Του Κώστα Δαφνά

Όπου υπάρχει δράση, υπάρχει φως κι ελπίδα

  • Δευτέρα, 30 Οκτωβρίου, 2017 - 06:10
  • /   Eνημέρωση: 30 Οκτ. 2017 - 7:23

Σήμερα ζούμε μια κατάσταση αγωνίας, αβεβαιότητας, άγχους και ανασφάλειας για το αύριο και ιδιαίτερα για το μέλλον των νέων και φυσικά των ηλικιωμένων και συνταξιούχων. Και κάνουμε τον σταυρό μας να αντέξουμε τα χειρότερα που έρχονται, δηλαδή μεγαλύτερη φτώχεια, ανεργία, νέα μείωση μισθών και συντάξεων, ακρίβεια, μιζέρια και νέα φορο-καταιγίδα.
Ας έλθουμε όμως τώρα στα δικά μας και στις μικρότερες εξουσίες τις τοπικές και δημοτικές μας κυρίως.
Στην τελευταία επικοινωνία μου μαζί σας με σχόλιό μου γύρω από το μέλλον και την κατάσταση του νησιού μας και της πόλης μας εφιστούσα την προσοχή όλων στις παρούσες δύσκολες περιστάσεις και συγκυρίες, καλούσα σε ενότητα, συμπόρευση, συνεργασία και αλληλεγγύη όλους τους Συριανούς, μακριά από μικροκομματικά συμφέροντα, αρχομανία και εγωισμούς. Να αφήσουμε την γκρίνια, την κακόπιστη κριτική και τις στείρες αντιπαραθέσεις και να βάλουμε πλάτη, ώστε να βρεθούν λύσεις στα φλέγοντα προβλήματα του τόπου μας και να αποφύγει η Σύρος μας την ερήμωση και την εγκατάλειψη της από τη νέα γενιά και τα παιδιά μας.
Κάνοντας τώρα ένα σύντομο απολογισμό διακρίνω με χαρά μου ότι αρκετά πράγματα στο νησί μας πάνε προς το καλύτερο, ώστε να μπορούμε όχι φυσικά να επαναπαυόμαστε  και να εφησυχάζουμε αλλά να αισιοδοξούμε, να επαγρυπνούμε να και συντονιζόμαστε στον κοινό αγώνα για το αύριο του τόπου μας.
Πρέπει λοιπόν να παραδεχθούμε ότι η Δημοτική αρχή, αλλά και η Περιφερειακή αγωνίζονται, παράγουν έργο και έχουν καταφέρει πολλά.
Κρίσιμα και χρονίζοντα προβλήματα του τόπου μας βρήκαν την λύση τους ή προχωρούν προς την σωστή κατεύθυνση, χάριν του συγκεκριμένου πλάνου, της πολιτικής βούλησης και αποφασιστικότητας της Δημοτικής μας αρχής, παρά τις δύσκολες οικονομικές συγκυρίες.
Βέβαια, όπως σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα θα υπάρξουν και λάθη και παραλείψεις και αστοχίες. Αυτά είναι φυσικά και ανθρώπινα.
Α) Στον τουρισμό βλέπουμε από επίσημα στοιχεία του Λιμενικού Ταμείου Σύρου ότι το 2013 και το 2014 είχαμε καταγεγραμμένες αφίξεις 147.617 και 160.816 αντίστοιχα.  Το 2016 @ το 2017 είχαμε 167.028 και 183.585 αφίξεις. Σημειώθηκε λοιπόν μια πολύ σημαντική αύξηση, που χρόνο με τον χρόνο ανεβαίνει. Βέβαια για να διατηρηθεί αυτή η τάση και να επιτύχουμε και ποιοτική βελτίωση πρέπει να υπάρξουν κατάλληλες και ανάλογες ξενοδοχειακές υποδομές υψηλών προδιαγραφών, σύντομη αναβάθμιση του αεροδρομίου, διασύνδεση του νησιού μας με ταχύτερα, ασφαλή και ανετότερα  πλοία, αναβάθμιση της κρουαζιέρας και αξιοποίηση της μαρίνας και γενικά βελτίωση των παρεχομένων υπηρεσιών και σε ποιότητα και σε τιμές, ώστε να γίνουμε περισσότερο ανταγωνιστικοί και ελκυστικοί.
Β) Παράλληλα ξεκίνησε η διαδικασία για την αναβάθμιση του αεροδρομίου, ώστε να γίνει η επέκταση του αεροδιαδρόμου κατά 140 μ., π/υ έργου 1,43 εκ. €. Είναι όνειρο πολλών ετών που θα ανοίξει νέους ορίζοντες για το νησί μας και για μας τους ίδιους και για τον τουρισμό μας και σε ποιότητα και ποσότητα, ενώ ήδη βρίσκεται σε διαδικασία εξέλιξης η απαλλοτρίωση των εκτάσεων για την ταπείνωση του λόφου στην περιοχή «Νεράιδα», π/υ 1 εκ. €.
Γ) Ανακοινώθηκε επίσημα ότι η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου κατά πλειοψηφία επέλεξε την Σύρο ως έδρα της Πολυτεχνικής Σχολής. Αυτή την απόφαση πρέπει όλοι να την στηρίξουμε και να βάλουμε πλάτη για την έγκαιρη υλοποίησή της, με την εξεύρεση ολοκληρωμένων, ενιαίων και λειτουργικών υποδομών.
