Εγκαίνια των γραφείων του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων

Στέγη ελπίδας και αισιοδοξίας

Με αισθήματα βαθιάς συγκίνησης, το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων άνοιξε και επίσημα χθες την πόρτα των γραφείων του στο κέντρο της Ερμούπολης για να προσφέρει μία ζεστή αγκαλιά σε όλους τους αναγκεμένους συνανθρώπους μας που αναζητούν μία διέξοδο, ένα λόγο παρηγοριάς και αγάπης. 

Τον αγιασμό τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, παρουσία του Καθολικού Επισκόπου Σύρου Σεβ. π. Πέτρου Στεφάνου, του Αντιπεριφερειάρχη Κυκλάδων Γιώργου Λεονταρίτη, του Δημάρχου Σύρου – Ερμούπολης Γιώργου Μαραγκού και των δύο μεγάλων ευεργετών του νησιού Στέλιου Νιώτη και Αντώνη Κομνηνού.

Μηνύματα προσδοκίας και δύναμης

Στον σύντομο χαιρετισμό της, η πρόεδρος του Συλλόγου κ. Λίτσα Μπάιλα αναφέρθηκε στη σημασία της χθεσινής ιστορικής -για τα μέλη της- εκδήλωσης, η οποία εκτός από συναισθήματα χαράς εξέπεμψε και επίκαιρα μηνύματα αγάπης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας, αλλά και αναστάσιμα μηνύματα προσδοκίας και δύναμης σε αυτούς που περνούν αυτή τη σκληρή δοκιμασία.

Όπως εξήγησε, στα γραφεία του Συλλόγου θα παρέχεται ψυχολογική στήριξη, καθοδήγηση για την έκδοση βιβλιαρίων ασθενείας σε απόρους, βοήθεια για την εξασφάλιση των ακριβών φαρμάκων των χημειοθεραπειών, μεσολάβηση για την εισαγωγή ασθενών σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και στήριξη μοναχικών συμπατριωτών από τη Σύρο και τις υπόλοιπες Κυκλάδες. Μεταξύ των δράσεων του Συλλόγου περιλαμβάνονται επίσης πολιτιστικές και ενημερωτικές εκδηλώσεις σχετικές με την ασθένεια, καθώς και η χορήγηση βοηθημάτων για την αντιμετώπιση στοιχειωδών εξόδων, μετάβασης και διαμονής και επιστροφής αδύνατων οικονομικά ασθενών.

Αντώνης Κομνηνός: Ο μεγάλoς ευεργέτης του Συλλόγου

Στον ενάμιση χρόνο λειτουργίας του Συλλόγου, έχουν εξυπηρετηθεί περισσότεροι από 150 συμπολίτες μας. Η κ. Μπάιλα δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει από καρδιάς τόσο τον Δήμο Σύρου – Ερμούπολης για την παραχώρηση του ακινήτου, όσο και τον ευεργέτη του Συλλόγου Αντώνη Κομνηνό, ο οποίος συνέβαλε τα μέγιστα για τη συντήρηση και τον εξοπλισμό του κτιρίου. «Ο κ. Κομνηνός ήρθε ως απρόσμενος μάγος να καλύψει την ανυπαρξία του κράτους σε ένα τόσο ευαίσθητο τομέα και να εμφυσήσει γύρω μας την αύρα της καλοσύνης και της ανθρωπιάς επιβεβαιώνοντας ότι και στην εποχή μας υπάρχουν ακόμα άνθρωποι που βοηθούν τους συνανθρώπους τους από το περίσσευμά τους», τόνισε.

Αναφερόμενη στις διαθήκες, τις παρακαταθήκες και τα μνημεία καλοσύνης και αλληλεγγύης που άφησαν πίσω τους πολλοί επιφανείς ευεργέτες, η πρόεδρος σημείωσε πως ο κ. Κομνηνός, πατώντας στα χνάρια της φιλανθρωπίας και της γενναιοδωρίας του πατέρα του αποτελεί ένα λαμπρό παράδειγμα μεγαλοψυχίας.

«Όσα ευχαριστώ και να του εκφράσουμε είναι λίγα μπροστά στην αγάπη και την ευγνωμοσύνη που αισθανόμαστε εμείς οι καρκινοπαθείς που η κακιά μοίρα μας επιφύλαξε να βρισκόμαστε σε διαρκές άγχος και αβεβαιότητα, σε ένα διαρκές παιχνίδι με τη ζωή και το θάνατο. Η παρουσία της εκκλησίας και των τοπικών φορέων αποδεικνύει την αγάπη της κοινωνίας προς το πρόσωπό σας» κατέληξε η κ. Μπάιλα, η οποία απένειμε στον ευεργέτη του Συλλόγου μία εικόνα της Παναγίας την οποία δημιούργησε ένας μαρμαροτεχνίτης από την Πάρο.

«Καταφύγιο» για πονεμένες ψυχές

Ευχές για συνέχιση του θεάρεστου έργου τους ευχήθηκε στα μέλη του Συλλόγου, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σύρου κ. Δωρόθεος Β’, τονίζοντας ότι άνθρωποι από όλα τα νησιά θα βρίσκουν πλέον ένα καταφύγιο, από το οποίο θα αντλούν θάρρος και δύναμη για να αντιμετωπίσουν την ασθένειά τους. Καταλήγοντας, ο κ. Δωρόθεος ευχήθηκε «το φως της Ανάστασης να φωτίζει τη ζωή μας, τα έργα μας και να κατευθύνει τα διαβήματα όλων μας» και δώρισε στον Σύλλογο μία εικόνα του Αγίου Γερασίμου.

Συγχαρητήρια προς τα μέλη του Συλλόγου έδωσε και ο Καθολικός Επίσκοπος Σύρου Σεβ. π. Πέτρος Στεφάνου, επικροτώντας κάθε πρωτοβουλία τοπικού φορέα ή συλλόγου με στόχο την υποστήριξη πονεμένων συνανθρώπων μας που αναζητούν μία διέξοδο.

«Φάρο ελπίδας και αισιοδοξίας» χαρακτήρισε την πρωτοβουλία του Συλλόγου Καρκινοπαθών και Φίλων Κυκλάδων ο Δήμαρχος Σύρου – Ερμούπολης Γιώργος Μαραγκός, καθώς τα μέλη τους, πέρα από την οικονομική, πνευματική και ψυχολογική υποστήριξη που παρέχουν σε ανθρώπους που έχουν νοσήσει, συμβάλλουν επίσης στην πρόληψη και προαγωγή υγείας. Ο κ. Μαραγκός ευχήθηκε στο συμβούλιο να συνεχίσει τις άοκνες προσπάθειές του και ζήτησε από όλους τους Κυκλαδίτες να ενισχύσουν ηθικά και οικονομικά τον Σύλλογο, ώστε να μπορέσει να φέρει εις πέρας την αποστολή του.