7. Με το +6 (16-10) ο Φοίνικας πήγε στους πάγκους για το δεύτερο τεχνικό τάιμ άουτ.  

Ο Φοίνικας κράτησε τη διαφορά πάνω από τους πέντε πόντους έφτασε ακόμη και σο +8 (21-13), στο τρίτο σετ. Ο Γάτσης το 22-15, την ώρα που ο κ. Κάζμαρτικ είχε περάσει στον αγωνιστικό χώρο, τόσο τον Σταυρακάκη, όσο και τον Σούρδι, Πεντίδη. Ο Σούρδι με μπλοκ στον Ρουμελιώτη διαμόρφωσε το 24-16 και ο Στεφανίδης με νέο μπλοκ έκανε το 25-16 και το 3-0 σετ για την ομάδα του.

 

Φοίνικας – Παναχαϊκή

Τα σετ: 3-0 (25-23, 26-24, 25-16) σε 76'

Διακύμανση:

1ο σετ: 6-8, 16-15, 20-21, 25-23

2ο σετ: 5-8 , 14-16, 21-19, 26-24

3ο σετ: 8-2, 16-10, 21-13, 25-16

 Διαιτητές: Παπακοσμάς - Φραγκάκης

ΑΟ ΦΟΙΝΙΚΑΣ ΣΥΡΟΥ (Κάζμαρτσικ): Στεφανίδης 12 (10/18 επ, 2 μπλοκ), Λινζ 11 (10/20 επ, 1 άσσος, 77% υπ -46% άριστες), Ηλίας 3 (2/3 επ, 1 άσσος), Πέτερλιν 5 (4/10 επ, 1 μπλοκ, 75% υπ -25% άριστες), Πεντίδης 6 (5/7 επ, 1 μπλοκ), Γάτσης 7 (5/5 επ, 1 άσσος, 1 μπλοκ) / Ζήσης (λ 75% υπ -25% άριστες), Κογκαλίδης (λ), Χήρας 1 (1/1 επ),Μαρούλης, Ίλιτς, Σούρδι 2 (1/7 επ, 1 μπλοκ, 60% υπ - 20% άριστες), Σταυρακάκης.

 

ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗ (Σταματόπουλος): Ντόντης 6 (3/7 επ, 2 άσσοι, 1 μπλοκ 38% υπ -19% άριστες), Σαλαβασίδης 0 (0/5 επ), Λιβαθηνός 1 (1/2 επ), Ρουμελιώτης Νίκος 10 (9/25 επ, 1 άσσος), Κωστόπουλος 13 (13/24 επ, 41% υπ -19% άριστες), Οράμας 11 (9/11 επ, 2 μπλοκ) / Ρουμελιώτης Μένιος (λ , 43% υπ -21% άρστες), Χριστιάς.

* Οι πόντοι του Φοίνικα προήλθαν από 3 άσσους, 38 επιθέσεις, 6 μπλοκ και 29 λάθη αντιπάλων. Οι πόντοι της Παναχαϊκής προήλθαν από 3 άσσους, 35 επιθέσεις, 3 μπλοκ, 22 λάθη αντιπάλων