Οι αγοραπωλησίες «μπλοκάρονται» στην ελληνική γραφειοκρατία

Οι κροίσοι δεν πιάνουν… λιμάνι σε ιδιωτικά νησιά

Της ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΒΕΛΕΣΙΩΤΗ
  • Τετάρτη, 12 Αυγούστου, 2015 - 06:10

«Άνθρακας» αποδεικνύεται ο θησαυρός του νησιωτικού real estate, αφού παρά την αυξημένη ζήτηση κυρίως από πλευράς ξένων «παικτών», τα ελληνικά νησιά εξακολουθούν να παραμένουν στα αζήτητα.

Τι κι αν κατά καιρούς τα ελληνικά νησιά και οι… βραχονησίδες «αγοράζονται» από κροίσους όπως ο Γουόρεν Μπάφετ ή σταρ του Χόλιγουντ, όπως ο Τζόνι Ντεπ; Οι… συναλλαγές μένουν στα δημοσιεύματα και εξαντλούνται στα λαϊκά αναγνώσματα. Η ραγδαία πτώση των τιμών, που σύμφωνα με παράγοντες της συγκεκριμένης αγοράς, «άγγιξε» σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και το 40%, δεν ήταν αρκετή να παρακάμψει τη γραφειοκρατία, η οποία συνοδεύει την αγοραπωλησία ενός ιδιωτικού νησιού.

Μετ’ εμποδίων

«Για να χτίσεις σε οποιοδήποτε ακατοίκητο νησί πρέπει να ζητήσεις ειδική περιβαλλοντική εκτίμηση. Ουσιαστικά, πληρώνεις από την τσέπη σου, για να αποφανθεί το κράτος τι μπορείς και τι δεν μπορείς να κάνεις. Με το ενδεχόμενο, βεβαίως, να σου ανακοινώσουν: «Λυπούμεθα, αλλά εδώ είναι ο φυσικός βιότοπος ενός σπάνιου πουλιού», επισημαίνει στον Ελεύθερο Τύπο στέλεχος γραφείου, που χειρίζεται τέτοιου είδους πράξεις. Σύμφωνα με τον ίδιο, πολλά από τα νησιά έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα Natura 2000, γεγονός, που καθιστά αδύνατη την αξιοποίηση τους, ενώ, παράλληλα, οι ενδιαφερόμενοι υποχρεούνται να πάρουν το "πράσινο" φως από τέσσερα υπουργεία (Εθνικής Αμυνας, Γεωργίας, Περιβάλλοντος και Χωροταξίας και Πολιτισμού). "Υπό το υφιστάμενο πλαίσιο, ούτε η μακροχρόνια μίσθωση, ούτε - ακόμη περισσότερο - η πώληση ιδιωτικών νησιών είναι εφικτή", καταλήγει.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η περίπτωση του "Πάτροκλου", της βραχονησίδας, που βρίσκεται απέναντι από το Σούνιο, συμφερόντων της οικογένειας Γιατράκου. Πρόσφατη απόφαση του υπουργού Άμυνας δεν τους επιτρέπει να πουλήσουν την ιδιοκτησία τους στην εταιρεία «Πάτροκλος Κτηματική Ε.Π.Ε.», με την αιτιολογία ότι πρόκειται για αρχαιολογικό χώρο. Οι ιδιοκτήτες, με προσφυγή τους στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), κάνουν λόγο για «υφαρπαγή και άτυπη απαλλοτρίωση», χωρίς την καταβολή αποζημίωσης, δεδομένου ότι "δεν υπάρχει κάποιος λόγος δημοσίου συμφέροντος, που να μπορεί να δικαιολογήσει τη δέσμευση αυτή του Πάτροκλου, ο οποίος στη θέση που βρίσκεται δεν μπορεί να δικαιολογηθεί καμία εθνική ασφάλεια ή προστασία της άμυνας και της ασφάλειας της χώρας".

«Μεσάζοντες»

Η γραφειοκρατία, πάντως, δεν είναι η μόνη, που ευθύνεται για το "πάγωμα" των αγοραπωλησιών των ιδιωτικών νησιών. Μερίδιο της ευθύνης φέρεται να κατέχουν και οι "ενδιάμεσοι". "Με τον όρο αυτό εννοούμε εκείνους, που εμφανίζονται ως αντιπρόσωποι ξένων κεφαλαίων ή funds, ζητώντας από τον επίδοξο αγοραστή υπέρογκα ποσά, που ουδεμία σχέση έχουν με την πραγματική τιμή πώλησης", τονίζει ο διευθύνων σύμβουλος του Πανελλαδικού Κτηματομεσιτικού Δικτύου E - Real Estates, κ. Θεμιστοκλής Μπάκας. Και προσθέτει: "Ένας επενδυτής εκατομμυρίων έχει τη δυνατότητα να ερευνήσει εάν η τιμή πώλησης, που του δόθηκε, είναι πραγματική ή όχι. Η οποιαδήποτε κίνηση ανάπτυξης, για να έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να είναι άκρως επαγγελματική και να έχει δομή. Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι εκατομμύρια και να μην έχεις συλλέξει όλα τα απαραίτητα έγγραφα, που υποδηλώνουν την ύπαρξη της ιδιοκτησίας. Είμαστε η μόνη χώρα, που το μεγαλύτερο ποσοστό των μεσιτών αρκούνται σε μία απλή εντολή, που υπογράφει ο πωλητής, χωρίς να έχουν συλλέξει τα απαραίτητα νομιμοποιητικά έγγραφα".

