Τα Καμίνια έλαμψαν και γιόρτασαν τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου

Τα γιορτινά της φόρεσε ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου η περιοχή των Καμινίων στη Σύρο, όπου εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα ένα από τα σημαντικότατα γεγονότα της ιστορίας του κόσμου.

Πλήθος πιστών συνέρρευσαν το απόγευμα της Πέμπτης στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας σε μία από τις γραφικότερες συνοικίες της Ερμούπολης, για να συμμετάσχουν με χαρά, αγάπη και δέος στη μεγάλη θεομητορική εορτή, η οποία βασίζεται στην Καινή Διαθήκη.

Στο πλαίσιο του εορτασμού, τελέστηκε Μέγας Εόρτιος Εσπερινός, μετά το τέλος του οποίου ακολούθησαν οι Χαιρετισμοί προς την Υπεραγία Θεοτόκο. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε λιτανευτική πομπή της Αγίας Εικόνος στην περιοχή των Καμινίων, η οποία φρεσκαρίστηκε, ανανεώθηκε και έλαμψε χάρη στο ζήλο, την προσπάθεια και την προσωπική εργασία μελών του Κοινωνικού Πολιτιστικού και Μορφωτικού Συλλόγου Καμινίων Σύρου. Στον Εσπερινό συνλειτούργησαν οι ιερείς ο π. Δωρόθεος Γάγγος και ο π. Κωνσταντίνος Κοντός.

Άρωμα παλιάς Ελλάδας, τότε που οι γειτονιές έσφυζαν από ζωή και οι κάτοικοι τηρούσαν σαν μία μεγάλη οικογένεια, αγαπημένα ήθη και έθιμα, έφεραν οι εικόνες κατά της διάρκεια της περιφοράς της εικόνας στα σοκάκια των Καμινίων με τα φωταγωγημένα σπίτια, και τους κατοίκους στο κατώφλι και το δρόμο να ανταλλάζουν ευχές και χαμόγελα.

Μετά το πέρας του Εσπερινού, ακολούθησε κέρασμα στη στέγη του Συλλόγου, όπου οι καλεσμένοι είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν χειροποίητα γλυκά και εδέσματα των μελών.

Τις εκδηλώσεις τίμησαν με την παρουσία τους ο Αντιπεριφερειάρχης Κυκλάδων Γιώργος Λεονταρίτης, ο περιφερειακός σύμβουλος Μάρκος Δαδάος, ο Αντιδήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Μάριος Βουτσίνος, ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Δημήτρης Κοσμάς και η πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ερμούπολης, Ανθή Χαλκιά.

Σήμερα, Ανήμερα του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, τελέστηκε στις 07:30 ο Όρθρος και εν συνεχεία η Θεία Λειτουργία. Στις 17:00 πραγματοποιήθηκε η Ακολουθία των Β’ Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο.