Άποψη περί της πλωτής εγκατάστασης επεξεργασίας αποβλήτων

  • Παρασκευή, 25 Νοεμβρίου, 2016 - 06:22
  • /   Eνημέρωση: 25 Νοε. 2016 - 20:00

Διάβασα με ενδιαφέρον το σημερινό σας "σαλόνι" σχετικά με τη πρόθεση δημιουργίας σταθμού για "κάλυψη αναγκών" επεξεργασίας πετρελαιοειδών καταλοίπων και προσωρινή αποθήκευση αποβλήτων λιπαντικών ελαίων από πλοία που κινούνται από/προς τον λιμένα της Σύρου. Υποθέτω ότι αυτό είναι σαν αποτέλεσμα κάποιου διαγωνισμού που έχει προκηρύξει ο Δήμος.

Δεν μπορώ παρά να εκφράσω τον έντονο προβληματισμό/δυσφορία μου για ένα τέτοιο εγχείρημα που προβλέπει, μεταξύ άλλων, και εγκατάσταση δεξαμενόπλοιου με δυνατότητες επεξεργασίας πετρελαιοειδών αποβλήτων. Αντιπαρέρχομαι την αναφορά στο ότι ο πλωτός διαχωριστήρας δεν θα ελλιμενίζεται μόνιμα στην θαλάσσια περιοχή της Σύρου αλλά θα μετακινείται προς την περιοχή σε συγκεκριμένα χρονικά διαστήματα.

Σημειώνω με ικανοποίηση και επικροτώ τα εύλογα ερωτήματα σας στο «κατά πόσον μία ανάλογη δραστηριότητα μπορεί να αναπτυχθεί σε ένα μικρό νησιωτικό λιμάνι, πολύ δε περισσότερο όταν αυτό προσβλέπει στην βελτίωση της εικόνας του, ως μέρος της ευρύτερης τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης του τόπου». Είναι προφανές ότι «δεν θα πρέπει να αγνοηθούν οι πιθανότητες επιβάρυνσης του θαλάσσιου περιβάλλοντος, σε περίπτωση πρόκλησης όποιας αστοχίας κατά την εκτέλεση των εν λόγω εργασιών».

Οι ενδιαφερόμενοι, πιστεύω, έχουν εκπονήσει business plan βάσει του οποίου το εγχείρημα θα είναι προσοδοφόρο. Έχω τεράστιες αμφιβολίες για αυτό, με δεδομένη την ελάχιστη επισκεψιμότητα εμπορικών πλοίων. Για τα επιβατηγά ή τουριστικά πλοία δεν τίθεται θέμα δεδομένου ότι αυτά έχουν την δυνατότητα εκτέλεσης τέτοιων εργασιών στους κύριους λιμένες της χώρας, ίδε Πειραιάς. Έχω την εντύπωση ότι οι προβλεπόμενες ανάγκες είναι δυνατόν να εξυπηρετούνται χωρίς την ανάγκη εγκατάστασης ρυμουλκούμενου δεξαμενόπλοιου.

Πέραν των παραπάνω αντιρρήσεων, εκείνο που σημειώνω, με έντονο προβληματισμό, είναι ότι μια τέτοια ενέργεια οδηγεί στον πλήρη αφανισμό της συγκεκριμένης περιοχής από εναλλακτικές προτάσεις που δυνατόν να ενσκήψουν από τις συζητήσεις για πώληση του Νεωρίου. Φαντάζεστε το πρόβλημα που θα δημιουργηθεί εάν κάποιος αγοραστής έχει υπ' όψη του να μετατρέψει την επιχείρηση σε μια κατασκευής, επισκευής και ελλιμενισμού θαλαμηγών, η οποία και κατά τη  ταπεινή μου γνώμη είναι η μόνη λύση. Ο οιοσδήποτε είχε υπ' όψη του μια τέτοια επιχειρηματική ενέργεια θα ανακρούσει πρύμνα άμεσα τις όποιες ιδέες είχε εάν στο μέσον μιας επιχείρησης κατασκευής, επισκευής και ελλιμενισμού θαλαμηγών θα βρισκόταν αντιμέτωπος με το κουφάρι ενός τέτοιου "νεκρού" πλοίου.

Ευελπιστώ ότι θα πρυτανεύσει η λογική και το θέμα δεν θα προχωρήσει χωρίς τη σύμφωνη γνώμη όλων των ενδιαφερομένων, σε μια στιγμή που γίνονται τόσες προσπάθειες για βελτίωση της εικόνας της Σύρου, ως μέρος της ευρύτερης τουριστικής ανάπτυξης και αξιοποίησης του τόπου.

Έρρωσθε,

 

Στέλιος Νιώτης