Της Ξένης Δρόσου

Μερική καταστροφή της πλατείας Πρασακάκη από τον Δήμο

  • Τρίτη, 5 Σεπτεμβρίου, 2017 - 13:02

Κατά τις αρχές Ιουλίου 2017, και κατά την διάρκεια περιπάτου μου επί της πλατείας Πρασακάκη, διαπίστωσα εργαζόμενους, μετά του οχήματος τους, με διακριτικά του δήμου Σύρου – Ερμούπολης, να διενεργούν «εργασίες» διάνοιξης δρόμου μέσω της πλατείας.

Αξιοσημείωτο των «εργασιών» ήταν, η καταστροφή τουλάχιστον δύο πετρόχτιστων παρτεριών, ξερίζωμα ενός δενδρυλλίου, τσιμεντόστρωση παρτεριών, απομάκρυνση κάδου απορριμμάτων (που παραμένει παρατημένος μέσα σε ένα παρτέρι) καθώς και παραμονή μπάζων στον χώρο για τουλάχιστον πέντε ημέρες.

Στην προσπάθεια μου να μάθω το λόγο για αυτή την μόνιμη επέμβαση στην μορφολογία της πλατείας που αλλοιώνει τον χαρακτήρα της, κατέθεσα αίτημα ενημέρωσης στις τεχνικές Υπηρεσίες του δήμου.

Η απάντηση που έλαβα, η οποία επισυνάπτεται αυτοτελώς, περιέγραφε το ιστορικό ιδιωτικού αιτήματος από πολίτη για διάνοιξη δρόμου μέσω της πλατείας Πρασακάκη για πρόσβαση σε ιδιωτικό δρόμο.

Αρχικά η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου είχε απορρίψει την επέμβαση στον χώρο της πλατείας και πρότεινε η πρόσβαση στην ιδιοκτησία να γίνει μέσω της οδού Π. Κατραμάδου.

Τρεις μήνες μετά επανήλθε το αίτημα του ιδιώτη, το οποίο παραπέμφθηκε για γνωμοδότηση στην τοπική κοινότητα Ερμούπολης, η οποία γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά.

Το αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ από τον 7-2016 κι έπειτα δεν φαίνεται κάποιο σχετικό έγγραφο για οριστική απόφαση εκτέλεσης των εργασιών από την πλευρά του δήμου, το τμήμα Προστασίας Πολιτιστικής κληρονομιάς, Μικρών έργων και συντηρήσεων προέβη στην διαμόρφωση του χώρου κατόπιν «προφορικών οχλήσεων» ιδιώτη.

Όπως γίνεται αντιληπτό, γεννιούνται μια σειρά ερωτήματα από το παραπάνω έγγραφο, τα οποία με οδήγησαν στο να επανέρθω με αίτηση μου στις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου για το σκεπτικό των αποφάσεων που ελήφθησαν προς την διενέργεια των εργασιών.

Η απάντηση που έλαβα, κατόπιν και γνωμοδότησης του Γραφείου Νομικής υποστήριξης του Δήμου, ήταν ότι λόγω απουσίας κάποιου συνδέσμου του αιτούντος με τα αιτούμενα έγγραφα δεν καλύπτω την έννοια του όρου ενδιαφερόμενος και ως εκ τούτου δεν δικαιούμαι να λάβω τα έγγραφα που ζήτησα.

Επειδή λοιπόν δεν γνωρίζω αν δικαιούμαι ή όχι να αποκτήσω πρόσβαση στα εν λόγω έγγραφα αποφάσισα να παραθέσω δημοσίως τα ερωτήματα μου, ελπίζοντας ότι θα βρεθεί κάποιος από τις θέσεις ευθύνης να τοποθετηθεί και μου τα εξηγήσει.

