Αναγκαία η εγρήγορση στις Κυκλάδες και τη Σύρο

  • Δευτέρα, 30 Απριλίου, 2018 - 06:09

Από το 1984 η Ερμούπολη της Σύρου σαν κέντρο του Νοτίου Αιγαίου και των Κυκλάδων έγινε η έδρα της Περιφέρειας του Νοτίου Αιγαίου που περιλαμβάνει τους νομούς Κυκλάδων και Δωδεκανήσου με άρτια κάλυψη υποδομών. Σήμερα διάφοροι φορείς της Ρόδου και των Δωδεκανήσων, που δεν ξέρουμε από πού ορμώμενοι έχουν ξεκινήσει μια λυσσώδη εκστρατεία, ώστε να μεταφερθεί η έδρα της Περιφέρειας στη Ρόδο, επικαλούμενοι ότι δήθεν η Σύρος, ένα μικρό νησί τους “υφείρπασε” την έδρα και ότι δικαιωματικά η έδρα ανήκει στη Ρόδο, επειδή είναι μεγαλύτερο νησί σε έκταση και πληθυσμό, έχει Πανεπιστήμιο, Ακαδημίες, στρατιωτικές μονάδες, αεροδρόμιο πληρέστερο, κτίρια, κ.λπ.

Όμως η Ρόδος δεν μεγάλωσε τώρα, είτε εδαφικά είτε πληθυσμιακά. Η Σύρος είναι πολύ μικρότερη σε έκταση και πληθυσμό από την Ρόδο, όμως από την απελευθέρωση της Ελλάδος και μέχρι τώρα εκπροσωπούσε όλα τα νησιά των Κυκλάδων σαν πρωτεύουσά τους, σαν εμπορικό, ναυτιλιακό, οικονομικό και πολιτιστικό κέντρο.

Η Σύρος λοιπόν επιλέχθηκε όχι από το μέγεθος και τον πληθυσμό της, αλλά λόγω της θέσης της στο κέντρο και των Κυκλάδων και του Νοτίου Αιγαίου, της νησιωτικότητας, αλλά  και της ισόρροπης ανάπτυξης.

Οι παράγοντες της Ρόδου και των Δωδεκανήσων, φορείς, σύλλογοι, κ.λπ. με κοινό υπόμνημά τους πριν λίγες ημέρες προς τον κ. Πρωθυπουργό,  που το έδωσαν  και στην δημοσιότητα ζητούν την έδρα της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, ισχυριζόμενοι τι έχουν και τι διαθέτουν, δηλώνοντας συγχρόνως ότι δεν ζητάνε την αδικία και την υποβάθμιση της Σύρου, αποσιωπώντας όμως τις υπόλοιπες Κυκλάδες, δηλ. τη Νάξο, την Άνδρο, την Μύκονο, την Τήνο, την Πάρο, την Σαντορίνη, την Μήλο και λοιπά νησιά. Δηλ. συγκρίνουν μόνο την Σύρο με την Ρόδο και όλα τα Δωδεκάνησα διαγράφοντας τα υπόλοιπα Κυκλαδονήσια και τον λαό τους και την προσφορά τους. Λες και τα νησιά αυτά δεν υπάρχουν και δεν προσφέρουν τίποτα στην εθνική οικονομία, αλλά μόνο εκείνοι.

Η Ερμούπολη της Σύρου είναι μια πόλη ιστορική που δημιούργησαν Έλληνες πρόσφυγες, θύματα των Τούρκων, Χιώτες, Ψαριανοί, Κρητικοί, Δωδεκανήσιοι, ιδιαίτερα Κασιώτες, αλλά και Σμυρνιοί, Μικρασιάτες και άλλοι Έλληνες κατατρεγμένοι. Η Σύρα και οι Κυκλάδες, όπως και η υπόλοιπη νησιωτική και ηπειρωτική χώρα δέχθηκαν με προθυμία την μεταφορά πολλών πόρων και υπηρεσιών στα ανατολικά νησιά μας που απειλούνται από τους προαιώνιους εχθρούς μας.

Έφυγαν επίσης από την Σύρο υπηρεσίες, δικαστήρια, στρατιωτικές σχολές, στρατώνες και άλλα πολλά. Πράγματι η Ρόδος έχει πολλά προσόντα και προσφέρει πολλά, όπως και τα άλλα Δωδεκάνησα στην εθνική μας οικονομία, αλλά δεν νομίζουμε ότι υστερούν οι Κυκλάδες και η Σύρος σαν εκπρόσωπος  και όλων των νησιών των Κυκλάδων. Ανάγκες εθνικές επιβάλλουν τα παιδιά της Σύρου και των Κυκλάδων να υπηρετούν στην Ρόδο και στα Δωδεκάνησα το μεγαλύτερο μέρος της στρατιωτικής τους θητείας, επίσης πολλοί Συριανοί και Κυκλαδίτες σπουδάζουν στις Ακαδημίες και στα Πανεπιστήμια της Ρόδου.

Η Ρόδος έχει πολλά και έχει μεγάλη αξία. Μη τα θέλει όμως και όλα.

Δεν μπορούμε να ζητάμε και την πλήρη αποψίλωση και γδύσιμο των Κυκλάδων και της πρωτεύουσας της Σύρου από τα πάντα. Η ανάπτυξη πρέπει να είναι δίκαιη, σωστή και ισόρροπη.  Οι φορείς της Ρόδου δεν πρέπει να καλλιεργούν αντιπαλότητες στον πληθυσμό των νησιών, έχουν άλλες προτεραιότητες και δραστηριότητες πιο επείγουσες να ασχοληθούν. Δεν πρέπει να ζητούν την απογύμνωση των Κυκλάδων και της Σύρου από τα τελευταία απομεινάρια υπηρεσιών. Και δεν μπορούν να στηρίζουν την περαιτέρω ευδαιμονία τους στην ερήμωση των άλλων νησιών.  Αυτό είναι και άδικο και εθνικά ασύμφορο και θυμίζει απληστία.

Οι φορείς και οι παράγοντες των Κυκλάδων και της Σύρου πρέπει να αγρυπνούν ενωτικά , φιλικά, αδελφικά και πατριωτικά. Οι καιροί είναι κρίσιμοι, δύσκολοι και πονηροί. Η θάλασσα πρέπει να μας ενώνει και όχι να μας χωρίζει.

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΔΑΦΝΑΣ

Πρώην Δημοτικός Σύμβουλος

Ετικέτες: 

Διαβάστε ακόμα