Μ. Δεναξά: "Ν΄ αγαπηθείς όπως σ΄ αγάπησαν οι Συριανοί"

Με συγκινητικά λόγια εκφράστηκε η γνωστή Συριανή δημοσιογράφος, ανταποκρίτρια του τηλεοπτικού σταθμού Mega στη Γαλλία, Μαρία Δεναξά για το τελευταίο ταξίδι του Blue Star Ithaki στις Κυκλάδες στην προσωπική σελίδα της σε μέσον κοινωνικής δικτύωσης (facebook). 

Ακολουθεί αυτούσιο το μήνυμά της. 

Το δρομολόγιο Πειραιάς - Σύρος με τα βαπόρια της γραμμής το κάνω απο παιδάκι. 
Όπως όλοι οι Συριανοί, έτσι κι εμείς στην οικογένεια μας πηγαινοερχόμαστε πάντα για κάποιο λόγο στην Αθήνα. Δουλειές, γιατρούς, σπουδές , ψώνια, επισκέψεις σε γνωστούς κτλ. Ταξίδεψα με το Παναγία Τήνου, το Ναιάς 1 και 2, το Αγιος Γεώργιος, το Μιλένα, το Νταλιάνα κι ένα σωρό άλλα.
Τα τελευταία 14 χρόνια, τα καλοκαίρια όποτε επέστρεφα σπίτι – στη Σύρο δηλαδή- απο την Γαλλία, το Blue Star Ithaki με περίμενε νωρίς το πρωί στον Πειραιά για να σαλπάρουμε.
Όταν πρωτοταξίδεψα μαζί του δεν πίστευα ότι έβαλαν στη γραμμή μας ένα καινούργιο, σύγχρονο και τόσο καλοτάξιδο πλοίο. Ηταν πάντα στην ώρα του και ο καπετάνιος του όποτε είχε κέφια το άραζε στο λιμάνι της Ερμούπολης σε λιγότερο απο 4 λεπτά, κάνοντας όλο το διαδίκτυο να μιλάει για το πιο γρήγορο δέσιμο πλοίου της χρονιάς, διαφημίζοντας παράλληλα το νησί μας σε ολόκληρο τον κόσμο.
Σήμερα το πρωί έμαθα από μια ανάρτηση στο FB ότι το Blue Star Ithaki πουλήθηκε και φεύγει για τον Καναδά, όπου κάποιο από τα λιμάνια της ξένης χώρας θα είναι το νέο του σπίτι.
Λυπήθηκα γιατί δεν περίμενα να μας το στερήσουν τόσο νωρίς. Στεναχωρήθηκα, γιατί παίρνει μαζί του όπως και τα άλλα πλοια που ήρθαν κι έφυγαν, ωραιότατες γλυκόπικρες αναμνήσεις κι επειδή δεν ξέρουμε τι μέλλει γενέσθαι εν καιρώ κρίσης με το βαπόρι που θα το αντικαταστήσει και την στιγμή που τα πάντα στην Ελλάδα γυρνούν δεκαετίες πίσω.
Μέσα απο το διαδίκτυο μπόρεσα να δω κι εγώ το τελευταίο του άραγμα στη Σύρο.
Όσο χρονών είμαι δεν έχω δεί τόσο συγκινητικό αποχαιρετισμό σε πλοίο της γραμμής μας.
Σαν να ήταν άνθρωπος! Συριανοί με φωτογραφικές μηχανές και κάμερες είχαν κατέβει στην προβλήτα για να το δουν να μπαίνει με μεγαλοπρέπεια και να αράζει στο λιμάνι συνοδευόμενο απο ψαροκάικα.
Το γνώριμο σφύριγμά του έλεγε αντίο σε όλο το νησί και στον καθένα μας ξεχωριστά. Όταν έλυσαν οι κάβοι έκανε μία τελευταία βόλτα στο λιμάνι και ταυτόχρονα τρία φορτηγά κατευθύνθηκαν στο μέρος όπου άραζε και υποκλίθηκαν μπροστά του.
Ευγνωμοσύνη και δέσιμο. Ένα δέσιμο που μόνο με άνθρωπο μπορείς να το νιώσεις. Να είσαι πάντα καλοτάξιδο και να αγαπηθείς όπως σ αγάπησαν οι Συριανοί.