1) Ενώ η από 3-9-32015 απάντηση της υπηρεσίας του δήμου αναφέρεται ότι δεν δύναται να γίνει τροποποίηση του χώρου τι είναι αυτό που μεσολάβησε και τελικά την 6-7-2016 η ίδια υπηρεσία ζήτησε την σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής κοινότητας Ερμούπολης για την διαμόρφωση του υπάρχοντος παρτεριού?

2) Ποιο είναι το νομικό πλαίσιο που διέπει την διαδικασία αδειοδότησης των εν λόγω εργασιών και σε ποιο βαθμό οι εργασίες αυτές τελικά συμμορφώθηκαν με αυτό?

3) Αφού υπάρχει τελικά δυνατότητα πρόσβασης από την οδό Κατραμάδου για ποιο λόγο έπρεπε να γίνουν εν γένει οι εργασίες διαμόρφωσης της πλατείας?

4) Ποιες ανάγκες καλύπτει η ύπαρξη μιας πλατείας εντός του αστικού ιστού και πως αυτές υπηρετούνται όταν ο οποιοσδήποτε ιδιώτης μπορεί να ζητάει οδό πρόσβασης διαμέσου πλατειών.

5) Με ποιο σκεπτικό δεν τοποθετήθηκαν πλάκες ώστε να συμμορφωθούν με την μορφή της πλατείας αλλά έγινε μια βιαστική τσιμεντόστρωση;

6) Τελικά στους δημόσιους χώρους, όπως είναι και οι πλατείες, έχουν λόγο να γνωρίζουν και οι πολίτες για πιο λόγο γίνονται εργασίες ή όχι? Και σε τελική ανάλυση πρέπει κανείς να είναι «ενδιαφερόμενος» ώστε να μπορεί να ρωτήσει για την νομιμότητα ή όχι μιας εργασίας?

Προφανώς και μπορεί ο καθένας να βγάλει τα συμπεράσματα του από τα παραπάνω, αλλά σίγουρα αυτά αποτελούν την δική μου υποκειμενική προσέγγιση των πεπραγμένων μέσω και της αλληλογραφίας που είχα. Ευελπιστώ να βρεθεί κάποιος από την διοίκηση του Δήμου και να τοποθετηθεί δημόσια για τα παραπάνω ώστε να μάθουμε και εμείς οι πολίτες αν τελικά το ιδιωτικό συμφέρον είναι ανώτερο του κοινωνικού και αν σε τελική ανάλυση ο κάνοντας ισχυρότερες προφορικές οχλήσεις μπορεί να επηρεάζει τις όποιες αποφάσεις.

Κι επειδή το αίτημα του ιδιώτη πιθανόν να εκπορεύεται από λόγους υγείας όπως αναφέρεται στην απόφαση 96\2016 της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, και ο σκοπός μου δεν είναι να εκθέσω ανθρώπους, καθώς σε κάθε περίπτωση οι συμπολίτες μας με προβλήματα υγείας πρέπει να βοηθούνται από την πολιτεία: πρώτον δεν θα αναγράψω ποτέ το όνομα του και δεύτερον εκτιμώ ότι θα μπορούσε να δοθεί λύση από τον δήμο δια μέσω της οδού Κατραμάδου χωρίς να γίνει επέμβαση στην πλατεία και εξυπηρετώντας τον ασθενή συμπολίτη.

Σε μια πόλη που οι ελεύθεροι χώροι είναι είδος προς εξαφάνιση η καταστροφή των ήδη υπαρχόντων δεν έχει να συνεισφέρει τίποτα στους κατοίκους. Ενώ θα ήθελα απλά να υπενθυμίσω στους αρμόδιους ότι με μια βόλτα στην πλατεία θα μπορούσαν να διαπιστώσουν την ύπαρξη πολλών θέσεων παρκαρίσματος στην πλατεία οι οποίες συνήθως παραμένουν κενές καθώς και ότι η πρόσβαση από την οδό Κατραμάδου θα ήταν πολύ πιο εύκολη. Και το ερώτημα παραμένει θα διορθωθεί η κατάσταση της πλατείας ή θα παραμείνει αφημένη στη μοίρα της;