Δ) Για πρώτη φορά στο νησί μας πραγματοποιήθηκε με επιτυχία διευρυμένη ακτοπλοϊκή σύσκεψη για την διασύνδεση των νησιών των Κυκλάδων. Η σύσκεψη αυτή έγινε στην Ερμούπολη και όχι στον Πειραιά όπως συνηθιζόταν με πρωτοβουλία του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης και του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, ώστε τα θέματα να εξεταστούν επί τόπου, με σκοπό την αναβάθμιση και διασύνδεση του νησιού μας με πλοία ασφαλή, ταχύτερα και ανετότερα. Οι ακτοπλοϊκές εταιρείες δεσμεύτηκαν για την σύνδεση της Σύρου με ταχύπλοα και συμβατικά πλοία με την Ραφήνα, την Κρήτη και νησιά των Κυκλάδων όπως η Πάρος, Νάξος και Σαντορίνη με έδρα το νησί μας. Ελπίζουμε αυτές οι δεσμεύσεις να υλοποιηθούν.
Ακόμα ένα πάγιο αίτημα του Δήμου μας για την ακτοπλοϊκή σύνδεση Σύρου-Ραφήνας έγινε πραγματικότητα, πρέπει όμως για να διατηρηθεί η γραμμή αυτή, να υποστηριχθεί. Παράλληλα σύντομα περιμένουμε την επανα-δρομολόγηση στην γραμμή Σύρου-Πειραιά του “ΠΑΤΜΟΣ” σε καθημερινή βάση.
Ε) Καταβάλλονται συντονισμένες προσπάθειες για την επαναλειτουργία του ΝΕΩΡΙΟΥ με την ανάθεση της λειτουργίας του σε ιδιώτη επενδυτή. Πρέπει να βρεθεί λύση, διότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε απόγνωση και η ανεργία συνθλίβει τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Στο θέμα αυτό της επαναλειτουργίας του την πρώτη και σοβαρή ευθύνη έχει η κεντρική διοίκηση, αλλά και οι τοπικοί φορείς και παράγοντες  πρέπει ενωμένοι να πιέσουν συντονισμένα και μεθοδικά προς την κατεύθυνση αυτή.
ΣΤ) Έγινε σημαντικό βήμα για την οριστική επίλυση του προβλήματος της Πολεοδομικής Μελέτης της Σύρου, που θα έχει θετικά αποτελέσματα στην περαιτέρω ανοικοδόμηση και τον τουρισμό του νησιού μας, πρόβλημα που μας ταλαιπωρούσε επί 20 χρόνια.
Ζ) Πολύ σημαντική και αξιόλογη η επενδυτική πρόταση παραγωγών του HOLLYWOOD να ιδρύσουν στο νησί μας Σχολή Κινηματογράφου με στούντιο παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου. Μακάρι να ευοδωθεί και να καρποφορήσει.  
Η) Επίσης ο Δήμος μας έχει υποβάλλει πρόταση χρηματοδότησης της πράξης «Μονάδα Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων και Κατασκευή Νέου Κυττάρου  Χ.Υ.Τ.Υ» και κατασκευή νέου 2ου π/υ 6,5 εκατομ.€. Το έργο αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό του υπάρχοντος Χ.Υ.Τ.Α και την μετατροπή του σε Χ.Υ.Τ.Υ, έργο που θα λύσει το πρόβλημα των απορριμμάτων για τουλάχιστον 25 χρόνια στο νησί μας.
Θ) Δόθηκε πράσινο φως από τον Υφυπουργό Αθλητισμού στο χρονίζον  θέμα της ανακατασκευής του Γυμναστηρίου των Πευκακίων, π/υ  680.000 χιλ. € με συμμετοχή του Δήμου μας και της Γ.Γ. Αθλητισμού. Παράλληλα πολύ σύντομα θα ξεκινήσουν και οι εργασίες για την αντικατάσταση του τάπητα και των φωτιστικών του Δημοτικού γηπέδου ποδοσφαίρου Ερμούπολης.
Ι) Ακόμα προς υλοποίηση από την Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης του Δήμου Ερμούπολης βρίσκονται δύο πολύ σημαντικά έργα για τα χωριά μας:
 α) Αυτό της κατασκευής νέων δικτύων ύδρευσης στα χωριά Φοίνικα και Ποσειδωνία, π/υ 2 εκατομ. € και
β) αυτό της κατασκευής νέων δικτύων αποχέτευσης Μ. Γυαλού-Βάρης π/υ 10,5 εκατομ. € μέσω Ε.Σ.Π.Α.
ΙΑ) Μετά από πολλά χρόνια απραξίας προχωρά το σχέδιο αξιοποίησης του Στρατοπέδου,
ΙΒ)Στην διαδικασία έγκρισης από το Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας βρίσκεται  η χωροταξική μελέτη του Λιμένα Ερμούπολης – MASTER PLAN του Λιμένα Ερμούπολης, ένα μεγαλόπνοο έργο που θα αλλάξει το πρόσωπο της πόλης.
ΙΓ) Προς υλοποίηση ακόμη βρίσκεται το έργο επέκτασης του Δημοτικού Σχολείου Βάρης και ανέγερση νέου Νηπιαγωγείου προϋπολογισμού 2,5 εκ. € μέσω Ε.Σ.Π.Α.
Υπάρχουν και άλλα που έγιναν ή γίνονται και είναι αντιληπτά από τους συμπολίτες μας.   
Μετά από τα πιο πάνω βλέπουμε ότι μέσα στην φθινοπωρινή καταχνιά  ελπίδα φωτός αισιοδοξίας και  προοπτικής για το μέλλον. Διακρίνουμε συντονισμένη δράση, προσπάθεια και στοχευμένες ενέργειες, δίνονται λύσεις και υλοποιούνται μικρά και μεγάλα έργα που τα προηγούμενα χρόνια είχαν βαλτώσει. Η Σύρος προσπαθεί, αγωνίζεται και δεν κάμπτεται.
Υπάρχει φώς και ελπίδα.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΦΝΑΣ
Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

 

Ετικέτες: