Τα πορτοφόλια...

  • Τετάρτη, 17 Αυγούστου, 2016 - 18:06

Πορτοφόλια μικρά, χρωματιστά, πλεκτά...σε έθνικ στιλ με ελέφαντες, χελώνες, ονειροπαγίδες, ινδιάνους ή σε γκόθικ-ροκ στιλ με αστέρια και χάντρες...σε χρώμα μοβ ή μαύρο αγοράστηκαν πιθανόν σε κάποια μεριά στο Μοναστηράκι. Είναι μικρά και χωράνε παντού. Αποτελούν σύμβολο μιας ιδεολογίας που σε εκφράζει στο παρόν ή ενός κατάλοιπου του φοιτητικού σου βίου...τότε που η φαντασία σου κάλπαζε και η επανάσταση μέσα σου άγγιζε το κόκκινο. Διαθέτουν μία θήκη που χωράει όλα τα λεφτά μαζί - ότι έχεις ξοδεύεις! Συνήθως ένα κλασικό βιβλίο, ένα χειροποίητο κόσμημα, ένα κινέζικο γεύμα κι ένα διαχρονικό βινύλιο είναι αρκετά για να σου δώσουν λίγη χαρά και να μείνεις στο τέλος ρέστος.

Πορτοφόλια δερμάτινα σε χρώμα καφέ ή μαύρο... που διαθέτουν ειδικές διαφάνειες για την ταυτότητα,το διαβατήριο και την πιστωτική αγοράστηκαν πιθανόν σε κάποια αλυσίδα καταστήματος φέροντας την υπογραφή επώνυμου οίκου. Σου παρέχουν μεγάλο χώρο για τα χαρτονομίσματα και ξεχωριστή θήκη για τα κέρματα. Όλα είναι υπό έλεγχο! Ως κάτοχος ενός τέτοιου είδους πορτοφολιού, ίσως έχεις αποκτήσει τη συνήθεια να μετράς πάντα τα ρέστα και να θυμάσαι να ζητάς απόδειξη. Οι υπολογισμοί σου ίσως είναι πολλοί και ποικίλλουν. Θα 'χεις ένα υποτιθέμενο χαμόγελο πως όλα είναι εν τάξει.

Όποιο κι αν είναι το πορτοφόλι σας κι όσα χρήματα κι αν χωράει...όσες καταμετρήσεις ρευστού κι αν κάνετε και τοποθετήσεις σε προσαρμόσιμες θήκες...ένα είναι το γεγονός! Έρχεται το πλαστικό χρήμα...και έρχεται για να μείνει! Σας θέλω ψύχραιμους! Ο έλεγχος θα χαθεί ούτως ή άλλως! Η αίσθηση της σπατάλης δεν θα υφίσταται καθ΄ ότι δεν θα αντιλαμβανόμαστε τα ποσά που ξοδεύουμε! Θα πρέπει κάθε τόσο να ανατρέχουμε στον τραπεζικό μας λογαριασμό να δούμε τι μας απέμεινε. Όμως δεν θα μπορούμε να κάνουμε και διαφορετικά αφού χρησιμοποιώντας την κάρτα μας θα κερδίζουμε εκπτώσεις φόρου. Το υπουργείο οικονομικών προνόησε και γι΄ αυτό αφού με αυτόν τον τρόπο σκοπεύει να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή. Άντε τώρα να εξηγήσουμε στις εβδομηνταπεντάχρονες αδυναμίες μας,τις γλυκιές μας απανταχού γιαγιάδες τι είναι οι κάρτες. Σπεύσατε! Εκτός βέβαια αν είναι κάτοικοι ακριτικών νησιών οπότε απαλλάσσονται απ' το νόμο...

 

Καρυδάκη Ελένη