Κλιμάκωση του αγώνα η απάντησή μας

  • Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου, 2016 - 06:20

Η προσπάθεια της κυβέρνησης να συνδέσει άμεσα ή έμμεσα τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων, των αγροτών και άλλων λαϊκών στρωμάτων με «σχέδια αποσταθεροποίησης» όπως τα ονομάζει, δεν αποτελεί καμία πρωτοτυπία. Πολλές, πριν από αυτήν, κυβερνήσεις επικαλέστηκαν το ίδιο επιχείρημα συκοφαντώντας τις εργατικές - λαϊκές κινητοποιήσεις, ταυτίζοντας τες με προβοκατορικές ενέργειες ή παρεμβάσεις διαφόρων αστικών μηχανισμών. Το γεγονός όμως, ότι αυτό το επιχείρημα διατυπώνεται από μια κυβέρνηση που η κύρια πολιτική δύναμη που τη συγκροτεί, ο ΣΥΡΙΖΑ, μίλαγε τα προηγούμενα χρόνια στο όνομα του κινήματος το κάνει πιο επικίνδυνο. Κατ’ αρχάς, γιατί την ίδια στιγμή που κυβερνητικά στελέχη και επιτελεία, στον κυβερνητικό Τύπο, διατυπώνουν αυτές τις απόψεις, ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ και συνδικαλιστικές του οργανώσεις εκδίδουν ανακοινώσεις με τις οποίες χαιρετίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις. Όσο και αν φαίνεται αντιφατικό, δεν είναι. Πρόκειται για ενιαία τακτική της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ που ξεδιπλώνεται με δυο τρόπους: Συκοφαντώντας, αλλά και παρεμβαίνοντας στο περιεχόμενο και τον προσανατολισμό των κινητοποιήσεων. Καθόλου τυχαία η προσπάθεια αυτή ξεδιπλώθηκε παραμονές της μεγάλης πρόσφατης απεργίας. Η μαζική συμμετοχή στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ αποτέλεσε μια πρώτη απάντηση σε αυτήν την επικίνδυνη τακτική.

Η συκοφάντηση των εργατικών - λαϊκών κινητοποιήσεων και όσων πρωτοστατούν σε αυτές θα συνεχιστεί. Τα διάφορα επιτελεία του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν ότι έτσι υπηρετείται το παιχνίδι των «νεοφιλελεύθερων κέντρων του εσωτερικού και εξωτερικού» ότι είναι κινήσεις που ξεπερνάνε τα όρια, αναφερόμενα κυρίως στα αγροτικά μπλόκα. Επιδιώκουν έτσι, να ενεργοποιήσουν τον κοινωνικό αυτοματισμό να διαμορφώσουν κλίμα αντιπαράθεσης ανάμεσα σε λαϊκά στρώματα, αλλά και να αποκτήσουν τη νομιμοποιητική ανοχή στη λαϊκή συνείδηση, να χτυπήσουν και κατασταλτικά τις λαϊκές κινητοποιήσεις. Όπως γράφει γνωστός αρθογράφος της «Αυγής» θυμίζοντάς μας άλλους σε άλλα έντυπα πριν από μερικά χρόνια - η κυβέρνηση «οφείλει να αντιδράσει και να απελευθερώσει τις συγκοινωνίες και τις εμπορικές οδούς. Είναι συνταγματική υποχρέωση».

Η προσπάθεια παρέμβασης στο κίνημα δεν θα σταματήσει. Με συγκεκριμένο καταμερισμό, το κόμμα και οι συνδικαλιστικές δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ παρεμβαίνουν, ώστε κατ’ αρχάς να σπείρουν τη διχόνοια ανάμεσα στους εργαζομένους και τα λαϊκά στρώματα, ότι δήθεν η κυβέρνηση ενδιαφέρεται για τους φτωχούς, τους χαμηλοεισοδηματίες, τους μισθωτούς και ανέργους, παρουσιάζοντας λίγο - πολύ τους μικρομεσαίους αγρότες ως διεφθαρμένους τσιφλικάδες και τους νέους με τα μπλοκάκια ως γραβατομένους μεγαλοεπιχειρηματίες. Την ίδια στιγμή, στην ατζέντα της διαπραγμάτευσης, ανοίγουν, πέρα από το ασφαλιστικό και φορολογικό, και τα εργασιακά, οι ιδιωτικοποιήσεις, σηματοδοτώντας μια εφ’ όλης της ύλης επίθεση στην εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα. Κατά δεύτερον, αποσκοπούν, ώστε η όποια δυσαρέσκεια και διαμαρτυρία να προσανατολιστεί στην κατεύθυνση της στήριξης της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση.

Δηλαδή, οι εργαζόμενοι να μην αντιπαρατεθούν με την κυβέρνηση, το κεφάλαιο, τους μεγαλοεπιχειρηματίες και να επικεντρώσουν τη διαμαρτυρία τους απέναντι στους «κακούς» δανειστές, που όμως η κυβέρνηση αναγνωρίζει ως εταίρους της, συνδιαλέγεται μαζί τους και από κοινού. Ενσωματώνουν και νέα αντιλαϊκά μέτρα στο ήδη αντιλαϊκό κυβερνητικό σχέδιο για το Ασφαλιστικό.

Σε αυτήν την προσπάθειά της, η κυβέρνηση σιγοντάρεται από τμήματα του κεφαλαίου, διευκολύνεται από τις παρεμβάσεις των άλλων κομμάτων (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι) που καλούν το Λαό να μην κλείνει δρόμους δηλαδή να μην κινητοποιείται δυναμικά.

Η πρόσφατη απεργία και τα απεργιακά συλλαλητήρια και η μάχη στα μπλόκα, έδωσαν θετική πείρα. Πρέπει να συνεχιστεί ο αγώνας με κλιμάκωση και αντοχή. Μεγάλη ΠΡΟΣΟΧΗ και επαγρύπνηση στις «τρικλοποδιές» που βάζει συνεχώς ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός και τα στελέχη - παράγοντες της «πρώτης φορά αριστερά»

Βαγγέλης Σιγάλας

Περιφερειακός Σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Ν. Αιγαίου

Διαβάστε ακόμα