Προφίλ αγοραστών...

Πρόκειται για μερικούς από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον πλανήτη, οι οποίοι αναζητούν, είτε ένα "καταφύγιο", μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, είτε μία επένδυση, η οποία σε βάθος χρόνου, θα τους αποφέρει τα 10πλάσια. Στην πρώτη περίπτωση ανήκει ο «βασιλιάς της ποτάσας», Ντμίτρι Ριμπολόβλεφ, ο οποίος αγόρασε από την Αθηνά Ωνάση τον "Σκορπιό" έναντι περίπου 120 εκατ. δολαρίων, ενώ στη δεύτερη ο εμίρης του Κατάρ, Χαμάντ μπιν Χαλίφα αλ-Θάνι, που φέρεται να έστρεψε το ενδιαφέρον του προς το Ιόνιο και συγκεκριμένα την Οξιά, εξαιτίας των 15 οικοπέδων με υδρογονάνθρακες.

... και πωλητών

Τα νησιά, που διατίθενται προς πώληση στην Ελλάδα, είναι κατά κανόνα προϊόντα κληρονομιάς, που μεταβιβάζονται από γενιά σε γενιά. "Στο πλαίσιο αυτό, οι τιμές εμφανίζονται αρκετά δελεαστικές και σχεδόν πάντα αρκετά διαπραγματεύσιμες. Σε πολλές περιπτώσεις, όταν ο πωλητής γνωρίζει ότι ο αγοραστής είναι υπαρκτός και δεν είναι φαντομάς, η διαπραγμάτευση μπορεί να φτάσει και στο -30 % της αρχικής τιμής", υπογραμμίζει ο κ. Μπάκας.

Έλληνες - κάτοχοι ιδιωτικού νησιού

* Οικογένεια Γουλανδρή, Ρευματονήσι (δίπλα στην Πάρο).

* Οικογένεια Καρνέζη, Πεταλιούς (Ευβοϊκός κόλπος).

* Σπήλιος Λιβανός, Σκορπίδι (Ιόνιο Πέλαγος).

* Φάνη Πάλλη - Πετραλιά, το 50% του νησιού Ρένες (δίπλα στη Σκυροπούλα).

* Οικογένεια Νιάρχου, Σπετσοπούλα (απέναντι από τις Σπέτσες).

* Στέλιος Χατζηιωάννου, Σκυροπούλα.

* Οικογένεια Τσάκου, Ατοκος (Ιόνιο Πέλαγος).

* Οικογένεια Νομικού, Χριστιάνη (κοντά στη Σαντορίνη).

* Οικογένειες Εμπειρίκου και Καρνέζη, Μεγαλόνησος (Αιγαίο Πέλαγος). Να σημειωθεί ότι μία έκταση 200 στρεμμάτων του νησιού ανήκουν στα παιδιά του Ισπανού καλλιτέχνη Πάμπλο Πικάσο, Κλοντ και Παλόμα.

* Οικογένεια Γιατράκου, Πάτροκλος.

* Οικογένεια Παπανικολάου, Αγία Τριάδα (νήσος κοντά στην Ερέτρια).

Πωλητήρια σε ελληνικά νησιά

* Νήσος Γαία, στο Ιόνιο Πέλαγος, 43 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 3.700.000 ευρώ.

* Νήσος Στρογγυλό, στο Αιγαίο Πέλαγος, 54 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 4.500.000 ευρώ.

* Νήσος Σοφία, μέρος του συγκροτήματος Εχινάδες, 44 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 5.500.000 ευρώ.

* Νήσος Μάκρη, μία από τις νότιες Εχινάδες, 245 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 13.500.000 ευρώ.

* Νήσος Όμορφη, στο Ιόνιο Πέλαγος, 1.200 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 50.000.000 ευρώ.

* Νήσος Δολίχη, στο Ιόνιο Πέλαγος, 1.345 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 40.000.000 ευρώ.

* Νήσος Καρδιώτισσα, στο Αιγαίο Πέλαγος, 280 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 6.500.000 ευρώ.

* Νήσος Μόντι, στο Ιόνιο Πέλαγος, 51 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 1.200.000 ευρώ.

* Χερσόνησος Λυχνάρι, στην περιοχή της Κορίνθου, 95 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 3.000.000 ευρώ.

* Νήσος Βούβαλος, στον Αμβρακικό Κόλπο, 31 στρέμματα. Τιμή Πώλησης : 3.000.000 ευρώ.

* Νήσος Αγίου Θωμά, στο Σαρωνικό Κόλπο, 300 στρέμματα. Τιμή Πώλησης: 15.000.000 ευρώ.

* Νήσος Άγιος Αθανάσιος, στον Κορινθιακό Κόλπο, 10.811 τ.μ. Τιμή Πώλησης: 1.500.000 ευρώ.

* Νήσος Θηλιά, στο Ιόνιο Πέλαγος. Τιμή Πώλησης: 18.000.000 ευρώ. e-typos