Πορεία ένταξης στην Unesco

Εκ μέρους του Ινστιτούτου Σύρου, Ιωσήφ Στεφάνου, Ομότιμος καθηγητής ΕΜΠ και Πρόεδρος Διοικητικού Συμβουλίου
  • Τετάρτη, 23 Μαΐου, 2018 - 06:14

Το Ινστιτούτο Σύρου, ως ο μοναδικός επιστημονικός φορέας με καταστατικό σκοπό την ένταξη της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου στη λίστα παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, εργάζεται αθόρυβα και συστηματικά εδώ και μια οκταετία με στόχο την επιστημονική τεκμηρίωση της πρότασης αυτής. Στο πλαίσιο αυτό, έχει ήδη καταγράψει με άψογο τρόπο την Αρχιτεκτονική Κληρονομιά της Ερμούπολης (σύστημα HERMeS) καθώς και της Άνω Σύρου, στην οποία μάλιστα καταγράφεται καινοτόμα και η σύνδεση του Άυλου Πολιτισμού. Έχει

λάβει τη μεγαλύτερη πανευρωπαϊκή διάκριση από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Europa Nostra Award), έχει πρωτοστατήσει στην αποκατάσταση του εκκλησιαστικού συγκροτήματος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού του Αγίου Γεωργίου, στη δημιουργία του Κέντρου Έρευνας Συριανού Πολιτισμού «καθηγητής Ιωσήφ Στεφάνου» και στον αρχιτεκτονικό ευπρεπισμό εξωκκλησιών της Απάνω Μεριάς.

Το ίδιο το Ινστιτούτο Σύρου έχει ήδη εκπονήσει έρευνα για τα υλικά και άυλα στοιχεία πολιτισμικής κληρονομιάς της Άνω Σύρου η οποία έχει κατατεθεί στο Δήμο.

Στα πλαίσια του ετήσιου διαπανεπιστημιακού σεμιναρίου του έχει επεξεργαστεί θέματα που αφορούν την αρχιτεκτονική κληρονομιά της Σύρου, όπως την πεζοδρόμηση κεντρικής οδού της Ερμούπολης, την αποκατάσταση της ιστορικής πύλης εισόδου της Άνω Σύρου, όπως και τα ελάσσονα στοιχεία της παραδοσιακής αρχιτεκτονικής της Απάνω Μεριάς. Στο πλαίσιο της στρατηγικής για τη δημιουργία θετικών προϋποθέσεων με στόχο την ένταξη του Ιστορικού Τόπου της Ερμούπολης και του παραδοσιακού οικισμού της Άνω Σύρου στον κατάλογο των μνημείων της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, έχει διοργανώσει το παγκόσμιο επιστημονικό συνέδριο του ICOMOS Ιστορικών Πόλεων, στη Σύρο το 2015 όπου έχει ήδη παρουσιαστεί εδώ και 3 χρόνια τόσο στο Διεθνές όσο και στο Ελληνικό ICOMOS (στον πρόεδρο κ.Αθανάσιο Νακάση), το οποίο άλλωστε είναι ο επίσημος φορέας της Διεθνούς UNESCO για θέματα Μνημείων και Αρχιτεκτονικής Κληρονομιάς, αλλά και στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο έχει και την αρμοδιότητα για την προένταξη στον Εθνικό κατάλογο και βρισκόμαστε σε συνεχή επικοινωνία μαζί του.

Έχει ήδη συγκεντρωθεί η απαραίτητη βιβλιογραφία η οποία αναφέρεται σε κάθε είδους πολιτιστικό, υλικό ή άυλο αγαθό που αφορά τον τόπο, ενώ έχει καταρτιστεί το πλάνο υποστήριξης της θέσης για την παγκόσμια αξία των προτεινόμενων τόπων.

Τα παραπάνω έχουν γίνει με τη στήριξη του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης (τέως και νυν δημοτική αρχή) ο οποίος είναι ενήμερος για τις δράσεις του Ινστιτούτου Σύρου στην κατεύθυνση αυτή. Αξίζει να τονίσουμε ότι το Ινστιτούτο Σύρου έχει ένα δίκτυο με περισσότερους από 60 ακαδημαϊκούς από όλα τα ΑΕΙ και ΤΕΙ της χώρας μας, οι οποίοι συμμετέχουν στις επιστημονικές μας επιτροπές και παράγουν πολύτιμο επιστημονικό έργο με δημοσιεύσεις τόσο στο περιοδικό του Ινστιτούτου Σύρου “SDCT”, όσο και στους ετήσιους επιστημονικούς τόμους. Μπορεί κανείς εύκολα να ανατρέξει και να εντοπίσει την επίπονη ερευνητική εργασία με θέμα τη μοναδικότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ερμούπολης και της Άνω Σύρου, με στόχο την τεκμηρίωση της υποψηφιότητάς μας (βλ. www.syrosinstitute.eu (εκδόσεις)), ενώ παράλληλα εκδόθηκε το 2014 ο τόμος "ΣΥΡΟΣ, ο Τόπος που γέννησε τρεις μεγάλους πολιτισμούς" (ομ.καθ. Ιωσήφ Στεφάνου, ISBN 978-618-81312-0-0), ένα κείμενο που συνδράμει στην επιστημονική μας τοποθέτηση για την ένταξη της Σύρου στον κατάλογο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Το επόμενο συνέδριο που οργανώνουμε στη Σύρο, στο οποίο ευελπιστούμε να έχουμε την επίσημη υποψηφιότητα ένταξης στην παγκόσμια λίστα της πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO, θα γίνει το 2019 και θα ονομάζεται “1ο Διεθνές Συνέδριο «Φερεκύδης»-Ο Νεότερος Δυτικός Πολιτισμός και οι Ελληνικές Αναφορές του”.

Η ομάδα υποστήριξης της πρότασης ένταξης στην UNSESCO είναι ανοιχτή σε κάθε προσφορά. Αν κάποιος σχετικός φορέας ενδιαφέρεται να συνδράμει ή να πληροφορηθεί για την πορεία της προσπάθειας, δεν έχει παρά να επικοινωνήσει με το Ινστιτούτο Σύρου και τον πρόεδρό του.

Εμείς συνεχίζουμε ακούραστα το έργο μας, με ελάχιστους πόρους, με πολύ προσωπική εργασία από τα μέλη μας, χωρίς 'τυμπανοκρουσίες' και διαδικτυακές προβολές, ελπίζοντας ότι σύντομα θα έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο.