Χριστουγεννιάτικο μήνυμα από τον Καθολικό Αρχιεπίσκοπο Τήνου, Νάξου, Άνδρου, Μυκόνου

"Με τον Θεό μαζί συναντούμε πιο εύκολα τον συνάνθρωπό μας"

  • Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου, 2014 - 13:39

Εμείς οι Χριστιανοί δεν πιστεύουμε σε μία ανώτερη δύναμη. Ο Θεός μας δεν είναι κάτι, αλλά ΚΑΠΟΙΟΣ. Μας σκέπτεται τόσο πολύ, που δεν επιθυμεί απλώς να μας συναντήσει αλλά και μας επισκέπτεται στο πρόσωπο ενός Βρέφους, στον άνθρωπο Ιησού. Μέσω αυτού του ανθρώπου, ο Υιός του Θεού παραμένει Θεός και γεννιέται άνθρωπος ανάμεσά μας. Γίνεται αδελφός μας.

Στο Μυστήριο του Βρέφους της Βηθλεέμ, ο Θεός δείχνει την άπειρη αγάπη Του για τον άνθρωπο. Μια αγάπη που ξεκινά από τη Φάτνη και αποκορυφώνεται στο λόφο του Γολγοθά. Τα Χριστούγεννα λοιπόν ο ίδιος ο Θεός αποκαλύπτεται:

σ’ ένα Βρέφος που έχει το δικαίωμα να γίνει δεκτό, πριν και μετά τη γέννησή του,

σ’ ένα νέο, που έχει το δικαίωμα να υπολογίζεται από τους άλλους στην αναζήτηση και τους προβληματισμούς του,

σ’ ένα ηλικιωμένο που μένει στη μοναξιά και αναζητά ένα συνάνθρωπο για συντροφιά,

σ’ ένα ασθενή που χρειάζεται μια παρουσία ανθρώπου για παρηγοριά,

σ’ ένα μετανάστη που ψάχνει όχι μόνο την πόρτα σπιτιού μας αλλά προπάντων της καρδιάς μας,

σ’ ένα ετοιμοθάνατο, που έχει ανάγκη την ώρα της αναχώρησής του να μην ξεχαστεί και εγκαταλειφθεί.

Από εκείνη τη νύκτα της Βηθλεέμ σε κανένα άλλο τόπο του κόσμου δεν είναι τόσο παρών ο Θεός όσο στην ψυχή του ανθρώπου. Από εκεί ξεκινά ο πιο σίγουρος δρόμος, που οδηγεί τον άνθρωπο στο Θεό. Με το Θεό μαζί μας συναντούμε πιο εύκολα και τον συνάνθρωπό μας. Η εορτή των Χριστουγέννων μας υπενθυμίζει, να μην ξεχνούμε τον πλησίον μας. Και όπου ο άνθρωπος αναγνωρίζει τον συνάνθρωπό του, ανακαλύπτει τα ίχνη και την εικόνα του Θεού. Ακόμη και όταν ο συνάνθρωπος μας φέρνει τα σημάδια της αρρώστιας, έχει ένα δέρμα με διαφορετικό χρώμα από το δικό μας, δεν μιλά τη δικιά μας γλώσσα, δεν έχει το δικό μας «πιστεύω» ούτε την ίδια πατρίδα. Το μόνο κοινό που έχει μαζί μας είναι, ότι και αυτός ταυτίζεται με το Βρέφος της Βηθλεέμ. Ψάχνει και αναζητά τη χαρά και την ελπίδα. Τη ίδια χαρά και ελπίδα που εμείς οι Χριστιανοί νιώθουμε, κατέχουμε, γιορτάζουμε συχνά και με πολλούς τρόπους, αλλά ιδιαίτερα τη νύκτα των Χριστουγέννων. Τα φετινά Χριστούγεννα και η νέα χρονιά 2015 ας είναι καιρός ευλογημένος, με χαρά και ελπίδα για τους άλλους και για μας! 

 

+Νικόλαος

Καθολικός Αρχιεπίσκοπος

 

Διαβάστε ακόμα