"Άνοιξαν" οι ουρανοί στην Κίμωλο

Φωτογραφικό υλικό και περιγραφή των καταστροφικών αποτελεσμάτων της προχτεσινής σφοδρής βροχόπτωσης στην Κίμωλο, διέθεσε αναγνώστης της "Κοινής Γνώμης". Στις φωτογραφίες, μπορεί να ξεχωρίσει κανείς την εισβολή των ομβρίων υδάτων στους ισόγειους χώρους του Λαογραφικού Μουσείου και την προσπάθεια της Διευθύντριάς του να τα μαζέψει.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει ο κάτοικος της Κιμώλου:

«Λίγοι έχουν πληροφορηθεί για τις πλημμύρες και καταστροφές ,που προξενήθηκαν από την καταρρακτώδη βροχή ,ανήμερα της εορτής των Ταξιαρχών.

Μετά από αρκετούς μήνες ανομβρίας ,ο καιρός μας φιλοδώρησε  με  αναδρομικά και προκαταβολές με μια βροχή που άρχισε στις 6.30 το πρωί και σταμάτησε στις 10.00 το βράδυ.

Άνοιξαν οι «κρουνοί» του ουρανού και χιλιάδες κυβικά νερού την ώρα πλημμύρισαν όλη την Κίμωλο.

Τέτοια βροχή έχουμε να δούμε πάνω από μισό αιώνα.

Οι δρόμοι του Χωριού είχαν μεταβληθεί σε ορμητικούς χείμαρρους, που σε πολλά σημεία ξεπέρασαν τα 15 εκατοστά .Πολλά υπόγεια  πλημμύρισαν. Ο Καρκάνης ένας ξεροπόταμος ,που περνά μέσα από το Χωριό και χρησιμοποιείται τσιμεντοστρωμένος σαν δρόμος, σάρωσε πλημμυρισμένος ,ό,τι εύρισκε μπροστά του. Κάδοι απορριμμάτων ,κοτέτσια, βαρέλια, κιγκλιδώματα , πλημμύρισμα  «παρόχθιων» κατοικιών δεν άντεξαν την ορμή των νερών του.

Οι αναβαθμίδες, τα μικρά χωραφάκια (τα γηπάρια) στις πλαγιές των λόφων και των βουνών της Κιμώλου, δέχθηκαν τόση μεγάλη ποσότητα νερού, που οι τοίχοι των δεν άντεξαν και κατέρρευσαν συμπαρασύροντας τόνους εύφορης γης ,που κατέληξε μέσα από τα ρέματα  στη θάλασσα, βάφοντάς την κόκκινη!

Στο Κλήμα, σε μια ωραία περιοχή στα ανατολικά της Κιμώλου ,όπου καταλήγει η μεγάλη ρεματιά από το βουνό Σκλάβο και τα άκρα της τα ενώνει  μια δίτοξη γέφυρα , κινδύνευσε να καταστραφεί από τον τεράστιο όγκο νερού, που δεν προλάβαινε να περάσει μέσα από τα τεράστια ανοίγματά της. Τα χωράφια στα πεδινά είναι ακόμη πλημμυρισμένα και η γη αγωνίζεται να ρουφήξει το νερό της βροχής.

Το Λαογραφικό και Ναυτικό Μουσείο δεν διέφυγε το θυμό της κακοκαιρίας και πλημμύρισαν τα  ισόγειά του.

Είπαμε να βρέξει ,όχι να πνιγούμε!»

Ετικέτες: