Ανοικτή εκδήλωση παρουσίασης πρότασης αξιοποίησης στρατοπέδου “Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη”

Η πρωτοβουλία θετική αρκεί να γίνει πράξη

Του Γιώργου Συνανίδη
  • Παρασκευή, 9 Φεβρουαρίου, 2018 - 06:15

Ομολογώ πως αυτή τη φορά την πάτησα! Γνωρίζοντας από την συμμετοχή μου σε προηγούμενες εκδηλώσεις του Δήμου Ερμούπολης , ύστερα από πρόσκληση, σχετικά με θέματα ενδιαφέροντος της Σύρου, η έναρξη της εκδήλωσης παρουσίαζε κατά κανόνα καθυστέρηση κατ’ ελάχιστον 20 λεπτών από την προγραμματισμένη ώρα έναρξης. Πήγα λοιπόν μισή ώρα αργότερα, βέβαιος πως θα πιάσω την συζήτηση στην αρχή. Ωστόσο ή εκδήλωση είχε ήδη ξεκινήσει, μπήκα σε ένα κατάμεστο αμφιθέατρο με κατεβασμένα τα αυτιά , αναζητώντας αγωνιωδώς θέση.

Δεύτερη ‘ευχάριστη έκπληξη’ ήταν επί του οργανωτικού. Εξ’ αρχής ο Δήμαρχος σαν συντονιστής έθεσε τους όρους της συζήτησης, με βασικό εκείνο της τήρησης του χρόνου ομιλίας των ομιλητών που εμπλέκονται στο θέμα. Πρωτόγνωρα πράγματα . Υποχρεώθηκαν να εναρμονιστούν ακόμα και οι παρόντες βουλευτές , που ως εκ της ιδιότητός τους ως μέλη του Ελληνικού Κοινοβουλίου , είναι κακομαθημένοι και ξεφεύγουν κατά κανόνα του προβλεπόμενου χρόνου ομιλίας.

Ας πάμε όμως στο ουσιαστικό θέμα της συγκεκριμένης εκδήλωσης που ήταν η παρουσίαση πρότασης αξιοποίησης στρατοπέδου ‘Λοχαγού Αποστόλου Ζαφείρη’.

Δεδομένου ότι έχουν προηγηθεί πολλά βήματα και για μεγάλο χρονικό διάστημα, για κάποιον σαν εμένα, που δεν έχει μετάσχει στην διαδικασία, είναι δύσκολο να κατανοήσει τα επιμέρους στοιχεία που καθορίζουν και οδηγούν στις επιλογές που προτείνονται. Για παράδειγμα το θέμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του οικοπέδου- έκτασης, όπου προσδιορίζει τον επισπεύδοντα της διαδικασίας αξιοποίησης. Είναι λογικό πως ο ιδιοκτήτης του χώρου, εν προκειμένω το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, έχει το δικαίωμα να επιλέξει την αξιοποίηση του χώρου που του ανήκει, εφόσον φυσικά δεν προσκρούει στον νόμο και δεν αλλοιώνει τον χαρακτήρα του τόπου. Ειδικά για ένα έργο μεγάλης κλίμακας , είναι απαραίτητη η συναίνεση του Τοπικού Παράγοντα , δηλαδή του Δήμου Σύρου. Η συναίνεση όμως δεν προϋποθέτει και συμμετοχή στο κόστος μελέτης , διότι είναι αυτονόητο ότι εκείνος που προσδοκά οικονομικό όφελος, το Ταμείο Εθνικής Άμυνας εν προκειμένω, είναι εκείνος που επιβαρύνεται κιόλας. Αλλά ας μην γινόμαστε μεμψίμοιροι και ας δεχθούμε ότι για να έχουμε λόγο ως Δήμος και Κοινωνία πρέπει να πληρώσουμε κάτι . Να αποτελέσει λοιπόν η συμμετοχή μας στο κόστος προμελέτης του έργου, την πρόσθετη λαβή για το αυτονόητο δικαίωμά μας, ως Δήμος Σύρου, παρέμβασης στην αξιοποίηση .

