Ανακοίνωση του ΚΚΕ Θήρας για τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς στο νησί

"Τους έμελλε να το ζήσουν κι αυτό"

  • Παρασκευή, 15 Σεπτεμβρίου, 2017 - 10:04

Μετά από τόσα χρόνια που οι αναπληρωτές συμβασιούχοι εκπαιδευτικοί κάθε χρόνο γυρίζουν τη χώρα απ’ άκρη σ’ άκρη, μετά την αγωνία για το αν, το πότε και το που θα δουλέψουν, μετά την ανεργία των καλοκαιρινών μηνών για τους οποίους κάποιοι δεν πήραν ούτε επίδομα ανεργίας, μετά την εναλλαγή μεταξύ ελαστικής εργασίας και ανεργίας, δεκάδες εκπαιδευτικοί στη Σαντορίνη αλλά και σε άλλα μέρη της χώρας αποτελούν σήμερα τις «παράπλευρες απώλειες» της τουριστικής ανάπτυξης. Η ανυπαρξία στέγης και τα υπέρογκα ποσά που ζητούνται για ενοίκια τους έχουν οδηγήσει να κοιμούνται ακόμα και σε παραλίες και σε camping!
Δεν αποτελεί τυχαίο γεγονός ούτε είναι «κεραυνός εν αιθρία».
Οι αλλαγές στην εκπαίδευση (υποχρηματοδότηση των σχολείων, δραματική μείωση των μισθών των εκπαιδευτικών, αδιοριστία, αναπλήρωση-ωρομισθία, συμπτύξεις-συγχωνεύσεις τμημάτων, υποβάθμιση και μείωση στο ωρολόγιο πρόγραμμα διδακτικών αντικειμένων, μεγαλύτερη υποβάθμιση προσχολικής και ειδικής αγωγής, Λύκειο-φροντιστήριο κ.ά...) οδηγούν σε ένα αναχρονιστικό σχολείο όπου δουλεύει με όσους και όποιους εκπαιδευτικούς έχει και τους καταδικάζει σε μόνιμη αναπλήρωση, φτώχεια, και περιπλάνηση!
Όσο για τους μαθητές και τις οικογένειές τους, καλούνται άλλη μια φορά «να κάνουν υπομονή», να ανεχτούν – και σε σχολεία του νησιού μας- τη συνδιδασκαλία σε τμήματα 40-50 μαθητών ή την απώλεια πολλών διδακτικών ωρών μέχρι να έρθει ο αναπληρωτής δάσκαλος. Εν τω μεταξύ, είναι υποχρεωμένοι να προμηθευτούν τα είδη της «σχολικής λίστας» που το κόστος της όλο και ανεβαίνει.
Έχουν το θράσος στην κυβέρνηση, να «νίπτουν τας χείρας τους», επικαλούμενοι το ν.3852/2010 (ανάθεση αρμοδιοτήτων για στέγαση και σίτιση των δημοσίων υπαλλήλων σε ορεινούς και νησιωτικούς δήμους) και τον πρόσφατο ν. 4483/2017 για να μεταβιβάσουν τις ευθύνες τους στους δήμους. Χωρίς φυσικά να τους μεταβιβάσουν και την απαραίτητη χρηματοδότηση! Ας ψάξουν οι δήμοι να βρουν τα χρήματα!!!
Τα πράγματα όμως δεν είναι έτσι.
Η παιδεία και η υγεία είναι κεντρική ευθύνη του κράτους.
Οι εκπαιδευτικοί, όπως και οι γιατροί, είναι δημόσιοι λειτουργοί και δεν μπορεί να αφήνονται στη μοίρα τους και στις όποιες επιλογές ή δυνατότητες των δήμων.
Η πρακτική αυτή ανοίγει επικίνδυνους δρόμους, υπηρετεί τις στοχεύσεις του κεφαλαίου για περιορισμό του κράτους στην Εκπαίδευση και την Υγεία. Υλοποιεί τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ και της ΕΕ για «αυτονομία» και βαθύτερη εμπλοκή των χορηγών/ επιχειρήσεων και στη δημόσια εκπαίδευση και υγεία.
Στη συγκέντρωση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που έγινε στις 11/9/2017 στο Δημαρχείο Θήρας, εκφράστηκε η αγωνιστική διάθεση των αναπληρωτών εκπαιδευτικών που αφορά στην ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων τους για μόνιμη δουλειά με μισθούς που τους επιτρέπουν να ικανοποιούν τις σύγχρονες ανάγκες τους.
Απαιτούμε από το Υπ. Εσωτερικών και το Υπ. Παιδείας να παρέμβει και να επιχορηγήσει τους δήμους με τα ανάλογα κονδύλια ώστε να στεγάσουν τους αναπληρωτές εκπαιδευτικούς σε κατάλληλες κατοικίες και να καλύψουν τη σίτιση και τη μετακίνησή τους. Ειδικότερα για τη Σαντορίνη, η κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα σε ανέγερση κατοικιών στα ήδη απαλλοτριωμένα οικόπεδα και κτίσματα του δημοσίου (σταύλοι Καμαρίου κλπ) ώστε να παρέχεται η δυνατότητα στο Δήμο Θήρας να τα διαθέτει στους δημόσιους λειτουργούς που υπηρετούν στο νησί μας.
Το ΚΚΕ βρίσκεται αταλάντευτα στο πλευρό των εκπαιδευτικών και στον αγώνα τους για ανάκτηση όλων των απωλειών των τελευταίων χρόνων, για μόνιμη και σταθερή εργασία, για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο σύγχρονης γενικής παιδείας
αποκλειστικά δημόσιο και πραγματικά δωρεάν.