"Καλύπτουμε τις ανάγκες μας, μιμούμενοι τη φύση"

  • Δευτέρα, 16 Νοεμβρίου, 2015 - 11:53

Διήμερο σεμινάριο περμακουλτούρας πραγματοποιήθηκε το περασμένο σαββατοκύριακο στον Βοτανικό Κήπο Κυκλάδων στη Σύρο, στο πλαίσιο του οποίου οι επισκέπτες της πρώην Κατασκήνωσης στα Χρούσσα ενημερώθηκαν για την επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων και τους τρόπους κάλυψης των αναγκών μας, μιμούμενοι τη φύση.

Εισηγήτρια/Συντονίστρια του σεμιναρίου ήταν η Τίνα Λυμπέρη, η οποία παρουσίασε και το βιβλίο «Οδηγός της περμακουλτούρας» που μόλις έχει εκδοθεί και μεταφραστεί από την ίδια στα ελληνικά. Θα μάθουμε πώς να φυτεύουμε χωρίς να οργώνουμε το χώμα, και πώς να δημιουργούμε υγιές έδαφος μέσα από τις αρχές και πρακτικές της Permaculture.

Το σεμινάριο διοργάνωσε η "ΕΛΙΧΡΥΣΟΣ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ."

Την πρώτη ημέρα, οι συμμετέχοντας σχεδίασαν και δημιούργησαν ένα παρτέρι πάνω στη γη (χωρίς σκάψιμο) "χτίζοντας χώμα" με πολλαπλές στρώσεις από φυσικά και μόνο υλικά, αποτρέποντας ταυτόχρονα τα αγριόχορτα.

Τη δεύτερη ημέρα, στα 13 μέτρα παρτέρι που δημιούργησαν,  φύτεψαν 120 αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά του πιλοτικού αγρού του Βοτανικού Κήπου.

Μετά τις φυτεύσεις παρακολούθησαν την εισήγησή της Τίνα Λυμπέρη για την ολιστική θεώρηση σχεδιασμού αγροκτήματος με την μέθοδο της περμακουλτούρας, τις πρακτικές εφαρμογές και τις ηθικές αρχές της, ενώ παρουσιάστηκε και το βιβλίο "Οδηγός Περμακουλτούρας" της Rozmary Morrow του οποίου έχει κάνει πρόσφατα την μετάφραση.

Οι φυτεύσεις θα συνεχιστούν και το Σ/Κ  21 & 22/11 με την μέθοδο της Περμακουλτούρας.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Πληροφορίες στην σελίδα μας www.botanicgardens.gr ή  στο  F/B: Βοτανικός Κήπος Σύρου.