Ένα άλλο σημαντικό θέμα που γεννά ερωτήματα είναι το αδειοδοτικό . Η πρόταση που θα προωθήσει το Ταμείο Εθνικής Άμυνας, προκειμένου να βρει ενδιαφερόμενο επενδυτή, θα πρέπει να συνοδεύεται και από μια εμπεριστατωμένη , σοβαρή , αδιαμφισβήτητη αδειοδοτική διαδικασία. Με χρονικά πλαίσια συγκεκριμένα , που να μην χωρά ερωτηματικά . Αυτό το στοιχείο είναι το πρώτο που θα ζητήσει όποιος σοβαρός επενδυτής . Χωρίς αυτήν την λύση , η πρόταση κινδυνεύει να πέσει στο κενό και να δημιουργήσει μεγάλη οπισθοδρόμηση και ανασφάλεια . Η νοοτροπία πάμε και βλέπουμε δεν περπατάει. Κανείς δεν είναι διατεθειμένος να ασχοληθεί με κάτι που είναι ασαφές και κινδυνεύει να μπλέξει. Γνωρίζω μεγάλα επενδυτικά σχέδια που όταν μετά από χρόνια εγκρίθηκαν από το Κοινοβούλιο, οι διεθνείς συνθήκες είχαν αλλάξει και το ενδιαφέρον των επενδυτών είχε αρθεί.

Καθοριστικός παράγοντας επίσης είναι το θέμα των εν εξελίξει υποδομών. Για μία τόσο μεγάλη επένδυση , πιθανώς η μεγαλύτερη σε αξία που έχει υλοποιηθεί ποτέ στο νησί, η διασύνδεση με τις υποδομές ( λιμάνι, αεροδρόμιο, οδικό δίκτυο, παροχές κλπ) είναι αποφασιστικής σημασίας. Μία τέτοια μονάδα, με το όγκο των επισκεπτών που θα διακινούνται , δεν νοείται αποκομμένη από τις υπόλοιπες λειτουργείες του νησιού, κυρίως τις συγκοινωνιακές .Οπωσδήποτε θα τεθεί από κάθε ενδιαφερόμενο, θα πρέπει να περιέχεται με δεσμευτικές ρήτρες στον φάκελο ενδιαφέροντος , με την μέγιστη δυνατή ανάλυση και ακρίβεια.

Οπωσδήποτε η συνύπαρξη διαφορετικών δραστηριοτήτων στον ίδιο χώρο γεννά προβληματισμό. Αναφέρθηκε μάλιστα στην εκδήλωση, ότι η πανεπιστημιακή κοινότητα είναι κατά κανόνα θορυβώδης. Σε συνδυασμό μάλιστα με το υφιστάμενο πλαίσιο πανεπιστημιακού ασύλου, όπου η εφαρμογή των κανονισμών είναι ανεφάρμοστη, η απαίτηση απόλυτα ήσυχου περιβάλλοντος ενός ξενοδοχείου 5 αστέρων τίθεται σε σοβαρή αμφιβολία. Εντύπωση προκαλεί η στάση του Διευθυντή Σπουδών , κατά την οποία υπάρχει απαίτηση για αύξηση του χώρου για πανεπιστημιακή χρήση , χωρίς παράλληλα να δίνεται η διασφάλιση σεβασμού του τουριστικού χαρακτήρα υψηλού επιπέδου με τον οποίο θα συνυπάρχει.

Ας δεχθούμε λοιπόν ότι όλοι οι ανωτέρω αναφερθέντες παράγοντες λαμβάνονται υπόψιν και αντιμετωπίζονται. Ερχόμαστε τώρα στην θέση του υποψήφιου επενδυτή. Όπως σωστά επισήμανε ο αρμόδιος από πλευράς Ταμείου Εθνικής Άμυνας, οι επενδυτές δεν περιμένουν στην ουρά , προκειμένου να διασφαλίσουν την προτίμηση για την επιλογή τους. Τα πλεονεκτήματα του νησιού είναι πολλά και γνωστά. Ο χώρος όμως που προτείνεται δεν αποτελεί , λόγω θέσης, ελκυστική τοποθεσία για μία μεγάλης αξίας τουριστική επένδυση. Πρέπει να δοθούν πρόσθετα κίνητρα και να αρθούν επιφυλάξεις και περιορισμοί. Τα κίνητρα είναι πολλαπλά , με σημαντικότερο το κόστος για την χρήση της γης. Εφόσον υπάρχει βούληση, μπορούν ταυτόχρονα να ικανοποιηθούν ο νόμος και η ανταγωνιστική πρόταση.

Σε κάθε περίπτωση η πρωτοβουλία κρίνεται θετικότατη , αρκεί να οδηγηθεί σε πράξη.

Και μην ξεχνάμε . Τα οφέλη δεν προκύπτουν αμέσως και άμεσα. Είναι παράπλευρα και απαιτούν υπομονή.