Η διατροφολόγος Έφη Κοντορουχά για την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

  • Δευτέρα, 16 Οκτωβρίου, 2017 - 12:47

Απαντήσεις σε σημαντικά ερωτήματα για τη διατροφή δίνει η διατροφολόγος Έφη Κοντορουχά στο πλαίσιο της καθιέρωσης της 16ης Οκτωβρίου ως Παγκόσμιας Ημέρας Διατροφής.

  • Γιατί είναι τόσο σημαντική η διατροφή μας που έγινε παγκόσμιο γεγονός;

Η τροφή είναι το μέσο που παρέχουμε ενέργεια και θρεπτικά στοιχεία στο σώμα μας, ώστε να μπορέσει αυτό να αναπτυχθεί, να επουλώσει τις πληγές του, να διατηρήσει τη θερμοκρασία του, να εκτελέσει όλες τις ζωτικές του λειτουργίες και φυσικά να έχει τη δύναμη να εκτελέσει κάθε εργασία και κίνηση.

Όλες αυτές τις ανάγκες για να τις καλύψουμε θα πρέπει να επιλέγουμε προσεκτικά εκείνες τις τροφές που θα μας παρέχουν τα κατάλληλα στοιχεία, στις ποσότητες που απαιτούν οι ανάγκες μας.

Η σωστή διατροφή συμβάλλει σε ένα υγιές σώμα και πνεύμα.

 

  • Γιατί η Μεσογειακή Διατροφή συστήνεται από τους ιατρικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια;

Σύμφωνα με πολυετείς έρευνες έχει βρεθεί ότι η Μεσογειακή Διατροφή συμβάλλει στην καλή υγεία του ατόμου και σε ένα μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής, μειώνοντας τους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα και καρκινογενέσεις.

 

  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτού του διατροφικού μοντέλου;

Τα κύρια χαρακτηριστικά της είναι τα μη επεξεργασμένα δημητριακά (ψωμί/ ζυμαρικά/ δημητριακά ολικής άλεσης, αναποφλοίωτο ρύζι), τα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο, τα όσπρια, το ψάρι, το κοτόπουλο, η μικρή κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων, οι ξηροί καρποί, τα αβγά, η περιορισμένη κατανάλωση κόκκινου κρέατος (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί), η μέτρια κατανάλωση κρασιού και η μικρή κατανάλωση ζάχαρης.

Οι παραπάνω τροφές είναι πλούσιες σε φυτικές ίνες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία που μας προστατεύουν από καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, παχυσαρκία συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού, του μεταβολισμού και του εντέρου και προστατεύουν το σώμα από λοιμώξεις, χρόνιες παθήσεις, καρκινογενέσεις και πρόωρη γήρανση.

 

  • Πρέπει να στερηθώ αγαπημένες γεύσεις για να είμαι υγιής;

 

Όχι, δεν απαγορεύεται τίποτα, αν δεν υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος υγείας.

Πρέπει να μάθουμε να διαχειριζόμαστε τις τροφές που είναι διαθέσιμες στην αγορά και να βάλουμε το μέτρο στη ζωή μας.

Ένα μικρό γλυκό, για παράδειγμα, αμέσως μετά το κυρίως γεύμα της ημέρας, 2-3 φορές την εβδομάδα, δεν μας επιβαρύνει σε μεγάλο βαθμό.

  • Στης ακρίβειας τον καιρό που διανύουμε πως θα εφαρμόσουμε όλα τα παραπάνω;

 

Πολλές φορές ακούω αυτή την ερώτηση, αλλά αν το δούμε ρεαλιστικά, τα όσπρια είναι μια οικονομική τροφή που προκαλεί γρήγορα κορεσμό με διάρκεια, τα φρούτα μας δίνουν τη γλυκιά γεύση που συχνά αναζητάμε και μας χορταίνουν περισσότερο από ένα κλασσικό γλυκό, τα λαχανικά μειώνουν την ποσότητα φαγητού που καταναλώνουμε, το ελαιόλαδο, έχοντας ένα μέτρο στην ποσότητα που χρησιμοποιούμε, μας βοηθά να καταπολεμήσουμε τη δυσκοιλιότητα, να έχουμε πιο υγιή μαλλιά και δίνει όμορφη γεύση στο φαγητό μας.

 

Έχοντας, λοιπόν, μια υγιεινή διατροφή, εξοικονομούμε τα χρήματα των φαρμάκων, που μελλοντικά θα χρειαστούμε αν δεν προσέχουμε από νωρίς τον εαυτό μας, χτίζοντας τον οργανισμό με ποιότητα και κάνοντας την “τροφή μας ... φάρμακο μας”, όπως έλεγε ο Ιπποκράτης.

 

Κοντορουχά Ευστρατία

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος

Μέλος Πανελληνίου Συλλόγου Διαιτολόγων - Διατροφολόγων